Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Askeladden

0 bejegyzést írt és 99 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hazudott a jobbegyenes blog a szlovák állami könyvtámogatásról. Szlovákia által támogatott, olcsó, magyarellenes könyvekről jelent meg összeállítás december végén a jobbegyenes blogon. A posztot átvette több szélsőjobboldali híroldal és a Fidesz-közeli Mandiner is…..
Askeladden 2014.01.06 22:00:17
@Arslab01:

"Mikortól adatolható a szlovák népnév (egy cseh képzős szó"

Csak hímnemben!

SLOVENsko, SLOVENka.
Askeladden 2014.01.06 22:00:27
@Arslab01:

"Ha nincsenek magyarok, nincsenek szlovákok-ez fordítva nem igaz."

Talán magyarok nélkül közelebb lennének a nyugati és a déli szláv nyelvek egymáshoz.

Róma és Bizánc is gyakorolt hatást a szláv népek etnogenezisére.

Milyen lenne a magyarság a nyugati, keresztény hatások nélkül?
Askeladden 2014.01.07 19:34:40
@clioltd:

"Az orosz politika szerette volna ezen elv alapján "egyesíteni" ( főleg persze eszmeileg) a szláv népeket. Az orosz- szerb viszonyban láthatjuk ezt leginkább."

Itt vallási vonatkozások is közbe játszottak.

Moszkva (volt) a harmadik Róma, így az egész keresztény világ vezetésére igényt formált, az ortodox - pravoszláv (keleti keresztény világ vezetésére mindenképp!

Szerbia (meg Bulgária is) részhalmaza a "szláv" és a "pravoszláv" világnak.

Amúgy a Török Birodalom hanyatlásáig Oroszország volt az egyetlen önálló szláv állam, naná, hogy az ÖSSZES szláv nép segítséget remélt onnan.

DE! Az orosz despotikus rendszer azért nem volt túl vonzó a szláv értelmiség számára. A későbbiekben a demokratikus, jogállami mozgalmak hatására a nem ortodox szláv népek, inkább Nyugat-Európa és az USA felé fordultak.
Kaptak is onnan támogatást.
Amíg az Esti Újság cikke alapján a magyar közvélemény Czernin Ottokar cseh gróf, a Monarchia új bukaresti nagykövetén puffog, addig a cseh közvélemény egy magyaron röhög: a január 3-i Lidové noviny címlapját egy bizonyos Torma Károly története uralja. Egy magyar, aki…..
Askeladden 2014.01.05 19:53:20
@GERI87:

"A cári és a szovjet állam is kulturálisan, nyelvileg, identitásbeliségben végig orosz, ortodox és szláv volt!
aki mást mond az hülye."

A Pápa és a Császár által alapított Regnum Hungariae nyugati keresztény és így latinfón identitású volt. A 18-19 sz-ig az is maradt. A reformáció, meg némi németesítési kísérlet kikezdte ugyan, de a magyar nacionalizmus kiteljesedése formálta volna csak véglegesen Regnum Hungariae-t Nagy-Magyarországgá.
Askeladden 2014.01.05 19:53:27
@Locassen:

"nem fér a fejembe, hogy az onogur-hungarusból származó uherske az miért jobb mint bármi, a "magyar" szóra hasonlító jelző; elvégre ugyanúgy azt a mosdatlan pusztai barbár csürhét jelöli, aki nagy vidáman elkente a Szlovák Világbirodalom képét a Kárpát-hazába való bejövetelkor."

Nyugati mintára alapított keresztény királyság léte a különbség, szerintem.

Magyars, Magyar tribes a pogány "csürhe",
a Hungarians meg a nyugati, latin rítusú keresztény (későbbiekben római katolikus) mintára alapított Regnum alattvalóinak összessége, tekintett nélkül nyelvre, etnikai származásra.
Askeladden 2014.01.06 21:59:09
@silent76:
"a népek börtönében"

familypedia.wikia.com/wiki/File:Austria-Hungary_map_new.svg

A császári rész egészen föderatív volt.

A 16-os terület néz ki börtöncellának, főleg szlovák, erdélyi román, vajdasági szerb szemszögből.

A császárhimnusznak volt cseh és olasz nyelvű változata is, szlovén iskolák nyíltak akkor a Lajtán túl, amikor "Nagy-Magyarország"-on szlovák iskolákat zártak be.
A cseh rendőrség nem viccel és megmutatja, hol a náci helye. Arccal a föld felé, vinnyogva. Lecke a magyar hatóságoknak. + Frissítve! Alaposan leosztotta a cseh rendőrség Prágában a CSKA Moszkva huligánjait, akik a Viktoria Pilzen elleni vereség és kiesés után nem bírtak…..
Askeladden 2014.01.05 19:52:57
@TarZerind:

"Nyilasok NINCSENEK."

Nyíltan nem nagyon vállalják, de léteznek hungaristák, Szálasi-követők.

A nyilas nem önelnevezés, csak a nyilaskeresztesből származik, külső megnevezés, tehát magukat nem nyilasként említik.
Askeladden 2014.01.05 19:53:00
@TarZerind:

"CSEH (északi szláv)"

Északi, mint kategória szláv nem létezik.

A csehek nyugati szlávok (az oroszok északabbra is élnek, mint a csehek, nem a csehekhez képest északra, hanem az Északi sarkhoz közelebb! :-)

"A szlávok rabszolgák, a zsidók kiirtandól, a magyarok alárendelt fegyvertársak."

Ez sem igaz, még a polákok közül is válogattak ki faji utánpótlást! Az igaz, hogy oroszok, ukránok tömegeit rabszolgasorba akarták tartani, de a szlovákok nem voltak alacsonyabb kategóriában, mint a magyarok - alárendelt fegyvertárs.
Szépen csillog az a tizedik hely is, no, de egy másik ország színeiben, rögtön az első Euróvíziós Dalfesztivál fellépésen tizenharmadik helyezést elérni, az a nem semmi! Később meglett a böjtje, ne feszegessétek a Dalfesztivált a csehszlovákok előtt. Rövidek és arrogánsak…..
Askeladden 2013.05.20 02:46:02
@Darkcomet:

Én elfogult vagyok a szlovákokkal, de nekem az a fickó palmface volt! :-(
Pozsony csúnya város, hallom sok esetben szlovák cimboráimtól is, de nem értek egyet a sommás megállapítással. Íme a város, ahogy még soha nem láttad. (Leadkép: a hír címlapot érdemelt a legolvasottabb szlovák internetes felületen is!) Képzeljük el, hogy egy első éves…..
Askeladden 2013.04.28 11:44:44
Itt is vannak utcaképek:

Zive kvety - Na mojej ulici

www.youtube.com/watch?v=jGcyD5V94oU

Bratislava by night 2007

Meg itt is:

"a preto, preto my chlapci z
Bratislavy" :-)

Brďokoky

www.youtube.com/watch?v=TjOle988H8k
Askeladden 2013.05.04 02:53:41
@stim:

"a magyarok nem akarták őket beolvasztani mert bőven lett volna rá idő de nem volt szempont."

A modern nacionalizmus megjelenésig tényleg nem volt szempont, de az utolsó ötven évben igenis nagyon szerették volna a beolvasztást. Ezen szerintem nincs mit szépíteni! Ez egy óriási tévedés volt, ennek ísszuk a levét most is. :-(

Szerintem az osztrákok sara, hogy nem tudtak egy modern birodalmat kialakítani, ahol a magyarok és a szlovákok is megtalálhatták volna a számításukat.

Persze a korszellem nem volt megfelelő, a szlovákok a szláv kölcsönösség (csúnyábban: pánszlávizmus, de akkor jött létre az olasz és a német egység!), a magyarok meg Árpád és Szent István mesebeli birodalma, a Nagy Magyar Birodalom bűvöletében éltek. :-(
Épphogy kihevertük Szaniszló Ferenc Táncsics-díját, hülyeségnek nincs határa, ezúttal nem NATO gépek támadják a vörösiszap tározókat, hanem twitterrező amerikaiak üzennek hadat Csehországnak! Legfrissebb videó az eset kapcsán, amikor az FBI is téved: Az indok egyszerű:…..
Askeladden 2013.04.28 11:43:27
"angolul: Czech Republic vs. Chechnya"

Nem egészen! Czechia vs Chechnya

www.czechia.org/

A Czech Republic/Cseh Köztársaság forma hivatalosan erőltetett országnév, a hétköznapi beszédben: Czechia/Csehország
A Horvát Tudományos Akadémia közzétette a legújabb horvát helyesírási reform munkapéldányát és ettől a derék horvát "nyelvtannácik" körében máris fellángoltak az indulatok: "Miért térnénk vissza a Khuen-Héderváry-korszak horvát nyelvi módszertanához?" – hördültek…..
Askeladden 2013.04.26 14:42:35
@bikmakk:

Az "ň"-t azért bevezethetnék az "nj" helyett! :-)

"Lj" helyett meg "Ľ"

A "ě" is elég jól néz ki.

Nový Sad, Dubróvnyk, Zágräb :-)
Askeladden 2013.04.26 20:32:36
@Свобода:

"Ñôvý Śăď, Ďůbřòvńîk és Żâğřàb :-)"

Csakhogy ezeknek, "Nyouví Sögy", Gyoubrsóvnyök" és Zsöjrsáb" lenne a kiejtésük.

Vannak alulfarkas diakritikus jelek is, franciák, vietnamiak, polyákok, románok használnak olyanokat.

Ç, Ş

Látványnak nem rosszak! :-)
vietnámi ábécé:
à, ầ, ằ, è, ề, ì, ò, ồ, ờ, ù, ừ, ỳ; ả, ẩ, ẳ, ẻ, ể, ỉ, ỏ, ổ, ở, ủ, ử, ỷ; ã, ẵ, ẫ, ẽ, ễ, ĩ, õ, ỗ, ỡ, ũ, ữ, ỹ; á, ấ, ắ, é, ế, í, ó, ố, ớ, ú, ứ, ý; ạ, ặ, ậ, ẹ, ệ, ị, ọ, ộ, ợ, ụ, ự, ỵ.

Ezt vajon hogy ejtik a walesiek?

Ŵ
Barangolások a múltban. Képek az internet rejtett zugaiból. Merre járunk? Tippeket a kommentekbe kérünk, megfejtés majd ugyanott.....
Askeladden 2013.04.14 20:57:54
@netukki:

Akkor az a Moszkvics is a Németországból a Szovjetunióba vitt Opel gyártósoron készült.
Igen, joguk van demonstrálni, felvonulni, mivel kérvényt nyújtottak be és engedélyezték. De ez nem jelenti azt, hogy a társadalom támogatja, vagy mint egy agymosott tömeg, passzívan bámulja a szélsőjobboldali menetet.  Közeleg az Élet Menete és lassan itt van Május Elseje…..
Nemrég három szélsőjobboldali alkotó tevékenységét jutalmazta állami kitüntetéssel a kormány, ennek nyomán hatalmas felháborodás- és tiltakozáshullám árasztotta el a médiát. Az ország újra kettészakadt, mint minden ehhez hasonló esetben: a balliberálisok hüledeztek,…..
Agent Ungur sorozatunkat befejező zárszava. A magyar-szlovák viszony nem teljesen az, mint amikor elkezdtük sorozatunkat Vhailorral. (Pontosabban Vhailor kezdte el, mert az ő alapötlete, munkája és kitartása nélkül az egészből nem lett volna semmi. Köszönet!) A konfliktusokból…..
Askeladden 2013.03.28 19:09:42
@S=klogW:

"hát persze, szerették amúgy a magyart, semmi gyűlölet nem volt ám bennük,
ezért akartak a dunántúlon szláv korridort is

te is mehetsz a fenébe az apologéta porhintéseddel"

Különösebben miért szerették volna a magyarokat? Te rajongsz a patagónokért? :-)

Kifejezett gyűlölet meg nem volt általános. Gyülőlködő f@szfejek meg mindenhol vannak, igaz fikanick?

Az antant nem volt érdekelt az OMM fenntartásában, mert a török birodalom meggyengült. Tehát eldöntötték Lengyelország, Csehszlovákia, Délszláv állam létrehozását. Ezek baráti államai voltak az antantnak, tehát nekik kedveztek (Dákórománia is ilyen baráti állam volt)

Magyarországgal nem szúrtak ki galád módon, mert a pofátlan követeléseket nem teljesítették, pedig tényleg hagyhatták volna csak a pusztát.
(Budapest akár Judapest néven önálló városállam is lehetett volna!)
A kettős állampolgárságról véleménye szinte mindenkinek van (e blogon is megfuttattuk a témát), és szinte mindenkinek sarkalatos: "Orbánék mocskos húzása, amivel újabb szavazatokat akarnak szerezni, egyébként egyáltalán nem izgatja őket a határontúli magyarság." – az egyik…..
Askeladden 2013.03.01 21:33:53
@TrueY:

A piros-fehér-zöld eredetileg nem nacionalista színek. A címer színeiből erednek. Ezek sokkal régebbiek, mint az újkori nacionalizmus. A Hungáriabeli Királyság (keresztény állam) színei. Ez még nyelvében sem feltétlenül magyar. Az államalapítása nyugati, keresztény ihletésű, nem az etnikum volt a meghatározó, hanem a vallás és a terület.

Persze a 19. sz-ban ki lett sajátítva a magyar nemzetállami törekvések számára. :-(

Egy baloldali szívét nem kell, hogy megdobogtassa, sem a keresztény, feudális, sem a polgári nacionalista értelmezés.

Szerintem egy nem nacionalista demokratikus Magyar Köztársaság számára új jelképek kellenének (zászló, címer, himnusz)!

Remélem a nacionalista őrjöngés (Fidesz/Jobbik) után eljön még annak az ideje is!
Askeladden 2013.03.07 19:58:45
@TrueY:

"Én már akkor koronás címer párti voltam, amikor a fityisz vezetősége még a Kossuth-címeres verziót preferálta... ;)"

Nekem tetszik a történelmi címer, a koronás. Csak az a régi Hungária címere. Tehát történelmi címer, az összes jogutód népet megilleti (főleg a szlovákokat, mert velük közös a történelmünk)

Horthy alatt is azt a címert használták, de akkor a jogfolytonosságot hangsúlyozták vele: Csonka-Magyarország a Nagy-Magyarország egyedüli jogutóda. Ez az álláspont nem tetszik nekem.

@aracs:

"új himnusz legyen, a Boldogasszony Anyánk
új címer, két angyal a címer két oldalán, alatta pedig egy felírat: Isten áld meg a magyart!
a zászló pedig ezzel a címerrel a közepén, angyallal, áldással együtt:)"

Ehhez képest maradjon inkább a jelenlegi felállás! :-)

Amúgy nekem is lennének apró módosítási javaslataim:

A zászlóban legyen kereszt, mint az északi (svéd, dán, finn, svéd, norvég, izlandi) zászlókban, a szín természetesen maradjon piros, fehér, zöld.

A címer legyen az ezt a zászlót tartó győztes Bárány. (esetleg egy kis Kossuth-cimerrel a keresztben.)

A himnuszban pedig Isten Magyarországot, a közös hazánkat áldja.

A színek így is a régi Hungária színei maradnának, de azért nem egy az egyben, tehát lenne folyamatosság is, de kifejezné, hogy ez már egy új ország és nem a "Csonkaország". (a régi Hungária maradéka)

(Természetesen széleskörű autonómiát a határonkívüli magyarságnak, de nem az irredentizmus bűvöletében, hanem nyelvi jogok alapján!)
Elvitették szerencsétlen Varga Istvánnal a balhét, mert kimondta, amit oly sokan gondolnak. Van valami todományos fölfedezés, miszerint Jézus egy sokadik századi kopt apokrifban a feleségéről beszélt ; túl komolyan venni nem  kell, ilyen fecnik gyakran szolgálnak csiricsáré…..
Askeladden 2013.03.14 17:56:00
@stimmel:

"Csak számomra sértő ez a fogalmazás?"

Valószínűleg nem, de nem sértő szándékkal íródott.

(amúgy én sem szeretem a cigány szavak használatát, pl. csaj, csávó, kaja, mert inkább előnybe részesítem a jiddis szavakat, de ez ízlés kérdése.)
A kokik és sallerek országában még mindig nem tanulnak Trianonból.  Leverte a Szent Korona másolatát egy szlovák hostesről a buzgó magyarméter - aki egyébként később levelekben kereste fel a hvg.hu szerkesztőségét, miszerint mégsem így történt, hanem úgy…..
Askeladden 2013.03.10 16:23:50
@sánta vas:

"magyar rendek"

A latin államnyelvű Regnum Hungariae nemességére gondolsz? Ezek között voltak észak-nyugat hungáriai szlávok is.
(Ha Hungária helyett Magyarországot írnék, akkor tájékozatlanabb olvasók a mostani Magyarországból - magyar (elmagyarosodott) lakosság + magyar hivatalos nyelv - indulnának ki, közben anno teljesen más állapotok voltak.)
Askeladden 2013.03.12 18:57:49
@sánta vas:

"Szlovákia hivatalosan bejegyzett címerévé, viszont csak '94-ben vált."

Gondjaid vannak a számokkal! :-)
Úgy gondolná az ember, hogy egy olyan gyönyörű természeti adottságokkal megáldott országba, mint amilyen Horvátország, jóval több külföldi költözne, mint ahányan kitelepülnének. Dubrovnik madártávlatból Fotó Shutterstock A gazdasági válság azonban déli szomszédunknál…..
Barangolások a múltban. Képek az internet rejtett zugaiból. Merre járunk? Tippeket a kommentekbe kérünk, megfejtés majd ugyanott.....
Askeladden 2013.03.03 20:33:13
@Wolff:

"Ahogy az etnikait is. Amikor pl. Békéscsabát mégis csak szerették volna megszerezni, akkor Párizsból azt javasolták a nagyszebeni kormányzótanácsnak, hogy szervezzenek egy szlovák nemzetgyűlést és azzal deklaráltassák, hogy Romániához akarnak tartozni. Pedig a te érveid alapján ott is szervezhettek volna román nemzetgyűlést."

Ezt a Jadviga párnájában is feldolgozták.
Askeladden 2013.03.03 20:37:28
@ATCG:

"a székelyföldi autonóm terület fővárosa Marosvásárhely lenne"

Miért egy román többségű város legyen a székhely? Ja, történelmi okokból? Hát voltra nem ad a zsidó (boltos) sem! :-(
Askeladden 2013.03.03 20:46:08
@Kuviklacz:

Nem számítottak az etnikai határok.

A Nyugat úgy gondolta, hogy a török birodalom meggyengülése miatt nincs már szükség az Osztrák-Magyar Monarchiára. Felosztásánál az új szövetségeseiket (csehek, szerbek, románok) támogatták a volt ellenségeik (magyarok) ellenében.

Vasútvonalakról, védhető határfolyókról, ipari létesítményekről, ásványkincsekről, mezőgazdasági létesítményekről volt szó, hogy a szövetséges Csehszlovákia, Jugoszlávia, Dákórománia erős, életképes legyen.

Gondolták, ahogy a szlovákok stb. elmagyarosodtak a magyar államban, úgy a magyarok is bele fognak olvadni az új államnemzetekbe.
Ma a volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűncselekményeket vizsgáló hágai nemzetközi törvényszék jogerősen felmentette Momčilo Perišićet, az egykori Jugoszláv Hadsereg volt vezérkari főnökét. A tábornokot a szerb harcolók által elkövetett bűncselekményekben való…..
 Viktor:    Te Viktor,  tudtad, hogy a székelyeknek van zászlójuk?  Mi lenne, ha én kurvára felháborodnék rajta, hogy van nekik olyan zászlóizéjük, te erre kitűzetnéd azzal a bajuszos marhával a parlamentetekre, mi még annál is jobban felháborodnánk, és…..
A hazánknál jóval hithűbb katolikusabbnak számító Horvátország (Keleti-Európában csak a lengyelek mérhetők hozzájuk) egyik legnépszerűbb napilapja, a Jutarnji List a legszűkebb esélyes, top 6-ba sorolta Erdő Péter bíborost, Magyarország prímását. Íme a horvát újságban…..
Az égadta világon semmi bajom a vallásos emberekkel. Sőt, az a tapasztalatom, hogy aki igazán, belső meggyőződésből, mélyen vallásos, az a hitéből nem arra merít erőt, hogy másokat kioktasson; mit szabad és mit nem, hanem őszintén örül embertársai boldogságának,…..
Askeladden 2013.01.25 19:40:14
@kutya vacsorája:

"Alföldi rendező lett és igencsak provokálta a magyarokat a viselkedésével."

Szerintem ebben a mondatban a "magyarokat" egyszerűen helyi embereket, ittenieket jelent.
Askeladden 2013.01.25 19:53:17
@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Simán el tudom képzelni, hogy régen is voltak boszorkányok, nem csak manapság (pl. Haiti), de szerintem azért ártatlanok is áldozatul eshettek, hiszen nehezen tudták az igazukat képviselni.
Askeladden 2013.02.03 15:44:34
@Bolje biti:

Érdekes írás. Van kedved beszélgetni róla? Szerintem néhány helyen kiegészítésre szorul!
Provokatív, tényfeltáró műsornak nevezi a Csatáry bácsi ellensúlyozása érdekében előkapart, Biszku elvtárs megszólításával elhíresült politikai szardobálást a port.hu, amely műsorismertetőjéből megtudhatjuk, hogy a havonta egyszer jelentkező adásban olyan témát dolgoznak…..
Egy fiatal szlovák rendező vitte el idén a rangos Tiger Hivos Award díjat a rotterdami filmfesztiválon "Kutyám, Killer" című filmjével. Mira Fornay korábban vizsgafilmjével is megjárta a neves európai fesztivált, idén pedig a fődíjért indulhatott, megnyerte. Fornay első…..
Askeladden 2013.02.02 22:54:38
@petraeus:

"édesanyja jelenleg Morvaországban él, amely nincs olyan messze a szlovák-cseh határtól."

Szlovák-cseh határ igazából nincs is! Szlovák-morva határ van, vagy a Szlovák Köztársaság és a Cseh Köztársaság közötti határ.

(A Cseh Köztársaság nagyobb, mint Csehország mert oda tartozik még Morvaország és Cseh-Szilézia (Szilézia cseh része) is.)
Nagyon kemény a cseh elnökválasztás, az emberek komolyan pánikba estek, hogy Zeman elnök lehet. Akit ismerek, mindenki Schwarzenbergre megy szavazni, a részvételi arány mindenhol elképesztő magas. Lehet, mégis megnyeri a Herceg? Urnazárás: délután kettőkor! Kövesse a dotoho…..
Askeladden 2013.01.30 11:13:29
@padlogaz:

"amúgy miért írod nagy "H"-val a herceg szót?"

Gondolom becenév, akkor nagy betű!