Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bognár Attila

18 bejegyzést írt és 97 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tóth Zoltán: az orbáni diktatúra alternatívája egy kollektív vezetésre épülő rendszer lehet Millei Ilona | 2022. május 16. 08:20 Ha az ellenzéki pártelnökök alternatívát akarnak az orbáni diktatúrával szemben, akkor egy kollektív vezetésre épülő rendszert kell kialakítaniuk –…..
Bognár Attila 2022.09.16 23:37:41
Nos, a "kollektív vezetés"-hez képest a napokban a DK meghirdeti a D.K. (maga!) vezette "árnyékkormány"-át... Tehát érik az 5. fideszes győzelem. :(((
(("miniferi" helyett "feriné" nyilván sokkal jobb lesz - célpontnak))

"én 2012-ben nem azt az előválasztást találtam ki, amit megcsináltak."
- egy "operett" előválasztást csináltak meg...
- nem lepődnék meg, ha 2026. előtt közölnék, hogy: "az előválasztás nem vált be" - ezért aztán ne is fáradjunk vele megint! :O :(
Pedig DE!
1. meg kell csinálni a CIVIL (választói érdekű) előválasztást! (amihez minden ADOTT: "CVB", aHang, aktivisták, számlálók - csupán csak a pártok pénze nem)
2. a 106 OEVK szavazólapjaira "hivatalból" fel kell venni a pártok (alkujai) által meghirdetett jelölteket - ÉS minden létező kihívójukat IS (független civileket, az alkukkal való mellőzés miatt sértődött jelentkezőket, az alkukból alapból kirekesztett pártok jelöltjeit - azaz mindenkit!)
3. a szavazás módszere az "approval voting" legyen, ami jóval egyszerűbb a "preferenciális"-nál, (és a 10.000 lakos alatti településeken már bizonyított!)
A 106 "közös jelölt" tehát az lesz, akire a legtöbb X-et teszik az előválasztók!
(ebben a rendszerben elméletileg minden induló esélye egyenlő a nyerésre - ráadásul képes előre jelezni az "átszavazási hajlandóság"-ok mértékét is! Mindezt a "preferencia sorrend" torzító hatásai nélkül!!!)
4. minden jelöltnek elemi érdeke lesz a "saját" szavazói mozgósítása erre a CIVIL előválasztásra (ideértve még az ALKU-pártokat is, hiszen eléggé égő lenne a bojkottjuk, és emiatt a -szavazólapra felvett!- jelöltjük leszavazása)
5. mivel az ideálisnak álmodott "1:1 elleni felállás" gyakorlatilag sehol sem valósulhatott meg, így nincs is értelme azt "erőltetve" az előválasztás "vesztesei" (helyezettjei!) részére megtiltani a majdani hivatalos jelöltetésüket. (Így viszont akkor már bátran JÖHETNEK a kispárti indulók - ÉS az ő szavazóik IS! - az előválasztásra, kinyilvánítani a "másodlagos" (stb.) "preferenciáikat", hogy ŐK kikre tudnának esetleg MÉG szavazni a kedvencükön kívül IS!)
6. egy kívánatos 1M fölötti részvétel az előválasztáson alapból azt adná, hogy ennyien MÁR tudnák a körzetükben valóban ESÉLYES (mert a legtöbbek által ELFOGADOTT!) jelölt nevét, így már "csak" a "másik 2M" szavazóval kell azt tudatni...
(pl. 106 "Nyomtass..." különszámmal;))
Ide értve azokat a jelölteket is, akik neve csupán a pártjuk (külön) listaállítása miatt kerül majd mégis a szavazólapokra - tehát "cserébe" ők IS ezerrel reklámozzák a "közös jelöltet" - mindazok számára, akik képesek az illetőre szavazni! (aki meg még így sem, 'azmeg ugye onnantól mindegy is, hogy valaki másra szavaz - vagy senkire!)
7. felmerülhetne még a "töredékszavazatok" kérdése... de MINEK?! - nem azt kell "gyűjteni" - és azzal kb. 3,5 bukott OEVK-t "beváltani" 1 listás kompenzációra! - hanem helyette MEGNYERNI legalább kettőt abból a "3,5"-ből! - összesítésben mindenképp többet érne! :)
((Na nem is beszélve arról, hogy egy a 2022-eshez hasonló vereség esetén aztán rohadtul mindegy lenne, hogy HÁNY listás hellyel "kompenzálnánk" az orbitális buktát!!!))
+1
Nem tartozik szorosan IDE az a fixa ideám, hogy az országgyűlésbe nem politikusokat kellene küldenünk képviselők HELYETT (a politikusok helye szerintem a "végrehajtó hatalmi ág"-ban lenne, nem a "törvényhozói"-ban, abba "csak" a javaslataikat küldhetnék be elfogadásra - vagy elvetésre.
Szóval ez az álláspontom már inka az elő-választási KAMPÁNY témája kell legyen... (tehát NEM-politikus, valódi KÉP-viselők elindítása a JELÖLT-ségért!;))

((Elismerésem neki, ha bárki eljutott volna idáig az olvasásban!;))
In memoriam: Schmidt Péter Dr. Schmidt Péter[i] egyetemi tanár, alkotmánybíró a közéletnek szentelte életét. A köztársasági államforma, a demokratikus többpártrendszer híve volt. Hallgatóinak a hatalommegosztás elvét, az alkotmányban rögzített keretek közé szorított állami hatalmat, és az emberi…..
Hibák és felelősök HírKlikk | 2022. május 17. 16:50 Félig szabad, tisztességtelen és átláthatatlan választás volt Magyarországon 2022 április 3-án. A tények: hárommillió választópolgár elégedett a Fidesz 12 éves tevékenységével. Lejtett a pálya: a választási törvény szabályaival 28…..
Bognár Attila 2022.09.16 20:04:09
Az elérhető mandátumszám aránytalan eltérítése a kapott szavazatszámtól nem egyedi szabályozás.
Ezt a tényt a nagy tudású házigazdánk tudja a legjobban... Ő maga is előadta párszor, hogy mely országokban milyen TÖBBLET mandátumokkal premizálják a nyertest a "KORMÁNYOZHATÓSÁG" érdekében!
Épp ennek a (szerintem csalárd!) szempontnak az ELVI kritikáját hiányoltam az idézett írásban, vagyis hogy - nem csak a fideszes választójog a tisztességtelen, hanem - ÁLTALÁBAN és bárhol helytelen az arányosság elé (fölé) helyezni holmi "kormányozhatóság" érdekét - ahelyett, hogy ténylegesen JÓ kormányzással ((good governance;)) érdemelnék ki a parlamenti képviselők többségének az "alkalmi" támogatását a kormányzati előterjesztésekhez. :)

A cikk ezen részéhez szóltam hozzá:
(sajnos a fenti írás jobb széle nem látszik)
"Ha elvégezzük a szavazók száma és az arányos mandátumelosztás matematikai műveletét, akkor kiderül, hogy a Fidesz 28 mandátummal többet kapott, mint ami egy tisztességes választási törvény matematikájának alapján megilletné. Az országos listás (tényleges) szavazatokat figyelembe véve, csak 54 százalék a járandóság! Ha a 135-ből levonjuk a tisztességtelen választási matematikával elért mandátumok számát (28), akkor marad 107 parlamenti hely, amely jogosan illeti meg a Fideszt. 28 mandátum szemfényvesztés és csalás!

Mi a forrása a 28 parlamenti helynek? A választási törvény tisztességtelen szabályai és a szabályok önérdekű alkalmazása."
Blogom első és legnépszerűbb posztjában bemutattam, hogy hogyan érdemes szavazni a parlamenti választáson. Felvetődik a kérdés: miért van szükség taktikázásra? Miért nem lehet olyan választási rendszert csinálni, ahol mindenki akkor adja le a számára leghasznosabb szavazatot, ha az őszinte véleménye…..
Bognár Attila 2021.03.17 11:26:21
@Csóka Endre: @Magosányi Árpád:
1. nagyon nem mindegy hogy egy szavazási módszert ÖNMAGÁBAN vizsgálunk (mint VÉG-szavazást!) vagy mint egy későbbi végleges döntés előtti ELŐ-választás eszközét! Ez utóbbival szemben nyilván kevésbé kell szigorúnak lennünk - bár a VÁLASZTÉK leszűkítésével azért mégis elég komoly a felelőssége...

2. az sem mindegy, hogy MINŐSÉG alapján akarnánk választani, vagy CSAK a mennyiségi nyertest keressük - a jelen ELŐ-választáson ez utóbbi áll fenn, mivel az elsődleges cél a fidesz "mindenáron" való legyőzése (lenne) - akár azon az áron is, hogy ez gyengébb jelöltekkel történne (egy kevésbé "minőségi" módszer segítségével) - de fordítva nézve: HIÁBA hoznánk ki a (lehető) LEGJOBB jelöltet, ha az utána elbukná a választást! (azaz NULLA mandátumot érne el!)

3. fontos szempont még a szavazás egyszerűsége is, ami nem mellesleg hatással van a részvételi hajlandóság mértékére is. Minden bonyolítás fölösleges, amely nem ad olyan valódi TÖBBLET információt, ami miatt megérné az egyszerűség feladása! Pl. változatlan befutási sorrend mellett nincs semmi jelentősége annak, hogy mindenféle bonyolult súlyozásokkal (vagy akár "negatív szavazatokkal") "széthúzzuk" a mezőnyt! Teljesen mindegy, hogy UGYANAZ 10 szavazattal nyer vagy 100-zal...

4. furcsán hangzik elsőre, de még KÉT indulónál is fontos lehet a többXes szavazás alkalmazása, hiszen ha pl. az egyikük (AA) SAJÁT tábora 60 %, a másik (BB) pedig 40 %-ot kapna direktben, akkor ugye az 1 szavazatos módszer simán AA győzelmét hirdetné - ami rendben is volna, HA igaz lenne az az állítás, hogy BB (majdnem) MINDEN szavazója képes ÁT-szavazni AA-ra az ezt KÖVETŐ választáson...
ÁM ha ez nem igaz, és (csak a példa kedvéért sarkítva) BB 40 %-a "egy emberként" nem képes ÁT-szavazni AA-ra, fordítva viszont a FELE (tehát 30 %!) képes lenne erre, akkor máris BB nyerhetne 70:60 arányban!!! És itt nagyon nem a SZEMÉLY az érdekes ("ki kit győz le") hanem a VALÓS választási esélye a továbbjutónak!!!
Sokat írtam az elmúlt időben a Jobbikra való átszavazásról. Az egyik nagy dilemmája a 2018-as választásnak ez. De van egy másik dilemma is a jobboldalon, és ez a MSZP-re, DK-ra való átszavazás, különösen az utóbbi. Sőt, egy kiábrándult fideszes számára, még dilemmaként sem tud megjelenni a…..
Bognár Attila 2021.02.23 04:02:59
@morph on deer: "Senki nem akar összebútorozni a másikkal, egyetlen egy sem az összes induló párt közül, ezt a marhaságot nyugodtan el lehetne már felejteni!"
Roppant "érdekes" olvasgatni az előző választás előtti "kortes" beírásokat!
Amelyek olyan akkori "evidenciákat" hangoztatnak, amik mára "túlhaladottak" lettek.
(GYKV konkrétan "összebútoroztak" az összes(en 6) induló pártok - bármilyen "marhaság"-nak is tűnt ez 3 évvel ezelőtt! :O

Kár, hogy odáig MÉG MINDIG nem jutottak el, (talán majd újabb 4 év múlva!) hogy nem kellene ráerőltetni egy DK-sra (pl.) a Jobbikos jelöltre való szavazást (és VISZONT!) - inka találni kéne egy köztes civilt valahol FÉLÚTON! ;)
(gykv "ameddig" még mindkét oldali választó könnyebb szívvel - és kevésbé háborgó gyomorral KÉPES át-szavazni, mint egészen a "túloldalig" tenné - vagy NEM...)
Bajnai Gordon és Mesterházy Attila újszerű, szokatlan javaslatai első látásra rendkívül távol esnek az eddig ismert hagyományainktól. A két fél közti versengéséből fakadó vitában azonban komoly innovációs potenciál rejlik, melyre korábban már felhívtuk a figyelmet.…..
Bognár Attila 2020.03.09 02:09:52
@Patreides: "ahogy fideszes listázók ott állnak minden helyiség ajtajában, és jegyzetelnek"

- pontosítsuk: (ott állnak és) PIPÁLGATJÁK a létező(!!!) Kubatov-listájukon, hogy IGEN, ezt is JÓL tartottuk nyilván "ellenzéki" jelöléssel, mert ahogy a múltkor SEM adta nekünk az ajánlását, úgy lám, most is megjelent...

(- mellesleg én simán föltenném a -TITKOS!- szavazólapra a "FIDESZ jelölt" szót is -csak így név nélkül- "választható" opciónak, oszt találják ki az okos listázók, hogy ki szavazott arra! :P )
Bognár Attila 2020.03.09 02:23:08
@Pan Modry: "Szerintem az elovalasztas jo dolog, mert..."

- mert EZEK a "ellenzéki" pártok azóta már 2 nagy választáson SEM tartották meg! :O
- ennél komolyabb bizonyíték nem is kell!!! :P

Sőt, a végül mégis csak "létező" 2019-es főpolgármester-jelölti előválasztást követő 2 eddigi komolyabb időközin SEM! (Győri PM, és dunaújvárosi OGY - az 1. bukta lett, a 2. jobbikos "papírforma")
Ugye, milyen jól hangzik, nagyon sokaknak? Amennyire „szeretjük” a politikusokat, sokaknak tetszene ez az ötlet – de hogy miről is van szó valójában, érdemes rászánni pár percet. Csak pár perc a videó:..
Bognár Attila 2019.12.22 04:26:41
"ha a választásokat sorsolással helyettesítenénk, és a parlament valóban a társadalom reprezentatív képviseletéről szólna, az azt jelentené, hogy nem lennének többé politikusok."

Nos, én a politika fogalmát abban az értelemben használom, hogy "érdekérvényesítés".
Pl. a "kultúrpolitika" azt jelenti nekem, hogy aki ezzel foglalkozik, (tehát "kultúrpolitikus"), az olyan kultúrát szeretne látni a társadalomban, amilyen az ő érdekeinek megfelelő. Vagy "ilyent" vagy "olyant", netán "plurálisan" sokfélét...
Ezen nézőpontból a "politikus" (tehát az érdekérvényesítő személy) lehet hivatásos (azaz "profi", aki ebből él) és lehet amatőr (műkedvelő, "hobbi politikus"), aki valamilyen kereső foglalkozás mellett "társadalmi munkában" politizál, vagyis próbálja érvényesíteni a saját (vagy szűkebb-tágabb közössége!) érdekeit.

A társadalmi munkamegosztás eredménye, hogy a különböző feladatokat arra szakosodott emberek látják el. Ahogy nem kell mindenkinek utcát söpörnie, autót vezetnie, kertészkednie stb., úgy nem is feltétlenül kell politizálnia - elvégzik azt helyette a szakemberek. Ez a specializáció hatékony lehet és még kényelmes is.

A gond ott kezdődik, amikor ezek nem végzik jól a munkájukat... ("gondatlanságból" vagy akár szándékosan is) - na, ilyenkor jön a "magad uram..." megoldás, vagyis a magunk kezébe kell vennünk érdekeink megfelelő érvényesítését, a hivatásosok helyett - vagy a helyükbe lépve, tehát onnantól magunk is ebből a "főállásból" élve, vagy csak úgy "mellékesen", szabadidőből...
Persze érthető módon az addigi (jól) megélhetési politikusok nem fogják jó szemmel nézni ezt a belekontárkodásunkat, és mindent megtesznek a pozícióik védelmében.

Ha már munkamegosztás...
Létezik ugye egy közismert alapelve a mai képviseleti demokráciáknak, a "hatalommegosztás" - eszerint a kizárólagos, "totális" hatalom azzal védhető ki, ha a hatalmi ágak (kormányzás - törvényhozás - bíráskodás - és egyesek szerint még a "média" is) elkülönülnek egymástól, és így kölcsönösen ellenőrizhetik, ellensúlyozhatják, "féken tarthatják" egymást.
Sajnálatos módon ez a szép és hasznos elv a gyakorlatban nem igazán érvényesül.
Alapvetően ott kezdődik ez a hiba, amikor a kormányt a parlamenti képviselők többsége úgy választja meg, hogy egy (1) párt(koalíció)hoz tartozó képviselők szavaznak az ugyanazon párt által felállított kormányra! (ha még a kormánytagok egyben parlamenti képviselők is maradhatnak, az egy még durvább módja a "megosztás" hiányának!) Na és persze folytatódhat ez az összemosás a bírák (leginkább az alkotmány- ill. közigazgatási-) egyoldalú, "pártos" kinevezésével, és persze a "pártatlan" közmédia teljes leuralásával (személyi és anyagi függésen keresztül).

A megoldási javaslatom némileg hasonlít a videóban elhangzottra, annyiban más, hogy én a politikusokat csupán a törvényhozásból "száműzném", mégpedig a kormányzatba... (az ellenzék politikusait meg mondjuk egy váltásra készülő "árnyékkormányba";))
Ezek feladata lenne a meglévő törvényi keretek között való kormányzás, és (valóban) indokolt esetben ők kezdeményezhetnék a (tőlük független!!!) törvényhozásnál a törvényi keretek változtatását... (ide értve nyilván az éves költségvetési törvény elfogadását is) - értsd: a mai direkt utasítás(!) helyett csupán "kérhetnének szépen".
Ez biztosítaná legalábbis a törvények kellő stabilitását (jogbiztonság, célszerűség) és a változtatásuk megalapozottságát (alapos indoklás, hatástanulmányokkal, érdekegyeztetésekkel, társadalmi vitákkal - ahogy azt illik!).

Ezt a megoldást pedig már 2022-ben megcélozhatnánk, méghozzá a hatályos keretek között, "mindössze" annyival, hogy legalább a 106 egyéni képviselői helyet "leválasztanánk" a pártpolitikáról - azzal, hogy "megélhetési politikusok" helyett olyan független, civil "népképviselőket" jelölnénk, majd választanánk be, akik azután nem szolgálnák ki automatikusan (utasításra) a pártjukat, hanem attól függetlenül, mérlegelve szavaznának a (politikusi!) előterjesztésekről - lényegében megfosztva a pártokat a parlamenti többségüktől... (hiszen a 93 listás helyük ehhez ugye még együttesen sem lenne elegendő!:))
 Olyanokkal lehet jót beszélgetni, netán vitatkozni, akik nézete közel áll a mienkhez. Bár az ő „eszmetársai” szívesen minősítenek engem neoliberálisnak – de Köves Alexandra[i] ilyen. Egyrészt sokkal optimistább vagyok nála: az AI, robotizáció terjedésével egyre inkább megközelíthetőnek tartom azt…..
Totális a Fidesz fölénye! Ráadást pénzügyileg engedtük megszületni a VILÁG egyik legerősebb szuper-pártját, a dollármilliárdokkal rendelkező Fideszt. Szembe kell nézni a szigorú ténnyel: - A jelenlegi ellenzéknek annyi esélye van a Fideszt legyőzni az EP választáson, mint hóembernek az…..
Vendégszerzőnk, Isztin Péter a koordinációs játék modellrőlés annak a közelgő választásokon való szerepléséről írt. Hónapok óta állandó témája a magyar közéletnek, hogy koordinálni fogják-e magatartásukat az ellenzéki pártok a választás előtt. A koordináció legegyszerűbb módja az lenne, hogy az…..
Bognár Attila 2018.04.02 11:22:34
Szavazzatok, terjesszétek, még mindig nem késő:
elovalasztok.hu
- fejenként csupán napi 10 továbbadással 6 nap alatt elérhető 1M szavazó!!!
Rendszerhiba a Centrális Erőtérben. A mai Magyar Hírlap valahol Hoffmann Rózsa oktatást értékelő (nagyon fontos!) véleménye után jóval hátrébb, ebben a sorrendben tájékoztat bennünket: Elsöprő Fidesz-győzelem Kiskunhalason Márki-Zay Péter nyerte a hódmezővásárhelyi választást Hegedűs Zoltán, a…..
Lassan, de biztosan közeledik országunk és térségünk is az országgyűlési választásokhoz és kampányokhoz, melynek minimális tétje következő négy évünk, de nem kizárt az sem, hogy demokráciánk, élhető jövőnk és európai létünk. Az, hogy hogyan fog alakulni Április 8-án rajtunk fog múlni és azon, hogy…..
Megállítható-e 2018-ban a Fidesz? Igen, taktikai szavazással. Ha listán a kedvenc pártunkra, egyéniben viszont a helyben legesélyesebb ellenzéki jelöltre szavazunk, akkor számos egyéni választókörzetet át lehet billenteni, és el lehet nyerni a kormánypárttól. Ha a Fidesz 15–20 körzetet veszít,…..
Akár 414 párt is indulhat az április 8-i országgyűlési képviselőválasztáson, de nyilvánvalóan csupán töredékük lesz képes végül mandátumot is szerezni. Habár az állami támogatásokat némileg megszigorították a közelmúltban, a Nemzeti Választási Iroda legutóbbi adatai szerint 58 formáció már…..
Bognár Attila 2018.02.08 21:23:14
Itt van az előválasztók helye
elovalasztok.hu
- és persze jómagam is előválasztok ;)
Előző bejegyzésünket követően egyeztetéseket kezdtünk a Közös Ország Mozgalommal (KOM), és kiderült, hogy az álláspontjaink közti különbség elsősorban retorikai természetű. Ez nem csekély különbség, hiszen a politikában a retorikának meghatározó szerepe van, de a különbségek ebben az esetben…..
Bognár Attila 2017.12.20 03:12:23
@BobAlice: "... az értelmiség közérthető víziót nyújt a műveletlen tömegeknek."

Szerintem meg: - az értelmiség igazán művelhetne azon a tömegen...
A Közös Ország Mozgalom (KOM) kezdeményezésére és a mozgalom kordinálásával a budapesti Kossuth tér mellett fölállított Agórán, nyilvános vita eredményeként nyolc ellenzéki párt – az MSZP, az LMP, a DK, a Momentum, az Együtt, a PM, a MoMa és az MLP – október elejére közös törvényjavaslatot dolgozott…..
Bognár Attila 2017.11.08 12:18:41
@Heindl Péter: - elég szomorú, hogy pont a lényeget nem érted!
A "Rendszertagadó elektorok jelölése" és az ELŐVÁLASZTÁS nem egymás alternatívái!
Az előbbi egy PROGRAM, az utóbbi pedig csupán egy ESZKÖZ, amivel az ilyen programok közül kiválaszthatjuk azt az EGYET, amelyet a legtöbben tudnak támogatni, ezért a legesélyesebb induló lehet majd a hivatalos választáson.

Ha úgy döntesz, hogy lemondasz az előválasztás eszköze használatáról, akkor helyette ezeket kell megtenned:
- informálnod kell erről az elgondolásodról az összes saját, külön jelöltet állítani szándékozó pártot
- meggyőznöd őket, hogy ahelyett ezzel járnak majd jobban
- azután pedig közösen kell tájékoztatnotok a lehető legtöbb választót, hogy tudjanak róla, hogy EZÉRT nem találják majd a kedvenc pártjuk jelöltjét a szavazólapon, és hogy helyette pontosan KIRE is kell majd szavazniuk az EGYÉNI szavazatukkal (+mely párt(ok)ra a LISTÁS szavazatukkal!)

Hááát, nem kis munka, ráadásul a siker nagyban múlik a (meglehetősen ellenérdekelt) pártok hozzáállásán... (akik már az előválasztás hasznát SEM fogták föl, inka lemondtak róla! :( )
Bognár Attila 2017.11.08 12:47:44
De nézzük, mit is kellene tenned egy (preferenciális!) előválasztás eszköze segítségével:
- el kell indítanod 106 jelölt-jelöltet EZZEL a "Rendszertagadó elektorok jelölése" programmal
- ide kell hívnod (nyilván a program sikerében érdekeltek közreműködésével) a lehető legtöbb választót, akik ezt a programot teszik majd az ELSŐ helyre, a többi programot/jelöltet pedig tetszési sorrendben utána...
Ennyi! A többi munkát a 10-12 egyéb jelölt csapata fogja elvégezni! (-és persze maguk a választók is!)
- az összes jelölt idehívja az általa mozgósítható választókat, hogy azok őt tegyék első helyre, és az többi programot/jelöltet pedig tetszési sorrendben utána... (KÖZTÜK a Te programodat is!!!)

Épp ezért fontos a preferenciális szavazási módszer a sima "többségi"-hez képest, mert jól ki tudja mutatni a másod- és harmadlagos preferenciákon alapuló "átszavazási hajlandóságot"!
A PÉLDA kedvéért vegyünk csak 10 egyforma támogatottságú jelöltet (és programját;))!
Még a legtámogatottabbjuk is csupán a szavazatok 1/10-ét kapná meg egy "többségi" szavazással!
A preferenciális szavazáson ugyanennyi "első helyet" kapnak, viszont a győzelmet (a KÖZÖS jelölti státuszt!) az szerezheti meg, akit a legtöbben szavaznak a sajátjuk utáni 2. és 3. helyre, mert MÉG elfogadható a számukra "jobb híján"!
Ez a közös nyertes lehetne akár a Te javaslatod is - akár támogatják azt a pártok, akár nem, - a VÁLASZTÓK döntése számít ennél a jelölésnél, hiszen ők fognak szavazni élesben is - és jóval nagyobb eséllyel ARRA, akit előtte már megszavaztak jelöltnek! (-így aztán már tájékoztatni sem kell őket külön, hogy kire is kéne szavazniuk!;))

Pont ezért idióták a pártok (döntéshozói), hogy lemondtak egy ilyen remek eszközről!
Egyébként az általuk kimutyizott "közös" - és a renegád pártok által erőltetett külön - jelöltjeiket IS szépen föl fogjuk sorolni az e-szavazólapokon, aztán majd lehet őket jól leminősíteni... :P
(egy minta:
elovalasztok.edemokraciagep.org/valasztokeruletek/131-oevk-budapest1 )
Bognár Attila 2017.11.09 07:59:52
@selek: - ... (az LMP) ... ÉS az ÚK színeiben!!!
Ugyanis az (alapvetően) "Nagykörúton belüli" LMP keresett és talált egy (alapvetően) vidéki szövetségest, amelyik majd hozza neki azokat a körzeteket...
Az LMP (és az ÚK) minden körzetben fog jelöltet állítani, és nem fog össze olyan párttal, amely az elmúlt huszonöt-huszonhét évben kormányzati tényező volt.
A mai parlamentben rajtuk kívül még egy párt van, amelyik nem volt még kormányon...
Szóvivője szerint: „Van a Jobbik országos választmányának egy nagyon komoly döntése, amely arról szól, hogy kizárunk mindenféle együttműködést minden olyan párttal, amely az elmúlt huszonöt-huszonhét évben kormányzati tényező volt, akik ezt az országot ide züllesztették, közvetve vagy közvetlenül."
Ezek után engem már nem lepne meg egy JOBBIK-LMP(-ÚK) "koordinált indulás" az egyéni helyekért...
Az elgondolás célja lényegében: Első körben az FMPP által "antidemokratikussá" tett választási rendszer (legalább a korábbira) visszaállítása, arányos(abb)á tétele, ezután az új szabályok szerinti választás lebonyolítása - minél előbb (tehát nem megvárva a ciklus leteltét!). Az ötletet még…..
Bognár Attila 2016.07.27 17:51:14
Ez volt a téma az Eleven Emlékmű eseményén július 19-én:
www.facebook.com/events/1101045179989259/
megjegyzéseim a vita kapcsán:
1. Az ARÁNYOS választás szabályait mindenképp ELŐRE kell meghatározni, hogy a választók tudhassák, hogy MIRE adnak felhatalmazást (azaz KÖTÖTT mandátumot!:))
2. a választás akkor lehet arányos, ha:
a) NINCS küszöb! (nem elég "leszállítani")
ba) vagy tisztán listás (de akkor legyen NYITOTT lista, amin a szavazó változtathat!) listát viszont ekkor NE CSAK pártok állíthassanak, hanem CIVIL szervezetek IS!
bb) VAGY ha marad a vegyes rendszer, akkor az egyéni körzeteket nyerő pártok listáját "sújtsa" LEVONÁS! (értsd: pl. 40% szavazattal jutott 100%(!) mandátumhoz, akkor a hiányzó 60%-nyi szavazat (darabszáma) kerüljön levonásra a kompenzációs(!) listás szavazatuk számából!
c) továbbá a NEM SZAVAZÓK arányának megfelelő számú parlamenti hely maradjon ÜRESEN!!!
Bognár Attila 2017.10.06 20:40:19
@Bognár Attila:
- vegyük észre, hogy a "küszöb" teljes eltörlése esetén is megmaradna egy "technikai küszöb", vagyis 93 listás hely esetén az összes listás szavazat majdnem 1 %-a eredményezhetne 1 mandátumot - amely párt tehát ennél kevesebb szavazatot kap, az továbbra sem juthatna 1 képviselői helyhez sem!
Egy paradoxon megoldása: az Alkotmányozó NemzetgyűlésNagyon sokan érzik úgy, hogy Magyarország rossz úton jár, ezért a következő választások után új erőknek kellene vezetni az országot. Ám a kormányváltás kevés: az ország új alkotmánya, továbbá több kétharmados…..
Bognár Attila 2016.04.22 22:28:35
@tibapó: "több jelölt között kevesebb szavazattal is nyerhetnek a "Tétényi Évák""

Ebben sajna nincs igazad, amit könnyen be is láthatsz:
- attól, hogy a fideszen kívül más ellenzéki pártok is indítanak jelölt(ek)et egy körzetben, a fidesz jelöltjére leadott szavazatok NEM fognak csökkenni! Márpedig a független jelölt(ünk:)nek a fideszest kell megvernie.

Szerencsére viszont az ellenzéki pártok ezen jelöltjei NEM CSAK a fidesztől nem vesznek el szavazatokat, hanem a független jelölttől SEM, hiszen őrá alapból NEM AZOK szavaznak (és pláne nem "jobb híján!;)), akik a pártjelöltekre. :)
Bognár Attila 2016.07.28 14:14:04
@Ruzsa Ferenc: "az országgyűlési választáson elinduló szervezeteket nevezzük pártoknak."
- mármint ugye amelyek az EGYIK, a LISTÁS szavazatunkért indulnak el és összesen 93 mandátumuk lehet a parlamentben.
- a MÁSIK szavazatunkért elinduló CIVIL EGYÉN-ekből pedig lehet 106 FÜGGETLEN képviselő!
- és máris VÉGE a pártokráciának...
Csak a gondolkodásunkban kellene már kissé felül emelkedni a bevett sémákon! :O
Kedves Anett!   Köszönöm, hogy vállaltad a Facebook nyilvánossága előtti vitát![1] Elolvastam a három szöveget, amit küldtél. Megpróbálok tárgyszerűen válaszolni. Csak azokat az érveidet érintem, amelyekre nem ad választ az eredeti Facebook bejegyzésem, amire Te válaszként az írásokat elküldted…..
A beszélgetést eredetileg a Király utcai „Nappaliba” terveztük, ahonnan az esti koncertjére már délután 6-kor próbáló rockzenekarnak a normális társalgást lehetetlenné tévő hangereje távozásra kényszerített bennünket. Így átköltöztünk a közeli „Trafikba”, ahol 13 felnőtt és  egy gyermek…..
Bognár Attila 2016.04.26 14:28:05
"Aztán néhány hét múlva, egy második választási fordulón, mindenki szabadon szavazhat a saját kedvenc pártjára!”
- ez nagyon szép, csak KEVÉS!
(azt persze értem, hogy a "markecolás" szerint hatékony az 1(-2) mondatos szlogen:))

Mert a CÉL ugye az lenne, hogy a VÁLASZTÓ ennek örömére rohanjon majd szavazni... (-legalább az első fordulóban;)))
No de mi van, ha neaggyistan BELEGONDOL a fenti mondatba, és arra jut, hogy:
1. ő EDDIG IS a kedvenc pártjára szavazott - és bizony mindig "el is vész" az a (LISTÁS) szavazata az "5%-os KÜSZÖB" miatt! :(
2. ő EDDIG SEM szavazott a kedvenc pártjára, nehogy "elvesszen" az a (LISTÁS) szavazata az "5%-os KÜSZÖB" miatt! :( :(
- vagyis a fenti "új lehetőség" csupán AKKOR lesz számára ÚJ és LEHETŐSÉG, ha garantáljuk nekik, hogy az a tervbe vett "arányos(abb?)" választási rendszer ANNYIRA arányos(!) lesz, hogy abban NEM CSAK az 5% fölött teljesítő pártokra leadott "húszezer" szavazat ér majd 1 mandátumot, HANEM az 5% (azaz kb. 280e-300e szavazat!) alattiakra leadott 20.000 szavazat IS!!!

(Mert az ugye NAGYON NEM arányos, ha mondjuk 300.000 szavazat ÉR 15 mandátumot, ellenben 200.000 szavazat már NEM ÉR 10 mandátumot! :O :( - gykv. egyet SEM!)

A "küszöb" indoka az szokott lenni, hogy "csak valós támogatottságú pártok" kaphassanak mandátumot... Szerintem 20.000 szavazat elég "valós" - a mostani parlamentbe pl. 46 EVK-ból jutottak be ennél KISEBB támogatottsággal - kb. átlag 75.000 szavazó közül... (a "rekord" egyébként 28.327 volt)
A másik "indok" az ún. "kormányozhatóság", ami már csak azért sem helytálló, mert (JÓL!) kormányozni MEGLÉVŐ (jó) törvényi keretek KÖZÖTT is lehet, ahhoz nem kell (folyamatos) parlamenti többség, és azzal a törvények (folyamatos) átírogatása...
Bognár Attila 2016.05.10 13:53:31
@Bognár Attila: Helyesbítek:
- természetesen egy KORMÁNY kiírhatja a MÁSOK által kezdeményezni tiltott bármely témában is a népszavazást... (akár ügydöntő, akár csupán "véleménynyilvánító" módon)
ProgBlog Kapitalista kiáltvány 2015.03.06 02:11:04
„... and Socialist governments traditionally do make a financial mess. They [socialists] always run out of other people's money. It's quite a characteristic of them.” („... és a szocialista kormányok hagyományosan pénzügyi káoszt csinálnak. Ők [a szocialisták] mindig kifogynak a…..
Bognár Attila 2016.04.28 14:07:40
@borzimorzi: "Szegény gazzdagok"!
(by Jókai, a nagy mesemondó...;))
A jelenlegi, társadalmi felhatalmazás nélkül létrehozott választási rendszerben a választópolgároknak a „tömbszavazási” kényszer miatt olyan pártokat és politikusokat is támogatniuk kellene a szavazatukkal egy esetleges hatalomváltáshoz, amelyeknek, illetve akiknek a…..