Regisztráció Blogot indítok
Adatok
István Müller

0 bejegyzést írt és 18 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az elmúlt időszakban jelentős port kavart a nagy dirrel-durral beharangozott, majd lefújt HÉV járműtender. A dolog meglehetősen zavaros, a valós célok, motivációk korántsem világosak, már csak azért sem, mert mind a MÁV, mind pedig a kormány oldaláról hiányzott a transzparenciának még a látszatja…..
Az elmúlt években az Európai Unió egyre többet tesz azért, hogy a kontinens minél inkább a zöldgazdaság irányába induljon el, a COVID-járvány pedig hosszabb távon még jobban felerősítette a fenntarthatósági törekvéseket. A zöld átmenethez azonban rengeteg befektetésre van szükség, amivel az Európai…..
Megy egy ideje a Heineken-Csíki Sör-magyar kormány-háború a médiában, az arcvonalak teljesen összezilálódtak, az egyszerű sörivó csak ül, már kezdi nem érteni, hogy mi a fene történik, miközben mindkét cég és Lázár János is csak a maga hülyeségét fújja. Szijjártó a Heineken gyárában, 2014-ben…..
A Furmint Február az évek során egy fajtára koncentráló budapesti kóstolóból országos programsorozattá nőtte ki magát, érdekes módon azonban éppen Tokaj-Hegyalján nem volt olyan nagyobb szabású esemény - kisebb kóstolók persze akadtak -, ami ebben a hónapban a borvidék legfontosabb fajtáját…..
Amikor az előző héten megénekelt „Furmint Február bemelegítő" borsort összepakoltam, még nem sejtettem, hogy a Furmint Február szervezői is készülnek valami hasonlóval. Nos, készültek, így éppen egy héttel a február 4-én megrendezésre kerülő vajdahunyadvári főattrakció előtt néhány borszakírót és…..
Az idei Mindszenthavi Mulatság egyik legnagyobb várakozás elé tekintő programja a Tokaji Bormívelők Társaságának kóstolója volt. Nem csoda, hiszen a 2006-ban alapított, majd egy ideje tetszhalott állapotban leledző egyesület hosszú idők óta először szervezett közös kóstolót.…..
A Borrajongó Nagy gáz van Egerben 2015.10.09 10:15:16
Már rég akartam erről írni, már régen kellett volna. A GM pedzegette a témát korábban, de amúgy óriási kuss van a dolog körül. Ez azért is furcsa, mert elég nagy gáz van ugyanis Egerben. Valami nem stimmel az egri borokkal. A szakmában is susmorognak, de a vita valahogy csak nem jutott el a…..
István Müller 2015.10.17 08:52:39
@Hepci: Hol van a "romlott tufa epicentruma" ?
István Müller 2015.10.21 09:06:13
@BZoltan: Én sem gondolom, hogy felesleges lenne elmenni Kaló Imréhez. Én nem bántam meg. Természetesen az ő módszerei nem jelentenek megoldást, illetve kiutat a magyar borászat egésze számára. Sokak által feltenni nem mert kérdésekről beszél, nem csak a népnemzeti ügyekben, hanem szőlész-borász kérdésekben is.
István Müller 2015.10.21 17:12:19
@BZoltan: Mint megvakított paraszt itt és most befejeztem a véleményem kinyilvánítását. Készülök viszont Somlóra. :)
Tállya Tokaj-Hegyalja hosszú időn keresztül szunnyadó és régi dicsfényét kereső gyöngyszeme, amelyet igazán csak a legutóbbi években kezdtek el újra felfedezni maguknak a borászok és a befektetők. Az 1730-as Bél Mátyás-féle hegyaljai dűlő-besorolásban Tokajjal, Tarcallal és Tolcsvával egyetemben…..
A tokaji száraz borok saját palackja zseniális húzás, a vásárlók is gyorsan megszerették. Ezt Szepsy István nyilatkozta az InfoRádió Aréna című műsorában. A mestert én (akoan) kérdeztem, az egy órás műsorban sok remek téma szóba kerül. Az inforadio.hu oldalra lepalackoztam…..
István Müller 2012.12.22 11:01:27
A jelenlegi helyzet teljesen liberális, mert a Tokaji „oltalom alatt álló eredet megjelöléses” (OEM) borok palackozására az általános – tehát Európai Uniós – szabályok szerint bármilyen formájú, színű 1,5, 0,75, 0,35, 0,187 literes palack felhasználható. Az elmúlt időszakban a „termékleírás” elkészítése során sem alakult ki közös álláspont a borvidék szereplői között, hogy egységesítsék a formát. Sőt igazából ez a kérdés fel sem merült.

A célkitűzés nagyon ambíciózus, azért, mert az új palackformával a tokaji száraz furmint megkülönböztetését kívánják elérni a tokaji aszú és szamorodni védett palackjához hasonló marketing hatásban reménykedve.

Az új palackterv egyaránt alapoz a hagyományos tokaji palackformára és a mélyzöld színre, és a feliratra. Nagyobb és súlyosabb egy átlagos bordeaux-i palacknál – magasság: 285→302 mm, átmérő 76→84 mm, tömeg 370→470 gramm – és 9 mm-es TOKAJI domború nyomat látszik a vállán. Sajnos a sajtóban korábban megjelentekkel szemben nem lehet sem csavarzárral zárni.
Sokkal súlyosabb kérdés, hogy a nagyobb vállalkozások nem mindegyike rendelkezik a címkézéshez szüksége palack pozicionáló berendezéshez, hogy a címke a Tokaji felirat alá kerüljön. Én az országos használatot aggályosnak érzem abból a szempontból, hogy akkor majd abba nem csak száraz, hanem édesített borokat is akarnak majd tölteni. :(