Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tálosi Zoltán

0 bejegyzést írt és 41 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az Isonzónál 1917 őszén a Monte San Gabriele birtoklásáért folytak a legvéresebb harcok, amelyeknek a védők oldaláról magyar honvéd ezredek voltak a főszereplői. Az ő mindennapjaikról szól ez az írás.   Stencinger Norbert kutatótársam írásaiból megismerhettük a Monte San Gabrielén folyt harcok…..
Imre Gábor naplója az orosz frontról - 25. rész Hősünk alakulatát Galíciából a Bukovinai-Kárpátokba, Kirlibabához vezénylik. A betörő oroszokkal szemben a Dadul Névtelen hegyhát nevű nyúlványán 1916. szeptember 28-án a kecskeméti 38-asoktól veszik át az állást. Egy új porosz zászlóaljparancsnokot…..
Imre Gábor naplója az orosz frontról - 17. rész Az áltámadással tarkított tábori őrsbeli kalandokból sikeresen visszatérve újabb visszavonulás vár hősünk csapatára, majd rövid pihenő után a Zielona mellett található 1200 méteres Ripna magaslatot kell megszállnia és tartania a szakaszával. A…..
Imre Gábor naplója az orosz frontról – 10. rész Imre hadnagy bevezeti az állásba szakaszát, de az éjszakára kint maradt két tábori őrs sorsa nyugtalanítja. Elhatározza, hogy felkeresi őket. Baloghgal és két katonájával elindulnak a kárpáti erdei sötét éjszakába, ahol különös kalandokban lesz…..
Fotóválogatás egy magángyűjteményből Kajon Árpád azon gyűjtők egyike, aki nagy hozzáértéssel foglalkozik első világháborús fotográfiákkal. Az alábbi posztban bemutatott fényképek eredetileg egy 2017-es falinaptáron szerepeltek így együtt, amelyhez a szerző a saját gyűjteményéből válogatta a…..
Vargabetű ismét szép helyeken túrázott: 2015 szeptemberében az Ausztria és Olaszország határvidékén elterülő Karni-Alpok hágóit és csúcsait járta be társaival. A magashegyi túrázás több-kevesebb fizikai felkészültséget és némi hegyjáró tapasztalatot is igényel, de annak, aki ezen felül még az…..
Tálosi Zoltán 2016.01.14 17:47:39
@Moticska Tihamér:

Teljesen egyet értek veled Tihamér! Azonban a történelmi események és a földrajzi helyszín előzetes tanulmányozása is feltétlenül szüksége. Zárójelben mondom, hogy ezt pont a Tihamértől tanultam, azonban az ő alaposságát nem sikerül soha elérnem! :)
Imre Gábor kadét doberdói naplója – 34. rész A mindenki által megvetett, gyáva telefonisták hősünk számára viszik a telefonfelszerelést az első vonalba, amikor a doberdói éjszakai tűzözönben lecsap rájuk egy olasz reflektor. Nem tudnak a fényéből szabadulni. Egy újabb különlegeses epizód Imre Gábor…..
1915. március 14-én a székesfehérvári 17. honvéd gyalogezred visszavonulóban volt a Variházától délnyugatra húzódó Korumkó hegy gerincén. A túlerőben levő orosz csapatok több helyen betörtek a védőállásokba, a vonal nem volt tartható, a védőket vissza kellett venni. Az…..
A M. Kir. 4. Nagyváradi Honvéd Gyalogezred emlékezetes csatáinak helyszínein emlékművet emelt az olasz fronton. Kevésbé köztudott, hogy a négyes népfelkelők egyik zászlóalja is készített egy emlékművet nevezetes bevetése helyén az olasz harctéren. Lehet, hogy már csak egy…..
Nem felejtjük! 7224 Dúzs 2009.01.26 09:30:00
A 276 fő (2008) lakosú község a Kapos-folyó völgyében, a Hőgyészt Dombóvárral összekötő út mellett fekszik. Neve valószínűleg a szláv eredetű Dusán, Dusek, Dusa személynévből származik és 1230-tól ismert. 1298-ban Duus alakban említik az erdőkkel körülvett, magyarok…..
Arcok a Nagy Háborúból 13. Sztupák Péter két fotólapot küldött nekünk a következő sorok kíséretében: „A képek a dédnagyapámat, Kelemen Józsefet ábrázolják, akit sajnos már én nem ismertem, de az első világháborúban valahol az olasz fronton szolgált és fogságba is esett. [...] Kelemen József…..
Bepillantás az osztrák–magyar haderő tisztikarának házasságkötési lehetőségeibe 1868–1918 Ma már csak a szakemberek előtt ismert, hogy az osztrák–magyar tisztikar –beleértve a magyar királyi honvédség, valamint az osztrák Landwehr tisztikarát is – csak szigorú…..
A hétvégén az Isonzónál jártunk. Utunk egyik célja a nagyváradi 4. honvéd gyalogezred Monte San Gabrielén, számunkra eddig ismeretlen helyen lévő negyedik emlékgúlájának a megtalálása volt.    Miért is voltak érdekesek számunkra ezek az emlékgúlák? Legelőször…..
1915 augusztusában különös jelenségre lett figyelmes Fritz Adolf, a pécsi 19/IV. népfelkelő zászlóalj parancsnoka: katonái egy részének az egyik éjjel eltűnt a bajusza! A viccesnek tűnő eset a 2. isonzói csatát felfokozott idegállapotban átélő parancsnokok részére…..
Kókay László szegedi önkéntes doberdói naplója – 32. rész 1916. május 13-én hősünk megérkezik társaival az eddig csak messziről, vágyakozva csodált Görzbe. Csodálattal tölti el az olasz tüzérség bombázása ellenére is nyüzsgő életet élő ódon város szépsége. A kellemes görzi vásárlás, nézelődés,…..
A fénykép és ami mögötte van 5. Az első világháborúban a lovasság mint fegyvernem elvesztette régi jelentőségét. A gyalogosított lovasok háború alatti öltözete, felszerelése a két fegyvernem különleges elegyét mutatja, a téma iránt érdeklődők számára sok érdekes…..
Tálosi Zoltán 2013.09.15 16:45:49
Azért egy sapkából én nem állítanám egyértelműen, a képen látható hogy katona huszár lett volna!
Az alábbi kép egy írásomban meg is jelent itt az oldalon:
m.cdn.blog.hu/na/nagyhaboru/image/csataterturizmus/bukovina/Bukovina_38_large.jpg

A képen a 19. népfölkelő gyalogezred egyik szakasza látható vélhetőleg Bukovinában készült felvételen. Itt legalább háromféle sapkát meg lehet különböztetni a csoporton, ha nem többet. Sildest és sild nélkülit is lehet a felvételen látni.
Én úgy vélem, hogy a háború második felében már minden katona olyan sapkát kapott, amilyen jutott. A fegyver sem egyértelmű. A monarchia hadseregében a három legelterjedtebb fegyver az 1907M Roth-Steyr, az 1912M Steyr, valamint az 1898M Rast-Gasser revolver is volt rendszeresítve. Az általam látott pécsi 19 gyalogezredes (40. hadosztály) fotókon mind a három típust sikerült már eddig azonosítanom. Egy ilyen Roth_Steyr van nálunk a Baka múzeumban is a 19. gyalogezred 1. géppuskás osztagának jelzésével. Bocsi az okvetetlenkedő okfejtésért!!!
www.bakamuzeum.hupont.hu/16/pecsi-19es-honvedek-nyomaban-bukovinaban
A 20. honvéd gyaloghadosztály tűzkeresztségének története Kilencvenkilenc évvel ezelőtt ezekben a napokban a 20. honvéd gyaloghadosztály ezredei súlyos harcokban vettek részt a Monarchia északkeleti szegletében, Rohatyn térségében. A honvédeknek drámai első csatájukban a…..
Tálosi Zoltán 2013.08.31 07:33:09
@PintérTamás:

Sajnos nem az enyém! Fordítva, mint ahogy írod! A fenti írás az, amelyik hatalmas reklám a tárgynak! Vélhetőleg a feltüntetett állomások és időpontok alapján ki lehetne sakkozni egy kisebb-nagyobb kutatással, hogy melyik ezred katonájáé volt.
Beksits Olivér életútja Moticska Tihamér ezúttal az egykori hadszíntereken szerzett élményei helyett a nagyapja személyes történetét osztja meg velünk. Kutatásai nyomán a katonatiszti karrier állomásai mellett a magánéleti, családi események is fontos szerepet kapnak, s ezek összefonódásából egy…..
Szinte minden családban voltak hősök és hősi halottak a Nagy Háború idején. Így volt ez az alábbi írást és családi fotókat küldő olvasónk, Kövendy Katalin (Kövendy-Ungváry-Bisothka) felmenői esetében is. Bisothka János sírjának a felkutatásában mi is a segítségére…..
Hogyan vezet az út egy Steyr pisztolytól a varázslatos csengésű bukovinai Kirlibabáig? Tálosi Zoltán szekszárdi olvasónk évtizedes vágya teljesült, amikor szeptemberben ő is eljuthatott a pécsi honvédek harcainak egykori helyszínére. Az ő úti beszámolója…..
Kókay László szegedi önkéntes doberdói naplója – 10. rész Váltás történik az olaszoknál, máshová lőnek az új posztok. 1916. április 16-17-e is viszonylag nyugodtan telik hősünk védelmi szakaszán, akit ezúttal leginkább a tábori telefon és a puskagránát működése…..
Kókay László szegedi önkéntes doberdói naplója - 7. rész San Martinónál a kézigránátozás, macskázás, tüzérségi tűz, vaklárma, eltévedt találatok, állásépítés, menázsiosztás körforgásában viszonylag nyugalmasan telnek a napok. Hősünknek így van lehetősége…..