Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tom991

0 bejegyzést írt és 56 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Star Wars minden korban forradalmasította a filmkészítés technikáját, és nincs ezzel másképp a tél nagy durranásának ígérkező Star Wars-tévésorozat, A mandalori sem, amelyből vélhetően még ezen a héten ízelítőt kapunk egy hivatalos előzetes formájában. Jon Favreau sorozata abból a szempontból…..
tom991 2019.08.24 04:11:21
@steery: Ha jól értem, a fent leírt módszer esetében van egy virtuális valóságban létező 3D-s díszlet, amiben kvázi kötetlenül lehet mozogni, bármikor változtatható a kamera szemszöge. Ha pl. a színész csinál valami váratlant, ami miatt a kameramannak is előre be nem tervezett mozdulatot kell csinálnia a kamerával, akkor sincs semmi gond, ugyanis a virtuális díszlet valós időben igazodik a kamera mozdulataihoz és aktuális szemszögéhez.
Magyarán kb. úgy variálhatják forgatás közben a kameramozgást, ahogy egy 100%-ig megépített, fizikailag létező díszletben vagy külső helyszínen tennék; nincs kötött, előre leprogramozott mozgás, amit muszáj követni.
Elszállt filmhez legalább annyira megveszekedett magyar szöveg dukál, és a Deadpool 2. szállítja, aminek szállítódnia kell. S közben Thor és Thanos megint egymásnak feszül. Premier előtt, már tegnap...
Katasztrófafilm kétféleképpen kezdődhet: a szóban forgó katasztrófa előszeleként egy apróbb természeti rendellenesség áldozatává válik egy-két névtelen figura, lehetőség szerint fiatalok, akiket csak később vagy tán sose fedeznek fel. Vagy pedig: a főhős épp a szóban forgó katasztrófához hasonló,…..
tom991 2017.10.14 20:31:23
@isvaen: Máté korábban leírta, hogy nem fog új, a mozikban jelenleg futó filmekről kritikát írni, és azt is, hogy miért nem.

Ez a film pedig 20 éves lett idén, ez a kritika apropója.
A Nyomd, Bébi, nyomd! Edgar Wright harmadik rendezése, ami eljut a magyar mozikba. A Vaskabátok és a Scott Pilgrim a világ ellen azon túl, hogy bukták voltak, feliratosan peregtek - most mindkettő változik. A filmben akad pár tapasztalt, tuti színész, szokásosnak tekinthető tapasztalt, tuti hanggal,…..
tom991 2017.06.29 19:25:05
@Feiertag Erik: A moziban használt digitális kópiát, ne úgy képzeld el, mint egy DVD-t, ami egyszerre tárolja a magyar hangot, az eredeti hangot, illetve a magyar feliratot és annak kikapcsolásának lehetőségét, a mozigépészek pedig azt állítják be, amire épp szükség van. A dolog ennél bonyolultabb:

"Feltettük a kérdést [a forgalmazóknak], miért nem oldják meg mégis, hogy azok, akiknek erre igényük van, legalább néhány helyen megnézhessék a filmeket feliratosan, hiszen a minőségi szinkron 1-2 millió forintos költségéhez képest a feliratozás elenyésző pluszköltséget jelent. Kiderült azonban, hogy ez csak addig volt igaz, amíg a filmeket 35 mm-es kópiáról vetítették, a digitális korszakban más a helyzet. A hollywoodi filmeknél az a digitális kópiagyártás menete, hogy valamelyik magyar stúdióban elkészül a szinkron, azt a forgalmazó kiküldi a hollywoodi stúdió által meghatározott külföldi céghez, innen aztán a forgalmazó komoly összegért megvásárolja a DCP "mesterkópiát". Ez valójában természetesen nem igazi kópia, hanem egy hordozható merevlemez a film kép- és hanganyagával. Ebből annyi digitális "kópia" készül, ahány moziteremben vetíteni kívánják a filmet.

A forgalmazók üzleti titokként kezelik, hogy mennyit fizetnek a mesterkópiáért, de egybehangzóan állítják, hogy jelentős tételről van szó - szemben az erről készült további digitális kópiákkal, amelyek költsége elenyésző. Ha a forgalmazó feliratos változatot is szeretne a filmjéből, gyakorlatilag megduplázódnának a költségei, hiszen egy feliratos mesterkópiát is meg kellene vásárolnia. Mindegy tehát, hogy egy filmet mondjuk 25 helyen szinkronosan és 25 helyen feliratosan vetítenek, vagy 49 helyen szinkronosan és 1 helyen feliratosan, a két különböző mesterkópia miatt mindkét esetben kétszer akkorák a forgalmazó költségei, mintha 50 helyen szinkronosan vetítenek.

Bálint [Péter] állítja, ők megpróbálkoztak a feliratozással, "de nem hozta vissza a költségét, a feliratos változatra csak a nagyon ínyenc filmrajongók, a nyelvtanulók és a külföldiek voltak kíváncsiak". A külföldieknek ráadásul pompásan megteszi a felirat nélküli, eredeti változat is, amit a legtöbb hollywoodi film esetében a MOM Park moziban vagy az Arénában vetítenek. Az eredeti nyelvű verzió egyébként értelemszerűen szintén egy másik digitális mesterkópiát igényel, mint a szinkronos, viszont ezt a hollywoodi stúdiók általában ingyen a forgalmazó részére bocsátják."
Forrás: www.origo.hu/filmklub/blog/interju/20130731-szinkronizalas-es-feliratozas-a-magyar-filmforgalmazoknal-2013-ban.html
Mint a napokban olvashattátok, négy Star Wars-címlappal és komoly összeállítással jelentkezik a Vanity Fair magazin legújabb száma. A lapban Annie Leibovitz kiváló forgatási fotói mellett számos érdekesség olvasható a decemberben érkező VIII. Epizódról, de szóba kerül a Star Wars távolabbi jövője…..
tom991 2017.05.31 15:47:40
@Az Antiochiai Szent Kézigránát visszatért:
"A Gregors nevű Twitter-felhasználó szerint >>csak a Birodalmat fogják másolni, semmi újra nem kell számítani<<. Erre [Rian] Johnson csak annyit válaszolt: >>Gregnek tulajdonképpen igaza van. Az utóbbi három évet azzal töltöttem, hogy lemásoljam a Birodalmat.<<" (via hu.ign.com)
tom991 2017.06.01 17:52:41
@gpetya: Mert a hivatalos magyar (meg a hivatalos német, francia, spanyol stb.) címe a filmnek "Az utolsó Jedik". Ezt nem a helyi forgalmazók döntötték el, hanem a Disney kérte tőlük - lehet, hogy erről nem kérdezték meg előtte a rendezőt -, és valószínűleg már nem is lesznek egyes számra változtatva a nem angol nyelvű címek.
Marvel Univerzum-tágulás a mozikban, ami még több színészt és még több magyar szinkronizáló színészt von bele az üzelmekbe. Sorozatos átmentések, kikerülhetetlen afrohangok és némi (név)kötelező furcsaság: a Doctor Strange magyar hangjai...
tom991 2016.11.04 14:59:22
@Torres:
szinkronjunkie.blog.hu/2013/09/30/interju_tabak_kata_szinkronrendezovel_i_resz

Igen, egy troll, igénytelen, hanyag szinkronrendező úgy beszél a szakmájáról, ahogy Tabák Kata a linkelt interjúban...
tom991 2016.11.05 23:29:00
@merlinicus: Szarkazmusnak szántam a hozzászólást. :)
Én többnyire szeretem a Tabák Kata-féle szinkronokat és az interjúdból is kitűnik, mennyire odafigyel és tiszteli a szakmáját. :)
Kommentezési lehetőségként kiválaszthatod a Facebook kommentezést is, ami az olvasóidnak kényelmi szempont lehet, mert elég csak a Facebook hozzáférésük ahhoz, hogy hozzászóljanak a posztodhoz. Előfordulhat, hogy ezeket a kommenteket esetleg törölnöd kell, amire meg is van minden lehetőséged, csak…..
tom991 2016.09.15 22:46:07
@|en|: Szia!
Sajnos moderátorként sem kaptam még értesítőt egyetlen hozzászólásról sem. :/ (FB kommentezésről van szó, csak másik profilon.) Plusz megbróbáltam a blog.hu-FB profil kapcsolatot megszüntetni és egy másik FB profilhoz kapcsolni, hátha, de az sem jött össze, meg se szűnt a kapcsolat az elsőként használt FB profillal, többszöri próbálkozásra sem.
Azután, hogy Donnie Yen lenyilatkozta, hamarosan visszatér Londonba, hogy részt vegyen a Zsivány Egyes (Rogue One) utóforgatásán, csak idő kérdése volt, mikor jelenik meg egy klikkvadász cikk arról, mekkora bajban van az új Star Wars-produkció. A Hong Kong-i Donnie Yen a film előzetesében Nos, a…..
tom991 2016.06.05 23:12:43
@Madnezz: Ne keverd a dolgokat! Tesztvetítésnek azt hívják, amikor kvázi az utca emberének vetítik le a filmet, és olykor még azt sem árulják el előre a közönségnek, hogy mit fognak látni.
Ha azok nézik meg a kész/félig kész filmet, akiknek van valami közük hozzá, az nem tesztvetítés.

Azért "teszt" mert a filmet nem (maximum a híreket, előzeteseket) ismerő közönségen tesztelik, nem azért, mert önmagukon tesztelik a hatást az alkotók.
aeon flux trailer: deadpool (2016) 2015.08.05 05:02:22
Mit mondhatnánk? Chimichanga! Hajtás után megtaláljátok a teljes, korhatáros változatot!..
tom991 2015.08.06 00:18:55
@Olifat: De azokhoz nem is csináltak red band mozis trailert. :)
aeon flux ted 2: a magyar szinkron 2015.07.14 19:16:00
Az amerikaiak három év alatt finnyássá váltak, mi viszont bizonyosan nem leszünk hűtlenek 2012 egyik legnagyobb vígjátéksikeréhez. A Ted 2.-ben a lényeg maradt a szinkronban is, a kigolyózott főszereplő helyére új csaj jött, és mivel szeret velük viccelődni, MacFarlane Morgan…..
tom991 2015.07.15 13:52:50
@lisztes: A UIP-Duna Film által kiküldött listán és a Mafilm Audio Kft. Facebook oldalán is Kőszegi Ákos neve szerepel: https://www.facebook.com/mafilmaudio/photos/a.919507298082113.1073741832.728111710555007/1014089061957269/?type=1&comment_id=1014089231957252&offset=0&total_comments=1&comment_tracking={"tn":"R"} :)
aeon flux az új pókember pedig... 2015.06.23 18:45:00
A Variety-nek hivatalos források is megerősítették, hogy A lehetetlenben megismert, majd a Majd újra lesz nyárban ismét felbukkant Tom Hollandra esett a választás: ő öltheti magára Pókember piros-kék gúnyáját. Ezt először a következő Amerika Kapitányban teszi, amelyet majd…..
tom991 2015.06.24 14:15:10
Bizonyos videojáték gyártó, kiadó cégek általános szokása volt, hogy ha betaláltak egy játékkal, ami esetleg franchise-vá nőtte ki magát, időről-időre kiadták a sztori folytatását. Néha bejött, néha nem, ám előbb-utóbb a fogyasztó közönség megkapta azt, amire…..
tom991 2015.06.12 01:44:53
www.cracked.com/blog/6-reasons-expensive-films-end-up-with-crappy-special-effects/

Nem lehet, hogy olvastad ezt a cikket? Néhány mondat nagyon ismerős...
Fehér egyenruhát viselő alakok, vélhetően rohamosztagosok posztolnak magasra tartott fegyverrel valamilyen hangárszerűségben, aztán durr, az egyik még taknyol is egy méreteset. Tizennyolc másodpercnyi rossz…..
A Star Wars Celebration keretében leleplezett előzetes nálunk is szétvetette a házat (én voltam olyan merész, és képkockáról képkockára szételemeztem), és most már magyarul is végigborzonghatjuk. Gondolom, sejtitek, kinek a hangján szólal meg Han Solo a trailer végén. Ja, és…..
tom991 2015.04.29 12:28:43
@merlinicus: Valószínűbbnek tartom, hogy újra felvették, csak azt gondolom, hogy Stohl András hangja 1997 óta - szerintem - nem öregedett annyit, hogy pitchelni, de legalábbis ennyit pitchelni kelljen rajta. Mert ugye ezeket a mondatokat akkor szinkronizálta le A Jedi visszatér új szinkronjához, és az előzetesben is a fiatal Luke-ot kellene hallanunk. Így viszont nem egy fiatal Stohl Andrást kaptunk, hanem gyakorlatilag egy másik színészt.
tom991 2015.04.29 13:14:58
@merlinicus: Rosszul érted, de próbáljuk meg még egyszer: azt mondtam, hogy Stohl András hangjának pitchelésével egy új (eddig nem létező) színész hangját kaptuk a fiatal Stohl András hangja helyett.
tom991 2015.04.29 16:16:55
@vond.creations: A forgalmazó is megerősítette, hogy ez Stohl hangja.
Azt amúgy is kétlem, hogy Luke fia egy az egyben elmondaná ugyanazt a monológot, amit az apja A Jedi visszatérben.
Épp 40 éve mutatták be a Pythonok második egész estés filmjét. Abban az évben születtem meg én is. Korán volt, fújt a szél, anyám egyedül volt, mikor elkezdett vajúdni és... és most valami egészen más. Artúr, a britek királya (Graham Chapman) azt a feladatot kapja Istentől, hogy kutassa fel a Szent…..
tom991 2015.03.16 13:57:26
@Lenina Huxley: @Nyílméregbéka: @gigabursch: Galla a DVD-n található magyar felirat szövegét írta. A borítón az extrák között is olvasható, hogy "Galla Miklós Python-hű felirata!".
A Minyonok az idei év egyik nagy animációs durranásának ígérkezik, ezt több minden is bizonyítja. Ott van példának mindjárt az első előzetes, amit látva szem nem maradhat szárazon. Plusz az első két, szívemnek felettébb kedves Gru, melyek ugyancsak bizakodásra adnak okot…..
Habár már korábban írtunk az Intercom októberi megjelenéseiről, a forgalmazó most közölte, hogy egy újabb filmmel egészült ki a jövő havi repertoár, méghozzá Colin Firth és Nicole Kidman misztikus thrillerével (Amnézia - Before I Go to Sleep), amelyben egy baleset…..
tom991 2014.09.20 12:49:29
@megnevezhetetlen: A magyar plakátra azért ráírták, hogy "A nagy sikerű Mielőtt elalszom című regény alapján"
Így meg aztán végképp nem értem én sem, hogy miért ezt a címet kapta a film.
Bejött a magyaroknak a Sin City 2005-ben. Ebben talán közrejátszott, hogy szinkronizált volt, és ez akkortájt még meglepő húzásnak számított, hisz nem csak a 18-as korhatártól és a forgalmazó SPI módszereitől volt idegen a magyar hangsáv. Nem olyan időket élünk, mikor egy…..
tom991 2014.08.19 14:56:48
@REMY: @Takács Máté: Rajhona Ádám szeptembertől Az ünnep című darabban lesz látható a Vígszínházban.
Miután az X-Men kezdetek olyan csúnyán elbánt Deadpool karakterével - érted, még a nagydumás száját is befogták -, a rajongók jóvátételt követeltek, és így volt ezzel a figurát megformáló Ryan Reynolds is, aki 2011 óta dolgozik egy Deadpool spinoffon Tim Miller FX-guru…..
tom991 2014.08.01 02:46:38
Űrlordnak van egy terve... na jó, félig-meddig van egy terve... na jó, igazából egy terv töredéke, úgy 12%-a. A lényeg a lényeg: az új trailerben van egy rakat új jelenet, mi több, a régiekben is durván felturbózták a CGI-t.  ..
Majmok (majmok mindenütt!) és egy nyak nélküli félarc jellemzi a Forradalom magyar plakátját, amiről az is kiderül, hogy a majomkodás 12 éves fiúknak való. (Ugyanakkor a külföldi kritikák azt rebesgetik, hogy a nyár filmjéről van szó, bizony.) ..
tom991 2014.07.03 23:25:40
Három év telt el Chicago porig rombolása óta. A transformerek - autobotok, álcák egyaránt - tiltólistára kerültek, és az emberiséget olyannyira megviselte a háború, hogy a lányok barnábbak, a fiúk vagányabbak, az apák meg még "kétkezibbek" lettek, mint eddig, szóval Amerika…..
tom991 2014.06.25 16:10:55
@Zalaba_Ferenc: "Anno a Jurassic Parkban mindössze 6 percig láthattunk dinoszauruszokat."

15 perc volt az. Abból 6 perc CGI, 9 perc pedig Stan Winston animatronikus lényei. :)
AZT-A-DURVA! ..
tom991 2014.06.19 12:56:01
@Démonmac1: "remélem hamar kijön lemezen is"

Nyilván nem előbb, mint más filmek: a mozibemutató után kb. 4 hónappal, szóval december környékén.