Regisztráció Blogot indítok
Adatok
D.O.N

17 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Győrben volt egy vár. Az ország történelmében nem kis szerepet töltött be, Bécs elővára, Európa védőpajzsa volt. Egy szerencsétlen katonai döntés folytán török kézre került 1594-ben, majd 1598-ban sikerült egy bravúros csellel visszafoglalni alig 12 óra alatt. A jelenlegi…..
Bár a legtöbb figyelmet azért kapta a napokban a Kossuth tér, mert az épülő mélygarázs gödrét fel kellett tölteni vízzel, történt ám ott más izgalmas dolog is. Olyan, ami ráadásul nem csak hetekig marad hír, de évtizedekre meghatározhatja a tér arculatát. Előkerült ugyanis…..
D.O.N 2013.06.10 13:24:52
Győrben, az egykori Dunakapu tér helyén megtalálták a győri vár Duna bástyájának maradványait, amit 1939-ben az akkori ipari igények miatt beomlasztottak, s az alatta található kazamata rendszert annak maradványaival töltötték föl. Ezután alakult ki az akkoriban Sztálin térnek, majd végül Dunakapu térnek nevezett terület.
A helyi fideszes kétharmad és holdudvara elhatározta, hogy a 2009-ben botrányosan felújított Széchenyi téren (leletrombolás, teljes talajcsere, középkori emlékek elpusztítása, amelyért 75 milliós örökségvédelmi büntetést szabott ki a városra az örökségvédelem) ízléstelenül (értsd: nem a rendelkezésre álló eredeti tervek alapján készített) felújított Lloyd házban kialakított irodáknak valahol a közelben kell egy parkolóhely, mert anélkül - ahogy a mai állapot is mutatja, csak egy üres épület lenne. Elindult hát a Dunakapu tér "rehabilitációja", vagyis a győri mélygarázs-mutyi.
Egy helyi városvédő egyesület vette védelmébe a Duna bástyát. Felkutatták az eredetét, a város történelmét, levéltárakból összeszedték az összes meglévő hadmérnöki dokumentációt, hogy bebizonyítsák, a bástya rekonstruálható, és a sokat szidott velencei charta szellemében revitalizálható is. A tér helyére tervezett mélygarázs helyett turisztikai központot szorgalmaztak, a bontás helyett az örökségvédelmi törvényre hivatkozva megőrzést, és az építmény jellegéhez illő újrahasznosítást követeltek. Az ásatások során rendre előjöttek azok a falak, amelyeket az egyesület pontosan meghatározott a levéltári anyagok alapján.
Ekkor elindult a városvezetés politikai hadjárata, igyekeztek dezavuálni az egyesületet, vezetőségét megfosztották szakmai karrierjétől, a helyi városi pártlapban (mert ugyan városi újságnak nevezik, de tartalmát és formáját tekintve a "régi időket" idézi) személyüket is számos támadás érte. Tudni kell, hogy a város polgármestere volt azon kezdeményezők egyike, akiknek akciója nyomán szétverték az örökségvédelmet Magyarországon, s ebben kizárólag a Duna bástya ügye inspirálta.
Nem szaporítva tovább a szót, a helyzet ma úgy áll, hogy a bástya 70 %-ban fel van tárva, a most levonuló árvíz kicsit ugyan megáztatta, de stabilan állnak a 400 éves falak. A városvezetés folyamatosan változtatta az elmúlt évek során a területre vonatkozó terveket, most éppen egy háromszintes mélygarázst terveznek a Mosoni-Duna partján álló egykori várvédelmi műtárgy egyik sarkába, s annak egyik szintjéről üvegfalon meg lehetne szerintük csodálni egy kettő négyzetméteres falszakaszt az egykori hatalmas bástyából.
Az egyesület elkészített egy alternatív javaslatot, még 2010-ben. Ezt a város nem hajlandó tudomásul venni, nem tekinti tárgyalás alapnak. Azonban a híres-hírhedt rakparti út ötletét szépen lemásolta róla. A gond ezzel az, hogy ezt az utat a legkisebb víztöbblet is tökig eláztatja, mert az egyesület által tervezett úttól pont annyiban tér el, amennyiben nem veszi figyelembe, hogy ártérben van, közel a folyóhoz, s ezért komoly védelmi rendszerre lenne szüksége.
Győrben tehát erőből akarnak egy beruházást immáron 4 éve kivitelezni, azonban a város ellenségeinek kikiáltott egyesület tagjai nem engedik elpusztítani a magyar nemzet egykori büszkeségét, Európa védőpajzsát, azt a megmaradt győri várat, amiért annak idején Európa-szerte imádkoztak, az utak mentén kereszteket állítottak (Raaberkreuz), mert tudták, ha Győr elesik, vele bukik Bécs is.
Ma ugyan az osztrák sógorok ezt már nem éreznék meg annyira, de a győrieknek örök vesztesége lenne, ha ez az emlék végképp elkallódna.
D.O.N 2013.06.13 16:28:29
@rdi:
A legszomorúbb az egészben, hogy ugyanennek a garnitúrának már volt egy hasonló erőből kivitelezett beruházása, s ma már ezt úgy kommunikálják, hogy mekkora áldozatot hoztak azért, hogy a Széchenyi tér élhetőbb legyen. A koncepció nagyon hasonló: a holdudvarba tartozók felvásárolták a teret övező ingatlanok egy részét, s étterem étterem hátán helyzetet teremtettek, azok teraszai pedig a tér legalább 30%-át lefedik. A Duna bástya helyére ugyanezt a "berendezést" álmodták meg, több ingatlan megvásároltak már, s zsebekben van már az ígéret a teraszengedélyekre is.
Pintér kijelentése, miszerint végre a BM foglalkozhat azzal, hogy holmi régészek ne akadályozhassanak indokolatlanul beruházásokat, azt vetíti elő, hogy ennek a rezsimnek nem érdeke az épített örökség megóvása.
A Magyar Országgyűlés 2010. évi XLV. törvénye a Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről június 4-ét, az első világháborút magyar részről lezáró trianoni békediktátum aláírásának a napját a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította. Nemzetünk…..
A pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve. Ezt az egyszerű mondást sokan sokaknak tulajdonították már. Nem is igazán az eredete a fontos, hanem az, ahogy beépült a köztudatba. Szerencsére nagyobb számban vannak azok, akik nem küzdenek értelmezési problémákkal, s…..
Felbukkant az indexen egy írás, mely hivatkozásul a BBC History magazin 2012. májusi számát jelöli meg. A borítón ott díszeleg a fő téma: a kán kémfőnöke. Egy papról – Róbert (Lóbelt?) – szól, aki amellett, hogy állítólag részese volt a Magna Charta Libertatum…..
Pilisborosjenő mellett, a Fő út 91. után található játszótér mellett raktam le a kocsit, s onnan egy kellemes gyalogtúrával, kb. 45 perc alatt értem el "Eger várát". Közben elhaladtam a Teve-szikla felett is - a csodálatos látvány feledteti azt, hogy csak egy film díszletével van…..
Miért van az, hogy a kannyulak párzási szokásait taglaló állatorvosi disszertációtól és az észak-koreai műbalhétól kiindulva egyaránt a zsidóknál kötünk ki, és hobbinácik bizonygatják magukról, hogy ők nem is azok? Miért kell itthon mindenbe belekeverni ezt a…..
Magis amica veritas Az első... 2013.03.29 21:14:15
Az első komment megérdemel egy posztot. Nagy Attila Zoltán2013.03.25. 12:12:57 Kedves DON!Azt hiszem nagyon profán módon próbálod megfogni az egész témakört, még ha ebből a szemszögből olyan dolgokra is világítasz rá, amit jogos kritikának érzek.Egyrészt a Szent Koronát…..
Távol áll tőlem, hogy a magyar nemzet egyik alapvető jelképével, a Szent Koronával élcelődjek - nem úgy, mint a gyöngyöspataiak. Célom az, hogy az e jelképpel tetszelgők, annak szellemiségével visszaélők kártékonyságára felhívjam a figyelmet. Éppen a minap vágták a…..
  Kisebbségek A Békeszerződés kimondta, hogy amennyiben a szerződő felek a szerződésben foglalt megállapodást nem tartják be, úgy szerződésszegést követnek el, amelynek alapján a szerződés érvénytelenítésére, illetve hatályon kívül helyezésére kerülhet sor. A…..
  Ott hagytuk abba,hogy Apis vezérkari ezredes egy börtöncellában beismerte: ő robbantotta ki az első világháborút. Az előző rész végéről a statisztikai adatok vizsgálata maradt le. Igyekszem kerülni a statisztikát, mert nem vagyok meggyőződve arról, hogy bármiféle…..
Láng Lajos első levele   Nem olyan egyszerű túltenni magunkat azon a szomorú tényen, hogy trianonnal kapcsolatban az emberek fejében olyan nagy a káosz, mint a pártközpontban Sztálin születésnapjának előestéjén, amikor valaki ellopta az összes import…..
Az Institutum Pro Hominis Juribus sztori meg nem áll - harmadik rész (első rész, második rész)    Láng Lajos bácsi tehát buzgó hívekre lelt a nagyvilágban, hiszen nincs olyan szeglete e kicsiny bolygónak, hol magyarok ne laknának. Ezen felbuzdulva írt egy újabb…..
Az Institutum Pro Hominis Juribus sztori bonyolódik - második rész (az első rész) 2001. február 20. után minden igaz magyar szorított Láng Lajosnak Ludwig von Lang-nak, s össznépi penitencia kezdődött azért, mert „Trianon felülvizsgálata nem magyar kezdeményezés…..
Az Institutum Pro Hominis Juribus sztori - első rész   Eredetileg ezzel a témával akartam indítani a blogot annak idején. Nem lesz egy rövid poszt, több részre is kell vennem, annyira szerteágazik. Trianon legendáriuma amúgy sem kis terjedelmű, ez pedig nem egy rövid…..
Nem szándékozom kitérni arra, hogy a honi politika miért avatkozik egy másik ország belügyeibe, amikor saját önkormányzati szerveit arra buzdítja, hogy a székely nemzetiség autonómiai törekvéseit támogatandó tűzze ki annak hivatalosnak nyilvánított jelképét. Nem szándékozom…..
Nem ezt szántam első posztnak, de a minap ismét szembe jött velem az alábbi - sok különböző formában létező - hoax, ami a fészbúk "magyarabb" rétegének hatékony közreműködésével tombol a közösségi oldalon, s emeli meg minden egyes megjelenésekor az amúgy sem alacsony…..
Magis amica veritas Lectori salutem 2013.02.08 00:43:29
Blogot írni  ma már divat. Egy blog lehetőség arra, hogy az ember az értékesnek vélt gondolatait szélesebb körben is ismertté tegye. Egy bloghoz nem kell kiadót keresni, nem kell korrektorhoz küldeni, nem szerkeszti senki más, csak a szerző, nincs moderátor. A blog eszköz, mint…..