Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Jelenik Dániel

0 bejegyzést írt és 28 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A szokásos téli munkák miatt látogattam meg a szőlőt. Ellenőriztem a tartályok fedelét, lekéneztem az idei olaszrizlinget, bentonitot adtam a tavalyi olaszrizlinghez. Mivel szép, tavaszi nap volt, sétáltam egy nagyot a szőlőben, ahol behúztam azokat az oltványokat, amelyek…..
Jelenik Dániel 2014.01.07 17:41:58
@bkkzol: Ezjó :-)
Szőlőművelés Fájront! 2013.11.19 22:03:41
Az idei év utolsó mezei munkáját végeztük el a napokban: befejeztük a telepítést. Az eredmény ellentmondásos: részben baromi jó, részben a fene enné meg - de a paraszti élet már csak ilyen. A múlt héten kiderült, hogy a tihanyi kék idén már nem lesz kiültetve: az oltványos…..
Szőlőművelés Elforrt a bor 2013.10.27 18:58:27
Az idén nem sokat vacakoltak a borok: a forrás nagyon hamar lezajlott. Nem tudom, hogy mi lehet az oka, talán a több eső miatt több tápanyagot tudott felvenni a szőlő, és az élesztőgombák elszaporodásához minden adott volt, talán az, hogy sikerült a forralópincét 16 fok körüli…..
Az idei évem a szőlő telepítéséről szól. A borkészítésre csak egy rizling vágóm van, ami tavaly olyan 400 liter körül termett - idén még annál is kevesebb lesz. Ahogy már írtam, a rossz kötődés, a jégeső megtették hatásukat, pocsék termés ígérkezik. Elhatároztam hát,…..
A szőlő igen furcsa képet mutat: a lombozat fejlettsége kb. június végi állapotnak felel meg - ennek elsődleges oka a már másfél-két hónapja tartó aszály és kánikula, de a késői tavasz is felelőssé tehető legalább két hét késésért. A fürtök azonban a zsendülés…..
A nagy munkálkodás közepedte a borral is foglalkozok – végül is erről szól a történet. A sárfehér-juhfark küvé pár hete már csak egészen enyhe pezsgésben volt, így lekéneztem. Ami ezután történt, azt egyáltalán nem értem: a bor vad, zajos erjedésbe kezdett, illatát…..
Jelenik Dániel 2013.07.19 13:09:24
Az időjárás ide-oda tolta az átoltás kezdetét, és persze arra sem lehetett mérget venni, hogy az oltványoshoz mikor érkezik az ellenőr, aki kiadhatónak minősíti az oltványokat. Mónika, az oltóasszony péntekre jelezte az érkezését, és egy telefon után az is kiderült, hogy a…..
Nagyon furcsa dolog a biológia. Az olaszrizling még mindig érdes, és nem forr ki szárazra. Talán az lehet a baj, hogy a műanyag tartály tetején nincs túlfolyó, így a must lefojtva marad, és ezért nem tud elforni rendesen. Ez kb. az utolsó ötletem, ezért átfejtettem a bort egy olyan…..
Jelenik Dániel 2013.05.22 18:51:30
A múlt héten kaptam egy telefonhívást, hogy pénteken megérkeznek az oltványok, átvehetem őket. Gyorsan lefuttattam a telepítési teendők listáját: mélyszántás kész, simító tárcsázás kész, a hidrofúrót megrendeltem, a sorok kijelölése még hátra volt. Ez tényleg mérnöki…..
Szombaton megint Dörgicsén jártam. Megkésve tavaszodik, de a meleg idő (és a csapadékos tél) eredményeképpen a szőlő robbanásszerű fejlődésnek indult. A trágyázás után mostanára összefutottak a munkák: az eddigi szárazság után most pár napja esik némi eső (és hétfőre…..
Szőlőművelés Atkák 2007.12.31 19:03:00
A növényvédelmi sorozatban a levelet károsító atkák kerülnek nagyító alá. Szó szerint, mert az atkák mikroszkópikus lények. Az atkákból is rendkívül sokféle létezik, annyira, hogy a biológusok nem átallottak egy külön kasztot, az acarológia (atkatan) tudományát kutatókat…..