Regisztráció Blogot indítok
Adatok
susako

0 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
E sorok írója is Erzsébet, így megengedem magamnak a  szokásosnál  személyesebb hangvételt ebből a jeles alkalomból.  Kisiskolás  koromban  az iskolába ketten jártunk Erzsébetek. Annyira szerettem volna Móni, Szilvi, Kriszti, Kati , vagy például Zsófi lenni! Olyan névre…..
  Július 26-a Szent Anna, a magyar néphagyományban Kedd asszonya napja. Miért Kedd Asszonya?   A kedd munkatilalmi nap volt az asszonyok számára: nem moshattak, és a gyermeket sem fürdethették meg, mert aki mos, azt megbünteti a kedd asszonya. Aki megszegte a tilalmat, azt a Boldogasszony…..
Miért mérges? Szent ide vagy oda, Margit elég furcsa ragadványnevekkel rendelkezik: Mérges Margit meg Pisis Margit. Előbbi a hónapban gyakori égiháborúkra, jégverésre utal, mely gyakran elveri a termést, a sok munka eredményét.  eért a rigmus: Mérges Margit, Mert áldást nem hoz. A Pisis Margit név…..
Weöres Sándor: Tavaszköszöntő    Sándor napján megszakad a tél, József napján eltűnik a szél. Zsákban Benedek, hoz majd meleget, nincs több fázás, boldog aki él. Már közhírré szétdoboltatik, minden kislány férjhez adatik. Szőkék legelébb, aztán feketék,…..
A távolban egy fekete szalagFüggeszkedik a ponthoz, ahonnan nincs visszaútEgy elképzelt repülés a szélfútta föld felettEgyedül állva az érzékeim ingadoznakEgy végzetes vonzerő erősen körbefonHogy tudnék menekülni az ellenállhatatlan markolástól? Nem tudom levenni a szemem a körbefonódó…..
susako 2017.02.10 16:22:27
Az első időszak akkor sem egyszerű, ha az ember párja annak az országnak a polgára, ahová költözünk. Ezt tapasztalta meg saját bőrén Zsófi is, aki francia férjével költözött Nantes-ba. Az elég gyorsan kiderült, hogy vannak ugyan finom borok és jó sajtok, de a beilleszkedés ennél jóval bonyolultabb…..
susako 2016.12.15 15:00:59
@London2009: ..mailban foglaltam szobát MOn..kapásból letegezett a válaszban az ügyintézö!..azt hittem, nem jól látok!..én 30éve élek NOban ugyhogy nagyon el voltam képedve :(
A karácsonyi esti vacsorához az asztalt ma is ünnepélyes módon terítik meg. Régen a hagyományos karácsonyi asztal nem csupán az ünnepi ételek miatt kapott központi szerepet a családok életében. A karácsonyi asztal állításával igyekeztek elérni, hogy a következő év…..
 Novembert Szent András havának nevezik a népi kalendáriumban ( Enyészet hava is, persze, de az olyan lehangoló, nem?) András " bezárja a hegedűtokot", véget vet a kisfarsangi mulatozásnak.  Ugyanakkor  András napja a disznóvágások kezdete, s a házassági varázslások ideje…..
susako 2016.11.30 13:23:37
"Az ünnep azé, aki várja." (Szabó T. Anna)   Az  advent szó latin eredetű,  a megérkezést jelentő adventus szóból ered.   Az ünnepet megelőző várakozás,  felkészülés időszaka. MIKOR KEZDŐDIK AZ ADVENT? Az András napjához legközelebb eső vasárnap és december 25-e…..
  Alexandriai Szent Katalin napja a mai. Mindannyian ismerünk és ünneplünk sok kedves Katalint ezen a napon. A név az utóbbi évtizedekben is őrzi népszerűségét, dacol a különféle névadási divathullámokkal  Az én kedvenc barátném is Katalin, neki és az összes névnaposnak írom a…..
Szent Márton élete bővelkedik érdekességekben.  Ő volt az első szent, aki nem mártírként halt meg. NÉZZÜK, HOGYAN JUTOTT ODÁIG: Szent Márton püspök 316 körül született a Római Birodalom Pannónia tartományában, római katonatiszt fiaként. Szülőhelye Savaria, a mai…..
Melankolikus ideje az évnek az, amiben most járunk. Manapság nem vezetnek minket szigorú szabályok, hogy hogyan éljünk és haljunk, s az is magánügy, hogy ki mit gondol a túlvilágról, gondol-e valamit. Annak idején még gyásznak is megvolt a maga „ menete”, ami  a kényszerű…..
„Neki minden nap Dömötör napja vagyon”, tartja a szólás, na de mit is jelent ez? Arra is mondják, akinek bizonytalan a sorsa, de arra is áll, aki részeges.A „Dömötör juhászt táncoltat” azt jelenti, hogy ilyenkor lehet mulatozni, de az elveszett jószág miatt „megtáncoltatott” juhászra is utal. A …..
Gasztroszex Vesepörkölt 2011.02.24 08:00:00
Hozzávalók:4 sertésvese1 vöröshagyma2 gerezd fokhagymazsírszelet szalonnasó, bors, őrölt pirospaprikaÍgy csináljuk mi:Fogjuk a veséket, az itt leírtak szerint (vágás, tisztítás, szárítás) készítsük elő.Dobjunk fel egy serpenyőt a tűzhelyre, bele egy fakanálnyi zsírt, ha…..
susako 2016.07.18 19:20:29
Az erdélyi konyha elengedhetetlen fűszere a tárkony és a csombor mellett.  Népiesen levescsíknak is hívják ezt a petrezselyemhez hasonló kinézetű, illatú és ízű fűszernövény, manapság vegetanövénynek és maggifűnek is hívják kitűnőn ízesítő hatása miatt. Sokoldalú,…..
susako 2016.06.15 14:36:49