Regisztráció Blogot indítok
Adatok
H úr

10 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Pár évvel ezelőtt még minden étteremben valahol elrejtve találni lehetett egy táblát, ami az egység kategóriáját mutatta (I-IV. között). Sosem értettem, hogy ez mire szolgál. Nos, ez egyfajta maradvány volt a szocializmusból, amikor kategóriánként maximálták a haszonkulcsot.…..
Az elmúlt hónapok masszív kampányának köszönhetően vélhetően mindenkinek a szeme előtt vannak a különböző kormányzati teljesítményt bemutató reklámok és óriásplakátok. Sokszor egy ilyen hirdetésen szerepel egy olyasmi felirat, hogy „készült Magyarország kormánya…..
Az elmúlt években több mint 500-an (főleg kínaiak) kaptak Magyarországon azért letelepedési engedélyt, mert legalább 250 ezer euró értékben vásároltak magyar államkötvényt. A statisztikák szerint ebből kb. 39 milliárd forinthoz jutott az államkincstár, vagyis a teljes…..
A dohányzás egészségtelen. A mértéktelen alkoholfogyasztás egészségtelen. A helytelen táplálkozás egészségtelen. A fenti állításokkal vélhetően kevesen vitatkoznak. Bár mintha kevesebb szó esne Magyarországon a táplálkozás egészségre gyakorolt hatásáról, miközben az…..
Mikor az Egyesült Államokban turisták vásárolnak, sokszor éri őket meglepetés a kasszánál, hogy a végösszeg több, mint ami az árcédulán szerepel. A különbség az adó (sales tax: forgalmi adó). Mikor erre panaszkodtunk amerikai barátainknak, arra jutottunk, hogy bár az ő…..
Edző: “Milyen gyorsan futsz?” Versenyző: “Nagyon.” Ha az edző helyében lennénk, nehezen tudnánk értékelni a fenti választ. Mennyire nagyon? Mihez és kihez képest? Mennyi volt korábban, és milyen célt lehet kitűzni a jövőben? Nézzük az alternatívát: Edző: “Milyen…..
H úr 2014.03.09 18:25:36
@Az igazi Trebics: igazad van, nem könnyű a megfelelő mérőszámokat és mérési metodológiát kidolgozni.
Azonban ha átgondolt indikátorokat vezet be egy szervezet, az jellemzően jelentősen emeli a hatékonyságot/hatásosságot. A privát szektorban nagyon sok cég ezt csinálja, és a trend az, hogy a közszférában is egyre inkább szükség van erre.
Egy Moszkváról vagy Párizsról szóló útikönyv hosszasan ismerteti a különleges metrómegállókat, ahol különböző témájú szobrokat, freskókat találnak az emberek. Sok turista úgy megy végig a metróvonalon, hogy 7-8 helyen is leszáll, hogy megcsodálja az építészeti…..
Vannak országok, ahol már a minimálbér szükségességéről is vita folyik (pl. Németországban az új kormány fogja bevezetni az országosan érvényes minimálbért). Vannak neves közgazdászok, akik úgy érvelnek, hogy a minimálbér szintjétől függően vagy káros, vagy felesleges. A…..
Az oktatás az ország sikerének a záloga. Közhelyesnek hangzik, de még egyéni szinten is jól bizonyítható a mondat igazságtartalma. A felsőfokú végzettségűek mindössze 4%-a nem talál munkát, a középfokú végzettségűek esetében ez 10%, de a sokkoló adat a középfokú…..
H úr 2014.01.21 21:30:48
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Véletlenszerű a lépések sorrendje. Vegyes témákörök, és vegyes jelentőségű javaslatok lesznek.
H úr 2014.01.24 19:40:44
@deneskata: Nem állítjuk, hogy a pénz minden problémát megold. De azt igen, hogy más országokban az oktatásnak arányaiban nagyobb jelentőséget tulajdonítanak, mint nálunk, és ez a költségvetésben is megjelenik.
H úr 2014.01.25 11:25:07
@Fiat lux: Az adatok forrása az OECD Education at a Glance 2013-as kiadványa (www.oecd.org/edu/eag2013%20(eng)--FINAL%2020%20June%202013.pdf).
A legfrissebb adatok 2010-esek, és tartalmazzák az összes oktatással összefüggő közkiadást, beleértve mind a közvetlen oktatási kiadásokat (pl. iskolák költségei), mind bizonyos közvetetteket (pl. kollégiumok, ösztöndíjak).
Legutóbb azt vizsgáltuk, hogy a magyar költségvetés arányosan keveset fordít oktatásra. Ugyanakkor az is igaz, hogy a jelenlegi kiadásokat is lehetne ésszerűsíteni. A tanárok sokszor panaszkodnak, hogy alulfizetettek. Tény, hogy egy 15 éves tapasztalattal rendelkező általános…..