Regisztráció Blogot indítok
Adatok
qaly

27 bejegyzést írt és 33 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az új blog (katt)! Kedves Olvasóink! Először is köszönöm az eddigi megtisztelő figyemet! Abban a szerencsés helyzetben vagyok, vagyunk, hogy komolyabb szintre vihetjük ezt a blogot, reményeink szerint még több olvasóhoz eljuttatva gondolatainkat. Mostantól jóval nyíltabb,…..
Lassan megfizethetetlenné válik az Egyesült Államokban az egészségügy és vele az egészségbiztosítás. Nem meglepő. Az Egyesült Államokban - egyedüliként az OECD országok közül - önkéntes magánbiztosítási rendszer működik. Ez, mint a neve is mutatja, a döntés jogát az…..
A napokban megint fő téma volt az orvoselvándorlás, a bérrendezés témaköre. A konkrét cikk, mely felkeltette a figyelmemet a magyar, a cseh és a szlovák orvosok bérhelyzetével foglalkozik (link). Pedig most volt fizetésemelés. Botrány, a végén már megint emelés lesz, pedig…..
Egyre többet halljuk, általában onkológiai esetek kapcsán a PET, vagy PET-CT kifejezést. A PET-CT valóban a mai modern onkológiai diagnosztika egyik legfontosabb és alapvető eszköze. Segítségével sokszor jóval korábban és pontosabban tudjuk meghatározni a daganat, vagy az áttét…..
A tegnapi,  hálapénz kialakulásának indokait firtató eszmefuttatásom után úgy gondoltam egy kicsit érdemes még mélyebbre ásni az egészségügyi ellátórendszerbe. Az egészségügyi mutatóink rendkívül rosszak, a nemrég megjelent friss egészségügyi kiadvány, a Health at…..
qaly 2013.01.17 10:00:10
@jova68: ezzel tisztában vagyok, a saját bénaságom miatt van. Ha nagyobb grafikont teszek,, az zavaróan nagy, az lenne a legjobb, ha ezt a méretet, vagy akár kisebbet tudnék feltenni, majd rákattint, nagyobba megjelenik, de eddig még nem sikerült ezt elérnem, tisztában vagyok a problémával, én is látom, hogy nem jó:) Ráadásul modern generációnak tartom magam, de úgy látszik ez is reltív...:)
qaly 2013.01.17 11:07:08
@kalandfereg: egyetértek. Annyit fűznék hozzá,hogy a kútvölgyi már nem menő. Honvédkórház:)
qaly 2013.01.17 12:27:16
@schmittpál: hmmm...hát jó,értem amit mondasz. Akkor átfogalmazom. Érdekes egyébként hogy mennyire mást jelent ha máshonnan nézzük:) ez esetben a szolgáltatás közjószágként viselkedik,aminek következtében a kereslet teljesen árrugalmatlanná válik. Közelednek az álláspontok?:) Így valóban precízebb egyébként.
Igen komoly népegészségügyi problémát jelent hazánkban a dohányzás mind a fiatalkorúak, mind  - természetesen - a felnőtt lakosság körében. Ma már iskolás, sőt, óvodáskorban is szerepet kap  - az egészségfejlesztési programok részeként - a dohányzás megelőzése,…..
qaly 2013.01.15 11:37:54
@doggfather: persze,hogy nem jogos! Mégis,sokan megteszik! Még egyszer hangsúlyozom, az érvek nem az enyémek,csupán interpretálom őket, ezért is linkelek be következetesen mindent,amire hivatkozom.
qaly 2013.01.15 21:19:58
@Bélabáttya: Hiába, mi lenne a világgal tisztességes fogyasztói társadalom nélkül??:D
Sokan, sokféleképpen írtak már a hálapénzről, mégis megpróbálom jómagam is felállítani a megfelelő "diagnózist" az egészségügy ezen terhéről. Helyesebb lenne inkább kórokot mondani diagnózis helyett, hisz a jelen helyzet ismert, inkább az ezt kiváltó és fenntartó okok…..
A napokban kerültek nyilvánosságra a magyar államadósság után fizetett kamatkiadások legfrissebb adatai. A portfolio.hu cikke szerint soha nem látott csúcson állnak a kamatkiadások. Miért alakult ez így? Sok -e az erre fordított összeg, mennyi ez mondjuk az egészségügyre szánt…..
qaly 2013.01.13 23:41:27
@is: A nyugdíjkorhatár a hatályos törvények alapján az 1957-ben vagy azt követően születettek esetében jelenleg is (2010.jan.01 óta) 65 év. A "csattanó" lényege, hogy az egészségügyre fordított kiadások, az általa nyert születéskor várható élettartam-növekedés, a nyert egészséges életévek, kevesebb betegségben eltöltött nap, kevesebb táppénz stb. bőven megtérülnek hosszú távon és egy stabil növekedés lehetőségét teremtik meg. Ezt önmagában a nyugdíjkorhatár emelésével vagy igen hosszú távon a születési szám növelésével kiváltani nem, vagy csak részben lehet. A csattanót sajnos nem én találtam ki (bárcsak úgy lenne), számos tanulmány vizsgálta-vizsgálja jelenleg is, hogy miként és milyen mértékben járul hozzá a társadalom egészségi állapotának javulása a gazdasági teljesítőképesség növekedéséhez (valamint ezek viszonyát az egészségügyre költött kiadásokkal).
qaly 2013.01.14 12:24:24
@endike: a 12 ezer ft/fő nem az átlag befizetés, hanem ennyit költ a kormány átlagosa egy fő egészségügyi ellátására. Természetesen a befizetések ezzel köszönőviszonyban sincsenek, mivel 3,9-4 millió TB fizető állampolgár van a közel 10 millió lakosra!
qaly 2013.01.14 12:25:05
@qaly: 12e Ft/fő/hó természetesen
Bár egy korábbi posztomban már foglalkoztam a kényszernyugdíjazás kérdésével, tekintettel azonban az azóta történtekre újra felelevenítem a témát. A kormányzat elhatározta, hogy nem engedélyezi tovább a nyugdíjas korú (62 év, illetve 2010-től 65 év) közalkalmazottak…..
qaly 2013.01.13 20:46:00
@tlantos: Pontosan ezt mondom, kedves és kultúrált hozzászóló, hogy a munkaidő esetleges rövidítésével, rugalmassá tételével próbáltak/próbálnak kedvezni a közalkalmazottnak a fent részletezett okok miatt...
qaly 2013.01.13 21:48:23
@tlantos: Azért egy tanár, vagy egy orvos csak teremt értéket...és ők is közalkalmazottak. Mondjuk ott pont nem lehet felhozni a rövid munkaidőt...
qaly 2013.01.14 11:30:55
@tlantos: értem...Hát, sajnálom, hogy így látod a világot, ezek túlnyomórészt emóciókon és rossz saját tapasztalaton alapuló gondolatok, így érdemben nem tudok ezzel vitatkozni.
A portfolio.hu eredeti cikke a témáról itt olvasható. Igazán nem unatkozhat sem a közvélemény, sem az orvostársadalom, erről a döntéshozók mostanában abszolút gondoskodnak. A legújabb hírek szerint ugyanis az Országgyűlés Költségvetési bizottsága egy általa jegyzett…..
"Nincs valóságos esélyegyenlőség" - olvashatjuk Szabó Máté ombudsman véleményét a magyar hírlap cikkében. Ez természetesen egy nagyon hangzatos, sokatmondó kifejezés és mindannyian érezzük a saját, vagy hozzátartozónk bőrén, hogy mennyire igaz a kijelentés. De mit is jelent…..
qaly 2013.01.11 14:34:52
@idelle: Járni jár, csak nem jut, ez pontosan így van jelenleg. Papíron jár minden, tessék, meg lehet próbálni hozzájutni, aztán csodálkozunk, hogy nem sikerül. Persze, mert a keret tizedannyi, mint amennyi kellene. De azért jár. Majd jövő hónapban. Vagy jövőre. Az inaktívakra költjük el a kiadások legnagyobb részét, ez igaz, de ez persze olyan szintű méltányossági alapkérdés, amit még én sem szívesen adnék fel, ez sajnos az öregedő társadalmak egyik legnagyobb gondja (lesz?). Ugyanakkor az idősek által generált "silver economy" ugyanúgy lehet gazdaságélénkítő hatású.
Az alapcsomag+kieg. biztosítás lenne szerintem is a megfelelő megoldás, a legrászorultabbak esetén (akik valóban azok!) persze állami beavatkozással. A hozzájárulás egy részét a nagyon rossz adózási fegyelem miatt pedig áttolnám a fogyasztás alapú adózás területére, de ez a kérdés már a fiskális politika mezejére vezet (ráadásul a 27%-os forgalmi adó mellett gyakorlatilag megszűnt ez a játéktér)...
"The future of healthcare in Europe" címmel készített tanulmányt a brit The Economist magazin, számos európai egészségügyi szakemberrel és vezetővel folytatott interjút követően. A tanulmány szerint az európai egészségügy jövőjét alapvetően a következő három kérdésre…..
Egyre több barátom, ismerősöm kerül abba a helyzetbe, hogy egy-egy képalkotó vizsgálatra (CT, MR, PET, sőt, ma már az ultrahang esetén is) csak hosszú hónapok múlva kap időpontot, aminek következtében - ha teheti - magánintézményt keres fel a vizsgálat elvégzése céljából.…..
Sokan járnak, járunk mind gyakrabban privatizált, magánkézben lévő szakrendelőkbe, néhány szakmában, mint például a nőgyógyászat kifejezetten elterjedt formája ez a betegellátásnak. A privát, for-profit egészségügyi ellátás természetes jelenség, a világon máshol is…..
Tegnap jelent meg egy írás a portfolio.hu-n, miszerint "Hatalmas adóemelést úsztak meg a dohányosok". Az egészségügyi kiadások jelentős hányadát teszi ki az alkoholfogyasztással, illetve a dohányzással kapcsolatos akut és krónikus ellátás. A dohánytermékek ára jóval elmarad a…..
A szakemberek 80 milliárd forintra becsülik a jelenlegi kórházi adósságállományt, melynek körülbelül a fele lejárt tartozás, írja a népszabadság online. Évtizedes probléma az egészségügyi ágazat folyton újratermelődő adósságállománya, és nem nehéz belátni, hogy a…..
"Újabb állásokat kínál a német egészségipar" írja a medicalonline.hu. Az ágazatban "...mintegy 55 ezer új munkahely létesül 2013-ban. A növekedési kilátásokat szinte csak egyetlen kockázati tényező teszi bizonytalanná, a szakemberhiány. Az ágazat minden második vállalata…..
Jövőre sem marad el az egészségügyi ágazatban a béremelés - írja a vg.hu. Méghozzá a tervek szerint nyáron, egy összegben kapnák meg az érintettek januárig visszamenőleg. Furcsa stratégia. Persze ki ne bírná ki még legalább ezt a fél évet, pár százezer forintos…..
Tudtam én, hogy aktuális lesz a gyógyítók elvándorlásának kérdése. (link) Azt hiszem pont jó időzítéssel  boncolgattam néhány poszttal korábban a távozó orvosok problémáját...Sok helyen merült fel a kommentekben a kifogás, hogy fizessen az egyetemért a tanuló, ne…..
Mi is az a QALY? A QALY jelentése Quality Adjusted Life Years, magyarul talán legjobban (élet)minőséggel korrigált életéveknek fordíthatjuk. Az egészség-gazdaságtanban használt fogalom gyakorlati haszna abban rejlik, hogy meghatározható egy-egy beavatkozás, gyógyszer stb. mennyire…..
Jellemző a tények interpretációjának sokszínűsége. Nemrég a hvg.hu egészségügy rovantában botlottam bele néhány sor különbséggel ugyanabba a hírbe. Kicsit más köntösben:) Hát itt tartunk, csak javasolni tudom ez alapján is, hogy mindenki saját maga alakítsa ki a…..
Kövesse a QALYblogot a Facebookon! - link Hogy lépést tartsunk a korral mostantól a QALYblog a facebookon is szerethető, követhető! Köszönet és hála érte a modern kor szellemének :)..
"Eredményes volt Szabó Máté ombudsman kérése, a kormányzat pénteken visszavonta a rákbetegek gyógyszerezését újraszabályozó rendelettervezetet." Írja a népszabadság online. Ugyanakkor pedig: "Két év alatt kétmilliárdról tizenkétmilliárdra nőtt a gyakran rákbetegeknél is…..