Regisztráció Blogot indítok
Adatok
helyzetkép

142 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A társadalmi-gazdasági folyamatok alakulásáról készített teljes összefoglalót IDE kattintva töltheti le. A kormányzati gazdaságpolitika következményeként az államháztartási hiány a múlt évben is lényegesen túllépte nem csupán a költségvetési törvényben eredetileg meghatározott 3,9%- os mértéket,…..
A társadalmi-gazdasági folyamatok alakulásáról készített teljes összefoglalót IDE kattintva töltheti le. A lakásépítési tevékenység hosszú ideig mélyponton volt, majd 2017-ben érzékelhető mértékű növekedés kezdődött, ami 2021-ben megtorpant: 19 900 új lakás épült, 29,5%-kal kevesebb, míg 2022-ben…..
A társadalmi-gazdasági folyamatok alakulásáról készített teljes összefoglalót IDE kattintva töltheti le. A fogyasztói árak decemberben 0,3%-kal mérséklődtek az előző hónaphoz, és még mindig jelentősen, 5,3%-kal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. A múlt évben 17,6%-kal, az utóbbi két évben…..
A társadalmi-gazdasági folyamatok alakulásáról készített teljes összefoglalót IDE kattintva töltheti le. A kormányzati gazdaságpolitika következményeként az államháztartási hiány a múlt évben is lényegesen túllépte nem csupán a költségvetési törvényben eredetileg meghatározott 3,9%-os mértéket,…..
A társadalmi-gazdasági folyamatok alakulásáról készített teljes összefoglalót IDE kattintva töltheti le. Az Európai Unióban a fogyasztói árak októberben 3,6%-kal, míg az eurózónában 2,9%-kal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. Az Eurostat módszertana szerint – a magyar KSH által – számított…..
A társadalmi-gazdasági folyamatok alakulásáról készített teljes összefoglalót IDE kattintva töltheti le. A magyar gazdaság tartós recesszióba került, amely a múlt év közepe óta tart: egymást követő négy negyedévben csökkent a GDP, és nem zárható ki a gazdasági teljesítmény további csökkenése a…..
A társadalmi-gazdasági folyamatok alakulásáról készített teljes összefoglalót IDE kattintva töltheti le. Változatlanul kritikus folyamatok dominálnak a világgazdaságban. Az első félévi adatok vegyes képet mutatnak: a globális gazdaság bővülése ebben az évben 3% körül lehet, azaz alatta marad a múlt…..
A társadalmi-gazdasági folyamatok alakulásáról készített teljes összefoglalót IDE kattintva töltheti le. A magyar gazdaság napjainkra a 2008. évi világválságot követő szintre süllyedt. A kormány 13 éve folytatott gazdaságpolitikájának veszélyei eddig is nyilvánvalóak voltak, és ezek a kockázatok a…..
A társadalmi-gazdasági folyamatok alakulásáról készített teljes összefoglalót IDE kattintva töltheti le. A kormányzati gazdaságpolitika eredményeként a múlt évben súlyos ikerdeficit alakult ki: magas volt az államháztartási hiány, negatív volt a külkereskedelmi és a fizetési mérleg  egyaránt. A…..
A társadalmi-gazdasági folyamatok alakulásáról készített teljes összefoglalót IDE kattintva töltheti le. Az építőipari vállalkozások új szerződéseinek volumene áprilisban 37,5%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól; ezen belül az épületek építésére irányulóké 33%-kal, az egyéb építmények…..
A társadalmi-gazdasági folyamatok alakulásáról készített teljes összefoglalót IDE kattintva töltheti le. A magyar gazdaság súlyos válságba került. A gazdaság a múlt év második felében technikai recesszióba jutott, és ebben az idei első negyedév sem hozott változást. Az idei év egészében is csak a…..
A társadalmi-gazdasági folyamatok alakulásáról készített teljes összefoglalót IDE kattintva töltheti le. A múlt év februárban kiemelkedő mértékben nőttek a keresetek; a KSH jelentése szerint a bruttó átlagkereset megközelítette a félmillió forintot, a közszférában a keresetek több mint…..
A társadalmi-gazdasági folyamatok alakulásáról készített teljes összefoglalót IDE kattintva töltheti le. Az MNB adatai szerint a múlt évben rendkívüli mértékben romlott a fizetési mérleg és jelentősen nőtt az ország külső adóssága. A folyó fizetési mérleg hiánya a múlt év végén 13,7 milliárd eurót…..
A társadalmi-gazdasági folyamatok alakulásáról készített teljes összefoglalót IDE kattintva töltheti le. 2020-ban – a KSH korrigált adatai szerint – 4,5%-kal csökkent a GDP, míg a következő évben a bruttó hazai termék volumene 7,1%-kal emelkedett. A 2021. évi gazdasági teljesítmény 2,3%-kal haladta…..
A társadalmi-gazdasági folyamatok alakulásáról készített teljes összefoglalót IDE kattintva töltheti le. A kormány dilettantizmusát jól mutatja a költségvetési politika. Az idei költségvetési törvényt a múlt évben a tavaszi ülésszak végén fogadta el az országgyűlés olyan paraméterekkel, amelyeknek…..
A társadalmi-gazdasági folyamatok alakulásáról készített teljes összefoglalót IDE kattintva töltheti le. Kritikus folyamatok zajlanak a világgazdaságban. Tizenegyedik hónapja tart és egyre súlyosbodik Oroszország Ukrajna ellen kirobbantott háborúja. A globális gazdaság növekedésének kilátásai –…..
A társadalmi-gazdasági folyamatok alakulásáról készített teljes összefoglalót IDE kattintva töltheti le. A magyar gazdaság az év közepére kritikus helyzetbe került. A kormány 12 éve folytatott gazdaságpolitikájának veszélyei eddig is nyilvánvalóak voltak, és ezek a kockázatok nyár óta szinte…..
A társadalmi-gazdasági folyamatok alakulásáról készített teljes összefoglalót IDE kattintva töltheti le. Az élelmiszerek fogyasztói ára szeptemberben az általános infláció közel kétszeresével, 35,2%-kal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A kenyér ára 76,2%-kal, a sajtoké 68%- kal, a vajé…..
A társadalmi-gazdasági folyamatok alakulásáról készített teljes összefoglalót IDE kattintva töltheti le. A belföldi vendégek az első hét hónapban 8 608 ezer éjszakát töltöttek kereskedelmi szálláshelyeken, ami 55,3%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A kereskedelmi szálláshelyek bruttó…..
A társadalmi-gazdasági folyamatok alakulásáról készített teljes összefoglalót IDE kattintva töltheti le. A pandémia hatására kialakult gazdasági válság következtében inflációs nyomás nehezedik a fejlett országokra, és amennyiben tartóssá válik, megnehezíti a válság leküzdését. Hazánkban a túlfűtött…..
A társadalmi-gazdasági folyamatok alakulásáról készített teljes összefoglalót IDE kattintva töltheti le. Napjainkban pedig különös aktualitást kapott a kormánynak az az intézkedése, mellyel 2013. január 1 -től hatósági árat vezetett be a lakosság által fogyasztott áramra és gázra. Akkor ezzel…..
A társadalmi-gazdasági folyamatok alakulásáról készített teljes összefoglalót IDE kattintva töltheti le. A hazai gazdaságpolitikában valós fordulatra van szükség, a meghirdetett kormányzati intézkedések a problémáknak csak bizonyos csoportját oldják meg, miközben újakat keletkeztetnek. A…..
A társadalmi-gazdasági folyamatok alakulásáról készített teljes összefoglalót IDE kattintva töltheti le. Az uniós források nélkül nincs valós esély a gazdasági konszolidációra. A választást követően az uniós támogatás várható csökkenése, valamint a múlt évi és a 2022. évi költségvetésben nem…..
A társadalmi-gazdasági folyamatok alakulásáról készített teljes összefoglalót IDE kattintva töltheti le. Az Eurostat évenként elvégzett elemzése – sajnálatos módon – Magyarország lecsúszásának folyamatát tükrözi. Még a pandémia előtti három évben elért gazdasági növekedés is alig hozott érdemi…..
A társadalmi-gazdasági folyamatok alakulásáról készített teljes összefoglalót IDE kattintva töltheti le. A nemzeti számlák előzetes adatai szerint a kormányzat eredményszemléletű bevétele a múlt évben 22 695 milliárd forint, míg kiadása 26 431 milliárd forint, így a kormányzati szektor hiánya 3…..