Regisztráció Blogot indítok
Adatok
HSLD

0 bejegyzést írt és 20 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Jelenleg a Magyar Honvédség állomány táblája hiányos. A haderőreform keretében több újítás is bevezetésre került, amivel a létszám hiányt csökkentik. A 11M EHE kizárólag egy változatban került rendszeresítésre, azonban tervek születtek a 11M ERE (Egységes Rendészeti…..
HSLD 2014.04.01 08:59:19
Combat Gear Blog Tártáska 2013.10.16 08:00:00
A Magyar Néphadsereg időszakába a kiskatonák életét általában két felszerelési tárgy keserítette meg. Az egyik a surranó, a másik az igen kellemes súlyú tártáska. A táska műbőrből készült, és több féle színárnyalatban szokott pompázni. Lehet látni szürkébe,…..
HSLD 2013.10.16 12:06:01
Első ránézésre a warrior tripla tártartója elég “high speed”, mivel kevés helyet foglal, gyorsan lehet hozzáférni a benne lévő tárhoz, és ha a gumipók esetleg elfáradna, könnyű cserélni is. Korábban már egy hasonló szerepelt itt az oldalon, CQB nyitott zsebként, illetve a…..
HSLD 2013.06.01 09:35:39
@dudi01: Nem rég rendeltem be ilyen tárzsebet(mint amit linkeltél), teszteléses jelleggel. Egyenlőre még nem volt alkalmam terepen kipróbálni de a gumi jól tart, én is meglepődtem.Nem hinném, hogy egy két bokor leszedné. Az igazi negatívum a tárzsebbel, hogy szerintem nem szabták túl szélesre. Ha fejjel lefelé teszem be a tárakat, a tár kis "bütyke" ( bocsánat, nem tudom szakszerű megnevezését) miatt nagyon-nagyon passzentos, szerintem túlságosan is. Nekem még nem sikerült értelmes idejű tárcserét végeznem vele, ha fejjel lefele tettem be a tárat. Ha a tár fenékkel lefele teszem be, semmi gond...
Sajnos úgy tűnik ez a megoldás nem a legjobb AK-nál.

A cikkhez hozzá tennék annyit, hogy a tár belseje egy fekete gumírozott anyaggal van kibélelve - ez igaz az Ak verzióra is - ez nekem azért tetszik nagyon mert a tárak nem vagy csak nehezen tudják kikoptatni belülről a tárzsebet.
A védőmellények tervezésénél ezidáig a védelmet adó felület méretének csökkentésével próbálták a viselőre nehezedő súlyt lejjebb vinni. Bár 2010-ig szinte egyáltalán nem foglalkoztak ezzel. Az LBT CASS megoldása egy egész egyszerűnek tűnő módszer, aminek…..
A blogon korábban bemutatott málha mellényemen több Warrior zsebet használok mivel ott beváltak, gondoltam megnézem a márkát "nagyban", így a hátizsákjaim kiválasztásánál is maradtam ennél a cégénél. Mivel sajnos teljes málha rendszere nincs a Warriornak ezért egy kvázi szett…..
HSLD 2013.05.10 10:22:21
@gyula0910:

- Nem értem a kérdést, + felszerelési tárgyakkal kapcs. Lehet én fogalmaztam, nem egyértelműen, de arra céloztam, hogy a többi srácnak helyben kellett imprózni, nekem meg adott volt több külső rögzítési lehetőség a zsákon.
- Lehetséges tárral, de sosem volt nekem olyan masszív mint tár nélkül. Nem látszik jól a képen, de a "panel" ami legfogja az fegyvert, oldalról is varrva van, ezek akadályozzák többé kevésbé a tárat.
- Ezt a vállpárnás dolgot elmagyaráznád? Nem értem mire gondolsz, pedig érdekelne:)

@Barnigear: Pont körbe zippzárolhatóság volt az egyik fő ok ami miatt ezt a zsákot választottam.
Iszonyatosan jó dolog...
Még az MSA headband-es változatánál szó volt róla, hogy az a verzió noha hordható sisakkal együtt, de nem a legjobb választás. Bár ideig-óráig a sisakból eltávolított megfelelő párnázással valóban elfér maga a párnázott vastag pántja, de pár óra után nagyon…..
HSLD 2013.04.26 09:10:48
@apravetz: Erről tudsz vmi linket, vagy csak "házi" praktika? Mert én már meg őrülök az enyémtől mikor ACH-val viselem.
Az MH-nál talán a gyakorló póló az egyetlen olyan ruha darab, amit nem ér úton-útfélen súlyos kritika. A korábbi 65M egyenruhánál használt atléta és ing kombóhoz képest szerintem sokkal kényelmesebb. A póló anyaga 100% pamut, a szabása is elfogadható. Az anyag minőség…..
A Darktac egyik előnye, hogy egyéni megrendelés alapján, kifejezetten az egyénre szabva is készít taktikai felszereléseket. Ennek az egyik példája a képen is látható plate carrier. A mellény alapján a Diamondback Fast Attack Plate Carrier adta, de attól elég sok ponton eltér, sőt…..
HSLD 2013.04.12 02:45:51
@gyula0910: Igen, az oldal heveder szerintem is legkevésbé sikerült része a mellénynek. Pontosan ezt nem egyeztettem le, főképp az én hibám. A jövőben szeretném is cserélni, hasonló megoldásúra mint amit te is írtál.
A képek amiket csatoltál tetszettek, nem gondoltam ilyen megoldásra. de meglepően használhatónak tűnik.

@Barnigear: Mivel nem én birtoklom a darktactical céget, illetve nem is dolgozom ott, valamint még varrni sem tudok, így a 3 kérdésedből 2-re nem igazán tudok válaszolni. Én a megrendelő voltam, elmondtam az igényeimet, nem igazán köt le honnan szerzik be a mellényemhez az anyagot. Ha akarsz magadnak varrattani vmilyen felszerelés egyszerűbb ha kérsz egy árajánlatot...
Új "dolgot" meg nem tesz hozzá a mellény, nem is volt célja - ahogy írtad te is- de nem egy 1:1be másolat dologról van szó, közel sem.

@gioconda: Ezekről a hibákról én is tudtam/hallottam.Pont ezért nem egy teljes custom megrendeléssel kezdtem, de a "teszt" zseb tetszett, ezen sincsenek már ilyen hibák
HSLD 2013.04.17 09:17:49
@gyula0910: Köszönöm a leírást meg a képeket, adtál pár ötletet:)

@Barnigear: értelek már, mondanám, hogy akkor írj a Darktac.-nek, de Dark gyorsabb volt
A Victorinox 1997-ben fejlesztette ki a Swisstool-t, eleinte civil felhasználásra, a tervezésben a Leatherman cég is résztvett. Az előszériás gyártás ’97 végén fejeződött be, így 1998-tól lehetett széles körben elérni a multiszerszámot. Az eredmény egyedülálló siker lett,…..
Combat Gear Blog Warrior RICAS 2013.01.07 08:00:00
A Warrior eleinte nem sok saját termékkel rukkolt elő, inkább már meglévőket alakított át. A RICAS első szériája még a Ciras és a RAV mellényeket vette alapul. Jelenleg viszont a cég már úgy kinőtte magát, hogy kizárólag saját ötleteiken alapuló RICAS verziókat…..
HSLD 2013.01.12 16:26:38
@gyula0910: Nem rossz ötlet de 1st és 2nd line-t nem akarom össze kapcsolni fizikilag. Természetes, hogy ha utility-vel tele pakolom a war-belt-et akkor nagyon megnő a súlya. Ezt úgy oldottam meg, hogy azzal az ismerősömmel, aki készítette nekem a MAV-ot is váll szijjakat raktunk a war beltre igy a súly a vállomon van. Ez ezért is jó mert igy lazábbra hagyhatom az övet, igy sokkal kényelmesebb.
HSLD 2013.01.13 09:24:27
@gyula0910: Nekem egyenlőre megfelel így. De tetszett amit mondtál, ha vmilyen okból a mostani set-up-om nem lesz jó, szerintem kipróbálom amit ajánlottál ;)
Viszonylag sok málhamellényt próbáltam  ki az elmúlt pár évben,közel egy éve már,hogy a Tactical Tailor által gyártott  MAV-ot hordom és ez időtálló választásnak is tűnik, nem tervezem  a  jövőbeni lecserélését. Választásom azért esett erre a…..
HSLD 2012.12.12 20:04:31
Na,hogy ne kelljen CGA-nak bábáskodnia felettem:)

@joni firpo: Nem próbáltam még 6 teli tárat beletömni, de szerintem okés lenne.

@dudi01: Abból a szempontból igazad van, hogy nincs rám "hegesztve" és egyértelmű ez miért is baj. Agyalok, vmi megoldáson amivel egy waistpack-el kitudom egészíteni a mellényt és abba már mehet az EÜ kit.
De mint mondtam alapvetőn a hátizsák 90%ban vagy rajtam vagy mellettem van, illetve nem feltétlen műveleti területen való használatra van összeállítva ez a set up ( hisz akkor még több cucc hiányzik róla...)
HSLD 2012.12.16 13:22:13
@Maluzern: Tudom, de az "csak" azt jelenti, h kicserélik ha tönkre megy. Nem azt h "tönkretehetetlen" :), persze kiváló zseb, nem hinném h baja lesz "normál" felhasználástól.

@ozseb: Tekintettel arra, hogy milyen fogadtatást kapott a blogon a MAV már vártam a "piszkálódást" :), de ez nem baj, sőt, ne érts félre.

Ez a mellény igazi minimalista cucc. Ez vagy bejön és magadra tudod alakítani vagy nem. Ahogy írtam fentebb is, az egyéb eszközök könnyen málházhatóak a felszerelésre, hiszen van D-ringem, karabinerem, és üres MOLLE csíkom még. Azt meg, h a GPS-t folyamatosan nézem vagy a rádión folyamatosan forgalmazok butaság hinni. A leghidegebb idő -10 volt amit látott, a legmelegebb 35 fölött. Sosem zavart a ruházat, kivéve ha hideg időben rám volt erőltetve a rendszeresített mikádó, de arra vehetsz akármilyen málhát, nem lesz túl komfortos, de cserébe legalább megfagysz benne;).
Egyébként mikor a képet utólag néztem nekem is feltűnt mennyire el áll a könyököm. Továbbra sem nevezném kényelmetlennek, sőt egy időben használtam öv+váll heveder kombót, a régebbi málha rendszerek alapján ( mint a BW amit te is említesz) és nagyobb zsákkal rossz volt ( waist pack-et nyomta, nem tudtam rendesen leülni, engem frusztrál h a hátsó zsebekbe nem látok bele) és sokkal több zsebet sem tudtam rápakolni, az is MOLLE-s volt.
A telefonért meg nem kényelmetlen nyúlni:)
Továbbá kifejezetten hiányosnak nem nevezném, Dudi01nek abban igaza van, h az EÜ kit illene h ráférjen. Hátulra + molle felületen agyalok de ez még kérdéses. A zsákos témáról annyit, hogy a málha mellény és a zsákod az amiből élsz. Ez kettő mindig ott van,vagy a közvetlen közeledben vagy rajtad. Volt már olyan, hogy elvették a felszerelésünk nagy %-át ( kivéve ami rajtad/melletted volt) és nem volt olyan ember akinél ne maradt volt minimum 24-36 órára elegendő kaja, víz és plusz ruházat stb. Oké ennek feltétele a két zsák, mert az 55+ literessel hát tényleg nem kéne "háborúzni" de ezért van a járőr zsákod, hogy legyen mivel.
HA vmire nem adtam választ, ródd fel nyugodtan.
HSLD 2012.12.16 14:21:03
@dudi01: Ez jó volt, megmosolyogtattál:)

CGA-nak, véleményem szerint az volt a célja, ezzel a poszttal, és azért kért fel engem, mert egy adott fegyvernem belüli szokást, szokásokat kívánt bemutatni. Jelen esetben felderítő. Minden fegyvernemnek megvannak a maga szokásai, a harceljárásai.
Nem nyerő feltétlen egy fullos CIRAS miközben egy heti kaja, ruha és egyéb cuccokat cipelsz a hátadon ráadásul úgy, hogy ha "véletlen" kontaktod lesz (felfednek) akkor az esetek döntő többségében lehet haza menni a feladat sikertelen lesz. Pontosabb szakmai dolgokat meg nem kívánok leírni nyílt blogon de szerintem érezhető/érthető miről beszélek.

"high speed low drag" és társai.