Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine]

0 bejegyzést írt és 142 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az embert akkor is éri kultúrsokk, ha évek óta készül arra, hogy külföldre költözik, hiszen kiderül, mégsem akkora buli idegenekkel együtt lakni; hogy Hollandiában is élhet az ember Japánban, és persze az is, hogy mi a jólét ára. Nekem nagyon tetszett Feri írása, remélem, ti…..
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.10.30 14:05:25
@Don Kartasch: magyar bolt? De különben nem értem ezt a problémát a beszerezhetetlen magyar különlegességekkel kapcsolatban, én csomagküldő szolgálattal oldom meg (mindenhova mennek amúgy egész Európában). 10 kiló házi paprika, lekvár, zsemlemorzsa stb kb 3 havonta, simán belefér... :)
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.10.30 14:52:44
@Barátusz: a család küldi. Mindenféle otthoni bio cucc :D
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.10.30 14:53:59
@Barátusz: ja mármint összesen 10 kiló a csomag, és van benne mindenféle jó... :D
Ma folytatjuk Nóri történetét, aki idénymunkára ment Ausztria túlsó végébe egy hotelbe dolgozni. Kiderül, hogy a kezdeti hetek főleg lelkileg nehezek, különösen, ha egyedül van az ember és nagy kérdés, hogy a magyar mértékkel kifejezetten jónak számító fizetés sem mindig…..
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.10.29 14:55:17
@Nóri Novotni: Milyen ország érdekel igazán?
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.10.29 16:07:49
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: 'a munka csak egy kis része az életünknek, akkor is ha időben jelentős tényező. Pl. az a kérdés, hogy mit fogunk holnap ebédelni vagy vegyünk-e új tévét vagy a beszélgetés a politikai életről SOKKAL fontosabb minden munkahelyi kérdésnél. ' - Na, ezt próbáld megmagyarázni itt egy írnek :) Én már évek óta mondogatom a kollégáknak hogy menjenek haza inkább a családhoz munka után, senki nem fogja nekik megköszönni ha még benn maradnak arra az extra fél órára, fizetést se kapnak érte, a munkájuknak se lesz semmi haszna, ez egy ilyen cég... de nem értik, nekik más a kultúrájuk, na!
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.10.29 16:31:33
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Majd legközelebb ezt mondom :D
Ma folytatjuk a nyelv és a külföldi élet kapcsolatáról szóló sorozatot, amelyben ezúttal a norvégiai országfelelős, Jegesmedve írja le tapasztalatait. Ami nem csekélység, hiszen kilenc éve él Norvégiában, és lassan a gyermekei is abba a korba érnek, amikor felmerül az…..
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.10.25 13:49:32
@tucano: @Herr Géza: Igazából nem vagyok nagy alkalmazott nyelvészet szakember, de annyi rémlik hogy a language aquisition vs language learning témakörben folyamatos az állóháború, eddig még senki nem találta fel a tuti módszert :)

Én tanítottam (és tanultam) nyelvet, nekem a személyes tapasztalatom az, hogy egyrészt a nyelvtől, másrészt egyéntől függ, hogy melyik a megfelelő módszer. Pl. szerintm a magyart könnyebb hallás alapján, 'természetesen' elsajátítani, mint a nyelvtanon keresztül próbélkozni, a németnél viszont kifejezetetten hasznos megtanulni az összes ragozást és megérteni a rendszert már a tanulási folyamat elején.

Másrészt meg az ember hozzáállása életkorral is változik, pl gyerekkorban vagy fiatalként még könnyebb lehet helyzetekben , hallás alapján tanulni inkább, egy felnőtt hajlamosabb analiyálva megközelíteni a problémát, és szereti tudni, mi miért van úgy, ahogy van. Persze ez csak ilyen általánosítás, én pl. gyerekként is tudni akartam az egész nyelvtant mielőtt egyáltalán megszólaltam volna egyszer is, és ismerek olyanokat az idősebb generációból, akik inkább hallás alapján szeretnek tanulni. Teljesen attól függ, hogy kinek mi a testhez álló.

Nekem legjobban az idegen nyelven való olvasás vált be, erős szókincs, jó helyesírás és nyelvhelyesség sajátítható el vele, viszont a kiejtésben nem sokat segít (pl angolul).
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.10.25 13:53:18
@nyuszigonosz: Én azt tapasztaltam, hogy otthon akik pl középfokon beszélnek egy nyelvet, azok is azt mondják, hogy áááá, én nem tudok... itt meg ha valaki annyit el tud mondani valamilyen nyelven, hogy 'hello', már büszke magára, hogy tud :)

Én ezért nem hiszek ezeknek a bemondás alapján készült tudásfelmérő statisztikáknak...
Előre szólok, hogy a mai poszt tulajdonképpen egy sorozat első része, rövid bemutatkozás a Skóciában egyetemre járó Dórától. Úgyhogy lesz még sok minden érdekesség, ma az első egy hónap benyomásairól, tapasztalatairól olvashatjátok egy 18 éves lány írását. „Ha az…..
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.10.24 16:24:19
@Barátusz: Mindenképpen, régebbi film de nagyon jó :) A másik kedvencem a The Runway című, az vidéken játszódik és szintén nagyon ír, tudom ajánlani!
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.10.24 17:08:34
@Barátusz: Itt van a trailer mind a 2 filmhez:

Intermission:
www.youtube.com/watch?v=H3m6wVmOZxc

The Runway:
www.youtube.com/watch?v=NJGuvzJ7U7g

Youtube-on fent volt mind a két film (bár az nem valami jó minőség...), és úgy emlékszem hogy a kalózos megosztó oldalról is le lehet szedni őket...sajnos nekem azt az Eircom nem engedi...
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.10.24 17:11:09
@Shanarey: győztél :)
Milyennek látszik a mai magyar valóság Spanyolországból? Hazalátogatva pedig kívülállónak érezheti magát az ember, kiszakadva az otthoni körülményekből, már egy sor dolgot nem hogy nem ért, fel sem fog – írja mai szerzőnk, Gyula Sándor, aki saját megfogalmazása szerint…..
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.10.23 14:51:51
@Barátusz: De úgy hallottam, hogy van valami orosz termék ami hasonló, mint a túró rudi, de jobb...
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.10.23 15:06:15
@Barátusz: Itt a bolt a mozi mellett van, úgyhogy mozizós rágcsákat szoktunk ott venni leginkább - fagyi helyett túrókrém, nyami! :) A túró rudit meg inkább a külföldi barátaim veszik...

A következő állomás még bizonytalan (de biztosan nem Magyarország) - ha majd megtelepedtem valahol írok róla egy HÁ-s bejegyzést ;)
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.10.23 15:37:36
@tildy:): Amikor először barátkoztam csehekkel, az egy nagy kulturális különbség amit felfedeztünk egymásban az volt, hogy én mindenre így reagáltam: 'But why?' ők meg így: 'Ok, why not?' - na ezt sürgősen el is tanultam tőlük, és lám, mennyivel jobb így az élet!
A mai történet Facebookon keresztül érkezett, szerzője, Karesz három országban élt már, így van összehasonlítási alapja. A három ország ráadásul nagyon különbözik is egymástól, hiszen Írország, Ciprus és Németország más-más gazdasági és kulturális helyzet és persze a…..
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.10.22 13:47:39
@Barátusz: Ne már. Én most költözöm, az 5. országba (vagy ha UK egynek számít, akkor csak 4. ...), és oot sem szándékozom örökre letelepedni majd valószínűleg. Mi ezzel a baj? Miért kellene egy hely mellett dönteni és jól ott ragadni??
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.10.22 15:18:43
@Mirjam2: Tényleg nem vagyunk egyformák, én pl. mindenhol otthon érzem magam. Magyarországot mondjuk egy kicsit klausztrofóbikusnak találtam (vajon hogy kell ezt helyesen mondani...?). Azt azért bevallom, hogy a költözködéssel járó hercehurcát már nagyon unom, úgyhogy a következő célom találni valahol valami állandó telephelyet... :)

Azzal mondjuk nem értek egyet, hogy ez a legtöbb karrierrel összeegyeztethetetlen, meg azt sem tudom mi számít 'sűrűnek' - itt pl 5 évig éltem, a következőt is minimum pár évre tervezem, aztán majd meglátjuk...
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.10.22 16:55:38
@cristallo: én fordítva csinálom, először kipróbálok mindent, hogy ha már jön a gyerek, szívesen letelepedjek egy helyen huzamosabb időre... :)

Vagy a gyerek is megszokja majd a költözést, meglátjuk...
Magyarországról nagyon sokan ingáznak Ausztriába idénymunkára, azaz kint töltenek pár hónapot, végigdolgozva az időszakot, majd pár hétre hazatérnek. Majd kezdik újra az egészet. Nem egyszerű élet ez, sok buktatóval, nehézséggel jár, miként azt a mai poszt szerzője, Nóri is…..
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.10.21 18:14:42
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.10.21 18:26:08
@charlieharper: ez a konkrét faj fákon él az Andokban... nem hiszem, hogy sok vadászkutyát fenyegetnek... :)
Kalifornia, azon belül is Los Angeles Európából nézve az álmok világa. Közelebbről azonban már egészen más a kép, legalábbis a mai poszt szerzője számára, aki több mint 3 évnyi budapesti élet után nemrégiben költözött vissza a családjával az Egyesült Államokba. A…..
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.10.15 12:55:02
@tilmir: oh... hát én már rég nem jártam iskolába, de felénk vidéken 20-30 fő között vannak még most is az osztálylétszámok, amennyire én tudom... amikor gimiba jártam 33 volt a nagyon maximum de 30 fölé nem nagyon mentek az osztályok, mi 25-en érettségiztünk... akkor ezek szerint nagyot változott a világ!

De ez még mindig kevesebb, mint a több 100 fős amcsi évfolyamok!
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.10.15 13:26:11
Nyelvvesztés és identitás a mai poszt témája, aminek előzménye, hogy megkértem az országfelelősöket, írják meg, hogyan lehet megőrizni és továbbadni a magyar nyelvet külföldön, milyen a személyes tapasztalatuk. A sorozat első részében max val írását adom közre –…..
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.10.03 15:43:04
@Határátkelő: nagyon jó és fontos téma!

@szuperkrumpli: az én baráti körömben szinte csak ilyen van. A válasz: SEMMI. Egyikük sem foglalkozik azzal, hogy a gyereknek milyen identitása lesz vagy nem lesz. Beszél vele mindkét szülő a saját nyelvén, az oviban/iskolában meg majd ráragad a harmadik nyelv, és a végén minimum európai, de inkább világpolgár identitása lesz. Megtanul x db nyelvet, több kultúrában is egyszerre érzi otthon magát, jobban alkalmazkodik az élet kihívásaihoz és ösztönösen a magához hasonlóak társaságát keresi majd az életben - és mire a következő generáció felnő, az ilyen már nem lesz ritkaság.

Ez a nagy identitásválság úgy látszik akkor lesz ekkora téma, amikor mind a két szülő ugyanolyan nemzetiségű és külföldön élnek.

Az én véleményem az, hogy nem siránkozni kellene, hogy így meg úgy elveszik a kultúra meg a nyelv, hanem örülni neki, hogy a mi gyerekeink ekkora előnnyel indulhatnak neki az életnek, hogy egyszerre több módon is képesek szemlélni a világot és kommunikálni másokkal, és nem tud majd rájuk hatni a sok nemzeti uszítás meg gyűlölködés.
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.10.03 16:00:18
@Mr. Long: +1!

Szerintem is a legjobb amit az ember tehet ilyen esetben, hogy a másik kultúrából is integrálja a jó dolgokat a gyereknevelésbe vagy simán csak a mindennapi életbe. A lényeg hogy nem istencsapásaként kell felfogni az ilyen helyzetet, hanem nagyszerű lehetőségként, hogy ennyivel többek legyünk általa, mi is és a következő generáció(k) is.

Én sokadik éve külföldön élve soha nem érzem, hogy bármi is elveszőben lenne vagy elveszett volna az úton, viszont rengeteg mindent nyertem és nagyon szerencsésnek érzem magam emiatt.
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.10.03 16:47:50
@Mr. Long: 'Meg vannak azok, akik csak ide "menekultek" es nehezen elik meg a kornyezetet.' - én elhiszem, hogy sokan így élik meg, na de azért Magyarország minden rossz ellenére sem egy Szíria hogy élet-halál kérdése legyen elmenekülni onnan... a másik meg, hogy az EU-ban azért van még néhány ország amiből lehet válogatni, nem muszáj senkinek sem az első országban örökre letelepedni. Persze nem vagyunk egyformák, csak szerintem az ilyen hozzáálású szülők sajnos nem sok jót tesznek a gyerekükkel ha így viselkednek.
A cím kétértelműsége természetesen nem véletlen, hiszen ebben a közép-amerikai országban egyfelől tényleg nem olcsó az élet, másfelől ezzel együtt is élhető helynek tűnik. Messzipista múltkori bemutatkozó írása után itt a folytatás, amelyből kiderül, miért érdemes ott…..
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.10.02 11:20:08
@VHB: Én kérek elnézést :)
Nekem csak magánszámlám van, viszont van otthoni OTP-s is, amiről folyamatosan vonogatnak le pénzeket ilyen-olyan címszóval, szóval nekem ez is új volt, hogy itt a magánszámla ingyen van :)
Határátkelő Legendák nyomában 2013.09.30 06:46:00
Nemrégiben jelent meg itt, a blogon Eszter írása arról, két év Anglia és 7 hónap Indonézia után miért döntött mégis úgy, hogy Magyarországon él és marad még egy ideig. Akkor arra kértem, hogy írja meg indonéziai élményeit – ezt olvashatjátok ma, a képeket is Eszter…..
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.09.30 10:27:18
@rezsoatya: Épp most olvastam ezt a könyvet (freakonomics.com/books/freakonomics/), amiben külön fejezet szól arról, hogy miért élnek a drogdílerek még mindig otthon. A lényeg, hogy a drog biznisz ugyanolyan, mint egy multi: a piramis tetején valóban jól lehet keresni, a tipikus utcai díler viszont a piramis alján van, ahol nagyon minimális a bevétel. Nem lehetett az olyan drága motor szerintem...
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.09.30 13:07:15
@London2009: Végre valaki...! Engem mindig borzasztóan lehurrognak ha meg találom említeni, hogy nekem nem álmom 6-9 hónap alatt koszosan-büdösen körbeutazni egyik amúgy gyönyörű ámde nyomor sújtotta kontinenst sem, miközben 2 naponta kötök örök barátságokat hasonlóan szakadt, fantasztikusan 'open minded' utazókkal miközben megvilágosodom és jobb ember leszek mert közelről szagolom a nyomort és rám mosolyognak a helyiek...blah.

Semmi bajom amúgy az ilyennel, csak én nem vágyom rá, és nem hiszem, hogy ettől szűk látókörű lennék. Nem hiszem hogy öreg vagy, én tizenévesen is jobban szerettem a meleg zuhany meg kényelmes ágy-kombót, és mindig mindennek utánanéztem utazás előtt és volt B meg C tervem... :)

Azért a cikk szerintem is jó, mások kalandjairól mindig szívesen olvasok!
Egy ország, ahol az elmúlt tíz évben mindig évi 5 százalék fölött nőtt a gazdaság (igen, a világválság ellenére!), egy ország, amely földrészén sok területen a második legjobb mutatókkal rendelkezik, ahová folyamatosan térnek vissza az elmúlt évtizedek határátkelői –…..
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.09.25 10:32:47
@Rich.mond: Jó reggelt! Gratulálok, nekem tetszett a poszt :)

A magyar nőshöz annyit, hogy én a latin-amerikai páromnak elmagyaráztam, hogy mi sokfélék vagyunk és nem mindenki magas-szőke-kékszemű-sápadt - ennek ellenére amikor hazavittem augusztusban, egy balatoni strandon töltött nap után este telefonon döbbenten számolt be a családjának arról, hogy ezek a magyarok tiszta 'latinok', a legtöbbnek sötétebb a bőre, mint neki! Felvilágosítottam, hogy ez csak szezonális... :D
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.09.25 12:02:52
@Rich.mond: "Megpróbálom rávenni Bogotában élő cimborámat, hogy ragadjon billentyűzetet."

Remelem sikerrel jarsz, epp tegnap olvastam ezt a cikket es kivancsi vagyok mi folyik arrafele: mashable.com/2013/09/24/bogota-tech/
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.09.25 15:46:25
@HaHáromLábonGyábokorsz: az Írországi Dublinról van szó? Érdekes, én azt vettem észre hogy a hétvégén pl kánikula volt :D
Anglia a lehetőségek országa, ha van időd, türelmed, pénzed kivárni. Ha van két referenciád és minimum fél év gyakorlatod. Ha van elég önbizalmad és nem adod fel – írta Kata a története elé (amihez képeket is küldött, amiért köszönet!). Az idő persze nem abban az…..
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.09.24 12:28:17
@Mr. Long: én igen, én éltem ott és én is bele vagyok :)

Az igazság az, hogy az én spanyol barátaim tizenX éve éldegélnek itt, és mind a párkapcsolatuk miatt viselik csak el (nem spanyol a párjuk). Évente többször hazajárnak és bőröndben hordják vissza a Serrano sonkát meg az olívaolajat. (Mondjuk én is ezt csinálom...) Ja és a másik, hogy ők csak külföldön spanyolok ám, amúgy mind nagyon katalán/madrilenyo/andalúz, stb.

Nem tudom miért, de van bennük valami, ami miatt a nacionalitásuk sokszor inkább aranyos, mint ellenszenves.
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.09.24 12:49:38
@Barátusz: Inkább olyan szenvedélyes-romantikus nagy szerelmek, háttérben az örök reménnyel hogy egyszercsak eljön az ideje a hazaköltözésnek :D Ezt a kis 20-30 éves átmeneti időszakot igazán ki lehet bírni a nagy szerelemért cserébe, és különben is minden évben nyáron egy hónapot, télen meg minimum 3 hetet kötelezően az anyaországban tölt el az egész család...
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.09.24 16:10:12
@Mr. Long: "multkor eloadta a spanyol csaj, hgy a paprika az ilyen spanyol talalmany."

Ezt nekem is eloadtak a spanyol pajtik, fejenkent egyszer amig nem vittem nekik egy kis magyar paprikat... azota ok is azon elnek, messzirol kerulik a pimiento rojo nevu teglaport :D
A mai poszt szerzője, Evain immár öt éve él Hollandiában, holland férjjel, mégis azt írja, a nyitottság és a sok vegyes házasság ellenére is mindig kicsit kirekesztettek lesznek az átlag holland családhoz képest, azaz sem ide, sem oda nem fognak tartozni. Ezzel együtt kell élni,…..
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.09.23 10:37:56
@Evain: Szia, először is nagyon tetszett a poszt, gratulálok!

Én novemberben költözöm Hollandiába, lenne néhény kérdésem :)

Először is, milyen papírok kellenek? Nem otthonról költözöm, és eddig még semelyik EUs országban nem kértek tőlem az útlevélen és a lakcím igazolásán semmit, a hollandoknál mi kell még ezeken kívül?

A másik meg, hogy nyilván minél hamarabb kellene állást találnom - már utánaolvastam, és több helyen is azt találtam, hogy ügynökségeken keresztül megy minden - ez mennyire van így, illetve tudsz-e valamit javasolni, hogy hol érdemes elkezdeni egyáltalán?
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.09.23 11:12:55
@Evain: Köszi :)

Ami az állást illeti, design témában keresgélek, 2-3 év szakmai tapasztalattal, felsőfokú végzettséggel. Az angol nem gond, beszélek németül is (bár remélem az nem fog kelleni). Úgy vettem észre, hogy kb. minden 2. holland valamilyen designer, úgyhogy fel vagyok rá készülve hogy nem lesz egyszerű menet. De mindenképpen szeretnék a szakmámban elhelyezkedni. Csak még nem tudom hol és hogyan érdemes egyáltalán elkezdeni a keresgélést, érdemes-e valahol regisztrálni, ilyemik...
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.09.23 12:54:19
@Evain: Koszi szepen :)

Mar regisztraltam is, meg kozben jelentkezgetek mindenfele... es bizom a szerencseben....
Határátkelő Irány a Riviéra! 2013.09.20 06:45:00
Jókedv, napsütés, tengerek, finom borok és sajtok – kinek ne lenne kedve a Riviérán élni és dolgozni? (Nekem lenne.) Úgyhogy mai szerzőnknek, Sándornak igen jól megy a sora arrafelé, különösen, hogy még a mézesheteket éli (utóbbit már csak én teszem hozzá). Nézzük tehát,…..
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.09.20 09:58:37
@Muscari: én most olvasom ezt a könyvet, pont ezt a 'self-made man' mítoszt járja körül, csak ajánlani tudom: www.amazon.com/Outliers-Story-Success-Malcolm-Gladwell/dp/0316017930#reader_0316017930

(végülis nagyjából olyasmit jár körül, hogy azért nem elég a kiemelkedő tehetség, a környezet minden esetben ugyanolyan meghatározó a sikertörténetekben)
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.09.20 10:36:48
@Bonjour: én is erre tippeltem :)
Azért az vicces volt, amikor Cannes-ban a fagyizóban a csak franciául tudó tulaj szinte a nyakát törve szaladt kiszolgálni bennünket amikor megtudta hogy magyar vagyok, és lelkesen sorolta hogy a Balaton az bezzeg, meg Győr meg köszönöm meg szia :D
Egészen újszerű sorozat első részét olvashatjátok ma. Voltaképpen egy svájci határátkelés naplójáról van szó, Ildikó és családja történetéről. A formátumnak köszönhetően a sztori és a tudnivalók a szokásosnál lassabban bontakoznak majd ki, ugyanakkor sokkal több…..
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.09.19 11:11:28
@mozzie: Szerintem csak unatkoznak.
A miniszterelnök szerint az elmúlt tíz évben 350 ezer magyar vállalt munkát külföldön. Ők jellemzően vendégmunkások, akik azért távoznak, mert máshol könnyebben tudnak boldogulni és ez a szám a népességhez viszonyítva még csak nem is magas. Szemöldökfelvonás…..
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.09.18 18:03:51
@csello70: 2007- ideiglenesen. És aztán 2011-ben végleg.

A többihez ennyit tudok hozzászólni: www.youtube.com/watch?v=Z4kXaV4hvik

Különben én jól érzem magam Európában. Ez olyan nyugis hely, nem kell senkit se utálni meg senkire se haragudni állandóan. Maradok is itt.
Azért lássuk be, az ember nem mindennap kap emailt Costa Ricából, márpedig most ez történt – hiába, a kalandozó magyarok, ugye... Mai kalandozó magyarunkat egyébként Messzipistának hívják, és hogy miként került ki Costa Ricába és miért pont oda, az rögtön…..
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.09.17 10:07:07
@messzipista: nekem tetszett a felvezetes :)

Kolumbiarol irnal meg majd valamikor? Olyan keves infot hallani rola, es mind csak a 'Cartagenaban meleg van - Medellinben felvonoval tomegkozlekednek' vonalon merul ki. Meg a szokasos maffia-kokain-guerilla-shakira vonal van meg.

Az emberekrol irnal meg? Miben latod oket masnak mint az europaiakat? Kulfoldikent a tarsadalom melyik reszevel tusz leginkabb kommunikalni / kapcsolatba kerulni? (amennyire en tudom ott kb kasztrendszer van, fehernek jo lenni es lehetoleg a magasabb estratok-bol szarmazni, kulonben nem olyan szep az elet). Mire kell vigyazni?

Es mi tetszett neked annyira Kolumbiaban? En most neztem korul ott a Google Street View-ban es oszinten szolva nem nagyon nyugozott le. Elegge lerobbantnak tunik, epiteszetileg meg egy nagy nulla.
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.09.17 13:30:20
@Karinette: a 'tiszta' spanyolrol en annyit tudok, hogy allitolag a mexikoi/kolumbiai akcentus a legsemlegesebb, ezert pl sokszor mexikoi vagy kolumbiai embereket alkalmaznak pl nyelvtanfolyamok hanganyaganak a felvetelenel, illetve olyat is hallottam mar, hogy a spanyol teve/radiobemondokat el szoktak kuldeni ezekbe az orszagokba hogy magukra szedjenek egy kis semleges akcentust.

De amugy az teljesen szubjektiv szerintem hogy kinek mi a tiszta meg a szep, en pl az andaluz baratnomet teljesen jol ertem, a barcelonait egyaltalan nem, a mexikoi spanyol meg mintha teljesen mas nyelv lenne.
Sokan csak külföldön csodálkoznak rá arra, hogy a Magyarországon általános igazságként elfogadott sztereotípiák (a magyar oktatás minőségéről például) nem feltétlenül felelnek meg a valóságnak, és hogy másként is lehet csinálni a dolgokat. Így járt mai szerzőnk, Máté…..
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.09.16 12:34:07
@London2009: hm, lehet hogy ez orszagfuggo. Az ismeroseim szulei kb 'egyenrangu' orszagokbol szarmaznak (pl irorszag-spanyolorszag), egyikkel sem nagyon nehez azonosulnia a gyereknek - foleg mivel az irek es a spanyolok is jellemzoen nepszeruek mas orszagokban, marmint senki nem fogja lenezni egyikhez valo tartozasa miatt sem. De pl magyarorszag vs. valamelyik nyugateuropai nagyhatalom eseten valoszinu eselyes hogy a nyugati orszag identitasa lesz eselyesebb erosebb a gyerekben (es a csaladon belul is azt fogjak inkabb preferalni), mivel azzal fog jobban boldogulni a vilagban es azzal erheti majd esetleg kevesebb hatranyos megkulonboztetes...
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.09.16 13:25:54
@Kovermadar: szerintem elvileg az lenne az (altalanos-es kozep) iskola celja hogy a gyerekbol tajekozott, nyitott, onalloan gondolkodni kepes emberi lenyt neveljen. Kell a matek meg a tudomanyok, hogy problemamegoldasra meg logikus gondolkodasra neveljenek, de kell az irodalom meg a tori is, mert azokbol lehet atfogo kepet kapni a vilagrol es elsajatitani egy kis empatiat, toleranciat, stb.. Es persze kell(ene) rendes testneveles is es egyeb keszsegtargyak... mondjuk en ezeket nem osztalyoznam.
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.09.16 13:52:55
@London2009: szerintem sem kulonb Irorszag, sot... :) , csak arra gondoltam, hogy az ir, mint identitas ugyanolyan kivanatos lehet mint pl egy spanyol vagy francia vagy barmi nyugati. jellemzoen az irek megitelese kulfoldon foleg a kelta tigris ota viszonylag pozitiv, az az altalanos kep roluk, hogy jo fejek, jo a humoruk, stb. A hagyomanyosan 'gazdag' orszagokban nem tekintik oket rivalisnak, viszont a jo gazdasag miatt mar nem is nezik le oket, mifelenk meg meg mindig olyan kep el roluk hogy ok is olyan szegeny elnyomottak voltak mint mi, ergo rokon lelkek. Szoval oket nagyjabol szivesen fogadjak mindenhol es szivesen baratkoznak veluk nemzetkozi tarsasagokban. Mig egy magyar sose tudhajta mire szamithat. En tobbnyire azt tapasztalom, hogy jo esetben nem tudnak hova tenni (foleg miutan megmagyarazom hogy nem vagynk szlavok), rossz esetben leneznek/ tartanak tolem, illetve elvetve nagyon orulnek. nem konkretan nekem szol egyik reakcio sem, mert hat engem nem ismernek, hanem a nemzeti identitasomnak. Szoval egy magyar-valamilyen par eseten szerintem ertheto ha esetleg a magyar kerul hatterbe, foleg ha nem MO-n elnek.

Mindenesetre en is nagyon nagyon komalom a vegyes gyerekeket, es szerintem a vilag csak jobb lesz ettol a keveredestol. Es en sem eroltetem hogy a parom megtanuljon magyarul, velem 2 masik nyelven is tud beszelni a csaladdal meg majd kezzel-labbal, ahogy eddig :)
Érdekes a mai poszt, hiszen szerzője, Eszter két évet élt Londonban, aztán ösztöndíjjal Indonéziában töltött egy felet, most pedig már egy ideje ismét Budapesten él. Hogy miért? Erre ad választ mai írásában. Ellentétben a magyarok 95%-ával, akiket kint megismertem én nem…..
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.09.12 14:56:32
@zöldeketbeszélek: ez eleg nagy tema, de az teny hogy a 'catholic guilt' el es virul! hihetetlen modon tabutema meg mindig a szexualitas (es amugy minden mas testi dolog is, pl ram egyszer nagyon kiakadt egy velemkoru ir, hogy hogy beszelhetek horkolasrol nyilvanos helyen (vonaton, nem hangosan), hogy ez mennyire gaz. meg vannak ilyen nem tul feltuno dolgok is, pl irtol meg sose hallottam olyat hogy 'I need to pee', hanem ha mar nagyon mennie kell es ki is kell mondania akkor maximum ' I need to go to the bathroom'. de lehet hogy ez csak nekem tunik fel :) ).

En azt vettem eszre hogy nagyon nem felvilagosultak szex dolgokban, es szerintem ezert kicsit tulkompenzalnak. meg szerintem az is benne van a pakliban, hogy meg most is jellemzoen a lanyok-fiuk kulon (vallasos) iskolaba jarnak egeszen erettsegiig, ahol egyenruha van meg imadkoznak. raadasul a szuloket meg nagyon vallasosan neveltek, igy sok helyen a csaladon belul is nagyon prudek es a fiataloknak nincs kihez fordulniuk, viszont ugyanakkor nagyon tiszteletben tartjak egymas privat szferajat es nagyon toleransak, ezert pl. elofordul mondjuk az anyuka nem hajlando a lanyaval ferfiakrol meg plane szexrol beszelni, de azt szo nelkul elnezi hogy kurvanak oltozve menjen el szorakozni minden hetvegen.

errol gondolom lehetne ilyen szocialpszichologiai kutatasokat vegezni, meg lehet mar vannak is a temaban - en csak a sajat megfigyeleseimre tudok tamaszkodni, de nekem furak, na.

mundjuk nekem az is fura hogy nalunk meg a pornosok ugyanolyan celebek mint mondjuk a sorozatszineszek.
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.09.12 14:57:42
@London2009: nem volt konnyu, majd egyszer irok rola ide egy posztot (ilyen hataratkelos tema :) )
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.09.12 15:12:59
@zöldeketbeszélek: De van sok kulfoldi, meg ok is rendesen kelnek at a hataron, ugyhogy a kovetkezo generacionak mar jobb lesz! :)

Kulonben ezen a magdalenas botranyon kivul volt meg az a rengeteg eset amikor papok molesztaltak a gyerekeket (mostani felnottek), meg mindig sok szo esik rola a mediaban, egyre-masra kerulnek elo az aldozatok!
Egy hete olvashattátok Bence írását arról, milyen volt másfél év után Magyarországra látogatni Walesből. Nos, szerencsére azt is megírta, miként került ki (és miért éppen Walesbe és nem Londonba), úgyhogy ma olyanok leszünk kicsit, mint azok a hollywoodi filmek, ahol az…..
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.09.09 13:34:14
@négyzethálós: Azert az 'ingyenes oktatas' nem egeszen az, ami. Irorszagban valoban nincs tandij, viszont vannak egyeb koltsegek, pl hozzajarulasi koltseg. Ez iskolatol/szaktol fuggoen valtozik, egy college-ban pl lehet csak par 100 euro, de egyetemen mar eleg huzos. Amirol en utdok, pl ismerosom szociologusnak tanult, alapkepzesen, ami €1500/ev volt akkor, masik ismerosom kimaradt a grafikuskepzesbol mert ott mar €4-5000-re jott volna ki egy evre (es mivel o otthon lakik, van egy db otthon lako tesoja es 2 db kereso szuloje, a csalad nem tudta neki fizetni, viszont tamogatasra sem jogosult...). Az orvosi stb kepzesek meg mar egeszen csillagaszati osszegekkel jarnak...

Szoval nem tudom mashol hogy van, de itt az oktatas nem ingyenes, hanem csak tandijmentes. Az is csak papiron.
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.09.09 15:46:05
@négyzethálós: tenyleg van kavaras, met innen meg a UK-be mennek az irek, mert ott ugyan van tandij, de mivel ott nem a csaladdal elnek stb. ott megkapjak a tamogatast amit itthon nem kapnanak! ismeroseim is londonba mentek Masters kepzesre pont emiatt - ott kaptak szepen lakhatasi tamogatast plusz kifizette nekik az allam a tandijat... ( ez kb 3-4 eve volt, most nem tudom mi a helyzet...)
A mai sztori az újrakezdésről szól. Az alaphelyzet akár tipikusnak is mondható (sajnos...), lakáshitel, adósságok, majd munkanélküliség, végül külföld. Mária esetében ez Skócia lett – a részletek pedig jöjjenek a posztban (a képekért külön köszönet). „A 40-es…..
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.06.28 11:04:25
@négyzethálós: ragcsalokrol nem tudok, a nyul nem ragcsalo hanem a nyulalakuak rendjebe tartozik. es nincs testszaga mert zsakmanyallat, viszont a ragadozoknak mindig van valamennyi kis szaga. Az mas kerdes, hogy kinek mi a budos- nekem a tonhalas macskataptol felfordul a gyomrom, a gyogynovenyes szena illatat viszont szeretem :)
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.06.28 11:28:34
@négyzethálós: nem az en macskam volt :)
en ivartalanittattam a nyulat, lehet azert nem volt budos...

amugy nincs bajom a macskakkal, ha szepen a kertben meg a garazsban laknak es nem a konyhamban meg a nappalimban :)
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.06.28 13:11:00
@orange85: en nem tudom hogy hagyma mit csinal, viszont en pl azert nem valtogatom a billentyuzet nyelvet mert kozben olyan progikat hasznalok amihez billentyukombinaciok kellenek es maceras lenne... van ilyen is.
Határátkelő La vida Erasmus 2013.06.26 06:55:00
A mai poszt alcíme akár az is lehetne, hogy könyvbeillő fordulatokat hozhat egy spanyolországi Erasmus-félév, mert szerzője, Ana valóban meg is írta egy könyvben élményeit. A mai poszt nem a könyvből való, külön ide, a blogra írta. Olvassátok, és szóljatok hozzá! Mi nők,…..
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.06.26 15:42:54
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.06.26 16:02:29
@Kovermadar: Azt nem tudom, tényleg nem vagyok ennek a könyvnek / FB oldalnak a szakértője... Én a spanyolországi kalandjaimról készült hasonló összeállítás alá annak idején Bryan Adams Summer of 69 - ját kevertem...
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.06.26 18:11:35
@Robert Noel Danahi: már Horányi Özséb emlegetésénél sejtettem, hogy neked is a komm szakhoz lehet közöd... :D
Gyakran éri az a (néha vicces, néha komoly) szemrehányás a blogot, hogy túl sok az angliai, nagy-britanniai poszt. Ezen persze lehet vitatkozni (én legalábbis szeretnék), de egy most nyilvánosságra hozott hivatalos uniós kutatás talán magyarázatot ad rá. Az Európai Unió…..
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.06.12 13:03:40
@justStevee: Hasonló cipőben járunk, csak én 12 évig tanultam a németet (nemzetiségi gimiben érettségiztem a végén, és addigra elég jól ment...), az angol meg csak rám ragadt időközben.

Elismerem hogy a német nyelvnek megvan a maga szépsége, nekem mindig tetszett a logikája meg pl. az összetett szavaik, viszont az érettségi óta eltelt csaknem 10 évben szinte egyszer sem használtam. Ha németekkel találkozom, mindig angolul akarnak beszélni, nekem meg a német sose tetszett igazán, nem szerettem soha a hangzását, nem tehetek róla.

Most spanyolul tanulok, nem logikus megfontolásból hanem egyszerűen csak imádom a nyelvet, valamiért mindig is vonzott. Egyszerűen számomra gyönyörűen hangzik és kész.
Aki már hiányolja az angliai posztokat (...), az ma örülhet, de csak félig. Scotsman beszámolója ugyan Londonban kezdődik, de a brit fővárosban csak egy hónapot töltöttek, mert végül Skóciában sikerült munkát találni neki és párjának. Hogy miként és azóta hogyan alakult az…..
Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.05.30 11:16:09
@tobeor: Szia, szerintem B tervkent esetleg nezz korul Irorszagban is. 1 vagy max. 2 ev alatt elvegezheto egy College itt, nincs tandij (csak valami hozzajarulasi koltseg), es az itteni vegzettseg teljesen kompatibilis a brit rendszerrel. Egy vagy ket evig ki lehet birni hogy az ember suli mellett dolgozik mondjuk egy kavezoban vagy hasonlo helyen. (Legalabbis a sajat peldambol kiindulva, amit korabban mar megirtam itt a hataratkelon...)

Itt is mostanaban nagyon keresettek a programozok, az allashirdetesekben altalaban java, c languages, php, iOS developer, ilyesmik bukkannak fel gyakran.

Mindenesetre sok sikert kivanok, remelem igy vagy ugy, de megtalalod a szamitasodat!