Adatok
Házipraktikák
666 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
A gulyás világviszonylatban is egyedülálló paraszti ételkülönlegesség a 19. századból. A húst vasbográcsban saját levében párolták. Majd ebből kialakult a klasszikus gulyás étel, ami csakhamar meghódította Európát és a világot. Eleinte csak marhából, később már más húsból is készült.
Recept…..
A csülkös babgulyás a Jókai bableves finomított változata ként jelent meg az 1900-as évek elején. Gundel Károly a bablevest malacköröm helyett csülökkel készítette el. Rájött, hogy a körmöt nehéz kulturáltan elfogyasztani, változtatni kell, és így megszületett az általa kreált, ma is kedvelt…..
A 19. században, amikor a kukorica tért hódított a Kárpát-medencében, a lakosság hamar megkedvelte. Egymás után születtek belőle a jobbnál jobb ételek.
ReceptA kukoricalisztet (50 dkg) 6 dl forró tejjel elkeverjük. Egy-két órát állni hagyjuk, hogy a lisztszemek megduzzadjanak. Kevés aludttejet…..
Mivel régen a vidéki étkezésekben csak a hét végén került hús az asztalra, a nehéz munkát végzők számára szükség volt egy laktató ételre. Így született meg a hús nélküli hamis gulyás, az egyik legismertebb magyaros levesünk.
Recept (1930)
A zsírt felhevítjük, hozzáadjuk az apróra vágott…..
A tarhonya régi pásztor étel. Valószínűleg Perzsiából származik. Török közvetítéssel került hozzánk. A tarhonya szó is török eredetű. Nálunk leginkább az Alföldön kedvelik.
Recept (1930)
A füstölt szalonnát (10 dkg) kis kockákra vágjuk, kiolvasztjuk és beletesszük az apróra vágott vöröshagymát…..
Az angolok legalább 300 éve úgy sütik a húst, hogy belseje rózsaszínű vagy véres maradjon. Így a sült hús porhanyós és lédús lesz. Ezt a sütési módot a világon más konyhák is átvették. Nálunk is elterjedt főzési szokás.Recept
Ha egészben vagy szeletelve szeretnénk…..
Híres alföldi fogás. Évszázadokon át paraszti ételnek számított. Az egész országban ismert. Úgy tartják, hogy az igazi birkapörkölt a Nagykunság szívében született, és csak bográcsban készült.
Recept (1930)
Egy kiló birkahús, melyről leszedjük a faggyút, leforrázzuk, majd hideg vízzel…..
Az étel a nevét a már nem létező sertésfajtáról kapta. Eredetileg a híres bakonyi sertéshúsból készítették, valószínű ez a sertésfaj lehetett a mangalica őse, de az 1800-as évek második felében eltűnt, kihalt. Gundel Károlynak köszönhetően az étel megújult, népszerűségét pedig megőrizte.
Recept…..
Több ezer éve ismert növény. Főleg takarmányozásra használják, de emberi fogyasztásra is alkalmas hántolás után. A hántolt árpagyöngyöt gerslinek is hívják. Úgy használhatjuk, mint a rizst.
Jó köret és rizottó készülhet belőle, belefőzhetjük levesbe, készíthetünk vele töltött káposztát,…..
Az aranygaluskát a világon tulajdonképpen csak Magyarországon készítik. A magyar konyhaművészet kiemelkedő része, különleges ízvilággal. Már a 19. században a lagzik, ünnepek kedvenc édessége volt. A 20. század elején érte el a virágkorát. Az ország valamennyi cukrászatában készítik.
Recept
Az…..
Nemcsak a Magyar konyhaművészet alkotó eleme a pacalpörkölt, hanem Európa számos konyhaműhelyében is készül hasonló. Természetesen egy kicsit másként, mint itthon. Leginkább vendéglőkben találkozhatunk nagyon jól elkészített pacallal.
Recept (1920)
A pacalt (egy kiló) leforrázzuk, leöblítjük, és…..
A spárga növény Európában és Ázsiában is honos. Leginkább a folyók mentén, illetve a tengerpartokon vadon termett. Csakhamar elterjedt az egész világon. Kezdetben a kerti termesztése nehezen valósult meg. Ezért drága növényt volt. Csak a vagyonosok tudták megfizetni. A 20. század elején sikerült új…..
Ez az ételkülönlegesség a Monarchia területéről származik. Leginkább az osztrák, a cseh és a magyar konyhákban terjedt el, de mindenhol kisebb változtatásokkal készül. Igazi szalontüdőt évtizedeken keresztül csak vendéglőkben tudták jól elkészíteni.
Recept az 1930-as évekből
Tisztítsuk meg a…..
Szlovák eredetű tésztaétel. A Felvidéken már a 18, század elején ismert volt a hegyi lakók körében. Többféle változata ismert. A szlovák konyhakultúrában, a legjobban a káposztás és juhtúrós változata terjedt el. Az étkezési szokásaink között nálunk is megtalálható ez a finom, laktató étel, de egy…..
A hortobágyi palacsinta nem Hortobágyi. Az 1958-as brüsszeli kiállításra kreált étel, az ottani szakács szerzeménye volt. Az első és a második világháború között eredetinek tartott sem hasonlít a mostani fogáshoz. Csak a szaft és a palacsinta azonos a recepttel. A kreált palacsinta egyedi íze és a…..
Nem igen található az étlapokon ennél szellemesebb és finomabb étel. Eredete a monarchia területéről származik, állítólag Tirol az őshazája. Nálunk már a 18. században ismert volt, egy kicsit magyaros összeállításban.
Recept
A tehéntúrót (50 dkg) enyhén megsózzuk, majd kézzel átgyúrjuk, és hozzá…..
A rántott sajt mai állapotában feltehetően a 19. században terjedt el Európában, és onnan az olaszoktól hozzánk. Sikere annak köszönhető, hogy egyre jobban terjedt a panírozás rántott változata. Nálunk az utóbbi években annyira elterjedt, hogy már hungarikum lett belőle.
Recept (eredeti)
Először…..
A túrós csusza hagyományos magyar étel. Hogy mikor készült az első étel és hol, nem tudjuk, de 200 évnél biztosan idősebb. Kialakulásában fontos szerepet kapott az alapanyag minősége. A túrós csusza ugyanis akkor jó, ha a tészta friss, a tejföl zsíros, a túró lágy, a pörc szaftos. Otthon és a…..
Eredete nem állapítható meg, de már 200 év óta ismert, népszerű étel. Kisebb-nagyobb változtatásokkal a monarchia minden vidékén megtalálható volt. A sikere a mai napig egyszerűségében rejlik.
Recept
Vágjuk apróra egy fej hagymát. Tegyük egy tálba, keverjünk hozzá 5 dkg vajat és 10 dkg juhtúrót.…..
A madártej már a 18. században ismert volt, mint képzeletbeli étel. Eredetileg francia desszert, mely habgaluskából és vaníliamártásból készült. Az 1800-as évek közepén már nálunk is felbukkant, majd egyre népszerűvé vált. Ma már az egyik legkeresettebb édesség.
Recept
Először elkészítjük a…..
A csülkös babgulyás a Jókai bableves finomított változata ként jelent meg az 1900-as évek elején. Gundel Károly a bablevest malacköröm helyett csülökkel készítette el. Rájött, hogy a körmöt nehéz kulturáltan elfogyasztani, változtatni kell, és így megszületett az általa kreált, ma is kedvelt…..
Sokan azt hiszik, hogy a gesztenyepüré ősi magyar étel, ez pedig nagy tévedés. Egy 1475 ős olasz szakácskönyvben már szerepelt ennek a csemegének a leírása. Ennek ellenére az igazi receptje a franciáktól származik. Nálunk a 19. században terjedt el, de csak a második világháború után lett…..
A karalábé évszázadokon át ismert, és népszerű volt Közép-Európában. Népszerűsége abból is adódik, hogy könnyen nevelhető, sokféle módon elkészíthető. Figyelemreméltó, hogy nemcsak őseink étrendjében megtalálható, hanem a mai modern konyhákban is fontos szerepe van.
Recept
A karalábékat (6 db)…..
Legfinomabb kora nyári ételünk.
Serpenyőbe egy kevés olajat öntünk, beleszórjuk karikákra vágott vöröshagymát (egy fej). Amikor üvegesedni kezd, hozzáadjuk az alaposan megmosott , héjástul fölkarikázott újkrumplit. Egy-két percig pirítjuk, majd rászórjuk a korábban megtisztított, felszeletelt…..
A cukorborsót (80 dkg) megtisztítjuk, megmossuk, utána zsiradékban feltesszük párolódni. Mindig csak annyi vizet öntsünk alá, hogy oda ne égjen. Ízesítjük őrölt borssal, kevés gyömbérrel és sóval. Ha megpuhult, még addig pároljuk, amíg a víz teljesen elfő róla.
Ezután meghintjük liszttel,…..
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz