Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ronkay Ferenc György

33 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Néhány héttel ezelőtt Dr. Molnár Csaba készített velem egy interjút a műanyagújrahasznosításról egy magyar hetilapba. Az eredeti téma a technológiai fejlesztések és a magyar gyakorlat lett volna, de végül kicsit másfelé kanyarodott a dolog. Sajnos az interjúból végül csak néhány kiragadott részlet…..
Környezetvédelmi kihívás? Kis lépés a zöldebb Bolygó felé? Hangzatos címmel indult kampány a műanyagok visszaszorítása érdekében. A gond nem is a kezdeményezéssel van, hanem inkább a címével, azon belül is a „műanyagmentes” kifejezés viszonylag tág meghatározással. A komolyan veszi ezt a címet,…..
Kiváló összefoglalás a műanyagmentes kampányról Hosszú az út a műanyag szívószáltól az intelligens műanyagig... (Polimerek szaklap interjúi)..
Volt a mai napban sok megbeszélés, találkozás Andrew barátommal a krikett klubban, finom ebéd Zsuzsival, és egy szuper beszélgetés, szomorú hirek egy nagyon jó barát Édesapjáról, aki elment tőlünk oda, ahová mind el fogunk egyszer menni, és persze csak nekünk szomorú, akik itt…..
Ronkay Ferenc György 2015.06.06 09:22:36
Rövidfilm az elmúlt másfél éves kutatásról, avagy: mi folyik a laborban? ..
Rengeteg mérgező anyaggal találkozunk nap mint nap, még ha ennek talán nem is vagyunk mindig a tudatában. Sokan félnek a mesterséges anyagoktól, legyen szó élelmiszer-adalékokról, gyógyszerekről, műanyagokról, vagy egyéb vegyipari termékekről. Mit is jelent az, hogy valami…..
A napokban egy olyan konferenciára kaptam meghívást, amelynek témája a STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) területeken zajló felsőoktatás helyzete volt (a konferencia a Tempus Közalapítvány szervezésében zajlott). Több inspiráló és jó néhány elgondolkoztató…..
Szemétből készülhetnek a jövő autóalkatrészei ..
Néhány napja újabb „gyöngyszem” jelent meg a neten. A témában nem túl tájékozott szerző állítása szerint a műanyag palackokon található 1-es szám komoly veszélyeket jelöl. Bár egyfelől szórakoztatóaknak tartom az ilyen irományokat, hiszen sok vicces, hangulatvadász…..
2013 részemről minden kétséget kizárólag a munka éve volt. Nagyon sokat haladtunk a PET palack újrahasznosításával kapcsolatos projektekkel, a következő év pedig néhány részterület fejlesztésének és a finomhangolások időszaka lesz. Sikerült megoldani a reciklált PET…..
Ronkay Ferenc György 2014.01.07 22:10:34
Múlt hónapban ismét felkerekedett Tanszékünk, s kétbusznyi kollégával, valamint hallgatókkal is bőven ellátva elzarándokoltunk Düsseldorfba, a három évenként megrendezett műanyagos világkiállításra. Forrás: http://fotoservice.messe-duesseldorf.de Az esemény méreteit…..
Egy új üzem, pontosabban Innovációs Központ alapkőtételén jártam a tegnapi napon Karcagon, amelynek célkitűzése az, hogy a visszagyűjtött PET palackokból újra élelmiszeripari minőségű palakokat gyártson. A fejlesztésbe Tanszékünk is bekapcsolódik, ezért kaptam…..
Miután betöltötték küldetésüket, hozzánk emberekhez hasonlóan a mesterséges polimereknél, vagyis a műanyagoknál is felmerülnek ezek a lehetőségek. Az égetésen alapuló energetikai hasznosítás kontra deponálás témája komoly vitákat vált ki a környezetvédők,…..
Miért hordjuk ruhaként a kidobott PET palackokból készített textileket? Érdemes-e a hungarocell-hez hasonló habos szigetelőanyagot készíteni az elhasznált műanyagokból? Forrás: http://www.ecostuff.co A műanyaghulladék hasznosításának egyik fő problémája még mindig a…..
Időről időre fellángol a vita az egyutas, illetve többutas üdítőitalos palackok használatával kapcsolatban. Az előző bejegyzés jó meglátású kommentjeit megköszönve, néhány dologgal még kiegészíteném a témát. Korábban a környezetvédők a visszaváltható flakonokra…..
A műanyagok az általunk használt többi anyagcsaládhoz képest nagyon fiatal – szinte gyerekcipőben lévő – anyagok: példának okáért biztosan nincs a világon 40 évnél öregebb PET palack, hiszen ezt a csomagolást csak 1973-ban találta fel egy amerikai gépészmérnök, Nathaniel…..
Kedvteléssel szoktam nézegetni az újrahasznosításról szóló oldalakat, amelyek kiemelt sztárja a PET palack. Tényleg hihetetlen kreativitás lakozik néhány embertársunkban, hirtelen nem is nagyon tudnék olyan dolgot mondani, amit ne csináltak volna már meg néhány üres palackból!…..
PET palackok újrahasznosítási lehetőségeinek kutatása a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi  Egyetemen Mindazt, amit a blogon s a közösségi hálón képekben már láthattál, most élőben is megtekintheted egy rövid laboratóriumi idegenvezetés során, a Budapesti…..
A héten lezajlott ’Műanyagok az életemben’ mottójú közvélemény kutatás sok érdekes eredményt hozott, ez úton is hálásan köszönöm mindenkinek a kitöltést és a terjesztést! Bár a felmérés közel sem tekinthető reprezentatívnak, a kereken 125 értékelhető vélemény…..
Bár a filmekben elsősorban a fémek szoktak életre kelni (ezt a kérdéskört feszegeti pl. a Terminátor c. tudományos ismeretterjesztő sorozat ;-) ), a műanyagok valójában sokkal közelebb állnak az élő szervezetekhez, mint a fém, vagy a kerámia tárgyak, s ez nem a véletlen…..
Lehet, hogy nem is olyan fiatal az anyag, amilyennek gondoltuk? A műanyagok közös jellemzője, hogy molekuláik nagyszámú szénatomot tartalmaznak. Forrás: www.universetoday.com Az is egyértelmű, hogy a belőlük gyártott alkatrészek, például a számítógéped billentyűi azóta…..
A műanyagok – hozzánk hasonlóan – öregszenek. Ez a hasonlóság nem véletlen: még a legelszántabb műanyagellenes aktivisták is hosszú, szerves polimer molekulaláncokból épülnek fel, ezért valahol mégiscsak rokonok az általuk kevéssé kedvelt anyaggal. Ezek a láncok azonban…..
Két kérdésből percek alatt lemérheted, hogyan gondolkozol-e a műanyaghulladékok sorsáról! Válaszold meg őket, nézd meg mennyi pontszámot szereztél, végül olvasd el az értékelést!                                                                  …..
Sokszor elhangzik, hogy a környezettudatosság alapvetően szemléleti kérdés. Tegyük fel tehát magunknak a kérdést: a cím inkább aggodalmat, vagy pozitív érzéseket vált ki bennünk? Bármit gondolunk is mi, az autógyártás befolyásos vezetőinek lelkében a kétely jelenleg még…..
Az elmúlt hét során elég extrém időjárási körülményekkel találkozhattunk. Nemrég még 15-20°C-ot mutatott a hőmérő, tegnap pedig a hófúvások után megdőlt a hidegrekord, -14°C fok alá hűlt a levegő. Hogyan hat a hőingadozás a műanyagokra, megfagynak-e s ha igen, milyen…..