Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bronstejn

0 bejegyzést írt és 18 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Immár negyedszer végeztünk modellszámításokat, hogy a helyszínen mért időjárási adatok alapján képet kapjunk arról, hogy a téli síszezon meghosszabbítása érdekében érdemes-e hóágyúkat telepíteni a Normafához. Nos, a mi kalkulációink eredménye azt mutatja, hogy a mesterséges hógyártással nem lehet…..
“911, what’s your emergency?” Biztos hallottad már ezt a kérdést milliószor a mozifilmekből. A rendőrségi diszpécser Amerikában felveszi a telefont és rögtön ezzel a kérdéssel kezdi a beszélgetést a vészhelyzetet jelentő betelefonálóval. A film általában ekkor ér a csúcspontra. Iszunk egy kortyot…..
bronstejn 2019.06.02 18:18:02
@Szabo T: Akkor az eszméletvesztés differenciáldg-át épp a legjobb helyen kérdezem. Hiszen még jelenleg sincsen diagnózis, csak két összeillő jelenségről tud a beteg.

Ha koponyaűri nyomásra gyanakszunk, akkor értem a hányinger differenciális szerepét. Más aetiológia esetén nem feltétlenül.

A bénulás vagy afázia az elmondottak alapján nemcsak a hypotensio tünete lehetne.

Hozzá tartozik, mivel genetikus vagyok, ezért kérdéseimet kérdésként kell érteni.
bronstejn 2019.06.02 23:56:50
@Szabo T: Nem vitatom azt, hogy 100 ugyanilyen tünetegyüttesű esetből majdnem mind hypotensio. Csakhogy ez az eset orvosilag nem egy lezárt történet. Nem küldték se immunológushoz, se neurológushoz, jóformán csak kardiológiai irányba történt kivizsgálás, ami ráadásul nem vezetett dg-hoz.

(A beteg saját google-keresését már nem tekintem a korrekt kivizsgálás részének.)
bronstejn 2019.06.02 09:27:23
@Szabo T: Neurológiai okokat mi alapján zársz ki?
A különböző kinézetű és kultúrájú, más-más területen élő és életmódot folytató csoportokkal való találkozás mindig is arra sarkallta az embert, hogy kategóriákat hozzon létre annak érdekében, hogy könnyebben tudja értelmezni a másikat. A mai biológusok és antropológusok előfutárai többféle módon…..
bronstejn 2018.12.13 10:44:00
@$pi$:

A vaktesztek más célból léteznek. A placebohatás, és kettősvakteszteknél a páciens-orvos interakció hatásainak kiszűrésére, tehát objektív hatások létezése miatt.

A szubjektív hibák kiküszöbölésére nem a vaktesztek valók, hanem a tudósképzés.
bronstejn 2018.12.13 11:05:46
@dodonovics: No és miként fog a kutató módszert választani az általa nem ismert hatások kiküszöböléséhez?
bronstejn 2018.12.13 16:48:17
@dodonovics: Akkor tehát leszögezhetjük, hogy aki nem tudja, mikor kell olyan hatást kiküszöbölni, amit a vak próba ki tud, az nem fogja tudni, hogy mikor kell használni. Mégiscsak a megfelelő szakképzettség fogja a tudóst megmenteni a szubjektív hibáktól, nem a vak próba. Trivialitás, de mégsem.
Magukat konzervatívnak tartó politikai gondolkók mondják, hogy a konzervativizmus nem tűri a definíciót, ami  legalábbis meglepő, mert akkor ennek a fogalomnak sokkal megterhelőbbnek kellene lennie a képzelőerőre, mint akár a "kandírozott mandarinzselészínű áramvonalnak", és…..
bronstejn 2012.12.25 17:19:17
Majdnem mindenki konzervatív, csak az embereknek egy kritikus hányada megtéveszthető, és ezáltal a konzervativizmus a mindennapokban legyőzhető. Viszont az emberi morál általános igénye egy folyamatos írányító hatásként történelmi távlatban mégis egyre újabb és újabb területeken viszi "győzelemre" a konzervativizmuist. Azért idézőjelben, mert nem maradnak legyőzöttek, természetes társadalmi normává válnak ezen eszmék. Az emberiség történetében mindig a "jó" és a "gonosz" küzd egymással, és ez sose lesz máshogy, de mégis van valamilyen fejlődés. Aminek közös részét pedig éppen a konzervatív szabadságeszmék alkotják. Ezért nem értek egyet azzal a gondolattal, hogy "a konzervativizmus nem állja a versenyt az emberiség rossz szellemeivel". Állja az, csak nem az aktuális rossz szellemekkel, hanem a mindenkoriakkal szemben.

Ezen a ponton nem világos, hogyan kell érteni, hogy szemben állna a konzervativizmus a nagy spirituális korporációkkal is. Hiszen ezek többnyire azonos eredetűek a konzervativizmussal. A legnagyobb ilyen, ami a kultúránkat meghatározza (ú.m. r.k. egyház) éppen az utóbbi 100-150 év során belülről kezdte leküzdeni a saját korábbi megtévesztett állapotának antikonzervatív, a valódi morális értékek elé más értékeket állító tévtanait. Az eredeti "pesszimista" emberkép nem egy paternalista, hanem belső kiigazításra szorul, és ebben teljesen közös a két tradíció. Márpedig, ha jól értelmezem, ez a fundamentuma a konzervativizmusnak is. Vagyis a két tradíció valójában azonos, mindkettő az emberből származik, ugyanannak az ideológiának a megformálódása.

A szavak felét nem értettem a bejegyzésben, de mivel csak átfutottam az írást így dec 25-én, így akár el is beszélhetünk egymás mellett.
"People seem to think that with SAM you turn a crank and a computer displays "LIFE" or "NOT LIFE," or even "EARTHLIKE ORGANIC CHEMICALS" or not.That's not how it works." - EL Az indexen Kolbert András közölt egy figyelemre méltó írást "A kommunikációnál megáll a tudomány" címmel. A…..
bronstejn 2012.12.16 21:04:33
Na de nem ezekről beszéltem. A fontosság szubjektív szempont, ezzel szemben a tudományos világkép számára legjelentősebb problémák korántse.

Maga a kozmológia az nem egy alapdiszciplína, hanem egy szakma. Ne keverd a kvantummechanikával se, ami a természetről meglévő legmélyebb tudásunk. Egyrészt kérdés, hogy megtalálhatjuk-e a kvantummechanikának is a háttérmechanizmusait. Másrészt a kvanummechanika alapfogalmainak értelmezése máig sem teljesen tisztázott. Harmadrészt a kvantummechanikában van két paradoxon is (EPR, GHZ). Ez valószínűleg nem egy lezárt történet.
Csányi megfelelő példa volt... arra amire felhoztam. Kétség kívül széles látókörű, de ő is ugyanazért nem közvetlen kutatási eredményeket prezentál, amiért mások sem: az absztrakció és a háttértudás szükségessége miatt.

"a vallásos, vagy a nem vadmaterialista tömegek világképére alapvető befolyással lenne"

Ilyen terület sok van. A már említett ideg-, meg elmekutatás, a molekuláris genetika. Az utóbbi nagyon jelentős befolyást gyakorolt a keresztény egyházakra is. De ez nem újdonság, hanem régi dolgokhoz való visszatérés. Azok az emberek, akik ma vagy a régmúltban, evolúcióban "hisznek" vagy isteneket próbálnak "igazolni", azok ezt nem értették meg, hogy a hit és az anyag az két különböző dolog, amiknek nincsen érintkezési felülete. Megint ez került elő, hogy az ok a "Honnan tudjuk?" kérdésére való reflexió teljes hiánya.
bronstejn 2012.12.17 00:19:26
@KGyST:
Ebből nem sokat értek.

Szerintem még egy biológus is képes lehet felfogni a kvanummechanikának legalább a szerepét. Viszont se a közgazdász, se a biológis nem ismeretelmélettel foglalkozik, így ennek nincs jelentősége.

Melyik hadsereg kutatja a kvantummechanikát? Nem nyúlt tegnap túl hosszúra a szombat este? :)
NATO/Navy/Sandia stb projectekre gondolsz?