Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tünde, dietetikus

29 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Boldogkői Zsolt HVG-s interjúján felbuzdulva, gondoltam érdemes lenne helyre tenni a táplálkozásterápiában előforduló "tévképzeteket, divatdiétákat" is. Elsőként a korábban hangfelvételként már ajánlott Candida diétát venném. Az első, és legfontosabb tény, hogy…..
Ezt a receptet még tavaly kértem el egy étteremben, de a leveshez szükséges gyümölcs mennyisége valahogy lemaradt róla. Emiatt sokáig halasztgattam az elkészítését, pedig amúgy nagyon egyszerű és különlegesen finom leves. Hozzávalók: 0,5 liter tej 0,5 liter víz 1 csomag…..
http://www.pharmaonline.hu/gyogyszereszi_gondozas/cikk/novenyporok__nem_arthatnak__de_alkalmazasuk_vitathato "Egy azonban bizonyos: a növényi porok gyógyszerformában való bevétele egyáltalán nem helyettesítheti a rostokban, vitaminokban, antioxidánsokban és zamatanyagokban gazdag…..
Több internetes médiában megjelent a napokban a cikk, ugyanazzal a szöveggel, még arra sem fordítottak energiát, hogy a kötőszavakat átírják, nem hogy utánanézzenek helyességének, nem is beszélve a HVG-ről, akiknek a címben még a diéta nevét is sikerült elírniuk (a paleolit…..
A hirtelen jött kánikula idején se feledkezzünk meg a megfelelő hidratációról! A nyári meleg idején napi 2,5-3 liternyi folyadékfogyasztás szükséges, azonban nem mindegy, hogy ezt a mennyiséget miből isszuk meg. Az elmúlt években egyre több ásványvíz gyártó rukkolt elő…..
1. Változatosság 2. Kerüljük a zsíros ételeket és a zsírban gazdag konyhatechnológiai eljárásokat! 3. Csökkentsük sóbevitelünket! 4. Fogyasszunk kevesebb hozzáadott cukrot! 5. Naponta fogyasszunk mintegy fél liter tejet vagy tejterméket (pl. sajtot, túrót, aludttejet,…..
Koktélparadicsom Spárga párolva 2013.05.14 08:25:16
Legutóbb mikor ódákat zengtem a spárgáról egyik ismerősöm megkérdezte, hogy hogyan szoktam elkészíteni. Íme hát a meglehetősen egyszerű párolt spárga recept: Az egyetlen különleges hozzávaló ez az IKEA-s párolóbetét. Akkora edénnyel kell használni, amire ráfér a teteje,…..
Tünde, dietetikus 2013.05.15 11:06:06
@bonebear: Én sem hámozom meg, írtam, hogy csak a végét kell levágni. Biztos mikróban készítve is finom, de én szeretem gőzben párolni a zöldségeket, és nem is olyan nagy faxni.
Tünde, dietetikus 2013.05.15 13:47:48
@néz ő: Az interneten valóban terjednek a mikró káros hatásairól szóló írások, de valódi tudományos lapban publikált eredménnyel még nem találkoztam. A mikro valóban úgy melelegít, hogy a vízmolekulát "forgatja", de a forgatás nem okoz kémiai elváltozást. A Földnek is van természetes mágneses sugárzása, és mérnököknek is többször feltettem a kérdést, hogy árthat-e a mikró sugárzása, és a válaszuk egyöntetű nem volt.
Nagyon örülök, h már most május elején is lehet epret kapni, de ezek azért még nem az igaziak, másnapra elvesztik szép formájukat, és magában már nem elég gusztusosak fogyasztásra. Amikor azon gondolkodtam, hogyan használhatnám fel ezeket az esztétikailag már nem tökéletes, de…..
Köszönhetően az évszakok lassú felszámolódásának, idén nem nagyon van időnk kétségbeesni a bikiniszezon miatt, hiszen szinte a hóból léptünk át a medencébe. Bár gondolom, vannak, akik még az újévi fogadalmuknak köszönhetően, kitartanak az edzés és diéta tervük mellett…..
1. Változatosság 2. Kerüljük a zsíros ételeket és a zsírban gazdag konyhatechnológiai eljárásokat! 3. Csökkentsük sóbevitelünket! 4. Fogyasszunk kevesebb hozzáadott cukrot! A cukrok az egyszerű szénhidrátok közé tartoznak. Köznyelvben cukor alatt a kristálycukor…..
Koktélparadicsom Húsvéti saláta 2013.03.29 10:18:12
Hagyományos húsvéti ételeink, mint a főtt sonka és a legkülönbözőbb módon elkészített tojások nagyon sok koleszterint tartalmaznak. Ezért ezek mellé én egy friss, tavaszias salátát ajánlanék köretnek. Hozzávalók: 2 zellerszár vagy 1 zellergumó 1 nagyobb…..
1. Változatosság 2. Kerüljük a zsíros ételeket és a zsírban gazdag konyhatechnológiai eljárásokat! 3. Csökkentsük sóbevitelünket! A 2009-es Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat eredményei szerint a  férfiak átlagosan napi 17,5 g, a nők napi…..
http://www.origo.hu/egeszseg/20130306-igazoltak-hogy-a-cukor-mereg.html Dietetikus megjegyzése: A cím félrevezető, nem nem igazolták, hogy a cukor méreg, csak azt találták, hogy aki bizonyos mennyiségnél többet fogyaszt naponta, hajlamosabb lehet a kettes típusú cukorbetegségre. Nem…..
Koktélparadicsom Hamis majonéz 2013.03.05 08:15:00
Többeknek ígértem már, hogy leírom a hamis majonéz receptjét, mert magas koleszterin szint mellett a tojássárgája és olaj keverékéből álló eredeti majonéz, bizony a "nem ajánlott" listára kerül. Egy tojássárgája 200mg koleszterint tartalmaz, magas koleszterin szint esetén…..
1. Változatosság 2. Kerüljük a zsíros ételeket és a zsírban gazdag konyhatechnológiai eljárásokat! Mert ugye a zsiradék a legenergiadúsabb tápanyagunk, 1g-ban 9,3 kcal van. Zsiradékok közé tartoznak a növényi olajok és az álalti zsírok. Az állati zsírok esetében pedig a…..
Nap mint nap rengeteg (valós vagy valótlan) hírt hallunk a táplálkozásról, és néha igazán nehéznek tűnik eligazodni ezek között. Pedig az egészséges táplálkozás alapelveit 12 pontban össze lehet foglalni, és ehhez viszonyítva a legtöbb minket érő információról el…..
Minden étkezésbe csempészhetünk valami szív alakút: Reggeli tükörtojást süthetjük szív alakúra. A tízórai almához már kis kézügyesség sem árt, hámozzunk bele szivet! Ebédre nem csak tésztát, szinte bármilyen ételt lehet szív alakban tálalni. Uzsonnára egy kis…..
Koktélparadicsom Sárgarépalé 2013.02.08 13:08:43
A céklához hasonlóan a sárgarépa is alkalmas zöldséglé készítésére, hiszen megfelelő tárolás mellett télen is eláll, és az ára sem elrettentő.  A sárgarépának jelentős béta-karotin tartalma van, mely az A vitamin elővitaminja, emellett B1-, B2-, B6-…..
Manapság egyre több tévhit kering a köztudatban a szénhidrátok „bűnös” szerepéről, és számos olyan divatdiéta kerül előtérbe amely alacsony szénhidrátbevitelre (low carb diéta) ösztönzi a fogynivágyókat. A korszerű táplálkozástudományi ismereteink alapján mi,…..
Tünde, dietetikus 2013.02.01 22:44:26
@DSL: Ez nem tévedés. A rágással valóban könnyebben emészthetővé tesszük az ételeket, ez a funkciója (a nyállal való elkeverés mellett). De pl a zöldborsót vagy a kukoricát nem rágod olyan péppé, amit a gép csinál belőle (maximum az étkezési idő sokszorosára növelésével). És a burgonyapüré valóban gyorsabb vércukor emelkedést okoz, mint a főtt krumpli. Továbbá gondolj bele abba is, hogy a már aprított, pürésített ételeket is megrágjuk.
Mostanában sokan küldtetek egy-egy kérdést, gondoltam összegyűjtöm őket egy bejegyzésbe, hátha másnak is tanulságos? K: "Pro body  elnevezéssel Lipóti Pékségnek van egy új terméke. Kicsi vekni. Állítólag csak 10 %-a a szénhidrát. Ha jut időd, ellenőriznéd, mik a…..
Módosított Brocca index: A módosított Brocca index az ideális testtömeg kiszámolására alkalmas képlet. Férfiaknál:  ideális testtömeg = [testmagasság (cm) – 100]*0,9 Nőknél: ideális testtömeg = [testmagasság (cm) – 100]*0,85 Például egy 175 cm-es férfi…..
Mindenkinek vannak fogalmai a helyes táplálkozásról, de néhány alapfogalmat nem árt tisztázni. Kalória:A tápanyagok emésztése során felszabaduló energia mértékegysége, a rövidítése kcal (kilókalória). A napi energia bevitel a tápanyagokból felszabaduló kalóriamennyiségben…..
Ez a kérdés valahogy időről időre előkerül a táplálkozás iránt érdeklődők között. Most, hogy a transz-zsírsavakkal kapcsolatos ismeretterjesztő anyag és élelmiszer lista felkerült az OÉTI honlapjára újra vita tárgya lett, hogy melyiket is jobb fogyasztani. Mi a vaj? A…..
Újévkor hagyományosan mindenki lencsét főz, vagy főzne, hiszen nem mindenki szereti vagy emésztőrendszeri panaszok miatt nem fogyaszthatja a hagyományos lencsefőzeléket. Nekik lehet alternatíva a vörös lencse, amelyet a lencsefélék közül a  legkönnyebben tudunk…..