Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szalka240

0 bejegyzést írt és 225 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha annyi euróm lenne, ahányszor az elmúlt években olvastam a lekezelő hangnemben emlegetett „mosogató”, „recepciós”, „pincér” diplomás határátkelőkről, akkor egész kellemes összeg ülne a számlámon. Pedig biztos, hogy szégyen az, ha valaki ilyen munkát végez? Ezt a…..
Nagyon érdekes poszt a mai, hiszen elég ritkán juthat el valaki (ráadásul dolgozni) a világ egyik legegyedibb repülőjére, hogy a legprofibb gárda társaságában tölthessen nem is olyan kevés időt. Mielőtt belevágnánk Zoli posztjába, figyelmeztetek mindenkit, hogy a poszt első fele…..
Határátkelő A Géplakatos 2018.01.20 06:30:00
Vannak posztok, melyek elé nem nagyon lehet mit írni. Ilyen Ütvefúró mai írása is. Talán csak annyit, hogy olvassátok el, utána lesz min gondolkodni...
Nagyon érdekes, fordulatokkal teli Frankfeca története, nem is lőném le a poént, csak annyit árulok el előre, hogy egy londoni kiköltözéssel kezdődik, mint oly sok magyarnak. A folytatás aztán kissé talán másként alakul...
szalka240 2018.01.13 13:49:35
@London2009: @Virago_1000:
És mi van, ha mindkettőtöknek igaza van? Ha mondjuk a nyugati középosztály valóban süllyed lefelé, de még így is olyan szinten van, hogy az egy magyar lesüllyedő középosztálybelinek még így is több, mint elfogadható.
szalka240 2018.01.14 20:44:59
@Arthamyr: "De igen. Csak ugye némely esetben a 2-6x 0 vagy negatív szám is 0 vagy negatív szám lesz. Aki a szakmájában tud elhelyezkedni és piacképes szakmája van, az garantáltan jól jár anyagilag, bizonyos szakmákban kiemelkedően jól. Ez még csak nem is az IT, itt elég kicsi a szorzó, pl. az egészségügyi dolgozókhoz képest (ott sima a 6x+)."

Ez így van, csak az embernek fel kell mérnie, hogy hova érdemes mennie.

@Virago_1000:
Saját példám számokkal alátámasztva:
2011-ben a nettó fizetésem Magyarországon 110000HUF volt ebből 60000 elment lakásra, 30000 élelmiszerre. Németországban ugyanekkor kaptam 1050EUR-t. Lakásért fizettem 450-et, élelmiszerre 120-at, benzinre 50-et, mert esős időben autóval mentem dolgozni. Melyik érte meg jobban?
Segítek. A magyarországi munkahelyemen összesen 2 év 2 hónapot dolgoztam. Ezalatt 1,5 havi fizetést sikerült megtakarítanom. Németországban az első 2 év 2 hónap alatt 6 havi fizetést sikerült megtakarítanom, ha tekintetbe vesszük, hogy a nettó fizetésnél 2,5-szörös a szorzó, a megtakarításnál ez már 10-szeres. Pedig Németországban még fizettem az autó fenntartási költségét, futotta nyaralásra, és koncertre-színházba is akkor mentem, amikor valami jó műsor volt, míg Magyarországon csak addig, amíg meg nem szűnt a kultúrautalvány.
És mi a helyzet most? Ha lehet hinni a propagandának, hogy mennyire megugrottak a fizetések Magyarországon, most lehet, hogy kapnék havi 170-180000HUF-ot. Itt jelenleg a 3-szorosát kapom és kapaszkodj meg, UGYANANNYIba kerül a lakás, mint Magyarországon(Budapesten). Szerintem nem csoda, hogy nem fogok belátható időn belül visszaköltözni.
Ugye nem csak Anglia létezik, lehet máshova is menni.
Már csak egy nagy kérdés van. Engem vajon lehet-e átlagos kivándorlónak tekinteni? Ha azt nézzük, hogy van diplomám és beszélem a nyelvet, akkor lehet, hogy nem, de ha az összegeket nézzük, szerintem simán.
szalka240 2018.01.15 18:07:42
@szalka240: @Virago_1000: Síri csönd. Semmi cáfolat.
Miként a határátkelés, úgy a hazatérés is trükkös dolog, hiszen mindkét irányban igaz, hogy a vágyaink, álmaink legalább annyira meghatározzák a döntésünket, és az arról előzetesen kialakított képet, mint a valóság. Éppen ezért érdemes időről időre megnézni, hogyan vélekednek a hazatérésről azok,…..
szalka240 2018.01.10 19:59:33
@Arthamyr: Bár több helyen bevezették, de ha jól rémlik, tavaly volt egy kimutatás arról, hogy ennek ellenére is ahol bevezették, ott jobban emelkedtek az árak, mint ahol nem vezették be. Ugyanis vannak kivételek. Továbbra is szabadon kiszabható az ár új lakásnál, első alkalommal kiadott lakásnál és felújított lakásnál. A korábban kiadott lakásoknál pedig, ha már eleve magasabb volt a bérleti díj, akkor azt változatlan áron ki lehet adni újra. Mi is történt? Tömegesen újították fel a lakásokat, azt nem tudom, hogy ezt mennyire ellenőrízték, valamint még az intézkedés bevezetése előtt megemelték a bérleti díjat Szóval van elég kis- és nagykapu, hogy a szabályozás ne nagyon érje el a tervezett célt, legalábbis a bérlők szempontjából.
Most olvasom, hogy ez az intézkedés csak átmeneti jellegű, adott területen legfeljebb 5 évig lehet érvényben. Bár ha netán kitörne a közfelháborodás és a populizmus, lehet hogy ez változni fog.
A minap az egyik poszt alatt (Kivándorlás és kormány: sötét kép rózsaszínre festve) jött fel a szokásos vita, konkrétan az egyik kommentelő írta, hogy most akkor márpedig mondjam meg, hogy akkor Orbán Viktor felelős-e az elvándorlásért, és miért nem. Noha a hozzászólás szándéka elég nyilvánvaló…..
szalka240 2018.01.07 11:56:02
@yanoschka: Ez így nem teljesen igaz. A vége felé a minimálbér nem érte el a létminimumot, de mivel ez nem fér bele a "Magyarország jobban teljesít" kommunikációba, ezért 2015-től megszűntették a hivatalos létminimum számítását.
Minden kormány a maga módján próbálja meg feldolgozni és kommunikálni a kivándorlás generálta helyzetet. Tulajdonképpen teljesen érhető, hogy mindenki olyan magyarázatot ad, ami számára a legkedvezőbb, a legtöbb politikai hasznot hozza, még akkor is, ha ehhez „kreatívan kell értelmezni” bizonyos…..
szalka240 2018.01.04 19:16:32
@tamarisk:
"Nyugaton is az csak boldogul, aki itthon is boldogulna.
HA! itt is úgy állna hozzá a dolgokhoz, ahogy kint kénytelen!
Mert onnan már nincs hová tovább menni... menekülni."

Ezt a saját példámon keresztül cáfolom. Én mindig ugyanúgy állok a dolgokhoz, már az egyetem óta. Ezt szóban mindenhol elismerték, Magyarországon is és Németországban is. Anyagilag viszont sehol sem, mivel sehol sem kerestem többet a kollégáimnál. Az egyetlen különbség, amiért Magyarországon nem tudtam megélni, Németországban pedig igen, az az általános bérszínvonal, aminek köszönhetően hasonló munkával sokkal jobb az anyagi helyzetem.
szalka240 2018.01.04 22:06:54
@tamarisk: Látom nem nagyon megy a szövegértés. Távolról nézve lehet, hogy szürke átlag senki vagyok, viszont a munkahelyemen nem, egyik munkahelyemen sem voltam az. A különbség csak ott van, hogy Magyarországon így sem tudtam megélni a fizetésemből, Németországban pedig igen.
szalka240 2018.01.05 06:58:13
@tamarisk: Eltűnődtem.....és beláttam.....hogy nem fogunk egyetérteni.
Nehéz Németországról (is) minden tartományra érvényes listát írni, hiszen hatalmas országról van szó, arról már nem is beszélve, hogy mindenki másképp éli meg a dolgokat. Úgyhogy Pink Peitsch mai posztját is nyilván ennek fényében érdemes olvasni, aztán kommentelni. Jöjjön tehát a „Tíz…..
szalka240 2018.01.02 18:20:17
szalka240 2018.01.03 18:12:56
@MrBo: Németországi lakásbérlésben nekem csak az volt a rémálom, mire sikerült időpontot kapnom a lakás megtekintésére. Már a harmadik lakásban vagyok itt Németországban, de kezest még sehol sem kértek. Bajban is lettem volna, mivel nincs itt senkim. Mindössze a munkaszerződésemet tudtam felmutatni, meg elkérték az előző bérbeadó elérhetőségét (az első alkalommal ugye ez sem volt, csak magyar).

A lakcímbejelentéshez én mindig a bérleti szerződést és az útlevelet vittem, ennyi elég volt. Csak a legutóbbi alkalommal volt szívás, mivel ebben a tartományban másképp megy az ügyintézés, így miután kivártam az 1 órás sort a Meldebehördén, közölték velem, hogy külföldiként az Ausländerbehördébe kell mennem.
szalka240 2018.01.03 18:17:01
@MrBo: Ja és biciklit is lehet már 200EUR-tól kapni a Lidl-Aldi-stb. helyeken akciósan, ha valaki nem akar sok pénzt kiadni, vagy vehet használtat is még olcsóbban.
Vajon hány magyar kel ezekben a napokban útra, hogy aztán végigharcolja magát fél (vagy egész) Európán? Nyilván rengeteg, köztük van a mai egyik ajánlott bejegyzés szerzője és családja is, akik 5 németországi év alatt azért már kialakítottak egy stratégiát az év végi…..
szalka240 2017.12.31 12:44:39
@Csodabogár: Én is arra járok, csak Regensburgban van mindig dugó, pedig holtidőben megyek. Visszafelé pedig az A9-en bárhol előfordulhat. Télen inkább a vonatot választom, de sajnálattal vettem tudomásul, hogy megszűnt a közvetlen éjszakai vonat Berlin és Budapest között, szóval legközelebb valami mást kell keresnem.
Határátkelő A farm, ahol élünk 2017.12.29 06:30:00
Az amerikai álom messze nem csak csillogás, és Hollywood (bár mostanában ugye már az is inkább rémálom), olyannyira nem, hogy az Egyesült Államok egyes részein azért elég kemény az élet. Például Nyugat-Virginiában, ahonnan Zoli küldött egy „tetszik-nem tetszik” listát a „Tíz dolog…”-sorozat kapcsán.…..
szalka240 2017.12.29 16:41:58
@Arthamyr: Természetesen ha az embernek idővel emelkednek az igényei, akkor ezzel szűkülnek a lehetőségek. Én viszont már csak ilyen lusta dög vagyok (nem szeretek költözni), hogy csak akkor keresek állást, ha már nem bírom elviselni a helyzetemet. Azért lassan nálam is emelkednek az igények, a minimális cél mindig az, hogy az új helyen jobb legyen az anyagi helyzet, mint a régi helyen. Ezért legutóbb már nem is kerestem Magyarországon. És egyelőre valószínű, nem is fogok máshol sem keresgélni, hiszen a versenyszférában nem nagyon fizetnének annyit, mint amennyit most keresek, ha pedig mégis, ott minimum 2-3-szoros lenne a lakhatási költség. Szóval próbálok inkább házon belül előrébb lépni, ha adódik rá lehetőség.
szalka240 2017.12.29 18:22:24
@Arthamyr: Hamarosan lehet lenne esélyem 2 szinntel feljebb kerülni házon belül, de pont ezért számomra nem jöhet szóba a dolog. Viszont ha a közvetlen főnököm pályázna arra a helyre, akkor az ő pozícióját elfogadnám, az még elég szakmai lenne a számomra. És ott már a pénz is annyi lenne, hogy a versenyszférát "örökre" el is felejthetem (ha a dolgok nem állnak a teljesen a feje tetejére).
szalka240 2017.12.29 20:09:24
@Arthamyr: Szerintem ne kapkodd el a pályamódosítást, én más szinten játszok. Én örülhetek, ha a versenyszférában 30ezret kapok. Közalkalmazottként jelenleg 36-ot kapok. A főnököm pozíciója nem tudom, hogy milyen kategóriában van, de gondolom, olyan 45-50 környékén lehet a fizetése. Ennyit a versenyszférában lehet hogy Londonban vagy valamelyik nagyobb svájci városban kaphatnék, csak itt a német vidéken a lakhatási költségek nagyjából budapesti színvonalon vannak (vagy már lehet, hogy el sem érik).
Nem könnyed év végi történet Annáé, ám fontos írás, mert sok mindent megmutat abból az élethelyzetből, amiben sokan nekivágnak a külföldi életnek. Ilyen is van, és tartok tőle, elég sok ilyen van. A kép illusztráció..
szalka240 2017.12.28 13:02:48
Ezt a hozzáálást én sem értem. Annak idején képes volt kényszerből kimenni külföldre öngyilkosság helyett. Most pedig, miután megtapasztalta, hogy külföldön többre viheti, mégsincs meg benne az akarat, hogy újra belevágjon.

"Hazaköltöztem és lassan visszaszoktam a szürkeségbe, a létminimumba, a szülőkön csimpaszkodásba."
"Örülhetek, hogy van kibe csimpaszkodnom, hogy van egyáltalán munkám."
Lehet, hogy a család felől érkezik a nyomás, hogy maradjon? Vagy esetleg csak ő képzeli azt? Szerintem velük kellene egyszer egy nyílt és őszinte beszélgetést folytatni. Ha érdekli őket a lányuk sorsa, akkor láthatják, hogy szenved, és meg kellene próbálniuk a megfelelő irányba terelni. Én is hallom otthon, hogy jó lenne, ha otthon lennék, de nehogy visszamenjek, mert ugyanolyan kilátástalan lenne a helyzetem, mint azelőtt volt.
A szürkeséget én is megtapasztaltam, hogy milyen az, amikor csak azért robotol az ember, hogy ne fogyjon a pénze, csak akkor, ha valami rendkívüli kiadás közbejön. Mivel adósságom sosem volt, ezért ezt a kényszerpályát nem jártam be. Teljesen tapsztalatlanul vágtam neki a külföldi életnek, egyedül. Bennem csak a remény volt, hogy ott jobb lesz. A posztoló viszont már tudja, megtapasztalta. Megvan a kezdőtőke is (temetési pénz), ha a kellő nyelvtudás is adott, akkor már tényleg csak el kell indulni és nem kell megállni a legalja munkánál, hanem lehet törekedni valami jobbra is.
Én még mindig egyedül vagyok, de ez Magyarországon sem lenne másképp ha az ottani lehetőségeimet figyelembe veszem, hiszen éltem ott épp eleget. De ezt csak zárójelben mondom, mert tudom, hogy nem vagyunk egyformák.
Érdekes kísérlet a mai poszt, ugyanis nem egyetlen főszereplője van, hanem rögtön öt. Méghozzá öt magyar fiatal Angliából, Németországból, Svájcból és Ausztriából (igen, az egyik országból ketten vannak), akik az év végéig több posztnak is főszereplői lesznek. Arról kérdezte őket Ukume, hogy miként…..
szalka240 2017.12.15 16:37:54
@Pernilla: És még utána is lesznek. Néhány hete belinkeltem ide egy filmet, amiben a megszűnő készpénzről volt szó. Abban mutattak stockholmi hajléktalant, akinél ott volt a kártyaolvasó, mert másképp már nem tudja eladni az újságot, mivel a legtöbb embernél nincs készpénz.
szalka240 2017.12.15 18:19:15
@geegee: Az ilyen mobilos fizetés Afrikában is egyre jobban terjed, talán még jobban, mint felénk. Kínában pedig az állam is próbálja terjeszteni. Jót mosolyogtam, amikor nemrég mutatták a TV-ben, hogy az étteremben a pincéreken ott a QR-kód, azt leolvassa a kedves vendég a telefonjával, és így fizeti a borravalót.
szalka240 2017.12.15 20:29:22
@geegee: Az internettel én is pórul jártam. Tudatlan, friss határátkelőként hallgattam az első tanácsra és a Telekomot választottam. Havi 37EUR körüli díj 2 év hűségidővel, ami a 8 hónap után esedékes költözésemnél természetesen újraindult. Mikor végre megszabadulhattam tőlük, O2-re váltottam. Ugyanazon a kábelen lógok, mint addig, mivel a Telekomtól bérlik a sávszélességet. Ennek ellenére 25EUR-t fizetek havonta, a sebesség a duplája a korábbinak, és nincs hűségidő, csak 1 hónapos felmodási idő.
A svédeknél nincs egy cég se, ahol nincs hűségidő?
A kérdésre persze rögtön rávághatnánk, hogy azért, mert a világ egyik legmagasabb életszínvonalat biztosító országa (röviden: a pénz miatt), de a dolog azért ennél összetettebb. Persze Tamás felsorolásának pár pontja szorosabban vagy lazábban összeköthető az anyagiakkal, de többről van itt szó.…..
szalka240 2017.12.05 20:15:07
@Din Serpahis: Szerintem meg ez a rossz hozzáállás, hogy a motivációnak abból kell születni, hogy vezetőként sokkal több pénzt lehet keresni. Ez szerintem nagyon sok embernél csak frusztrációt eredményez, hiszen világosan tudja, hogy ezt valószínűleg nem fogja elérni.
Eddig minden munkahelyemen megtapasztaltam, hogy 1-2-3 év után másképp viszonyultak hozzám, miután felismerték, hogy jól dolgozok. Észrevettem, hogy adnak a véleményemre és a többi (azonos beosztású) kollégámhoz képest több(féle) feladatot is kaptam. Ez egyrészt jó érzés volt, hogy megbecsülnek, meg kicsit változatosabb lett a munkám. Másrészt viszont frusztráló, hogy a megbecsülés nem vezetett változáshoz sem a pozíciómban, de főleg nem anyagiakban.
De hogy ne a saját példámat említsem, itt volt Ütvefúró. Megkapta, hogy hagyja magát kihasználni, mert mennyi mindent csinál a munkahelyén. Pedig gondolom ő is csak úgy van vele, hogy ha belefér a munkaidejébe, akkor miért ne vigyen bele egy kis változatosságot, ha annak haszna is van, és miért végezze a munkáját rosszul, ha jól is végezheti.
Az ilyen emberek nem juthatnak előre, mert abban a pozícióban hoznak a legnagyobb hasznot, ahol vannak, csak épp a haszonból nem ők részesülnek. Őket nem kellene esetleg anyagilag motiválni?
Akkor tegyük föl a kérdést kicsit másképp. Mi ad több embernek motivációt? Ha úgy tud többet keresni, hogy jobban/hatékonyabban/eredményesebben dolgozik, vagy ha úgy tud többet keresni, hogy magasabb pozícióba kerül?
Az igazi egyenlősdivel én sem értek egyet, de sajnos az én szintemen még másban nem volt részem, pedig Norvégiában még nem dolgoztam.
Az egyik legrosszabb érzés a világon, amikor az ember úgy érzi, feleslegessé vált, nem kell már, nincs szükség rá vagy a munkájára. Az elmúlt évek posztjai alapján talán nem állok távol a valóságtól, ha azt mondom, sokan vágnak azért neki a határátkelésnek, mert úgy érzik, feleslegessé váltak a…..
Az amerikai Maine államról a legtöbb embernek alighanem Stephen King jut elsőre eszébe (nem véletlenül kapta ezt a címet Zoli kétrészes minisorozatának előző része), pedig egy kifejezetten gyönyörű, hangulatos országrészről van szó hegyekkel, moose-okkal (még ha láthatatlanok is…) és egyéb…..
szalka240 2017.12.01 18:15:48
@FutureFry: Keress rá a következőre: Air Canada 143 Gimli glider
Ezt említette adg is korábban.
szalka240 2017.12.01 18:17:27
@kék madár: Nem gondoltam volna, hogy itt is van kolléga.
szalka240 2017.12.01 19:21:57
@kék madár: Itt van erre egy jó mondás. "Minden tévút növeli a helyismeretet."
Így november vége felé a határátkelők jó része már eldöntötte (vagy nagyon kezd a körmére égni a döntés), hogy hol és kikkel tölti az ünnepeket: felkerekedik és hazautazik a (szűkebb-tágabb) családhoz, esetleg a család utazik hozzá, vagy a legrosszabb esetben mindenki…..
szalka240 2017.11.25 15:46:14
Én inkább tavasszal meg ősszel megyek családlátogatásra, több okból is.
Utazás. Autóval nem szeretnék télen olyan messzire menni. Rövidebb a nappal, jobban elfáradnék, nagyobb az esély, hogy rosszak az útviszonyok. Ha pedig úgy alakul, hogy nem tudnám egy nap levezetni a távot, akkor elég kellemetlen lenne fagyban az autóban éjszakázni. Legfeljebb vonattal megyek, ha megyek. Már egy héttel az ünnep előtt és a két ünnep között jövök vissza, hogy elkerüljem a csúcsidőt. A probléma viszont ott van, hogy míg máskor már 3 hónappal előre meg lehet venni a vonatjegyet, év végén viszont csak december elejétől, így kisebb az esély, hogy sikerül olcsó jegyet kifogni.
Barátok. Mivel más időben is elég nehéz összehozni a találkozókat, Karácsonykor meg se próbálom.
Családi szokások. Már nagyon régóta nincs nagy felhajtás Karácsonykor, és a család is egyre kisebb.
Szabadidő. Amikor kint jobb az idő, az ember szivesebben mozdul ki otthonról. Volt olyan karácsonyi szabadságom, hogy egyszer sem hagytam el a falut.
Időbeosztás. Az előző munkahelyemen annyi szabadságom volt, hogy 2x3 hét Magyarország fért bele (május, szeptember-október, mivel nem szeretem a hőséget). Karácsony és Újév között pedig dolgoztam. Élveztem, hogy a munkahelyen csend és nyugalom van, hiszen nem egyszer egyedül voltam az egész épületben. Az új munkahelyemen kicsit több a szabadság, így az elmúlt két évben Karácsonykor is Magyarországon voltam, az idén viszont úgy döntöttem, hogy inkább elmegyek nyaralni. Bár Karácsony és Újév között nem fogok dolgozni, de mint írtam, az utazás csúcsidőben ilyen rövid időre nem érné meg. Szóval most majd valamit ki kell találnom, hogy mivel töltsem az ünnepi időszakot.
szalka240 2017.11.25 16:36:16
@DieNanny CH: Németország
Azt hiszem, a mai poszt elé illene valamilyen figyelmeztető karikát kitenni, ami felhívja a figyelmet, hogy humorérzék híján lévők ne, vagy csak lelkileg felkészülve olvassák. Én mindenesetre nagyon jól szórakoztam Gaben írásán, melyben összeszedte, mi az a 10 pont, ami miatt…..
szalka240 2017.11.20 20:43:36
@gabors: Én meg azt számolom, hogy a minimális kiadás (lakbér, rezsi, élelmiszer, munkába járás költsége) hogyan aránylik a nettó fizetésemhez.
Magyarországon az első munkahelyemen 106%-ról indultam és csak 84%-ra tudtam lefaragni az évek alatt. Németországban 72%-nál kezdtem, a jelenlegi arány pedig 34%.
szalka240 2017.11.20 21:53:51
@gabors: "Meg ugye a relaitas erzekedet egy kicsit. Avagy mit versz a fogadhoz ... "
Ezt akár meg is lehet fordítani. Mennyire vagyok rákényszerülve, hogy a fogymhoz verjem a garast? Hiszen ha a fizetésem 80+%-a elmegy a kötelezőre, akkor "rendkívüli" és "luxus" kiadásokra nem igazán jut. A lakás az természetesen az egyéni igénytől függ. Nálam ez az igény nem változott az elmúlt években. Jelenleg is olyan méretű és színvonalú lakásban lakok, mint Magyarországon, amikor nem futotta szinte semmire. Jelenleg is heti 40 órát dolgozok, mint akkor. Szóval ebben a speciális esetben még akár összemérhető is valamennyire.
Ami jó, azt miért ne vennénk át a különböző kultúrákból, nem igaz? Azon persze el lehet vitatkozni vérmérséklet, világkép és megszokás alapján, hogy a mai posztban leírtak mindegyike pozitívum-e (gondolom, majd meg is teszitek), ám elgondolkodni mindenképpen érdemes rajtuk. Sőt, arra bátorítanálak…..
szalka240 2017.11.20 07:01:10
@montroyal ( CAN qc): Ez egy fertőzött hely.
Junkware (PUP): JS:Application.CoinMiner.M (Engine A)
Datei: 0[1].js
A mai történetnek több különlegessége is van számomra. Az egyik, hogy egy olyan országba visz el, ahonnan még nem volt poszt a blog történetében, ez pedig Bhután. A másik, hogy egy rendkívül kalandosnak indult útról szól, ami aztán kissé más lett, mint aminek indult. A harmadik pedig a szerző,…..
szalka240 2017.11.18 17:15:57
@zoldzeller: Korábban én is próbálkoztam ezzel, hogy kicsit kevesebb pénzből jöjjön ki a nyaralás, legyen egy kis aktív kikapcsolódás a hétköznapok után, és esetleg még egy jó társaság is. Sajnos itt is ugyanaz volt a tapasztalatom, mint az álláskeresésnél. Jelentkeztem számos helyre, de még válaszra sem méltattak. Így aztán maradt az egyéni nyaralás saját szervezésben.
Mert boldogok, az nem kérdés, legalábbis ha hiszünk az ENSZ idei rangsorának (melyen egyébként Dánia és Izland követi őket – valami mégis lehet Észak-Európában). Tegyük félre a skandináv krimiszerzők festette nem túl rózsás képet, és nézzük meg, mitől is ilyen boldogok a…..
szalka240 2017.11.10 16:41:14
@Pink Petsch: És még ki is szokták számolni a pontos összeget, ami fölött a pénz nem boldogít. Jelenleg évi 75000 dollár fejenként.
szalka240 2017.11.10 16:48:20
@Pink Petsch: Nettóban??
szalka240 2017.11.10 17:56:00
@Pink Petsch: Ez jól hangzik. Ilyenkor el szoktam játszani a gondolattal, hogy esetleg rossz szakmát választottam, de ha továbbgondolom a dolgot rájövök, hogy én azt a hajtást úgysem bírnám. Az egyetemen megtapasztaltam, hogy hol van a teljesítőképességem határa, és azóta még plusz egészségi probléma is jött. Szóval mindig arra jutok, hogy jól vagyok ott, ahol vagyok. Bár még nem hoztam ki a maximumot a lehetőségeimből, de azért elég nagy lépéseket tettem az elmúlt években a megfelelő irányba.
A magyarországi ügyintézés sokszor olyan, amilyen, bár szerintem mindig sok függ az asztal túloldalán ülő embertől, nekem például vannak jó tapasztalataim (meg rosszak is, persze). Mindezt csak azért írtam le, mert Gábor (aki vállalkozóként ment ki Nagy-Britanniába – ha…..
Ráadásul nem is csak ide a szomszédba, hanem szó szerint a világ túlsó végére, Új-Zélandra. Önmagában már a felkészülés és a repülőút is kész kaland, rengeteg kérdés, praktikus (vagy előtte annak gondolt, utólag már kérdőjeles) ötlet… ilyenkor nem baj, ha akad valaki,…..
szalka240 2017.10.30 18:27:57
@Pernilla: Ez nem urban legend. Ez sajnos a jövő :-(, a személyre szabott árképzés, hacsak nem gátolják meg valami szigorú szabályozással (bár kérdéses, hogy lehetséges-e). Láttam róla filmet a TV-ben és nagyon durva. Például ilyen jegyrendelésnél még azt is figyelik, hogy hol és milyen gépet használsz. Ha asztali PC-d van régi operációs rendszerrel, akkor alacsonyabb árat kapsz, mert abból indulnak ki, hogy kevés a pénzed és/vagy spórolsz és sok időd van arra, hogy összehasonlítsd az árakat. Míg ha iPhone-ról mobilneten keresztül keresel, akkor magasabb lesz az ár, mert feltehetően több pénzed van és sietsz. De már van ilyen egyes élelmiszerboltokban is. A törzsvásárlói kártya alapján már a belépésnél megmutatják, hogy aznap neked mi mennyibe kerül. Például tudják, hogy mindig veszel Coca-Colát, de most épp akciós a Pepsi, akkor neked sokkal olcsóbban fogják adni (hogy hátha rászoksz), mint annak, aki sose iszik ilyet. Aztán persze működik a dolog fordítva is, ha azt látják, hogy mindig ugyanazt veszel, bármit is ajánlanak, akkor esetleg neked majd azokat a termékeket drágábban adják, mert úgyis megveszed.
A kérdést a heti ajánló egyik blogja tette fel három Svájcban élő magyarnak, és egész érdekes válaszok születtek ételektől családon át egészen a hétköznapokig. Aztán maradva a kajafronton egészen Okinaváig repülünk, ahol kiderül, mit keres egy távoli japán szigeten a…..
szalka240 2017.10.29 08:42:56
@Hari Seldon 2: Ezzel én is így vagyok. Ráadásul még drága is. Egy JÓ lángost sokkal többre értékelek. Nemcsak finomabb, de olcsóbb és laktatóbb is.
Attila és családja tíz éve költözött Ausztriába, nem is olyan messze a határtól, de ma már elképzelni sem tudják, hogy visszaköltözzenek Magyarországra. Azok alapján, amiket leírt, és ahogyan érzik magukat a szomszédban, ez tulajdonképpen nem is olyan nagy csoda...
szalka240 2017.10.26 18:30:11
@Virago_1000: ""Én nem panaszkodom, soha nem volt problémám azzal, hogy elfogadjanak, mint például külsős tanácsadót"
- ezzel nekem sem volt es a brexit ellenere nem is lesz soha problemam, sosem volt es sosem leszek rasszista tamadas celpontja. Az ok: mi dolgozni jottunk ki es erteket teremtunk, nap mint nap, es a fogado nemzet ezt eszreveszi es ertekeli."

Akkor te nagyon optimista vagy. Én ilyet nem mernék kijelenteni, pedig én Németországban élek. A történelem bizonyítja, hogy 10 év elég ahhoz, hogy teljesen megváltozzon minden.

""Szomorú látni, hogy ehhez képest Magyarországon a kormány propagandája mennyire menekültellenes, stb. "
- kevered te is a szezont a fazonnal. De azert gondolom nem szeretnel a menekultek kozt elni. A magyar nep altal legitimalt kormany a magadfajtat szivesen latja borszintol fuggetlenul. Lasd a rengeteg 3. vilagbeli diakok bp-n. Az illegalis menekultek (95% ferfi) tobbsege nem ilyen. "

Ez bár lehet, hogy tényszerűen igaz, de a probléma nem itt van. Szerintem ott van a probléma, hogy folyamatosan megy a propaganda és az uszítás már 16 éve, csak épp mindig más a soros (akár kis- akár nagybetűvel :-), és az agymosás elég sok embernél hat. Ha az ilyen emberek állandóan azt hallják, hogy jönnek a migránsok (vagy akárkik), elveszik a munkát, elveszik a segélyt és még robbantgatnak is, akkor ezek az emberek, ha meglátnak egy idegent, nem fognak azon gondolkozni, hogy az most vajon az 5%-ba vagy a 95%-ba tartozik.
Most vonatkoztassunk el Magyarországtól, hiszen ilyen vagy még ilyenebb vezetők bárhol felbukkanhatnak. Úgy érzed, hogy veled nem történhet semmi, hiszen mindenki elfogadott/befogadott. Valójában viszont csak azokról tudsz nyilatkozni, akiket ismersz és ismernek téged. Tételezzük fel, hogy ott is beindul a propaganda és az agymosás. Valaki idegen, akinél hatott, megtudja hogy külföldi vagy. Akkor mit csinálsz? Szerintem hiába fogod neki magyarázni, hogy te rendes, becsületes, dolgozó ember vagy, nem fogja érdekelni.
szalka240 2017.10.26 19:43:27
@Pink Petsch: A 10 évre visszatérve, szerintem elég drasztikus volt a változás 1927-1937 között Németországban, vagy 1982-1992 között Jugoszláviában. Ha kellően elszántak a vezetők, akkor elég gyorsan változhat a helyzet. Célpontot a legkönnyebb találni.