Regisztráció Blogot indítok
Adatok
funlol

0 bejegyzést írt és 20 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Svájci aktivisták egy helyi atomerőműre vetítették a fukusimai katasztrófa történéseit.  ..
Lehet. Az autógyártók szerint termékeiknek 5-10 éves az életciklusa, emiatt az őket érintő jogszabályi változtatásokat jó előre kell meghatározni. 2008-ban az Európai Bizottság 130 g/km-es szén-dioxid-kibocsátási határértéket jelölt ki 2012-re, amelyet aztán 2015-re toltak…..
Szinte mindegy is, hogy mit gondolunk a palagázról, az mindenesetre elég gáznak tűnik, hogy nemzetközi találkozókon a magyar kormányt ugyanaz a személy képviseli, aki a hét többi napján vagy a legnagyobb Magyarországon tevékenykedő palagázas cég képviselője, lobbistája. A…..
A sokkoló a legjobb kifejezés arra a cinikus megjegyzésre, amit Milton Catelin a World Coal Association (Globális Szén Egyesület) elnöke ejtett meg a Financial Times hasábjain, mellyel próbálta elbagatelizálni minden olyan javaslatot, mely a szenet egy veszélyes beruházásnak minősíti…..
funlol 2013.02.01 16:24:49
@tobolszk:

"nem látom megalapozottnak a fosszilis energia ellenes hangulatkeltést"

Bocs, ha félreérhető volt.

Nem ellenzem a fosszilis energia hordozókat, lévén szükség van (és lesz is) rájuk, ezt belátni nem nehéz.

Ettől függetlenül viszont tény, hogy 1 kg urán segítségével nyerhető energia az körülbelül 4.000.000 kg szén elégetésévek ekvivalens.

Ez nem azt jelenti, hogy szén rossz, hanem azt, hogy kevesebb a gond az atommal, mint sokan gondolják.
funlol 2013.02.01 20:42:36
@pandava:

"elsősorban utálnátok a gp-t"

Nem utálatból írtam egyetlen hozzászólásomat sem.

"zöldek támogatói olyanok mint az önállótlan kis bocik..."

Szintén mindenféle személyeskedés nélkül, de éppenséggel így néz ki...

A tájékozatlanság és homály miatt iszonyat ciki cikkek kerülnek ki, EZ a ciki.

A "sötétben működő napelem" és társai szerintem nem ciki?

Ha valamivel több időt és energiát fordítanátok releváns ismeretek megszerzésére, akkor talán nem írnátok totális marhaságokat és így "kontraproduktív" hozzászólások sem születnének.
Az évszázad végére minden bizonnyal a tengerbe vész egy teljes kultúra, több ezer ember otthona, az egyedálló szépségű Kuna Yala szigetcsoport. Az őslakosok kitelepítését 2012 nyarán kezdték meg. Miután elolvastam az NBC riportját az volt az érzésem, érdemes lenne…..
funlol 2013.01.30 11:14:53
@Zöld_Dani:

Éppen az "írói fogásokban" gyökeredzik a sok baromság...
funlol 2013.01.30 13:50:42
Hmm, kötekedő stílusú volt, ezért elnézést kérek. Viszont baromságot még nem írtam. Negatívság és előre mutatás, na ez jó kérdés.

Félre ne érts sok mindenben igazat adok, mint pl.
-esőerdők irtása
-CFC, HCFC, stb ózonréteg károsító gázok

De néha nagyon lejáratjátok magatokat.
-atomenergia: ha hiszed, ha nem az atomenergia a legtisztábban realizálható energiaforrás, és ez TÉNY (szél, nap nem játszik, lásd lejjebb)

-szerintem is jó dolog és segíteni kell a megújuló energia terjedését, de meg kell érteni, hogy nem lehet pusztán velük ellátni a világot energiával.
Nap is és a szál is rendkívül ritka.
(1) A nap átlagos sugárzása nagyságrendileg 10^3 W/m^2, azaz, 1 kW/m^2. (Ehhez viszonyítsd a háztartási gépek teljesítmény igényét) Továbbá hol süt hol nem süt a nap, és az intenzitása is folyamatosan változik.

(2) Szél ugyanúgy vagy fúj vagy nem, és a szél is ritka energiahordozó.

(3) Lehetőség van arra persze, hogy túlméretezzük (igazából teljesen megvalósíthatatlan, de tegyük fel), és amikor van felesleges energia napból szélből, akkor vizet pumpálunk fel, így annak helyzeti energiája segítségével tároljuk. Ez sem működik (ill. működik,kirakatnak,politikának jó de nem realizálható), mert többször kell az energiát átalakítanod és minden egyes átalakításnál romlik a hatásfok: napelem (elektromos) --> szivattyú (mozgási majd helyzeti) --> turbina (elektromos)

Ez hatásfokokkal
0,25*0,70*0,70=0,12. Azaz az 1 m^2 jutó 1000 W-ból maradt 120 W hasznosítható teljesítményünk.

Ez azt jelenti, hogyha amikor süt a nap és ellát elegendő energiával, akkor még pluszban kell 10-szer annyi, hogy tudjunk tárolni is. Ezek természetesen nagyságrendi értékek.
Még hozzá tenném, hogy a napelemek előállítása viszont nagyon környezetkárosító folyamat...

-globális felmelegedés:
Ez bonyolultabb probléma, mint ahogy írták is, néhány évtizedes statisztikából nem lehet a 4,5 milliárd éves Földünkre vonatkozó következtetéseket levonni, illetve trendet illeszteni, bármilyen ilyesfajta extrapolálás értelmetlen. Másrészről, ha mégis mi vagyunk érte a felelősek, akkor az atomenergia megújuló energiákkal támogatva 80/20 arányban pl. megoldást jelentene.
1 kg urán hasznosítható fűtőértéke 4000 tonna szén fűtőértékével ekvivalens! (Ráadásul atomerőmű esetében csak vízpára keletkezik...) Sokkal tisztább.

"Előremutatásként" nem kellene az atomenergiát rosszabbnak lefesteni, mint a valóságban.

A remény a fúziós energia (iter) hasznosíthatóságában rejlik. Viszont addig szükség van az atomerőművekre.
funlol 2013.01.30 19:33:46
@Zöld_Dani:

"Az első a hatékonyság javítása"

Ezzel teljes mértékben egyetértek, méghozzá 2 irányból kell, mind az előállítás, mind a felhasználás területén. Ez egyébként meg is történik, de természetesen vannak fizikai és technikai korlátok is.

"A smart grid az, ami lehetővé teszi, h akkor is menjen rendszer, ha nem süt a nap, nem fúj a szél"

Ennél ez bonyolultabb. Az energiaátalakítás mindig veszteséggel jár, amit eltárolsz, az már kevesebb, mint amit előállítottál, és amikor az eltárolt energiát újra átalakítod, megint kevesebb lesz. Ebből adódóan többszörösére kell méretezni a rendszert. Tegyük fel, hogy 12 óra alatt 1000 W teljesítményre van szükségünk, és ezt elő is állítjuk. De a másik 12 órában is szükségünk van szintén 1000 W teljesítményre. Legyen az eredő hatásfok 50% (ennél a valóságban lényegesen alacsonyabb, most csak megmutatni szeretném mi a probléma). Ezt azt jelenti, hogy nekünk 2000 W-nyi teljesítményre van szükségünk, hogy félre is tehessünk. 1000-t használunk + 2000 W-ból félreteszünk, az 3000 W teljesítmény. Azaz ebben a példánkban HÁROMSZOROSÁRA kellett méreteznünk. Ismétlem a hatásfokok ennél a valóságban sokkal rosszabbak.

Rövidebben: jó dolog, szükség is van rá, de NEM tudsz energiát hatékonyan tárolni, ennek elvi (fizikai) és megvalósítási (technikai) akadályai vannak, mindenféleképpen sok energia elveszik (pontosabban számunkra nem hasznosítható)az átalakítások során, így nem megoldás, csak kiegészítés.

"És ne ijedj meg, van olyan napelem is, ami sötétben is termel."

Személyeskedés és rossz indulat nélkül: amikor azt írtam, hogy időnként lejáratjátok magatokat, éppen az ilyen sületlenségekre gondoltam. Fotonok nélkül fotoeffektus és p-n átmenet?

"Az új építésű napelemek pedig már most olcsóbban termelnek, mint az új építésű atomerőművek"

Megint számoljunk egy kicsit

Paksi atomerőmű: 2000 MW teljesítmény

napsugárzás intenzitása: 1000 W/m^2. Hatásfoka 25%, így a hasznosítható teljesítmény 1000*0,25=250 W.

Számoljuk ki mekkora felületű napelemre van szükség.

2000*10^6/250=8.000.000 m^2!

NYOLC MILLIÓ négyzetméternyi napelem kellene ahhoz, hogy akkora teljesítményt adjon, mint a Paksi atomerőmű. (mármint amikor süt a nap...)

És nem, ekkor sem váltaná ki Paksot, csak amikor süt a nap, de rendesen, azonban napnak van olyan tulajdonsága, hogy kevésbé süt, de előfordul, hogy egyáltalán nem süt (na jó, süt, csak a bolygó másik felét). Persze lehet tárolni, csak akkor meg a 8.000.000 m^2 terület is kevés, fel kell szorozni a már említett veszteségek miatt.

Nem mellesleg a napelem előállítása tényleg környezetkárosító (ráadásul 30-40 év az élettartama).

Magyarán, hiába, hogy a nap ingyen van, rendkívül ritka energiaforrás. (szerinted miért sokkal kisebb a napelemes autó teljesítménye?)

"a megújulós ipar nagyon gyorsan fejlődik."

Nagyon jó, hogy gyorsan fejlődik, de ha 100%-ra fejlődne a hatásfoka (ez már elvileg is lehetetlenség, nem hogy fizikailag), akkor is még nagyon kevés lenne. Fenti példában 8 millió négyzetméter helyett "csak" 2 millió négyzetméternyi kellene...

Megint összefoglalom.
Fejlődhet bárhová technikailag, az ELVI korlátjai nem teszik lehetővé, hogy megoldást jelentsenek. (Kivéve, ha Magyarország területének 50.000.000 m^2-nyi részét beborítod napelemmel...

"Sitty-sutty lelépi a régi energiamódokat"

Éppen az előbb leírt dolgok miatt nem tudja lelépni, mert egy Paksi atomerőmű az 8.000.000 m^2 napelem teljesítményének felel meg (persze csak ha süt a nap folyamatosan átlag 1000 W/m^2 teljesítménnyel).

"Persze itthon a butaság"

Megint nem áll szándékomban sem személyeskedni, de ki beszél butaságokat? Aki foton nélküli fotoeffektusról (sötétben áramot termelő napelem) beszél vagy a fizikusok, mérnökök, energetikusok, stb. A csacsiság az, hogy anélkül hogy ismernéd az általad emlegetett dolgok (napelem, atomerőmű), elméleti ne adj isten technikai hátterét tényként jelentesz ki abszurdumokat.

"korrupció vas-szövetsége még fenntarthatja az atomfüggőséget, akár évtizedekis is"

Korrupcióhoz nem tudok hozzászólni, mert kevés hozzá a tudásom (te miért nem veszed észre, hogy neked meg az energetikához kevés, mégis írod róla a lehetetlenségeket?), de ami az atomfüggőséget fenntartja, az egészen más. Van egy adott energiaigény, ami csak nő (az egyre javuló hatásfokú berendezéseink ellenére is), amit NEM lehet kiváltani egészében megújuló energia forrással.

Összegzem. Én is fontosnak tartom a megújuló energiát, de az csak kiegészíteni tudja (fizikai, technikai és gazdasági korlátok miatt) az atom és foszilis energiát. Nem azért, "mert gonosz vagyok és szerintem jó az atom, és fúj megújuló energiák", hanem mert egyszerűen a fentebb említett korlátai vannak.

Még egy apró hozzáfűzés:
A Greenpeace társalapítója és korábbi vezetője beismerte, hogy tévedett a nukleáris energiával kapcsolatban. (Ehhez túl sok ész egyébként nem szükségeltetik 1 kg urán az 4000 tonna szénnek megfelelő energiát jelent)
Hogy mit? Zsákbafutást, lepényevést, operettcelebek albumait, szinte bármit, amire rá lehet fogni, hogy kultúra és népszerű. Jórészt átvette az új kormány által taccsra vágott kultúrafinanszírozás szerepét - míg korábban volt egy jól/rosszul működő pályázati rendszer,…..
Azoknak, akik már-már feladnák, azoknak, akik már menekülő útvonalakat terveznek, azoknak, akik már senkinek és semminek nem hisznek (s egyedül a Greenpeace blogját olvassák), most mondom: VAN REMÉNY! Mint egy minapi híradásban olvastam, sikerült elegendő mennyiségű…..
Azonnal ki kell találni valamit a szénhidrogén alapú energia kiváltására Hányszor hallottuk, hogy egy évtizedünk van, vagy három évünk, vagy hogy 2020-ig kell megoldani? A nyolcvanas években az ökológusok azt mondták, hogy 2000-ig meg kell oldani ezt a problémát. Ez a határidő…..
funlol 2013.01.22 12:35:12
@Patrick Bateman:

"járműveket kémiai robbanások sorozatával hajtunk előre"

Ez nem igaz, nem robbanás, hanem égés történik. :D

Egyébként teljesen egyetértek Veled, hogy 10 év mérés alapján értelmetlen a 4,5 milliárd éves Földünk éghajlatára trendet illeszteni.
Ceglédnél egy nukleáris anyagokat szállító kamion a piros jelzés ellenére át akart hajtani a vasúti átjárón. Természetesen elcsapta a vonat. Vajon igaza van-e a Greenpeacenek, amikor a nukleáris anyagok szállításainak a szigorítását, sokkal jobb ellenőrzést …..
funlol 2013.01.20 01:04:30
@Zöld_Dani:

"...a megújulók lelépik őket."

A Föld felszínére átlagosan 1000 W/m^2 napenergia jut. Ebből 20%-t se tudunk napelemmel hasznosítani (hatásfok). Ha 100%-t tudnánk, akkor az négyzetméterenként 1kW lenne. Hasonlításképpen a mosógépek teljesítmény igénye 2kW... És bizony van tél és este is. :D Szélenergia ennél is problémásabb, mert vagy fúj a szél, vagy nem, nem lehet rá méretezni, csupán az energia igény töredékét.

Elképesztő, hogy FOGALMAD sincs se a szél- se a napenergiáról, az atomenergiáról meg végkép nincsen, de kijelented,

Kimerem jelenteni, hogy még az energia fogalmával sem vagy tisztában!

Egyáltalán mit tudsz paksi (vagy bármelyik) atomerőműről, A típusát sem tudod, nemhogy kompetens lennél abban, hogy te megállapítod, hogy elavult vagy sem.

Fukosima meg hogy jön ide??? Hol láttál te Magyarországon földrengést meg cunamit?

A mérnökök azért hülyéztek le, mert olyan témában szólalsz meg, aminek kapcsán SEMMILYEN tudásod sincsen, pusztán elvakultan írogatsz baromságokat.

Vérciki...
funlol 2013.01.20 20:39:15
Miután Európa-szerte "nagy sikerrel" lementek a stressz-tesztek (mit ad isten, mindent rendben találtak) a belgák kipróbáltak egy új technikát, ami meglepő eredményeket hozott: több ezer, köztük számos 10-20 milliméteres repedés van a Belgiumban található Doel atomerőmű 3-as…..
Megtartva a blog eredeti célkitűzéseit, a továbbiakban is az analitikus adatgyűjtésre és a személyes történetekre szeretnénk fektetni a hangsúlyt. Szűklátókörű lenne viszont az a hozzáállás, hogy átugorjuk mindazokat az erőfeszítéseket, amelyekkel azok, akiknek erre…..
funlol 2012.12.04 17:38:46
Nem flamelni szeretnék, de ez
a, viccnek ízléstelen
b, tényként elfogadhatatlan
de akkor mire jó?
A 10 pont egytől egyig vagy nem igaz vagy szánalmas. Túró rudi??? Felnőtt embernek ilyen eszébe jut??
Racionális ÉRVet szinte egyet sem tartalmaz.
De rendben, legyünk korrektek és menjünk végig mind a 10 ponton TÉNYEKRE alapozott érvekkel:

10. Versenyképes, egykulcsos adó
2011. január 1.-től Magyarországon 16% a személyi jövödelemadó kulcsa. Ez még Európai Uniós viszonylatban is nagyon alacsony adókulcs.

És a fizetések is Uniós szintűek és versenyképesek?
Mi marad az adóból? Még számlákra sem, nemhogy megtakarítás. Milyen jövőképe lehet egy fiatalnak, hogy egzisztenciát (lakást, családot, megtakarítást) teremtsen. Nem az adó érdekel, hanem hogy utána mi marad. És mi marad? A lakosság LEGNAGYOBB részének nemhogy semmi, de mínusz!!!

9. A “magyar álom” - szabad pálya az új ötleteknek
Az “amerikai álom” korszaka végetért. Az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában a piacok beteltek, és nagy ritkán, egy-két új cégnek sikerül betörni a nagyok közé. Míg Magyarországon érdemes az ötleteidet saját vállalkozással kamatoztatni, addig nyugaton nincs más lehetőséged mint multiknál elhelyezkedni.

Itt konkrétan milyen ötletre gondolsz? Pl. olajszőkítés? vagy lakás maffia? vagy talán erre végrehajtóra aki csalt?
www.origo.hu/jog/lakossagi/20121203-a-vegrehajto-kamara-sem-talalja-a-lippaiugy-vegrehajtojat.html Netán BKV bérlet hamisításra? Mire?

8. Túró Rudi
Mondj egy másik országot, ahol rájöttek arra, hogy milyen finom a tehéntúró csokoládéborítással...

Na, ezt olvasva rendkívüli erőfeszítést kellett tennem, hogy ne kezdjek el személyeskedni, hiszen ne célom sértegetni, csak a tényeket vizsgálni. De amikor egzisztenciális okokból MENEKÜLNEK az emberek az országból, és túró rudival akarják visszahívni/marasztalni felmerül minden átlagos vagy azt meghaladó intelligenciával rendelkező ember, hogy vajon a cikk írója ezt komolyan gondolta-e, és ha igen, vajon milyen értelmi szintet tudhat magáénak? Személyeskedés nélkül kérdezem. Nem érzed komolytalannak érvnek?!
Az embereknek nincs munkájuk, a többségnek ha van is, nemhogy túró rudit nem tud venni, hanem számlákat, ételt se tud! Nagyon jó hogy van túró rudink, csak NEM TUDJUK MEGVENNI, mintha nem is lenne. Szerinted más országban nem lehet kapni?? És ha nem lehet akkor mi van? Kapsz mást, sokkal jobbat is. Senkinek nem ér annyit, hogy helyette élethoszan nyomorogjon. De még egyszer: EZ NEM ÉRV

7. Budapest - multikultibb mint gondolnád
A hazatérők közül többen felfedezték már, hogy a nyugatabbi országok szokásai, ételei (miegymás) kis keresés után mind megtalálhatóak Magyarország fővárosában. Ugyanez nem mondható el fordítva.

Sehol sincsen Londonhoz, New Yorkhoz képest "multikultiság" szempontjából.

6. Aranyat érő nyelvtudás
A magyarok sajnos nem gyakran beszélnek felsőfokon idegen nyelveket. A te külföldön megszerzett nyelvtudásod ezért aranyat érhet, ha el szeretnél helyezkedni.

"A magyarok sajnos nem gyakran beszélnek felsőfokon idegen nyelveket." Ebben teljesen egyetértek, de ezzel csak magad alatt vágtad a fát, mert ennek oka az az inkompetencia ami Magyarországon minden téren tapasztalható, ez szégyen, kár volt leírni.
De igazából ezt se értem ez miért is érv? Külföldön még többet ér. :D

5. Olcsóbb egészségügyi ellátás
OK, nincs minden kórházban plazmatévé. Viszont az orvosok értik a dolgukat, és egy rendelés nem kerül 80 euróba.

Ez szimplán ostobaság. Plazma TV? Hát, nekem a magyar egészségügyről az jut eszembe amikor meghalt egy kis gyerek, mert nem tudták ellátni, nem a plazma TV-t hiányolom. Értik a dolgokat? egy szimpla duzzanatot nekem daganatnak diagnosztizáltak... A pénzbe pedig ne menjünk bele, mert itt a legdrágább. :D (Hála pénz, 62354 szori utazás a 87254-ik helyre ahova tovább küldenek, panoráma röntgen pl. és 3 havi kiesés, ami "normális" esetben 2 hét lenne)

4. Pörkölt nokedlivel, ropogós parasztkenyérrel és csalamádéval.
...és egy kancsó Egri Bikavérrel.

Megint nehezemre esik türtőztetni magam...
Először is: ezt a világon BÁRHOL megveszed.
Másodszor: akinek ez érv az egye ezt a havi villanyszámla terhére, mert arra már nem marad.
Harmadszor: akiben ez a nagyszerű érv kikristályosodott az mégis lát ennek az országnak a gondjaiból? Vagy ennyire ostobának nézi az embereket?

3. Szép lányok, helyes srácok, igazi barátok
Magyarországot még nem érintette meg a nemeket összemosó filozófiák szele. Egy baráti beszélgetés során is sokkal jobban megértesz valakit, akivel egy kultúrkörből jöttél.

Szép lányok, helyes srácok, igazi barátok
Ez megint milyen együgyűség?? Máshol nincsenek? :DD
Egy baráti beszélgetés során is sokkal jobban megértesz valakit, akivel egy kultúrkörből jöttél.
Megint egyetértünk. Egy CIVILIZÁLT ország lakójával biztosan nem tudnád megértetni azt ami itt van...

2. Családbarát szociális rendszer
Csak egy példa: Magyarországon 3 év a GYES. Az Egyesült Államokban pár hét... és az idén bevezetett családi adózásról még nem is beszéltünk.

Se nem család barát se nem szociális.
Az a 3 év GYES szimbolikus értékű.
Mellesleg feldobtál egy államot, az USA-át. Az neked ekvivalens külfölddel? Nehogy azt mond, hogy az átlag amerikai kismama rosszabb helyzetben van, mint az átlag magyar... Itt szociális háló nincs, látszatra se. Aki elkezd lecsúszni azon gyorsan löknek még egyet (ez nem igaz mert nyolcat), hogy biztosan és gyorsan lesüllyedjen és teljesen ellehetetlenüljön.

1. Az érzés...
amit akkor érzel, amikor a repülőablakból meglátod a kivilágított Budapestet, amit akkor érzel amikor az olimpián meghallod a magyar himnuszt, amit akkor érzel,
amikor a Balaton fölött nézed a tűzijátékot.

Akkor elhányom magam a húgyszagtól ami WC-ben van.
Akkor elsírom magam, mert a Himnusz egy gyászdal. Komolyan nem csoda, hogy ennyire megkeseredett és pesszimista társadalom a miénk.
A Balaton feletti tűzjáték közben azt érzem, hogy külföldön olcsóbban kijöttem volna és még a lángosos se próbál becsapni...

De az igazi magyar életérzés? Hogy morog a pénztáros. Hogy melletted a buszon a megfásult nyugdíjas mogorván néz rád. Hogyha megkérdezed mennyi az idő támadásnak vélik. Hogyha megtámadnak az utcán és védekezni mersz vagy csak feljelenteni, akkor rasszistának bélyegeznek. Hogy szégyellnem kell, hogy magyar vagyok (magyar ne lopj! táblák) Hogyha el kell intéznem bármit tudom, hogy 2 hónap és egy vagyon lesz. Hogy az adómból a tanárverő "hátrányos helyzetű fiatalokat" támogatják, és nem azt aki TÉNYLEG tanulna és dolgozna. Ha kimondom az igazságot, akkor rasszista vagyok. A problémát MEGOLDANI kell és NEM LETAGADNI. A probléma valós, attól hogy letagadják, még nem szűnik meg!

--------------------------------------------------------------

Talán végig kellene gondolni, hogy aki ELMENEKÜLT, az miért tette, és orvosolni a problémákat. Azért mert az mondják Mo. a kánaán és egy élhető jó hely, attól még nem az. Nem szájtépés kell, hanem eredmény. Eredmény nélkül senki se fog se visszajönni, se maradni. A túró rudi és az ilyen demagóg blogok pedig nem eredmény.
Itt nincs nemhogy kiszámítható jövőkép, de egyáltalán semmilyen perspektíva. Az emberek többsége, nemhogy nem érzi jól magát vagy egyszerűen többet akar (sajnos ilyen is sok van aki 1 nap alatt akar meggazdagodni), hanem REMÉNYTELENNEK látja itt a helyzetet és és a jövőt, és NYOMOROG.
Persze lehet itt idétlen műsorokban elferdített és légből kapott "adatokkal" példálózni, hogy nem ennyire rossz a helyzet. Igen, megmagyarázni azt meg lehet. Mint a 47.000 Ft-ból való megélhetést is.
Ebben a országban MAGYARÁZNI azt nagyon lehet. Még maga szó is ránk utal. :D