Regisztráció Blogot indítok
Adatok
strasbourgeois

0 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A kovakő, a puskapor vagy az égett gyufa fehérboros kóstolásaim gyakori vendége. Én hajlamos vagyok az egész tűzszerszámos pereputtyot a minerális gyűjtőnév alá besöpörni, és bár felbukkanásuknak különösebben nem szoktam örülni, igazán nem is zavar: komplexitásfokozó…..
Szombaton megvolt az idei év legjobb fedettpályás borbemutatója. Nekem legalábbis a zárthelyiek közt a maga műfajában, amióta van, a 7x7 a legjobb. A koncepció három év alatt nem változott, földrajzilag bővült csupán: a Borbarát magazin által legizgalmasabbnak tartott 49 birtokot…..
Arra gondoltam hirtelen, hogy ezentúl kizárólag olyan borokról fogok írni, amelyekben nem tükröződik semmiféle terroir (inni azért iszom ezeket is, még szép), inkább megyek a hiperbe, veszek ezt-azt, amit meglátok, oszt jól érzem magam, a büdös francba az ideológiával, tényleg.A…..
strasbourgeois 2008.02.12 23:50:51
Nos, akkor szerintem itt én vagyok az egyetlen, aki Neszmélyen hosszabb időt eltöltött melóval (evakeren kivül persze), úgyhogy leírom a frankót, m aprócska remegés fogott itt el a dühtől, végigolvasva itt a borkombi kontra kézmíves vitát.
Az egyetemi évek alatt ünnepi alkalom volt, amikor a vékony ösztöndíjból kijött egy Woodcutter's vagy egy zöld-sárga Riverview. Tudtam, h mit kapok a háromszor kiszámolt ezresért. Az is igaz, akkor nagy mellénnyel én is azt hittem, hogy a NAGYnak nevezett borok (amelyek ritkán kerültek a poharamba) kis műhelyekben készülnek. Egy NAGY egri névnél eltöltött szüret után aztán Neszmélyen láttam, hogy a pneumatikus prés és kétezres koracél tövében is lehet/kell szívvel-lélekkel melózni, hogy aztán SZERETNI való borok szülessenek. Most ismét műhelyinas vagyok, az ízlésem is sokat változott, de még mindig SZÍVESEN veszek Hilltopot, mert tudom, hogy mit kapok azért az átkozott ezresért. És ez esetben EZ a lényeg. Miért kéne a NAGYüzemi minőséget évjáratilag tárgyalni és miért kéne terroár alapokra helyeznie a borászkodást? És akkor adódik a kérdés, miért ne rukkolhatna elő kézműves szerszámokkal készített, dűlőszelektált, esetleg kézi szüretelt prémium tételekkel? És akkor ez most nem válhat NAGY borrá? Ja, és mi egyáltalán a kézműves?
Nem értem a mostanság oly divatos fajélesztő-problematikát sem. Nem értem, hogy miért bűnözik, aki nem bízza a technológiailag biztosnak épp nem nevezhető "vadélesztőkre" a drága alapanyagot és inkább szelektált élesztőkkel (is) segíti az erjedés irányítását. Vagy a hazárdírozás a követendő példa? Megkövezhet mindenki, de borászként a mai napig nem érzem a fajélesztő "zamatokat".
Az olyan elszólásokat meg, mint: "Miért készítenek pl.tokajit? " vagy "hogyan lehet, hogy sokat kóstolt emberek előre megfontolt szándékkal Hilltop-jellegű borokat vesznek, isznak, és aztán jól meg is írják" szerintem hagyjuk meg költőinek!
Nehéz a fiúk sorsa: megmondta már Oidipusz is – elég szájbarágósan, hogy ne mondjam: parasztvakítósan. Tanult belőle, aki tanult. Persze vannak hétköznapibb drámák is: itt van példának okáért a new generation, amely időnként andantéban előadott csoportos…..
Lehet valami a levegőben, vagy mi, AM kolléga után magam is rászomjaztam a friss oportókra. Régen nagyon szerettem a fajtát, a 90-es évek közepén a savas soproni kékfrankosok után felüdülésszámba ment könnyed és bársonyos villányiakat inni, amelyek akkortájt kissé lapos…..
A Bock Bisztróban vacsoráltam a minap – évente egyszer-kétszer teszek ilyet, szeretem a konyháját –, és nagyon jólestek a borok megint. Jobban, mint tavaly. Különösen a két szelektált cabernet 2004-ből – a Fekete-hegy franc és a Jammertal sauvignon –, valamint…..
Dúzsi Tamás végleg bekerekezte magát személyes univerzumom álomcsapatába, mint a nagy bortour örökös sprinterbajnoka, aki már kibérelte a zöld trikót. Véletlenül (vagy sem) úgy adódott, hogy a szegzárdi borász majd minden jelentősebb 2002-2003-asáról esett szó ezen az…..