Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Héber Továbbképző

19 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Izraeli Véderő, hadsereg CAHAL   צה"ל = צבא הגנה לישראל katona  CHAJAL  / CHAJELET  חייל \ חיילת tiszt,    KACIN  / KCINA קצין \ קצינה sok kifejezésben…..
Sokaknak nem mindig világos, hogy egy ige illetve a gyökből képzett főnevek milyen igeragozási csoportban (BINJAN-ban) vanak és hogy változik a jelentésük. Igazából nincs erre szabály csak irányelvek Egy példán szeretném bemutatni, hogy egy gyökből milyen sokféle más és más…..
Idén februárban Ruth Calderon képviselőnő első parlamenti beszédében egy érdekes talmudi történetet idézett és magyarázott. A történet arról (is) szól, hogy mi a fontosabb: az állandó tanulás, a szellemiekkel való kizárólagos foglalkozás vagy a körülöttünk levőkkel,…..
Tisa Beav - Av hónap kilencedike alkalmából: A hagyomány szerint a Második szentély pusztulása a zsidók egymást közti שנאת חינם (SZINAT CHENAM) azaz hiábavaló, oktalan gyűlölete miatt következettt be. A Talmudból (תלמוד בבלי, מסכת גיטין דף נ"ה,…..
Van egy népszerű chaszid dal  KOL HAOLAM KULO כל העולם כולו aminek a refrénje: והעיקר, לא לפחד כלל VEHAIKAR, LO LEFACHED KLAL azaz: a lényeg az, hogy egyáltalán ne féljünk Ezzel kapcsolatban érdekes közekebbről megnézni a לפחד LEFACHED…..
נשק  NESEK   illetve כלי נשק  KLÉ NESEK fegyver héberül ami miért, miért nem ugyanaz a tő mint a נשיקה  NESIKA (csók) Bibiliai fegyverek: חרב  CHEREV – kard כידון KIDON - dárda gerely רומח ROMACH illetve חנית CHANIT –…..
Ma a csekk használatával kapcsolatos kifejezésekről írok, és közben néhány ezzel kapcsolatos lehetséges problémát is megemlítek, főleg azért, hogy el lehessen őket kerülni. A csekk különböző nevei héberül: צ'ק = שיק = המחאה (CSEK = SEK = HAMCHAA)  צ'ק…..
A Petach Tikvai közlekedési bíróság egyik bírója, bizonyos Slomo Nachson Etinger túlságosan kétértelmű megjegyzést tett a rendőrség egyik ügyésznőjének. Amikor az ügyésznő egy Z betűvel kezdődő nevű vádlott iratait vette elő a bíró megjegyezte "ANI ROE SEZAIN AT MOCET…..
A sztámról már úgyis akartam írni1.סתם SZTÁMEz egy sokoldalú szó azt jelenti, hogy egyszerű, szimpla meg azt is, hogy "csak", minden ok nélkül, hiába, céltalan,Például a TIPEX dalban is, olyasmit jelent, hogy, "hiába, mindez hiába" סתם זה הכל סתם Aztán van egy olyan…..
ביום בהיר ונהדר יצאו מתוך ההגדה חכם ותם רשע גדול וזה שלא ידע לשאול חכם ותם רשע גדול וזה שלא ידע לשאול וכשארבעת האחים יצאו לנוע בדרכים מיד מכל ארבע רוחות פרחים…..
Narancs és rokonai.Izraelben sokfajta citrusgyümölcsöt lehet vásárolni, ebből egy kis ízelitő: תפוז TAPUZNarancs (Citrus Sinensis) Ez tulajdonképpen rövidítés ( תפו"ז = תפוח זהב TAPUZ = TAPUACH ZAHAV) azaz aranyalma. לימון LIMONCitrom (Citrus X…..
A páros szám. A héberben, más sémi nyelvekhez hasonlóan, a főnevek egy kis része nemcsak egyes és többes számban állhat, hanem van páros száma is. Ez természetes módon páros testrészek és ruhadarabok esetén használatos, továbbá bizonyos számoknál, időegységeknél és…..
HA MAGYARORSZÁG FASIZÁLÓDIK, AKKOR IZRAEL… ? avagy: Elmélkedés az izraeli választások kapcsán, avagy: egy Magyarországon élő nyugat-európai baloldali zsidó fiatal kérdései az itteni, önmagát baloldaliként definiáló (nem feltétlenül zsidó) értelmiséghez AZ ÉN…..
Héber Továbbképző 2013.01.23 10:02:22
@huKKK: Az iszlámhívőket nem kell meggyőzni arról, hogy az Ószövetség (és az Újszövetség) Istene ugyanaz mint az övék, ez magától értetődő, hiszen a Korán szerint Ábrahám, Mózes és Jézus mind az igaz Isten prófétái voltak. Viszont szerintük a zsidók és a keresztények félreértették az isteni üzenetet, melyet csak az iszlám ért helyesen.
Héber Továbbképző 2013.01.23 10:16:15
@Régi Péter: Az izraeli egyetemeken természetesen nincs numerus clausus, jelenleg 11% az arab diákok aránya (az első fokozaton) miközben a lakosság mintegy 20 százalékát teszik ki. Az alacsonyabb részvétel fő oka a gyenge tanulmányi eredmény (például az arab diákok csak 57 százaléka érettségizik le míg a zsidók 75 százaléka). Az Izraeli Felsőoktatási Tanács a következő három évben 300 millió sekelt (azaz mintegy 18 millárd forintot) költ az arab diákok segítésére. (ha megy az angol:)
www.haaretz.com/news/national/israel-to-launch-campaign-to-attract-more-arab-students-to-universities.premium-1.471184
Milyen hangokat adnak ki az állatok?a tehén bőg - HAPARA GOA הפרה גועה a ló nyerit - HASZUSZ NOCHER / COHEL הסוס נוחר \ צוהלa kutya ugat - HAKELEV NOVEACH הכלב נובחa macska nyávog - HECHATUL MEJALEL החתול מיללaz egér cincog - HAACHBAR MECAJEC העכבר…..
ערס ARSZAlapfogalom. Egyfajta sztereotip férfi figura.Az ARSZ, arabul eredetileg a selyemfiút, a lányokat futtató kétes alakot jelentett. Azokra használják akiknek a személyisége, a népi felfogás szerint, hasonló: jellemző a széles arany-nyaklánc és karkötők,…..
Néhány arabból átvett közkeletű szleng kifejezés: וואלה VALLAEredetileg: Esküszöm az istenre.Használata roppant széleskörű, a hangsúlytól függően meglepetés (Jéééé.), csodálkozás (Nahá...), elismerés (Ez igen...), hirtelen megértés (Aha....)stb. חפיף…..
כסת"ח = כיסוי תחתKASZTACH = KISZUJ TACHATA katonaságból eredő de széles körben elterjedt kifejezés, szó szerint: "a fenék lefedése, megvédése".Egy olyan iratot eseteg folyamatot jelöl amit valaki jó előre beindít, hogy a felelősséget elháritsa magáról arra az esetre…..
בלגן  avagy בלאגןBALAGANZűrzavar, káosz, rendetlenség, (Eredetileg egy perzsa szó: bala-khana = padlás (innen ered a 'balkon' is), aztán az orosz nyelvbe átkerülve: балаган raktár majd vásári szinházi bódé ahonnan csak egy lépés a zűrzavar)Az ebből…..
חבל"ז = חבל על הזמן"CHAVLAZ", a "CHAVAL AL HAZMAN" röviditéseSzó szerint: "kár az időért". Jelentése egyfajta fokozás, pozitiv és negativ értelemben egyaránt: nagyszerű, fantasztikus, borzasztó.Például: האוכל היה חבל על הזמן Használják duplázva is:…..
Héber Továbbképző Üdvözlet 2012.11.30 16:50:51
Üdvözlet Mindenkinek A nagy sikerre való tekintettel a héber továbbképző itt is látható lesz ..