Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Diabáz

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Határátkelő Svájci horrorsztori 2012.11.30 06:58:00
Mint a címből is kiderül, nem lesz egy vidám poszt a mai, de nem árt, ha a külföldi munkavállalás árnyoldalait is látja, akit ez érdekel. Szerzője, Nyauka Vauka egy svájci au pair munkát vállalt be, és (talán nem meglepő a felvezetés után) ma már nagyon bánja. Hogy miért, az…..
Diabáz 2012.11.30 14:09:44
@tanato
Őszintén szólva nem tudom, mivel én jó 20 éve voltam au-pair, akkor még feketén, mivel nem voltunk EU-tagok. De tudomásom szerint elvileg egy au-pair girl napi 4-6 óra munkaidőben dolgozik(és nem 8 órában vagy még többen), mivel ennek a rendszernek a célja a külföldi tapasztalat, nyelvtanulás. (A gyakorlat persze más, Skóciában én is napi 8 órát dolgoztam, viszont kaptam annyi pluszt :nyaralás, belépők kastélyokba heti rendszerességgel, útiköltség M.o.-ra oda-vissza. Ezért nem zúgolódtam, fairnek éreztem az egészet. ) Az au-pair a munkájáért szállást, étkezést kap, ill. zsebpénzt. Ergó ez hivatalosan nem egy állás, a jövedelem nem adózik. A munkakörébe a gyerekfelügyelet mellett némi könnyű házimunka még belefér. Az megállapodás kérdése, hogy pontosan hány órát, milyen időbeosztásban dolgozik, milyen munka tartozik még a munkakörébe. Az más dolog, hogy sok befogadó család kijátssza a dolgot, és cselédnek tekinti az au-pairt, holott nem az. Feltételezem, fel is lehet jelenteni a családot a megfelelő fórumon. Én egyszer régen úgy hallottam, pl Angliában a normálisabb au-pair közvetítőknél van feketelista a rossz családokról, oda nem közvetítenek embert. Azt nem tudom, van-e ilyen lista a rossz au-pairekről is. :) És hát az én tapasztalataim, ahogy írtam, 20 évvel ezelőttiek, hogy változott-e valami azóta Európában, pl. a tóduló kelet-európai munkaerő miatt, nem tudom. Lehet, hogy most rosszabb egy au-pair helyzete.
Diabáz 2012.11.30 14:16:38
@tanato:
Ja, és nem bántam meg, egy pozitív és egy negatív tapasztalattal a zsebemben jöttem haza. Sokat tanultam magamról, másokról. No és, gyönyörű helyeken jártam, ahová másként sose jutok el!:)
Diabáz 2012.11.30 14:30:51
@tanato:
Hát igen, eredetileg ez a rendszer célja. Hogy mindenki jól járjon. Sokkal jobban működhetne az egész, és nem lenne ennyi horrorsztori (én is hallottam párat, a legjobb barátnőm Franciaországban járta meg egy bolond japán nővel), ha jobban leszabályoznák és ellenőriznék az egészet. De gyakorlatban ha már egyszer kiközvetítettek, a legtöbb közvetítő nagy ívben leszarja, ha bajban vagy.