Regisztráció Blogot indítok
Adatok
csker

0 bejegyzést írt és 120 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Csaknem 8 éve került ki a blogra az alábbi bejegyzés. Nyári ismétlőválogatás 40+ fotóval! Ha engem kérdeztek melyik év volt a legmozgalmasabb, legérdekesebb, mindazonáltal a legőrültebb a történelemben én 1961-re szavazok. Persze lehetne mondani sorsfordítóbbat, szörnyűbbet, vagy reményteljesebbet,…..
1940. Betegek és ápolóik nézik a légiharcot a R.A.F. (Brit Királyi Légierő) és a német Luftwaffe között valahol Dél-Angliában..
csker 2022.02.14 13:13:59
@30-06: "nyilas-ávós...." - ez egy szándékosan terjesztett történelmi téveszme, voltaképpen azért, hogy az éveken át tartó szélsőbalos terror és diktatúra esetében ne legyen elszámoltatás.
csker 2022.02.14 13:16:31
@éppnászos: Utolérjük, ha a BLM-es tombolásra gondol, bár "átlagos" és hétköznaponkénti közbiztonsági szinten már 40 éve BLM van.
csker 2022.02.14 16:48:51
@HgGina: Fekete János MUSZ-os - szegény ne legyen már hungarizmussal vádolható. Csikós Nagy: talán egy eset, de érdemes lenne vizsgálni, mert angolbarátnak mondják. Az stb-re kíváncsi lennék, mert eddig csak népbíróság előtt elítélt vagy nyugatra menekültekről lehet tudni. Esküszöm, írok erről a témáról már egy mindenre kiterjedő tanulmányt.
A háztípus, ami tervek helyett szájhagyomány alapján épült és amit nem is a Kádár-korban találtak fel.  Forrás: Hungaricana - Budapest Főváros Levéltára - HU_BFL_XV_19_c_11_2642..
Az első katonai ejtőernyőt Štefan Banič szlovák feltaláló készítette 1913-ban. Banič mezőgazdasági munkásként, majd kőművesként dolgozott szülőfalujában, Jánostelken, majd 1907-ben az Egyesült Államokba költözött, a Pennsylvania állambeli Greenville - ben telepedett le. Banič 1912-ben szemtanúja…..
csker 2022.01.22 17:47:00
@Androsz: A kettőnek nincs köze egymáshoz. Szlovákia természetesen nem volt, de tót nemzetiség igen. A szóban forgó személy egyértelműen tót volt, más nemzetűek tetteit pedig nem sajátitjuk ki, ez nem a mi szokásunk. (Érthető ez a Nobel-dijasokra is.)
A római türannoszok gyenge kezdők a Marxizmus árnyékában feltűnt évtizedekig uralkodó, vérgőzös figurák mellett...
„Tudom, hogy a gyerekvállalás sok szempontból nem egyszerű, de a terhek zöme főleg a nőre hárul, akkor miért vonakodnak?” - Levélírónk magánfelmérése szerint a férfiak mostanában ódzkodnak a szaporodástól, az indokaik pedig olykor elég hajmeresztőek.   Ha esetleg nem tudtad: a Csajok és Pasik…..
Idén már készült egy grandiózus(nak szánt) mozifilm egy magyar miniszterelnökről és kormánya üzelmeiről, ez volt a híres-hírhedt Elk*rtuk. Jövőre jön a következő, a Blokád, ami 2006-nál is messzebbre tekeri vissza a velünk élő történelem kerekét: az 1990. októberében lezajlott taxisblokádig, illetve…..
csker 2021.12.28 15:28:38
csker 2021.12.28 15:31:59
@MEDVE1978: "Az egészet anno úgy adták el, mint a szélsőjobb fenyegetését, holott rokonom is elmondta, hogy a tömeg kis része fütyült és elégedetlenkedett. A beszéd elmondható lett volna és simán hallható lett volna." - Így van, az '56-osok egy része füttyel nyilvánította ki a véleményét. A skinheadeket ekkorra már kivezették a rendőrök. Politikailag nagyon jól jött az a színpadias jelent, hogy "elhallgattatják" Árpi tatát. Évekig rugózott rajta a sajtó, még az 1994-es baloldali választási győzelem után is.
Fabricius Gábor első játékfilmje, az Eltörölni Frankot a leginnovatívabb alkotás díját hozta el a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválról. Itthon színesben és fekete-fehér, szerzői verzióban is látható. 1983-ban játszódik a kádári Magyarországon, a gulyáskommunizmusnak vagy puha diktatúrának nevezett…..
A Magyar Hanglemezgyártó Vállalat fejesei a 70-es évek második felére kimondva-kimondatlanul három csoportba, azaz a három "T"-hez sorolták a magyar könnyűzene művelőit. A képviselt műfajtól függetlenül támogatott, tűrt és tiltott kategóriák lefelé könnyen, felfelé annál nehezebben voltak…..
1865. Vitatható valódiságú fotó, amely a merénylet áldozatává vált Abraham Lincoln elnök utolsó óráiban készült róla. A Henry Ulke fotós által a színházzal szembeni Peterson-házban - ahol az elnököt lefektették - készített kép éjfél után készült, 4-5 órával az elnök halála előtt, amikor már biztos…..
Petra Epperlein és Michael Tucker filmje, a The Meaning of Hitler, amelyet a közelmúltban mutattak be New York-ban, azt mutatja be kendőzetlenül, hogy a náci  vezér figurája miként hat a mai napig károsan az emberek képzeletére. A két dokumentumfilmes mindazonáltal különösnek tartja ezt, mert…..
Az NDK titkosszolgálat sorozatban gyártotta a „Romeo-ügynököket” akik szingli nőkből szedték ki az információkat.....
1932-33 az ukrán történelem egyik legsötétebb időszaka. A Szovjetunió tagállamaként Ukrajna alá volt rendelve Sztálin rendelkezéseinek. A kommunista diktátor elrendelte a gazdaságok kolhozosítását és a gabonatermés kötelező beszolgáltatását. Tízezrével küldték az ukrán vidékre a szovjet hatalom…..
A hangzatos szólamairól elhíresült Orbán-kormány közel 10 éves tündöklése után lecseréli a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatát a közintézmények falain az Alaptörvény preambulumaként ismert Nemzeti Hitvallásra (NEHI). Mielőtt feltennénk magunknak a belülről önkéntelenül is feltörő kérdést: „Épp ez a…..
Miért fontos az írónő számára a King’s Cross? Honnan kapta Harry a vezetéknevét? És mi köze a roxforti házaknak a hányózacskókhoz? A munkanélküliből lett milliomos írónő és leghíresebb karaktere, Harry Potter mindketten július 31-én ünneplik a születésnapjukat. Ennek alkalmából összegyűjtöttem…..
Decemberben három egymás utáni héten - a Nemzeti Múzeum gyűjteményéből - kizárólag magyar fotókkal jelentkezett a Napi érdekes. Most egy újabb hasonló összeállítással búcsúzunk a rövid nyári szünet előtt. Néhány hétre elköszönünk Tőletek egy kicsit, mert szükség van a pihenésre, az erő gyűjtésre.…..
1932. Viljami Hautaviita, finn katona mutatványa két puskával..
csker 2021.05.10 20:45:55
@Watchdog: Igen, tuti, hogy beállított jelenet.
csker 2021.05.10 20:48:42
@J.László: Hehe, így van.
Május 1. kapcsán először érdemes tisztázni, hogy pontosan mit is takart az ünnep. A munka (munkások) napja a 19. században megindult munkásmozgalmakhoz kötődik, konkrét apropóját egy Egyesült Államokban történt esemény adta. 1886. május 1-jén Chicagóban óriási tüntetéshullám kezdődött a nyolc órás…..
csker 2021.05.01 17:36:28
@Digitális feltáró: A komment nagyobb részével egyetértek, a következővel nagyon nem: "A fasizmus újjáéledésétől való félelmet én nem tartom megalapozottnak a korban, erre kádárék is rájöttek. Mikor elkezdték megkeresni 56 után a megmaradt nyilasokat kiderült, hogy többségük jól beilleszkedett az ávóba." A nyilasok nem álltak be az ávóba, ez egy elterjedt, de még kellőképpen meg nem cáfolt tévhit. A "fasizmustól" (jobb így idézőjelbe tenni, én nekem is így kellett volna az első említésnél) való félelem igenis működött a városi kozmopolita, többnyire értelmiségi, polgári származású rétegeknél. Nem véletlenül voltak az 1945 és 1956 közötti erőszakszervezetek tagjai ezek, és családjuk sem akart rendszerváltást...
csker 2021.05.01 21:48:04
@jozsef_8: Ez annyira értelmetlen mondat, hogy önmagát cáfolja. Vagy ki kell józanodni (sok lehetett a vörösbor), vagy .... ideje levonni egy súlyos következtetést. Érdemes így élnie?
csker 2021.05.01 21:49:58
@jozsef_8: A katonának álltak nagy része szintén a megszállók ellen indult harcba. Amikor a Tanácsköztársaság újabb árulást követett el (értsd: a visszaszerzett felvidéki területeket feladta), akkor már tényleg senki sem akart harcolni.
Honnan jött a Nysa, a Trabant vagy éppen az ALEKO kifejezés, és melyik márka kapta a nevét az ókori Rómából?..
 Körülbelül 400 000 ember, a Nasa alkalmazottai és beszállítói kellettek ahhoz, hogy 1969-ben Neil Armstrong és Buzz Aldrin a Holdra léphessen - de csak egy emberre volt szükség aki elhintette az elképzelést, hogy ez mind kamu. Az egész egy Bill Kaysing nevű férfival és az "Amerika 30 milliárd…..
Mostani adásunkban egy bátor lengyel hazafit ismerhetünk meg, aki az ellenálló mozgalom tagjaként bejuttatta magát az auschwitzi táborba, hogy onnan küldjön jelentéseket és megszervezze az ottani ellenállást. Witold Pilecki több alkalommal is kockáztatta az életet a hazájáért, neve mégis csak a…..
1900-as évek. Vasúti pálya hóeltakarítása valahol Kanadában..