Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kelgyovics

1 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az importálás automatikusan történik, blog.hu-s blogod adminfelületén a Beállítások/Motorháztető menüben töltsd fel az importfájlt és kövesd a rendszer utasításait. További részletek itt! ..
A friss államháztartási adatok alapján kiderült az, amit már előre sejteni lehetett: 2012-ben drágábban finanszíroztuk az államadósságot, mint korábban bármikor. Mindezt annak ellenére, hogy a kormányváltás óta megközelítőleg 7 százalékkal csökkent a GDP-arányos…..
kelgyovics 2013.01.14 13:33:40
A pénzt az állam (avagy a társadalom) adóssága teremti. Ha az olvasó most arra gondolna, hogy „az aranypénzt, na, azt biztos nem az államadósság teremtette!”, akkor téved.

Ami ma a modern hitelpénz, az volt régen az aranypénz, és- ahogy azt alább bemutatom - az aranypénzt is az államadósság teremtette. Ezért aki önmagában az államadósság ellen küzd, az nincs tisztában a pénz mibenlétével, és így az ostobasága a gazdaságot teszi tönkre.

Az Európai Unió felvilágosulatlan politikusai pontosan ezt teszik – de otromba, gazdaságromboló intézkedéseik kártékony voltával abszolút nincsenek tisztában: ők azt hiszik, komoly államférfiként cselekednek egy szebb jövő érdekében. Az EU vezető testületei olyan felvilágosulatlan inkvizítorokból állnak, akik egy imperatívuszt ismételgetnek, bármelyik ember, szervezet, vagy tagállam problémájával találkoznak:

Ember és állam, keress többet a kiadásaidnál!

Ha mindenki csak szerezni akar pénzt - termeléssel, de senki nem akar semmit fogyasztani, akkor senki nem jut pénzhez, hiszen nincsen termelés fogyasztás nélkül. A pénz is egy olyan nyilvántartási tétel, amire igaz: nincsen pénz, mint követelés a pénz, mint adósság nélkül.
Bővebben itt írok erről:
1bolond100atcsinal.blog.hu/2012/12/10/legnagyobb_ellensegunk_az_allamadossag_tenyleg_756

Pusztító erejű spirituális válság tombol! A józan eszünknek hitt, de téves ideahalmaz az emberek érdekeire, mint „adófizetők” érdekeire hivatkozik, holott nem az emberek vannak egy számviteli adat, az államadósság leszorításáért, hanem az államadósság van az emberekért! Bővebben: 1bolond100atcsinal.blog.hu/2012/12/01/nem_az_emberek_vannak_az_allamadossag_leszoritasaert_hanem_az_allamadossag_van_az_emberekert
A Fed és az ECB után most a Bank of Japan is egyre inkább beáll a sorba, nem konvencionális likviditást bővítő lépésekkel igyekszik úrrá lenni a szigetország gazdasági gondjain. De mi van, ha a probléma nem ciklikus hanem strukturális? Lehet ezt orvosolni akármilyen monetáris…..
kelgyovics 2013.01.08 23:52:52
@Lord_Valdez: Ó, Lord, kérlek ne foszd meg magad értékes felfedezésektől azzal, hogy a 20 éve divatos zsigeri reakciók szerint kukába dobod a Keynesi gondolatot!

Azt te tudtad, hogy az anti-keynessiánus Milton Friedman nem hitt a jegybanki függetlenség eszméjében és az inflációs célkövetés logikáját eleve hibás ötletnek tartotta? Tudod miért? Mert szerinte a pénzmennyiség adagolásra könnyebb hatnia az államnak, mint az árak alakulására. A monetarizmus egyszerre jelenti az infláció kordásban tartásának igényét jó időkben, és infláció gerjesztést rossz időkben. Keynes azért nézte le a monetaristákat, mert előre látta a likviditási csapda lehetőségét. Amiről te beszélsz , az a likviditási csapda jelensége, amikor a megrémült lakosság és a tőkések képesek minden pénzt, amit a gazdaságba pumpálnak (pl. kötvényfelvásárlásokkal) felszippantani és betartalékolni, mert rettegnek attól ,hogy elvesztik a pénzüket, tehát nem költekeznek, nem beruháznak…MOST PONTOSAN EZ TÖRTÉNIK: Ilyenkor a monetáris eszközök hatástalanok, hiába a zéró kamat és pénzpumpa. A GDP-t csak az állami fiskális stimulációi tudják növelni, így lehet a globális parát elűzni. Letojható az USA vagy az EU államadóssága, mivel a világ népei dollárban és euróban takarítanak meg. Vagy te azt akarod, hogy a német bérek tizedéért dolgozó kínaiakkal keljen versenyre a Nyugat az export bevételekért? Szerintem nem.
kelgyovics 2013.01.09 11:00:37
@Lord_Valdez: Ó Lord,

Az általad (is) vallott eszméből fakadó globális nézetazonosság pesszimizmusa az oka annak, hogy most az emberek és cégek nem mernek költekezni. Mindenki azt hiszi, most takarékoskodnia kell az magas privát és államadósságok miatt, és ha ebből a patthelyzetből állami stimulációkkal (pl. egy globálisan egyeztetett gigantikus környezetvédelmi programmal) próbálnánk kitörni, az csakis visszafelé sülhet el. Amíg mindenki azt hiszi, úgy is lesz.

Egyébként kevered a „pénz semlegességi dogmát” a „likviditási csapda” jelenséggel, de emiatt ne szégyelld magad különösebben, hisz te csak egy laikus vagy, azt mondod, amit másoktól is hallottál.

Az igazán nagy baj az, hogy a véleményvezérek, akiktol a gondolataidat vetted, bezárták magukat a maastrichti logikába, és nem veszik észre, hogy annak erőltetése most abszolút nem aktuális.

Kulcsvaluták esetén a növekvő pénzmennyiség békeidőben mindig növelte a GDP, legfeljebb nem ott, ahol mérték: az általad vallott pénzsemlegességi dogma tapasztalatai az 1970-es, 80-as évek téves metodikájú statisztikáira épülnek. Akkoriban is nőtt a GDP és a munkahelyek száma a Közel Keleten és a CCCP-ben, tehát ott, ahova a dollár áramlott.

Ha most az államadósság terhére költekező USA-tól és az EU-tól megijednének a nagy dollár és euró felhalmozók (pl. Kína) és piacra öntenék dollár és euró kötvényeiket, azzal meg is oldanák a válságot. Legyengítenék a saját, és megnövelnék az USA és EU versenyképességét. De ez nem érdekük. Mindenkinek egy NAGY EXPORT PIAC megjelenese az erdeke. Mivel nem kereskedunk marslakokkal, ez lehetne az okosan koltekezo allam. Az allamadossag teremti a penzt. A penzt az adossagleepites szunteti meg. Nincs pénz adósság nélkül.

1bolond100atcsinal.blog.hu/2012/12/05/tudjuk-e_valojaban_mi_az_hogy_penz_556
kelgyovics 2013.01.09 21:53:04
@Lord_Valdez: Ó Lord,

Azt amúgy tudod, hogy már nem aranystandard rendszer van?

Szerintem te nem az alapoktól kezded a helyzetelemzést, csak beléd ívódott kliséket ismételgetsz. Úgy tűnik, Te egyelőre azzal az alapténnyel sem néztél szembe, hogy az államnak nem kellenek, hogy legyenek hitelezői, sőt, adót sem kell szednie, ugyanis annyi pénzt teremt, amennyit akar. Az állam azért adóztat, hogy az emberek kénytelenek legyenek használni a rendeleti pénzt. Az összes többi gondolatod csak merő spekuláció, olyan múltbeli eseményekre alapuló, ráadásul tévesen értelmezett „tanulság”, amelyet a közgazdászok Maastrichtban dogmává merevítettek. A válságot a belőled is áradó dogmatikus gondolkodásnak köszönhetjük. Ez a tragikomédia. Hamarosan kacagni fogsz magadon, ha jó fej vagy, és van önkritikád, + szereted a South Parkot,…ha nem ilyen típus vagy, akkor nyilván bosszantanak téged az olyanok, akik az alapoktól, tehát a pénz mibenléte felől kezdik el felépíteni a mondanivalójukat. Sajnos nem olvastad a linkeket, pedig nem véletlen biggyesztettem őket a hozzászólásaimba. Kezdünk lemondani rólad, Lord. Isten áldjon!
Az előző posztunkból kiderül, hogy hogyan tudtok az új admin felületen oldaldobozt létrehozni. Tehát a Beállítások/Oldaldobozok menü fül alatt a Keltetőben (középső oszlop) található elemek melletti plusz ikonra kattintva tudtok új oldaldobozt létrehozni. Térjünk rá a link oldaldobozokra, melyek a…..
Egyre többen használtok különféle Facebook adta lehetőségeket a blogotokon. Ezzel a poszttal szeretnék útmutató adni, hogy a lehetős legegyszerűbben és működőképesen illesszétek be a facebookos kódokat. Like gomb Funkciója: a legnépszerűbb Facebook plugin, mely egy adott…..
Az elmúlt 40 évben a közgazdász agyakba kódolt „monetarizmus” kiinduló axiómái szerint azt kell elhitetni a laikus emberekkel, sőt, magukkal a közgazdászokkal is, hogy az adott állam csak az adófizetőktől és a tőkepiacokról szerezhet pénzt , noha valójában a saját…..