Regisztráció Blogot indítok
Adatok
River_Of_No_Return

0 bejegyzést írt és 119 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Gondoltam, mára nem készülök semmi komollyal, úgyhogy a szilveszteri hangulat megteremtése érdekében inkább összeszedtem pár furcsa szokást a nagyvilágból (természetesen akad közte, amiről ti írtatok még korábban), vannak köztük egészen mókásak is. A kommentekben persze…..
Alighanem sokan vannak úgy, mint mai szerzőnk, aki komolyan fontolgatja a határátkelést, pedig Magyarországon is elég jól megél. József kételyei elsősorban nem a politikának szólnak, hanem a saját és a gyerekei jövőjével kapcsolatosak. Nem nagyon szoktam ilyet írni, de most…..
River_Of_No_Return 2014.10.07 21:49:55
@FutureFry:
Én a Labor Certification-re gondoltam, aminek a szempontjából lényegtelen, hogy melyik kategóriába esik vagy honnan való. Ezek a kérdések csak azután fognak számítani, ha azon már átment. Hiába esik bele EB3-ba vagy EB2-be, ha elbukik az LC-n a jelentkezése.
Emlékeim szerint többször is szóba került már itt, a blogon a kérdés, miként változtathatnának, segíthetnének a határátkelők a Magyarországon élőkön, és itt nem csak és kizárólag a pénzről van szó, hanem inkább a közösséggel kapcsolatos ötletekről és azok…..
River_Of_No_Return 2014.07.04 21:34:53
@VHB:
Szerintem hasznos lenne a számodra, ha először tapasztalatot szereznél önkéntesként egy mér létező szervezetben, kampányban ott, ahol élsz. Akkor talán kicsit jobban belelátnál, hogy hogyan lehet egy olyan dolgot nulláról beindítani, amit végül szeretnél majd megvalósítani. Rengeteg időt és energiát felemészt egy szervezet működtetése, önkéntesek irányítása, kampányok szervezése, támogató cégek felkutatása. Akinek ezen a téren semmilyen tapasztalata nincs, annak szerintem kis esélye van véghezvinni a terveit.
A céltudatosság szép példája a mai történet (ilyen értelemben kicsit hasonlít a tegnapi, ausztriai poszthoz), hiszen szerzője, Berni és párja három év alatt jutottak el odáig a brit fővárosban, hogy most izgatottan tervezgethetik a költözést a saját, leendő…..
River_Of_No_Return 2014.06.03 20:03:09
@Kövérmadár [swe]:
A hivatalos statisztika szerint ebben a városban átlagosan kb. 55000 dollár egy háztartás éves bevétele, ebből kb. talán meg lehet saccolni, hogy sok-e ez a telekár. A mi telkünk azért volt ilyen olcsó, mert a város szélén van, az út túloldalán még farmok vannak. De ez a távolság azt jelenti, hogy a férjem 25 perc alatt ér be a főváros központjába.
Szerintem munka szempontjából Idaho nem túl kedvező hely, nem tudom, hogy neked való lenne-e. Nekünk viszont ez pozitív, mert emiatt mostanában nem fog nagyobbra nőni, mindig ilyen nyugis hely marad majd, kevés a bevándorló az államba. Ideális hely antiszociális ITsoknak, akik otthonról is tudnak dolgozni.
A teljes ár (beszámítva a telket is) végül kb. 345ezer, a ház területe kb. 250nm (ez 4 hálószoba, két fürdő, plusz egy „bonus room” a garázs felett, viszonylag drága burkolatokkal). Ennél az építőcégnél és kb. a helyi viszonyok között a mi házunk mérete és ára a középkategória a középosztálybeli házak között.
River_Of_No_Return 2014.06.03 22:44:34
@Kövérmadár [swe]:
A mi építőcégünknél a legkisebb új ház 118 nm, ez nappali plusz 3 hálószoba, 2 fürdő, 2 garázs. Ennek az ára kb. 170 ezer dollár telekkel együtt, de akkor minden belső burkolat a legolcsóbb benne a cég listájáról.
River_Of_No_Return 2014.06.03 22:56:03
@Mr Long (UK):
A hagyma család sztem nem erre lakik, hanem Észak-Karolinában. (De furán néz ki NC magyarul leírva!)
Roger egy igen nyomasztó dilemmával áll szemben, és nagy horderejű döntést kell hoznia, ezért fordul a blog közösségéhez. A kérdés, hogy menjen vagy maradjon, de nem Magyarországról, hanem az Egyesült Államokból Angliába. Talán elsőre nem tűnik olyan nagyon nehéz kérdésnek,…..
River_Of_No_Return 2014.05.29 21:17:20
@M. Péter:
És te éltél már?
River_Of_No_Return 2014.05.29 21:17:20
@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Texasban éltünk korábban, és nem változtattam nevet, mert nagyon ritkán kommentelek, és sztem nincs jelentősége.
River_Of_No_Return 2014.05.31 18:30:58
@M. Péter:
4 és fél évig éltünk a Bible Belt-ben, soha nem volt elvárás a templomba járás, egyszer sem próbált senki megtéríteni. Erről is annyi személyes tapasztalatod van, mint az amerikai kisvárosokról Wyomingban és Idahoban?
Határátkelő Akkor nem helló! 2014.04.27 06:43:00
Sokszor beszéltünk már a beilleszkedés nehézségeiről, néha egészen váratlan helyen szembesül az ember furcsa szokásokkal. Ki gondolta volna például, hogy a svédek elvből nem köszönnek a lépcsőházban, vagy hogy nem szívesen szállnak be veled egy liftbe? Ma ezen kívül…..
River_Of_No_Return 2014.04.27 18:49:05
@blackhair-lady:
Nálunk előző hétvégén volt, és előtte a parkok tele voltak családokkal, akik fényképezték a gyerekeiket beöltözve. Ez nálatok is szokás? Dallasban nem emlékszem ilyenre prom körül, de lehet, hogy ott csak nem találkoztunk velük.
Hollandia sok mindenről nevezetes, ma az ország egy speciális szegletét mutatjuk be Evain segítségével. Ő jó fél évvel ezelőtt írt már részletesen is Hollandiáról (aki akkor nem olvasta volna, ide kattintva pótolhatja), a kommentekben kapott kérdéseket jelenlegi lakhelyéről…..
River_Of_No_Return 2014.04.26 09:18:53
@Naschkatze (Mostindien / CH):
Everything is BIGGER in Texas. – így van a mondás helyesen.
A Southfork Ranch pedig tényleg elég kicsi, ahogy már korábban említették, csak a külső felvételeket forgatták ott. Amikor egy szereplő kilépett az házból a teraszra a filmben, akkor a két jelenet között hónapok teltek el a valóságban. Miután az eredeti tulajdonos eladta a farmot, és kialakították a látogatható “múzeumot”, akkor rendeztek be a szobákat a most látható módon. Én emiatt biztos nem mennék Dallasba. De pl. az én anyukám nagyon boldog, hogy le van fotózva Jockey medencéjénél, szóval ha ez számít, akkor talán megéri.
Mai szerzőnk, Edina kicsit más elképzelésekkel vágott Londonnak, mint a legtöbben, ő ugyanis a nonprofit szektorban szeretett volna dolgozni. Mint kiderült, igenis van értelme erőt és időt fektetni a jótékonysági munkába, mert ezen keresztül akár jó állást is…..
River_Of_No_Return 2014.04.08 19:04:39
@Chang Yai:
Valószínűleg igazad van, de szerencsére, akik igazán szeretnének segíteni (nem csak hőzöngeni a nagyok lenyúlásain), azok meg fogják találni a kis szervezeteket is. Én most egy kicsi non profitnál “dolgozom”, és annak ellenére, hogy néhány olcsó plakát nyomtatási költségén kívül szinte semmit nem költünk reklámokra, megtalálnak minket sokan, és jönnek segíteni, illetve támogatnak minket.
A szokásos heti blogajánlóba ma csupa pozitív posztot válogattam, így lakást bérelünk Manhattanban (kiderül az is, mire kell figyelni és vajon hosszúnak számít-e pár napnyi keresgélés), aztán kiruccanunk Hongkongba, ahol rájövünk arra, hogy lehet lakni 10 méternél kisebb…..
River_Of_No_Return 2014.03.17 19:37:44
@blackhair-lady:
Köszi! Természetesen meg fogom kérdezni az építőket is, most csak ez előzetes kutatás fázisában vagyok. Eddig kétféle állítást olvastam, az egyik csoport 3-4 hónapot mond, a másik inkább 6-8 hónapot, kíváncsi voltam, hogy ti melyikbe estetek bele, de ezek szerint nálatok más volt a felállás kicsit.
River_Of_No_Return 2014.03.18 04:44:37
@blackhair-lady:
Már nem Texasban lakunk, tavaly nyáron átköltözünk USA másik végébe északra. Az eredeti tervünk az volt, hogy 3-5 évente költözünk másik államba, de ez a hely annyira tetszik nekünk, hogy úgy döntöttünk, itt kicsit hosszabb ideig maradunk, és veszünk egy házat. A vicces az, hogy amikor Texasban azon gondolkodtunk, hogy hova menjünk azok közül a helyek közül, ahol a férjem cégének van irodája, ez volt az a “világ vége, porfészek” állam és város, ahova tuti nem akartunk jönni. Aztán eljöttünk látogatóba, meg jobban utána néztünk a helynek és a vidéknek, és ez nyert. A tatukat és gekkókat becseréltük pumákra és mackókra.
River_Of_No_Return 2014.03.18 20:32:47
@blackhair-lady:
Akkor neked pont jó Texas. Nekem nagyon hiányzott a négy évszak, és nem bírtam azt a nyári 6 hónap bezártságot Dallasban, amikor a hőség miatt nem lehetett kirándulni és hosszabb ideig kint lenni. Én vidáman meneteltem itt egy órát -18 fokban a téli felvonuláson a karnevál kocsink mellett, míg Texasban minden nyár után az mondtam, hogy én még egy ilyet nem fogok kibírni.
Az építési időre visszatérve, tegnap este pont találtam egy alaprajzot, ami nagyon tetszik, és az a cég a weboldalán 3-6 hónap építési időt írt. Ha sikerül megvalósítani, és még létezik a HA, akkor majd megírom mennyi idő volt valójában.
Nem merném állítani, hogy Tajvan egyike lenne a leggyakoribb célországoknak, úgyhogy a mai poszt különleges lesz. Írója, Blanka, egy ösztöndíjnak köszönhetően több mint két éve került ki oda, most pedig írt egy nagyon élvezetes és alapos beszámolót, amihez képeket is…..
River_Of_No_Return 2014.02.19 07:00:12
@shakti_rom:
Kb. 4 éve.
River_Of_No_Return 2014.02.19 07:00:24
@cougarcat:
Van egy olyan érzésem, hogy hagyma bármelyik országba ment volna, hasonlóan viselkedett volna. Én nem találkoztam más hozzá hasonló elhivatott új amerikaival, de talán csak kicsi a mintám.
Ez egy érdekes téma, jó lenne megismerni a véleményét és a tapasztalatait valakinek, aki mindkét országban élt. De úgy érzem, hogy ez Kanadában egy nagyon hangsúlyos dolog lehet, én itt még soha nem kerültem olyan helyzetbe, ahol bárki erről a különbségről beszélt volna a két ország között, ti meg már itt is többször említettétek.
Egy hete indult útjára egy új kezdeményezés itt, Ildikónak hála naplószerűen követhetjük egy család beilleszkedését a svájci mindennapokba. Ma folytatódnak a kalandok, nem is akármilyen nehézségekkel, hiszen megtudhatjuk, hogyan sikerült a gyerekek első napja az óvodában és…..
River_Of_No_Return 2013.09.27 20:31:07
@charlieharper:
De igen, váltottunk, az ország másik végében vagyunk az egyik Kanadával határos államban. Gondoltam rá, hogy csinálok új nick-et, de szerintem annyi hozzászólásért, amennyit én írok, felesleges.

@Zka: @cougarcat:
Én nem írtam arról, hogy ki kihez hogyan szóljon, ezek a dolgok úgy is leszabályozzák magukat egy közösségben. Én csak azzal a véleménnyel nem értettem egyet, hogy a nagyobb hangú, kritikusabb kommentelő réteghez kellene alkalmazkodnia a stílusában. Nekem tetszik a változatosság, és nem zavarnak a különböző stílusok, szerintem kár lenne, ha a különböző egyéniségeket bedarálnánk azért, hogy kevesebb legyen a konfliktus. Ennek érdekében kicsit felszólaltam a másik oldalról, és most visszavonulok a csendes olvasótáborba.
Augusztus közepén lesz két éves a Határátkelő, nemrégiben volt egy éve, hogy itt vagyunk az Indexen, és e két dolog egyenként is számvetésre késztetett a blog jelenével és jövőjével kapcsolatban. A számvetés eredménye egyfelől az, hogy örvendetesen nagy a közösség, sok a…..
River_Of_No_Return 2013.08.01 02:27:07
@charlieharper:
Köszönöm, hogy be lettem ajánlva, de azt hiszem, én jól elleszek read-only módban is. Bár szinte mindennap olvasom a blogot, eddig is csak pár havonta szóltam hozzá, ha USA poszt volt, és volt megosztásra érdemes információm, vagy ha valaki USA-val kapcsolatban olyan butaságot írt, ami meghaladta a tűrőképességemet. Szerencsére Zsuzsi65 bejelentkezett a prémium hozzászólók közé, mi szinte mindig ugyanazt szoktuk kommentelni, és neki szerintem több türelme van „az amerikaiak mind hülyék és dagadtak” stílusú kommentelőkhöz. (Ha valami csoda folytán hagyma valóban nem ír többet ide a megszokott stílusában, akkor még talán javul is a renoménk.) Majd talán jelentkezem egy év múlva posztírásra egy picike államból/államról, ahová időközben átettük a székhelyünket, és amiről még az amerikaiak többsége is alig tud valamit.
River_Of_No_Return 2013.08.01 04:05:14
@pappito:
Ebben igazad van, de nem akartam abba a hibába esni, hogy téves képet adok azért, mert még nem ismerem eléggé az itteni viszonyokat, és esetleg félreértelmezem a hátterét azoknak a dolgoknak, amik itt történnek.
Ma egy kicsit bepillantunk (a beteg szemszögéből) az angliai egészségügybe. Előrebocsátom, hogy semmilyen extra dologra nem kell gondolni, Alex története egy viszonylag egyszerű (de neki nyilván fájdalmas) műtété, és nyilván lesz olyan hozzászóló, amiben ez fel is merül majd,…..
River_Of_No_Return 2013.07.14 00:57:31
@bobsys:
Ezt jó tudni! Én már akartam menni vért adni, de most megnéztem, és aki élt Európában min. 5 évet 1980 és 1996 között, az nem adhat vért a lehetséges Creutzfeldt–Jakob disease fertőzöttség miatt. Ausztráliában csak az van letiltva, aki min. 6 hónapot élt UK-ben a fenti időszakban.
Az ember azt gondolná, hogy Máltán csupa napfény és mosoly az élet – nos, mint Judit mai posztjából kiderül, ez távolról sem igaz. Sőt, aki nem ismeri a helyi élet minden csínját és bínját, azt csúnya meglepetések érhetik. „Sokat gondolkoztam, hogy egyáltalán legyen-e…..
River_Of_No_Return 2013.07.10 21:52:30
@Barátusz:
“A lusta ember nem feltétlenül okos, ezt te is tudod.” – Ezt nem is írtam.
“Nem értem, miért kéne bármit is bebizonyítanom neked, aki megszólítottál az ismeretlenségből?” – Nem kell bebizonyítanod semmit, de addig az állításaid nincsenek alátámasztva. Meglepő az ismeretlenséget számon kérni egy anonim blogon, ahol bárki hozzászólhat bárkihez.
“Neked is szép napot, de a jövőben ne fáradj azzal, hogy a lusta és kényelmes amerikai arroganciáddal megpróbálsz lesajnálni olyanokat, akik nem osztják a nézeteidet.”
Nem sajnáltalak le, csak egyszerűen buta embernek tartom azt, aki úgy gondolja, hogy a gépek használata egyenlő a lustasággal, inkább választja a fizikai munkát az idő megtakarítása helyett, és ostoba általánosításokat alkalmaz több millió emberre vonatkozóan.
Nem tudom, az arroganciát miből következtetted, csak megosztottam olyan információkat, amelyeket mások nem ismernek, mert nem élnek itt, és nem adtam neked igazat, amikor úgy véltem, hogy nincs igazad. Egyébként nem volt fáradság ez a pár komment, annak az energiának egy részét fordítottam a veled való beszélgetésre, amit a gépekkel megspóroltam.
Egyébként már láttam párszor az itteni szőrszálhasogató ámokfutásodat, és kíváncsi voltam, hogy mit csinálsz, ha ezt a módszert rajtad alkalmazzák. Úgy látom, hogy csak az egyik irányba tudod játszani.
River_Of_No_Return 2013.07.11 06:50:09
@morsels:
Igen, már észrevettem korábban, hogy még nem igazán volt egy normális megjegyzése senkihez, egy rosszindulatú kötözködő, aki szavakat elemezget, hátha talál valami hibát bennük. Arra voltam kíváncsi, hogy ha valaki hasonló stílusban beszélget vele, akkor mit csinál. De sajnos beakadt a lemez a lusta amerikaiaknál.
River_Of_No_Return 2013.07.12 01:22:37
@tildy:):
Akkor ezek szerint ebben nem értünk egyet. Az egyikünk rosszul ítéli meg az embereket az online kommunikációjuk alapján.
Miután Ágnesnek elege lett abból, hogy egy helyben topog, gondolt egyet, kiadta házát és nekiindult. Angliai munkahelyén meg kellett küzdenie a diszkriminációval, a sokkoló közös szállással, de sikerült túljutni a nehézségeken. „Gondolkodtam, hogy írjak-e egy posztot…..
River_Of_No_Return 2013.07.11 00:29:46
@AgnesE:
Szerintem jó ötlet volt az utolsó két mondat a posztban, csak annyit kellett volna még megtenned, hogy azt a pár embert, aki egyből magára vette, azokat szűrnöd vagy ignorálnod is kellett volna rögtön. Tegnap este, amikor olvastam, előre röhögtem magamban, hogy akikre vonatkozik, azok az első hozzászólásukban szépen be is fognak jelentkezni a kitüntető címért felháborodva. Well done!
Mai szerzőnk már gimnazistaként Amerikába vágyott, meg is szervezett mindent, egyetlen dolgot kivéve... Így lett Dallasból először Nottingham, majd némi kalandozás után végül Skócia. Melinda álmaiban ugyanakkor még mindig Amerika a nagy cél. „Már középiskolában tudtam,…..
River_Of_No_Return 2013.04.24 07:05:22
Csak hogy ne legyen annyira szomorú a posztoló amiatt, hogy nem jutott ki, íme Dallas árnyoldalai:
Májustól október végéig általában elviselhetetlenül meleg van a szabadban, június és augusztus között az ember szemgolyóját úgy perzseli a meleg, mintha egy forró hajszárítóval fújnák. Vannak olyan elvetemült emberek, akik ilyenkor is a szabadban futnak, de a legtöbben ezt csak az autójuk és a légkondicionált üzletek, irodák, éttermek közötti legrövidebb távolságra korlátozzák.
Bizonyos helyeken (köztük ott is, ahol mi először laktunk) az ember könnyen mérges kígyóba botlik séta közben. Nekünk egyszer volt balszerencsénk majdnem kígyómarást szerezni így, de a bejárati ajtó, ami alá beszorult a kígyó, megmentett minket, és így nem tudott lecsapni a lábunkra.
Nyáron a kabócák meghökkentően hangos zúgásától zajos a nagyobb fák környéke. A lakásba pedig szívesen bevándorolnak a szinte utolérhetetlen gyorsasággal szaladó gekkók. Pár éjszakai gekkóvadászat után azért már rutinos befogó lesz az ember, a farkukat viszont többnyire otthagyják emlékbe a házigazdáknak.
Májustól novemberig tart a tornádó szezon, évente 1-2 komolyabb riasztást éltünk át eddig. Ilyenkor a tévéadás alsó sávjában fut a figyelmeztetés, és ha súlyos a helyzet, akkor megszólalnak a tornádószirénák a környéken. A szirénák a szabadban lévőket figyelmeztetik, hogy azonnal menjenek fedezékbe, vagy hasaljanak le a fölre. Az irodákban ilyenkor a tornádó idejére kijelölt helyekre kell vonulni, otthon pedig minél távolabb az ablakoktól, a ház külső falától illetve a tetőtől, amiket könnyedén beszakíthat egy tornádó. Célszerű pokrócba burkolózni, ami megvédhet a törmelékek okozta sérülésektől.
Az amerikai egészségügyről sokan gondolják azt, hogy ismerik (leginkább talán a rengeteg kórházsorozat miatt), ám a valóság kissé talán más, mint amilyennek elképzeljük. A rendszer finoman szólva is kissé ellentmondásosnak tűnik, legalábbis innen, a távolból. Hogy milyen…..
River_Of_No_Return 2013.04.19 03:30:34
@ctboy:
“Jo magasra tetted a lecet. Ossze kell szedjem magam.”

Hogy értetted ezt a megjegyzést?
Sajnálom, ha esetleg túl kritikusnak tűnt a kommentem a poszttal kapcsolatban. Szerintem a feladat nehézségéhez képest jó összefoglaló lett, és nem tudom, hogy hogyan lehetne egy ideköltözni vágyó kívülállónak jobban átlátható képet adni, túl sok változó van a rendszerben. (Még emlékszem, hogy a kiköltözés előtt mennyire vadásztunk minden elérhető adatra, főleg árakra az interneten fellelhető blogokban.)
River_Of_No_Return 2013.04.19 03:52:43
@cougarcat:
“Néha irigylem az USA rendszert, persze csak a felső középosztály szempontjából. Kanadában minimális összegért ingyenes az eü. ellátás, de van hogy várni kell bizonyos tesztekre, mütétekre. Én szivesen fizetnék többet gyorsabb és magasabb szinvonalú ellátásért.”

Ez egy fontos megállapítás. Az hogy melyik ország eü rendszere “jobb”, nagyban függ attól is, hogy az ember milyen anyagi helyzetben van. Egy rosszabb anyagi helyzetű embernek sokkal kedvezőbb egy szolidárisabb rendszer, ahol a gazdagabb emberek befizetései fedezik az ő ellátásának egy részét.
Ezzel szemben egy jobb anyagi helyzetű embernek az ellátás minősége és minél gyorsabb elérhetősége az elsődleges szempont, számára az amerikai rendszer a jobb.
Az Egyesült Államok az utóbbi évszázadban szinte folyamatosan az ígéret földje volt emberek millióinak, és ma is az, csak ma jóval nehezebb letelepedni ott, mint akár pár évtizeddel ezelőtt. A lehetőségekről és a szabályokról Sándor írt részletes és érdekes…..
River_Of_No_Return 2013.04.03 21:22:12
@zej:
A H1 és L1 vízumhoz minimum bachelor’s degree-nek megfelelő végzettség kell VAGY elegendő év szakirányú munkatapasztalat, ami kiválthatja a diplomát, ezekkel a munkavállalói vízumokkal bejuthatsz az országba dolgozni.

Az EB kategóriák már a zöld kártya igénylés során számítanak, amikor már az országban vagy valamilyen munkavállalói vízummal, tehát tulajdonképpen alkategóriák és egyben prioritást meghatározó csoportok a vízum fő típusán belül. Az EB2 kategóriába való bekerülésnek szigorúbb feltételei vannak, mint a H1 vagy L1 vízum megszerzésének.

Akkor tudsz bekerülni az EB2 kategóriába, ha ‘advenced degree’-d van (ami a master's degree vagy doctorate) VAGY bachelor’s degree-d plusz 5 év megfelelő tapasztalatod, és olyan munkát végzel USA-ban, amihez ezek kellenek az amerikai Department of Labor szerint. (Azt nem tudom, hogy van-e esély diploma nélkül megfeleltetni magadat ebbe a kategóriába csak munkatapasztalat útján. Én úgy tudom, ez szigorúbb, mint az L1 és H1 elbírálás, de ez a te szempontodból akkor nem is releváns.) Nekünk a vízumigénylés során le kellett fénymásolni és fordítani a férjem teljes leckekönyvét és természetesen az egyetemi diplomáját.

De ahhoz, hogy zöld kártyát kaphass EB2-vel, még ezen felül még be kell tudnia bizonyítania a munkáltatódnak a Labor Certification-nek nevezett eljárás során, hogy nem talált olyan amerikait, aki megfelelő végzettséggel rendelkezik a te munkád elvégzéséhez és hajlandó lenne jelentkezni a te pozíciódra. (Ez az EB1 kategóriában nem kell.)

Szerintem 2-3 év reálisabbnak tűnő idő EB2 kategóriában a zöld kártyáig, mint 1-2 év.

Tudom, hogy részben megismételtem, amit doncii írt, csak szerettem volna kihangsúlyozni, hogy a munkvállalói vízum megszerzése egyszerűbb és alacsonyabb végzettség elegendő hozzá, mint az utána következő lépéshez, amikor a vízumodat zöld kártyára szeretnéd váltani és EB2 kategóriába próbálsz bejutni. Gyakorlatilag ebben és az EB1 kategóriában van belátható időn belül esély a zöld kártya megszerzésre. Sokan megrekednek H1b vagy L1b vízummal az EB3 kategóriában, és 6-7 évet vagy még többet várnak a zöld kártyára nem megfelelő végzettség és nem megfelelő szintű munka miatt.
River_Of_No_Return 2013.04.03 22:15:46
@zej:
A több mint 2x3 év tartózkodás úgy lehetséges, hogy ha bizonyos lépéseken sikeresen átjutottál a zöld kártya igénylés folyamatában, akkor addig nem kell elhagynod az országot, amíg meg nem kapod a végső értesítést a zöld kártyáról, még akkor sem, ha a vízumod már lejárt közben.
River_Of_No_Return 2013.04.03 22:40:16
@zej:
A zöld kártya igénylését a te esetedben a munkáltatód fogja tudni elindítani majd, de igen, célszerű a lehető leghamarabb elkezdeni.

Még korábban akartam neked írni, amikor kérdezted, hogy egy átlag amerikai család mennyiből él. Ahogy írta valaki korábban neked, a wikipedian a legtöbb amerikai város statisztikai adatát megtalálod arra vonatkozóan is, hogy mennyi az egy családra jutó bevétel. Ha 4 fős családra tervezel, én ennek az összegnek legalább a 1.5-szeresét tűzném ki fizetési minimumnak. Ha azt a várost nézem, ahol mi élünk, a statisztikában szereplő összeg nagyon kevés, 4 főnek csak az alapvető élelmezésére, elfogadható szintű lakhatására és ruházkodására lenne elegendő. Nem futná belőle megtakarításra, jobb minőségű ételekre vagy szórakozásra.
Néha az az érzésem, mintha kicsit háttérbe szorulna a határátkelésnek az a lelki folyamata, ami független pénztől, áraktól és bérektől, egyszóval az anyagiaktól, mert az új élet kezdetének nehézségeiről is szól. Miként Zsolt mai írása. FOGADÓ A HATÁRON!!! Ma…..
River_Of_No_Return 2013.03.19 16:26:16
@mojoking77:
Neked van gyereked? Nem emlékszem, hogy eddig szó lett volna róla a hozzászólásaidban. Ha van, akkor ő is mindig költözik veletek?
River_Of_No_Return 2013.03.19 21:29:03
@mojoking77:
Akkor még van közel 20 éved gyűjtögetni az Ivy League-re. :) USA-ban fog születni?
River_Of_No_Return 2013.03.19 23:02:04
@mojoking77:
Szerintem az USA-nak ehhez nem sok köze van, a biztosítók döntik el, hogy mi éri meg nekik. Plusz a céged döntése, hogy fizet-e neked bármilyen biztosítást. Valószínűleg sokan csinálják, hogy a munkavállalási vízum ideje alatt vállalnak gyereket, pont az állampolgárság miatt. A férjem egyik munkatársának L1 vízummal már két gyereke is született itt.
Én azért jól meggondolnám, ha „csak” 30 ezer dolláron múlna a gyerekem USA állampolgársága, bár én most már nagyon elfogult lettem, mióta itt élünk. :)
Aligha lehet nehezebb dolog annál egy anyának, mint amikor látja messzire költözni a gyermekét. Ennél már csak az lehet a nehezebb, hogy belássa: a gyerek jó döntést hozott, mert új életében kiteljesedhet és olyan lehetőségek nyílnak előtte, amilyenekhez Magyarországon nem…..
River_Of_No_Return 2013.03.16 15:12:09
@DieNanny:
Akinek a nevére szól a csekk, az a csekk hátulján átírhatja más személy nevére, és akkor a bankban ennek a személynek fizetik ki.
Külföldre költözni még akkor is macerás lehet, ha a létező legtöbb segítséget kapjuk meg régi-új munkahelyünktől. Az ügyintézés, lakáskeresés ebben az esetben is sokáig eltarthat – derül ki egyebek mellett ez is Gergely Egyesült Államokból érkezett írásából. (A kép…..
River_Of_No_Return 2013.02.21 17:52:35
@XTaki:
Kár, pedig az nagyon szuper lett volna! :)

L1B-vel be fognak sorolni EB2 vagy EB3 kategóriába, ha a cég elindítja a green card-ot. Ha EB2-be tudsz jutni, akkor még mindig elég könnyen megy a green card, EB3 sajnos nem annyira jó.
Arra már nem emlékszem, hogy nekünk a kiérkezés után mennyivel kezdték beadni a green card-ra a papírokat. A férjem most egy másik államban van ezen a héten, de ha hazajön, akkor megnézzük a levelezésében, és megírom, ha érdekel.
River_Of_No_Return 2013.02.23 01:53:52
@XTaki:
Akkor ezek szerint van remény, remélem, sikerül!

Megnéztem, és nekünk 4 hónappal a megérkezés után küldték az első papírokat, amit ki kellett töltenünk, de azt nem tudom, hogy mikor adták be.

Az egész folyamat legnehezebben átvihető része nekünk a labor certification volt, ennek elég szigorú szabályai vannak. Első körben volt egy amerikai, aki megfelelt volna a férjem munkájára, aztán újraírták a követelményeket. Ez a tájékoztató, amit mi kaptunk róla (elég hosszú, de hátha valakit érdekel):

Most employment-based green card applications require the sponsoring employer to obtain a PERM labor certification from the U.S. Department of Labor (DOL). By filing a PERM on behalf of a foreign national, the employer demonstrates under federal regulations that there are no qualified, willing, available and able U.S. workers for the job opportunity and that the employment of the foreign national will not have an adverse effect on the wages and working conditions of U.S. workers. A certified PERM provides the basis for employers to file an I-140 Immigrant Petition in the second preference and third preference employment-based categories (EB-2 and EB-3).

In order to file a PERM application, the employer must test the labor market, demonstrating a good faith effort to recruit for U.S. workers according to the standards established by the DOL in its regulations. This involves placing a job order with the appropriate State Workforce Agency, placing two Sunday newspaper advertisements, and conducting at least three additional forms of recruitment out of ten possible options (including job fairs, the employer’s website, other job search websites, on-campus recruiting, trade or professional organizations, private employment firms, employer referral programs, campus placement offices, local/ethnic newspapers and radio/television advertisements).

Employers must review and consider all of the applicants who respond to the recruitment efforts for a PERM case to determine whether any of the applicants meet the objective minimum requirements for the sponsored position. A PERM labor certification can only be filed if no qualified, willing and able U.S. workers are found through the employer’s good faith recruitment efforts.

If the DOL is satisfied with the employer’s representations about the job opportunity, the recruitment conducted, and the information about the employee’s personal information, qualifications, and prior work experience, it will certify the PERM.
River_Of_No_Return 2013.02.23 18:49:41
@XTaki:
Kiérkezéstől számítva 2 év 10 hónap.
Az ügyintézést lassította, hogy kiválaszották a mi PERM beadványunkat (ez a labor certification) audit-ra, ami pár hónappal meghosszabbítja a folyamatot. Elvileg találomra választanak ki beadványokat, amiket jobban átnéznek.
Mai történetünk Texasból érkezett, és sok sztereotípiára ad választ. Kiderül például, hogy tényleg elhízottak és buták-e az amerikaiak, tényleg csak azok járnak-e gyalog, akik sportolnak, milyen egy jó színvonalú lakópark és még sok minden más. De a lényeg, amit Texasi…..
River_Of_No_Return 2012.12.29 02:21:54
@bpetya75:
Szerintem felesleges ezt elemezgetni, nem zavar a kritika. Nem írt senki olyan dolgot, ami elgondolkodatott volna, hogy bármin is változtatnom kellene, vagy megbántott volna. A legtöbb negatív megjegyzés ráadásul feltételezéseken alapult, ezek teljesen irrelevánsak a számomra. Ezután se fogok kevesebb ’klubba’ járni azért, mert Magyarországon az érdeklődőbb értelmiségi rétegnek nincsenek ilyen közösségi programjai, ezért nem egy megszokott, elfogadott tevékenység, és pár trollnak ez nagyon jó gúnyolódási lehetőséget teremt. Nehéz olyan élethelyzetbe az embernek beleképzelnie magát és értelmes véleményt alkotnia, amit még nem élt át, és nagyon eltérő a saját körülményeitől. Ha pár embernek szüksége van rá, hogy itt vezesse le a saját problémáiból adó feszültséget, akkor tőlem teheti nyugodtan. Azt kicsit sajnálom, hogy sok érzékenyebb ember, aki érdekes történeteket tudna érni, az előbbiek miatt nem teszi.
A költözésünk előtt mi nem találtunk olyan leírást vagy publikus blogot USA-ból, amit a mi körülményeinkhez hasonló élethelyzetben lévő emberek írtak volna. Nem tudtuk pontosan elképzelni, hogy milyen életszínvonalon fogunk majd élni, illetve hogy a magyar tudás mit ér majd itt. Mindkettő tekintetben meghaladta a várakozásainkat az, amit tapasztaltunk. Azért szerettem volna elsősorban, hogy megjelenjen ez a poszt, hogy aki hozzánk hasonló szituációban van, és gondolkodik a kivándorláson, annak elérhető legyen egy ilyen történet is.
River_Of_No_Return 2013.02.21 00:21:59
@nikk2:
“amennyit fizetnek az alberletert, a $1030 ahogy irja " a dragabbakhoz tartozik" nem igy van, ha 2szer annyi lenne, akkor talan...”

Ismered az árakat Texasban? Nem sok értelme van olyan állítást megfogalmazni, hogy USA-ban mennyibe kerül a lakásbérlés, mert államonként vagy akár előváros és központi fekvés viszonyában is jelentősen változik. Fura, hogy ezt olyan embernek kell mondanom, aki itt lakik, esetleg nézegess olyan weboldalakat, ahol minden államból vannak fenn lakáshirdetések. A mi környékünkön az azonos paraméterekkel rendelkező lakások közül ez a lakópark a 2-3 legdrágább között van. Vannak még egy kicsit drágább lakások is, de azok nem saját garázzsal rendelkező ’townhome’ jellegű lakások, hanem sokemeletes házban lévő teremgarázsos apartmanok, ez előtt olyan helyen laktunk, de ez nekünk sokkal jobban tetszik.

2000 dollárért DFW-ben már egy 3 hálószobás 2 fürdős házat lehet bérelni egy belsőbb városban. Ha a kommentekbe is beleolvastál volna, akkor találtál volna olyat, aki ugyanitt lakik, és megerősítette, amit írtam. Texas relatív olcsó állam, nem hiába laknak itt az emberek a klíma ellenére is. A fizetések is sokkal alcsonyabbak, amikor a férjem cége embereket költöztet át egy másik államban lévő irodába, akkor megemelik a bérét is az átköltöztetett embernek még akkor is, ha ugyanabba a pozícióba megy. Valóban nem ott lakunk, ahol a több millió dolláros házzal rendelkező felső osztály, de szerintem, aki legalább átlagos felfogó képességgel rendelkezik, az tudja értelmezni, amit írtam.

A Zillow pl. egy jó kis weboldal, ahol lehet lakás- és házárakat nézegetni az USA-ban minden államában.

“Raadasul ha meg moso es szaritogep sincs a lakasukban, hanem kozoset hasznaljak, ami az EGESZ lakoparknak van.”

Az erre vonatkozó részt esetleg átolvashatnád még egyszer, mert nem ezt írtam. Nem tudom, hogy van-e egyáltalán itt a környéken olyan bérlakás, amelyikben nincs mosó- és szárítógép csatlakozó vagy alapból gép is bekötve a lakásokba. Ennek ellenére van egy közös mosoda is, ami elég átlagos dolog itt, viszont egy magyar olvasó számára gondoltam, érdekes lehet, hogy egy lakóparkban van ilyen szolgáltatás is. Ha valaki kiköltözik ide, annak hasznos infó lehet, hogy nem kell első héten mosógépbe beruháznia vagy mosodát keresnie. Komolyan gondoltad, hogy nincsenek saját gépeink a lakásunkban?

Egyáltalán nem vártam, hogy bárki is elájuljon Mo-n attól, amit írtam. Sőt, az a szomorú számomra, hogy az általam leírt viszonyok Mo-n szerinted úgy hatnak, mintha mi olyan kiemelkedően jól élnénk, pedig itt ez az értelmiségi bevándorló viszonyok között teljesen átlagos életszínvonal texasi viszonylatban az első pár évben. Hihetetlen, hogy már megint egy két komment céljából regisztrált megkeseredett troll akar valami ostobaságot belemagyarázni egy 3 hónapja írt posztba.
A külföldi munkavállalás kapcsán gyakorlatilag állandó vita a „mennyi könnyebb vagy maradni" kérdése. Miután a dolog szerintem reménytelenül eldönthetetlen, a mai poszt sem kíván több lenni egyetlen személyes véleménynél. Szerzője, Heffi napokon belül útnak indul, és ha…..
River_Of_No_Return 2013.01.27 00:21:21
@Zsuzsi65:
"Sok nem hivő ember azt hiszi, ha valaki vallásos, akkor egyszeriben minden probléma megoldódik, nem kell semmit tenni, csak ölbetett kézzel ülni..."

Ezt nem a 'nem hívők' hiszik, hanem a hívők egy része (nem mindegyik). Persze, nem mindig ennyire leegyszerűsített formában, amit te írtál, hanem pl. úgy, ahogy a posztoló tette. Ha valamiért már kicsit nagyobb áldozatot kellene hozni vagy több munkával jár, akkor lehet Istenre vagy a Sorsra hivatkozni, feladni az egészet és panaszkodni.
Amióta itt vagyok Mexikóban, rengeteg emberrel ismerkedtem meg, korábban elképzelhetetlenül sok lehetőség merült fel a jövőt illetően. Olyannyira sok, hogy magam is csak kapkodom a fejem, és azt sem tudom, melyik ujjamba harapjak. Ha csak a fele valóra válik, nem fogok unatkozni a…..
River_Of_No_Return 2013.01.25 04:21:15
@hagyma:
"a veglegeset itt sem kell
de elsore egy 2 eveset adnak"
Akkor adnak conditional green card-ot elsőre, ami csak 2 évig érvényes, ha házasság révén szerezted.
Nekünk egyből "rendes"-et adtak, mert munkavállalói vízumból lett green cardunk.