Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szlavtextus

1199 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem, itt most elsősorban nem a vodkára, a heringre és a savanyú uborkára gondolok. Hanem a „szláv” sorozatipar néhány jobb darabjára. Aki akarja, mellé persze jöhet a vodka, a hering meg az ubi is. Magam is meglepődtem, mennyi olyan sorozat férhető hozzá (legálisan) a magyar néző számára is,…..
2006 óta március 23. a lengyel-magyar barátság napja, amelyet általában nagyszabású rendezvényekkel ünnepelnek, amelyeknek egyik évben Lengyelország, másik évben Magyarország ad otthont. Idén azonban ezt az évezredes barátságot is rendhagyó módon, a virtuális térben ünnepeljük. De senki se…..
„A félelem rossz, üldöz, foglyul ejt, de lehetővé teszi a túlélést. De van-e olyan formája a félelemnek, amelynek köszönhetően emberként élünk túl". Ebben a két mondatban benne rejlik az egész regény lényege. Félni vagy nem lenni – ez a kérdés. Bronisław Wildstein regénye lehetőséget ad a 20.…..
Évekkel ezelőtt Jaroslav Rudiš cseh írónak egy telepi figurával folytatott beszélgetései közben óriási ötlete támadt: itt ez a kőbunkónak tűnő fickó, aki egyébként meglepően olvasott, rómaiakról, Teutoburgról, középkorról beszél, általános érvényű megállapításokat von le az emberre mint fajra…..
Bolek Polívkának van három lánya és egy bakancslistája, csak sajnos ez utóbbiról éppen az utolsó tételt nem sikerül teljesítenie halála előtt.  A lányok annyiban ráfaragtak, hogy az öregük egy maraton teljesítését hagyta rájuk. Ilyen cseh filmek is vannak. Ahogy legutóbb írtam, kell egy…..
Az idei Cseh Filmkarnevál előtt négy filmet tudtam megnézni, az egyik ezek közül a Forman vs. Forman címet viselő életrajzi film volt. Miloš Forman a valaha élt legsikeresebb cseh filmrendező 2018-ban hunyt el. Ez egy tényközlés. Viszont ez a tényközlés egy személyes véleményt is tartalmaz, amely…..
Az idei cseh filmkarneválról sem maradhatnak el a megszokott cseh filmek, amelyből minden évben gyártanak néhányat. Ezeknél a filmeknél az alapbeállítások eléggé megszokottak: hagyományos családi légkör, néhány szereplő mindenféle problémákkal küzd, aztán történik némi bonyodalom, és mindenki…..
A Cseh Filmkarnevál a jól bevált hagyománya 2020-ban sem változik. A cseh filmek szerelmeseit öt napon át mozizhatnak  a Toldi moziban , február 19 és 23 között, és megtekinthetik az elmúlt év legsikeresebb és legnagyobb visszhangot kiváltó cseh filmjeit. A Filmkarnevál fő támogatója immár…..
Szláv TeXtus Válaszút Gorajecben 2019.12.22 15:46:26
Új lengyelországi műfordítói tábor születőben: 2019. június 25-30. között a lengyel-ukrán határ közelében fekvő Gorajecben fordítói workshop zajlott huszonegy műfordító, köztük a SzlávTextus egy tagja részvételével, akik Csehországból, Litvániából, Lettországból, Lengyelországból, Oroszországból,…..
Megjelent Bronisław Wildstein: A velünk élő múlt című regénye magyarul, amely nem más, mint egy elementáris XX. századi tabló. Bronislaw Wildstein megdöbbentő látleletét rögzítette a lengyel, de ugyanúgy közép-európai XX. századnak is. Egy család történetén keresztül járjuk be az 1900-as évek…..
Míg Magyarországon épp csak megkezdődött az elmélet honosítása, Lengyelországban már egyértelműen állást foglaltak két, egymás mellett párhuzamosan jelen lévő diszkurzus mellett. A Távolodhatunk-e a birodalomtól? Posztkolonializmus a lengyel irodalomtudmányban címet viselő gyűjteményes kötet…..
Posztszovjet nosztalgia, birodalmi tudat és a homo sovieticus új, fogyasztói köntösben – csupa olyan téma, ami önmagában is bír manapság valamiféle egzotikus kicsengéssel, ráadásul egy nemrég megjelent kötet most mindezt lengyel szemszögből veszi górcső alá. Németh Orsolya Posztszovjet non-fiction.…..
Bruno Schulzot már évtizedek óta a lengyel irodalom élvonalában tartották számon, amikor körvonalazódni kezdett az, hogy mit is kell érteni e próza mitológiai kötődésein. Az alábbiakban Władysław Panas A ragyogás könyve. A kabbala Bruno Schulz prózájában című kötetéből ajánlunk egy rövid részletet.…..
Lengyel irodalmi körökben évek óta szóbeszéd tárgya volt – a jobban értesültek Adam Zagajewskit jelölték meg a hír forrásaként –, hogy Olga Tokarczuknak komoly esélyei vannak az irodalmi Nobel-díj elnyerésére. Aztán mégsem történt semmi, én pedig fellélegeztem, hogy csak olyan ez is, mint Nádas…..
Főszerkesztőnk Posztszovjet non-fiction. A volt Szovjetunió országai és a lengyel tényirodalom című, a nyáron megjelent könyve doktori disszertációjának átdolgozott változata. A kötet az Örökség Kultúrpolitikai Intézet Nyugat-Eurázsiai Idő című sorozatában látott napvilágot. A bemutatón (október…..
  Már javában tart a magyarországi szerbek legjelentősebb és leglátogatottabb programja, amely idén tizedik alkalommal kerül megrendezésre. Az egy hónapos rendezvénysorozat ideje alatt ezúttal is tartalmas és változatos programokon keresztül kaphatnak betekintést a szerb kultúra különböző –…..
Immár hagyományosan idén is megrendezésre kerül a 21. Színházi és kulturális napok Lóréven, augusztus 28. - szeptember 1. között. Az előadások szerb és magyar nyelvűek, amelyeket a Magyarországi Szerb Színház társulata mutat be, de ezeken kívül hagyományos falusi búcsú, kiállításmegnyitó,…..
Kompakt nyelv és kultúra túlélőcsomag! Szeretnéd ősszel már csehül rendelni a sört és a knédlit csehországi útad során? Itt a lehetőség, hogy pikk-pakk megtanulj csehül a budapesti Cseh Centrum kompakt nyelv és kultúra gyorstalpalóján szeptember 9. és 13. között, délutánonként! Sőt, ha szerencsés…..
Hosszú évek után gyümölcsöt hozott a lengyel irodalom egyik legelismertebb aktív műfordítója, Hermann Péter erőfeszítése: a lengyel élő klasszikus, Wiesław Myśliwski újabb regénye jelenik meg magyarul, a Pásztorkastély és a Látóhatár után. Az Értekezés a babfejtésről a fordító tájékoztatása szerint…..
  Fájóan ritka alkalom, hogy kortárs lengyel költőnek önálló verseskötete lásson napvilágot magyar nyelven, de a Magyar Napló gondozásában a Könyvhét alkalmából erre is sor került. Bernadetta Kuczera-Chachulska versei Kovács István és Zsille Gábor fordításában szólalnak meg, az utószót Jerzy Snopek…..
Poket zsebkönyv-sorozat keretében a Lengyel Intézetben mutatják be Piotr ​Szewc Pusztulás című könyvét. A beszélgetés résztvevői: Kováts Adél, a könyv nagykövete, Pálfalvi Lajos, a könyv fordítója, és Vecsei H. Miklós, a POKET ötletgazdája. Idén áprilisban ünnepelte indulásának egyéves…..
A nyaralásra itt egy könyv a nyaralásról 2017 bolgár Európa-díjasától – még van idő beszaladni a könyvesboltba a hétvége előtt, hogy beszerezzük a vízparti olvasnivalót! Aszja, hogy egy kicsit elbújjon a hétköznapok és a családi ügyek megpróbáltatásai elől, hosszú nyaralásra indul, remélve, hogy…..
Anna Onichimowska hazai debütálása könnyűszerrel elkerülhette még a Szlávtextus olvasóinak figyelmét is, hiszen a Svédországban élő szerzőnő első magyar nyelvű kötete, A világ tíz égtája fiataloknak szól és fiatalok tolmácsolásával is került a könyvesboltok polcaira.…..
A demokrácia csúfsága és A közönséges ember diadala után megérkezett a magyar boltok polcaira Ryszard Legutko harmadik kötete is. Az ismét a Rézbong kiadó gondozásában megjelent Esszé a lengyel lélekről a szerzőtől megszokott lendülettel és pontossággal fejti ki, miként szakították meg a lengyel…..
Június első hetében a zenéé, a táncé és a söré a főszerep. Mutatjuk. Június 5-én,szerdán, 19 órától táncház lesz a Szlovák Intézetben, ahol ezúttal maglódi szlovák táncokat fognak oktatni. A részvétel regisztrációhoz kötött, részletek a Szlovák Intézet programjában. 6-án, csütörtökön nyílik a…..