Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szlavtextus

1241 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Lengyelország november 11-én ünneplte függetlnesége visszaszerzésének 105. évfordulóját. Máté András kollégánk éppen Varsóban volt az ünnepségek idején, az ő személyes élménybeszámolója következik.  Akárcsak a családi ünnepeket, Lengyelország egyik legfontosabb nemzeti ünnepét is kicsinyesnek…..
KULTÚRA A HATÁROKON TÚL - Konferencia Budapesten, a Pesti Vigadóban 2023. szeptember 2-án. A konferencia a lengyel kultúra kiemelkedő képviselői, Antoni Libera, BronisŁaw Wildstein, Ludwika Ogorzelec és Jerzy Kalina életművét ismerteti meg a magyar közönséggel. Az irodalom és a képzőművészet négy…..
Egy csokorra való szuper csehes programot ajánlunk most a figyelmetekbe a Csirimojó Kiadó különleges grafikai világú könyveihez kapcsolódóan. Kiállítások, workshopok, képregény, bábkészítés, dadaizmus... sőt még magukkal a szerzőkkel is találkozhatunk. A jókedv garantált! Ema elvan -…..
Április 25-27. között indul világhódító útjára a Az Osztrák Kulturális Fórum, a Cseh Centrum, a Lengyel Intézet, a Román Kulturális Intézet, a Szlovák Intézet és a Szlovén Köztársaság Nagykövetsége közös szervezésében a Little Europe Filmfesztivál. A nemzetközi filmszemle elsődleges célja, hogy…..
Julija Boriszovna Melamed moszkvai születésű orosz filmrendező, pedagógus és publicista. Filmjeit nem csak Oroszországban, de külföldön is rangos elismerésekkel díjazták: 2006-ban a San-Francisco Nemzetközi Filmfesztiválon a The abduction of Europe című filmje a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat…..
Nem tagadom, hogy előítéletekkel kezdtem bele Mikołaj Łoziński Stramer című könyvébe, tartottam attól a hangulattól, amit a két világháború és a zsidók története tartogathat, de a kétségekkel egyenlő arányú pozitív csalódás ért. A regény egy Tarnówban élő szegény zsidó család történetét mutatja be.…..
Virók Eszter Tünde, a Keleti István Alapfokú Művészeti Iskola és Művészeti Szakgimnázium végzős hallgatója rendezte meg Stanisław Igancy Witkiewicz talán leghíresebb regényét, Az ősz búcsúját. A háború utáni kilátástalanság okozta szellemi zűrzavarral és metafizikai szenvedéssel átszőtt regényt…..
Hívnak, hogy megvédd a hazát. De a haza egyenlő a túlfizetett sikkasztókkal? Putyin barátai és a barátok barátai, strómanok, akiknek a birtokában van az összes hazai vagyon, az egész hazai ipar, a földgáz, közlekedés, a média… Tolvajok, akik a Dumában ülnek, banditák, akik a Szovjet Föderációban…..
Weöres Sándor verseit valószínűleg minden magyar ember ismeri, ahogy Julian Tuwimot sem kell bemutatni a lengyel olvasó közönségnek. Életükben kevés a közös vonás: tíz év korkülönbség a 19.- 20. század fordulóján elég sokat jelentett, Tuwim zsidó polgári, Weöres birtokos család leszármazottja, Tuwim…..
NATHAN Rywka miatt jött vissza Amerikából. Azt mondta, négy éven keresztül minden nap a lányra gondolt, végül aztán megvette a visszafelé szóló hajójegyet. Arról nem beszélt, hogy egy vasa sem volt, amikor visszajött, és még a jegyre is a bátyjától kellett kölcsönkérnie a pénzt. Viszont állandóan…..
Az Orosz Irodalmi hét keretein belül a magyar olvasóközönség négy ismert orosz kortársíróval találkozhatott: Pavel Baszinszkijjel, Jekatyerina Barbanjagaval, Samil Igyiatullinnalés Jevgenyij Vodolazkinnal. A Budapesti Orosz Kulturális Központ szervezésében az írók előadásokat, könyvbemutatókat és…..
Szinte közhelyes, hogy amint egy probléma aktuálissá válik, hirtelen gombamódra megszaporodnak a szakértői. Az ukrán konfliktus eddig két-, talán három hullámban aktualizálódott 2013 óta, tehát különböző intenzitással, de szinte mindig napirendben volt, amióta ez a blog létezik. Sajnos. Ennél sokkal…..
A lengyel tényirodalom rendkívüli tematikai sokszínűségéből is kiemelkedik az Így etesd a diktátorod című kötet, amelyből öt hírhedt diktátor – Szaddám Huszein, Fidel Castro, Pol Pot, Idi Amin és Enver Hoxha – uralkodását ismerhetjük meg – a kosztjukat készítő szakácsaik elbeszélésében! A 27.…..
„Számomra az írás egyfajta intellektuális és érzelmi rébusz, egy rejtvény, egy világnézeti mód”. Barbara Klicka lengyel költőnő a Szanatórium című első regénye megjelenése alkalmából az idei Elsőkönyvesek Fesztiváljának volt a vendége. Hazájában több irodalmi díjjal is elismerték munkásságát. A…..
Hatodik hónapja tart Oroszország Ukrajna elleni teljes körű és minden okot nélkülöző agressziója, amely véleményem szerint felfoghatatlanul abszurd és megalázó. Minden kétséget kizáróan az ukrán nép ellen elkövetett népirtásnak kell neveznünk. Az oroszok civileket ölnek, gyerekeket és nőket…..
Mit evett Pol Pot, miközben kétmillió kambodzsai éhen halt? Idi Amin valóban fogyasztott emberhúst? És miért volt Fidel Castro egy bizonyos tehén megszállotja? Witold Szabłowski négy kontinensen keresztül, az ókori Babilon iraki romjaitól Kenya szavannáin, Albánián és Kubán át a kambodzsai őserdőig…..
Rengeteg, a sztálinizmust és a sztálini elnyomást illető kritika született orosz szerzők tollából. Gyakran bírálják orosz szerzők a sztálinizmust és a sztálini elnyomást, sajnos azonban gyakorlatilag nem is említik Oroszország cári és szovjet imperialista politikáját – mondja Botakoz Kasszimbekova,…..
Nagyjából 2009 óta jelennek meg Oroszországban olyan sci-fi könyvek, amelyek szerzőinek voltak elképzeléseik egy jövőbeli ukrajnai háborúról. Az ilyen jellegű regények főleg 2014 után, azaz az Euromaidan, a Krím-félsziget annektálása és a Donyec-medence elleni orosz agresszió után kezdtek özönleni.…..
2022. május 26-án került megrendezésre a Debreceni Egyetemi Kiadó által megjelentetett Kultúrák és médiumok párbeszéde: Anton Pavlovics Csehov tanulmánykötet bemutatója, amin mi is részt vettünk. Az Országos Idegennyelvű Könyvtárban rendezett esemény során Gyürky Katalin vezetett beszélgetését…..
Emlékszem, milyen lépésekben jutottam el Gurevichhez. David Byrne és Fatboy Slim fülöp-szigeteki témájú Here Lies Love című dupla CD-jén találtam egy Seven Years című dalt, melyet egy nem akármilyen énekesnő ad elő (azóta is csak CD-n tudom hallgatni, nem találom a Youtube-on és a Spotifyon sem).…..
Barátaim, tragédia történt. Kitört a háború. Engem is, mint a legtöbb normális embert, fájdalommal tölt el az ukránok sorsa. Ukrajnában vannak barátaim, tanítványaim, kollégáim, nézőim és számomra ismeretlen emberek, akik most bátran harcolnak nem csak a földjükért és családjaikért, de harcolnak az…..
Ukrajna napjainkban Oroszország brutális támadása ellen védekezik. A Moszkva és Kijev közötti konfrontáció azonban nem csak katonai, hanem civilizációs jellegű is, történelmi, kulturális és vallási kérdésekkel fonódik össze. II. János Pál pápa már húsz évvel ezelőtt, 2001-es első és egyetlen…..
"Putyin már 2014-ben nyíltan kimondta, azt szeretné, ha Ukrajna megszűnne létezni. Most mi vagyunk a zsidók az új Hitler szemében. Kilátásba helyezte Európa kiterjesztését Lisszabontól Vlagyivosztokig. Miért nem halljátok?" – hívja fel a figyelmet Okszana Zabuzsko ukrán írónő. Olga Łozińska: Az…..
„Magyar fiú és lengyel fiú nem is lehetett más, mint két elválaszthatatlan édes testvér.”[1] – fogalmazza meg a gyönyörű szentenciát Dóró Gábor, a Magyar-Lengyel Cserkészkör egyik megálmodója és alapító tagja az 1935-ös spałai cserkésztalálkozóról írott visszaemlékezésében. A magyar és a lengyel…..
A háború kitörése óta én személy szerint nem csak a háború borzalmait megörökítő felvételekkel találkozom, de rengeteg olyan videóba is sikerült belefutnom, ami éneklő, gitározó ukrán csoportokat örökít meg. Mivel úgy tűnt számomra, a zenének még a háború alatt is nagy szerep jut Ukrajnában, így…..