Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szlavtextus

1208 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Én Idén ősszel vettem egy százéves házat Alsó-Szilézia egyik hegyi falucskájában. Járt hozzá egy kutya, a pofája farkasra hajazott, a teste pedig porlepte jegesmedvére hasonlított. Az egyik füle fekete volt, a másik fehér, mindkettő hegyes és éber. A korábbi tulajdonosoktól ottmaradt némi…..
További információ és a pályázáshoz szükséges jelentkezési lap a Lakiteleki Népfőiskola honlapján érhető el.  ..
Soha ne add fel a reményt, minden helyzetből van kiút! – ez a 27. Lengyel Filmtavasz mottója. Így tehát idén sem kell lemondanunk a friss, ropogós lengyel filmekről és a filmtavaszról, sőt ezúttal május 6 és 10 között házhoz jönnek a lengyel mozi újdonságai. Mutatjuk, hogy mik is ezek. Az idei…..
Idén is megrendezik a Cseh Filmkarnevált, ám a mindenki számára jól ismert és az unalomig ismételt körülmények okán ezúttal a saját kanapénkról élvezhetjük a cseh filmcsemegéket, mivel az esemény természetesen on-line zajlik majd április 14 és 18 között. "A Cseh Filmkarnevál most olyan időszakban…..
A világjárvány nyilvánvalóan tudatosította bennünk, túl messzire mentünk önpusztító tevékenységünkben. Na, és akkor most azok, akik a gombokat nyomkodják és a konzolokat markolásszák, talán önreflexiót kezdenek gyakorolni? Erősen kétlem. Wisława Szymborska nem várt 2020-ig, hanem a Chwila…..
A Pázmányon, egy lengyel nyelvi órán foglalkoztunk Krúdy lengyel fordításával. A lengyelül megjelent kötetből választotta ki lektorunk a Pest című novellát, és kiadta feladatként, hogy keressük meg magyarul. Csakhogy közel sem volt olyan könnyű megtalálni. Némi hiábavaló fáradság után a novella…..
Említettem már korábban, röviden a melankólia kezelését szolgáló terápiákat, amelyek azon alapultak, hogy az orvosok a fekete epét és kipárolgásait jelölték meg forrásként etiológiai diagnózisukban. Az alkalmazott gyógyszerek és kúrák célja (évszázadok alatt rengeteg ilyet találtak ki) az, hogy…..
A fenti felszólítást Vlagyimir Putyinhoz intézte volna három maszkos nő annak az épületnek a tetejéről leereszkedve, amely éppen szemben áll azzal a bírósági épülettel, amelyben a Pussy Riot három tagjának pere és tárgyalásai zajlottak. „Látványos akció lehetett volna. […] De aztán valaki leejtette…..
Szláv TeXtus Brisbane calling 2020.04.27 11:15:35
Az ausztráliai Brisbane városának neve nagyon is ismerősen csenghet a magyar olvasó számára, bár a legtöbben valószínűleg nem a kortárs orosz irodalommal kapcsolják össze, hanem a koronavírus előtti időkben vezető hírnek számító ausztrál tűzvésszel-tragédiával. Ugyanígy, Jevgenyij Vodolazkin neve…..
Nem, itt most elsősorban nem a vodkára, a heringre és a savanyú uborkára gondolok. Hanem a „szláv” sorozatipar néhány jobb darabjára. Aki akarja, mellé persze jöhet a vodka, a hering meg az ubi is. Magam is meglepődtem, mennyi olyan sorozat férhető hozzá (legálisan) a magyar néző számára is,…..
2006 óta március 23. a lengyel-magyar barátság napja, amelyet általában nagyszabású rendezvényekkel ünnepelnek, amelyeknek egyik évben Lengyelország, másik évben Magyarország ad otthont. Idén azonban ezt az évezredes barátságot is rendhagyó módon, a virtuális térben ünnepeljük. De senki se…..
„A félelem rossz, üldöz, foglyul ejt, de lehetővé teszi a túlélést. De van-e olyan formája a félelemnek, amelynek köszönhetően emberként élünk túl". Ebben a két mondatban benne rejlik az egész regény lényege. Félni vagy nem lenni – ez a kérdés. Bronisław Wildstein regénye lehetőséget ad a 20.…..
Évekkel ezelőtt Jaroslav Rudiš cseh írónak egy telepi figurával folytatott beszélgetései közben óriási ötlete támadt: itt ez a kőbunkónak tűnő fickó, aki egyébként meglepően olvasott, rómaiakról, Teutoburgról, középkorról beszél, általános érvényű megállapításokat von le az emberre mint fajra…..
Bolek Polívkának van három lánya és egy bakancslistája, csak sajnos ez utóbbiról éppen az utolsó tételt nem sikerül teljesítenie halála előtt.  A lányok annyiban ráfaragtak, hogy az öregük egy maraton teljesítését hagyta rájuk. Ilyen cseh filmek is vannak. Ahogy legutóbb írtam, kell egy…..
Az idei Cseh Filmkarnevál előtt négy filmet tudtam megnézni, az egyik ezek közül a Forman vs. Forman címet viselő életrajzi film volt. Miloš Forman a valaha élt legsikeresebb cseh filmrendező 2018-ban hunyt el. Ez egy tényközlés. Viszont ez a tényközlés egy személyes véleményt is tartalmaz, amely…..
Az idei cseh filmkarneválról sem maradhatnak el a megszokott cseh filmek, amelyből minden évben gyártanak néhányat. Ezeknél a filmeknél az alapbeállítások eléggé megszokottak: hagyományos családi légkör, néhány szereplő mindenféle problémákkal küzd, aztán történik némi bonyodalom, és mindenki…..
A Cseh Filmkarnevál a jól bevált hagyománya 2020-ban sem változik. A cseh filmek szerelmeseit öt napon át mozizhatnak  a Toldi moziban , február 19 és 23 között, és megtekinthetik az elmúlt év legsikeresebb és legnagyobb visszhangot kiváltó cseh filmjeit. A Filmkarnevál fő támogatója immár…..
Szláv TeXtus Válaszút Gorajecben 2019.12.22 15:46:26
Új lengyelországi műfordítói tábor születőben: 2019. június 25-30. között a lengyel-ukrán határ közelében fekvő Gorajecben fordítói workshop zajlott huszonegy műfordító, köztük a SzlávTextus egy tagja részvételével, akik Csehországból, Litvániából, Lettországból, Lengyelországból, Oroszországból,…..
Megjelent Bronisław Wildstein: A velünk élő múlt című regénye magyarul, amely nem más, mint egy elementáris XX. századi tabló. Bronislaw Wildstein megdöbbentő látleletét rögzítette a lengyel, de ugyanúgy közép-európai XX. századnak is. Egy család történetén keresztül járjuk be az 1900-as évek…..
Míg Magyarországon épp csak megkezdődött az elmélet honosítása, Lengyelországban már egyértelműen állást foglaltak két, egymás mellett párhuzamosan jelen lévő diszkurzus mellett. A Távolodhatunk-e a birodalomtól? Posztkolonializmus a lengyel irodalomtudmányban címet viselő gyűjteményes kötet…..
Posztszovjet nosztalgia, birodalmi tudat és a homo sovieticus új, fogyasztói köntösben – csupa olyan téma, ami önmagában is bír manapság valamiféle egzotikus kicsengéssel, ráadásul egy nemrég megjelent kötet most mindezt lengyel szemszögből veszi górcső alá. Németh Orsolya Posztszovjet non-fiction.…..
Bruno Schulzot már évtizedek óta a lengyel irodalom élvonalában tartották számon, amikor körvonalazódni kezdett az, hogy mit is kell érteni e próza mitológiai kötődésein. Az alábbiakban Władysław Panas A ragyogás könyve. A kabbala Bruno Schulz prózájában című kötetéből ajánlunk egy rövid részletet.…..
Lengyel irodalmi körökben évek óta szóbeszéd tárgya volt – a jobban értesültek Adam Zagajewskit jelölték meg a hír forrásaként –, hogy Olga Tokarczuknak komoly esélyei vannak az irodalmi Nobel-díj elnyerésére. Aztán mégsem történt semmi, én pedig fellélegeztem, hogy csak olyan ez is, mint Nádas…..
Főszerkesztőnk Posztszovjet non-fiction. A volt Szovjetunió országai és a lengyel tényirodalom című, a nyáron megjelent könyve doktori disszertációjának átdolgozott változata. A kötet az Örökség Kultúrpolitikai Intézet Nyugat-Eurázsiai Idő című sorozatában látott napvilágot. A bemutatón (október…..
  Már javában tart a magyarországi szerbek legjelentősebb és leglátogatottabb programja, amely idén tizedik alkalommal kerül megrendezésre. Az egy hónapos rendezvénysorozat ideje alatt ezúttal is tartalmas és változatos programokon keresztül kaphatnak betekintést a szerb kultúra különböző –…..