Regisztráció Blogot indítok
Adatok
progressive attack

0 bejegyzést írt és 51 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A vád igaz, a vw főnöke elismerte. Nem tagadja a csalás vádját a VW vezetősége. Bocsánatot kértek. Mármint egy leleplezett csalásuk, a szennyezőanyag kibocsátás manipulálása miatt, ... de mi van a többivel? A VW-nek volt és van ezen kívül több szemét húzása is véleményem szerint. A TSI motorok…..
Itt a Budapesten és Pátyon forgatott Hercules első színfalak mögötti fotója, amit Dwayne osztott meg twitteren. A filmet Brett Ratner (Movie 43: Botrányfilm,  Hogyan lopjunk felhőkarcolót) rendezi, Ian McShane (“Deadwood,” Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides), Rufus…..
Múlt-kor 10 tény a kokainról 2013.09.19 17:20:57
1. A dél-amerikai inka törzsek már Kr. e. 3000-ben is fogyasztottak kokalevelet, amelyet elsősorban vallási-rituális, valamint energetizáló célra használtak. 2. Az inkák amputációk, valamint egyéb fájdalmas sebészi beavatkozások esetén fájdalomcsillapítóként is alkalmazták a…..
progressive attack 2013.09.19 20:38:36
@vladimir964: nemnem... FREE COCAINE :) marijuana kell a tökömnek...
TComment Menyit ér a szervizkönyv 2013.09.16 06:15:00
Odasétálok, bemondom a rendszámot, lekérdezi a számítógépből, hogy az elmúlt öt évben összesen kicsit több, mint 950.000 forintot hordtam ide időszakos szerviz címén. Megérte? Kapcsolódó cikkünk kommentposztja...
progressive attack 2013.09.16 12:22:29
@fpetyov6: ez hasznos infó, köszi, ha nem rutin feladat miatt megyek, akkor figyelni fogok rá, hogy hogyan járnak el. eddig a rutin dolgokkal nem volt gondom. már beszéltünk beszámításról is és használtauton megnéztük ott a szalonban hogy mennyiért mennek a piacon az autók és egy átlagárat vettünk életkor és futásteljesítmény alapján.
ez nekem korrektnek tűnik, de majd elválik élesben.

egyébként hallottam már én is hideget-meleget a diferről, de én eddig megúsztam a hibákat. remélem ez így is marad... lekopogtam :)
Magyarország a Kelet Párizsa. Ahogyan Párizs a divat fővárosaként vonult be a világ almanachjába (miként a párizsiak követik a divatot), pontosan ugyanezen a síkon haladva vált Budapest a bankok fővárosává (miként a pestiek követik a bankokat). Biztos vagyok abban, hogy ez az a…..
progressive attack 2013.09.05 21:33:10
@prolee: bérlakásban két gyerekkel, örökösödési szerződésre lakást szerezni.. te tényleg igazi proli vagy. jah nem elnézést, nem bántom meg ennyire szegény réteget, akit régebben "prolinak" pélyegeztek. a proletár dolgozott.
az öröklési szerződés viszont fantasztikus lehetőség annak,a ki rühell dolgozni, de lakást akar. igazi magyar vagy te, légy rá büszke.

lakást venni munkából előállított pénzból kell. ha nincs rá pénz, akkor okosan mérlegelve, tisztában lenni korlátainkkal kedvező hitelre vásárolni. ha nincs/vagy nem éri meg, akkor bérleni és a tőkekülönbözetet kamatoztatni.

VISZONT! amiben igazat adok: magyarországon tényleg a lehúzásról szól az egész bankosdi. és ez nagyon gusztustalan. németben 0% kamatra és 0% induló befizetésre adják jelenleg a kocsikat. itt meg 10%-15%... lakáshitel kamat is van németben vagy 1%... itt meg mennyi is??? 6? 8? 10? ultragáz...

másik hogy most etetik a népet az átlátható árazással, a referencia kamatozással, meg hogy a király lenyomta nektek a kamtokat és olcsó a lakáshitel... aztán megnézem, amikor elszáll a bubor, mert az elqrt gazdpol előbb utóbb megmutatja a következményeit, és elszáll a bubor... akkor megy majd a sírás, hogy mentsük meg a forinthiteleseket...

hibás itt mindenki, a bank is, a kormány is és az adós is. de nagy hiba azt kommunikálni, hogy a bankok rosszak. a bankhitel a gazdaság alapvető rugója... lehet bankellenesnek lenni... meglesz a következménye.

szar ez az egész nép úgy ahogy van, be kell szántani és sóval behinteni. aztán majd eltelik 1-2-300év és letelepszik valami életképes létforma, amelyiknek nem a széthúzás van a vérében, és majd sokra viszi... ENNYI
progressive attack 2013.09.06 07:38:12
@Mr. Waszabi: teljes mértékben egyetértek. A bank egy profit termelő vállalkozás.Az elelsődleges célja hogy a jogszabályi keretek között profitot realizaljon. Gondolom, egyik kedves ősmagyar turultenyésztő bankellenes kommentművész munkahelye sem azért üzemel, hogy a munkavallaloit eltartsa, hanem azért, hogy profitot termeljen.

Ehhez jön két megállapítás :
- addig, amig a fenti nem tudatosodik a kis balkalni agyatokban, addig el lehet felejteni a fejlődést. Jó a magyaroknak a szocializmus és a kommunizmus művészi határa, ahol elhitetik velük, hogy mindenki azért dolgozik, hogy a népnek jó legyen...
- a vállalkozások feletti felügyelet megalkotása mindenkor a kormányzat feladata... kérdezem én : mikor vezették ki a devizahiteleket? amikor minden deviza árfolyam az egeket veri és jól lehetne vele adoskent jarni... mikor van átláthatónak és biztonságosnak hirdetett referencia kamathoz árazott forinthitel? amikor a bubor a béka segge alatt van, és egy húsz éves hitelnel a kamatkockázatsoha nem llátott magasságokban van... mikor keletkezett a thm maximum? amikor rekord magasak voltak a kamatok...

Nem azt momdom, hogy a bankok ártatlan bárányok, de egy profitot termelő vállalkozástól ne várjuk el, hogy magától jótékonysági intézmény lesz... ellenben az állam feladata jogszabalyokkal és korlátozásokkal a gazdasági szereplők védelme. (igy sz adósok védelme is!) ÉS EZT A FUNKCIÓJÁT A MAGYAR ÁLLAM NEM LÁTTA ÉS LÁTJA EL. Korábban sem és ma s!

Magyar seggbe magyar lófaszt... és aki bedől a mostani bankellenes kormány propagandának, az nettó hülye...
Cikksorozatot tesz közzé a honlapján az MNB, mert: "fontosnak tartja, hogy a devizahitelek - mind gazdasági, mind szociális szempontból kiemelt jelentőségű - problematikájával kapcsolatban a közvéleményt megismertesse a főbb tényekkel, összefüggésekkel." A sorozat első, 21-én…..
progressive attack 2013.08.24 09:51:50
@Dr Keynes: már ne haragudj, de aki két lehetőség közül a drágábbat választja az nettó idióta.
Te most komolyan arra vered, hogy 5 éve többet fizetsz, mintha devizahitelt vettél volna fel? Köszönjük, még sok ilyen idiótát kérünk.

Amikor én vettem a kecót, 116e volt a devizahitel részlet, ugyanez forinthitellel 237eft lett volna. Soha nem ment fel a devizahitelem részlete 237e-re...

Matematikailag hülyeséget beszélsz, pénzügyileg meg főleg. Neked a drágább jobban megéri, te dolgod...

Itt nem a devizahitel a gond, hanem az analfabéta fidesz kormány. Normális európai gazdaságpolitikával, normális kommunikációval 250-es eurónk lenne és több munkahely, bevétel, hazai es külföldi beruházás... ennyi.

Miért vannak bajban a forint hitelesek is? Miért azonosak a DPD ráták a deviza hitelekével? Nem azért mert a devizahitel rossz.

Jah és retek orban sem azért akarja kivezetni a devizahiteleket, hogy megoldja a problémát, hanem azért, hogy utána nyugodt szívvel szétbassza a forintot. Milyen jó is lesz a 600ftos benzin és a 400ftos kenyér. Azt hogy fogjátok szeretni...
progressive attack 2013.08.24 10:02:16
@minekez: ja, a kamatperiódus meg általában 1 év, az is változik. A forinthitel sem egy rózsaszín nagymagyar álomkép, ahol más viseli a kockázatot helyetted...

Itt jegyzem meg, milyen szép is lesz, amikor 2-5 éven belül kiteljesedik az elbaszott gazdaság politikánk és 8% lesz a bubor... hogy fog sirni a szája a mostani olcsó, megbízható forinthitellel megetetett csóró magyar barmoknak, hogy há a szemét bank 40%kal emelte a részletet a felvételhez képest.
Valaki lenyúlta a növekedést. Ki lehetett? A kiscica, az IMF, a titkos háttérhatalom, esetleg a rézfaszú bagoly? Nem tudjuk hova lett, csak az biztos, hogy kifingott, szublimált, felszívódott. De nézzük inkább az elmúlt három évet és legalább mulassunk. Az ország valamennyi…..
progressive attack 2013.08.16 08:57:41
@VT Man: ember, te tényleg ennyire nulla vagy matekból? A grafikonon a -8% 2009 2. negyedevre szerepel. 2010 2. negyedévre (Bajnai alatt) +1% van. (gyk: -8% -rol +1%-ra ez +9% változás)

Te meg mi a pelorol beszélsz ember???
Üzenőfüzet Bajnai elbukott 2013.07.15 13:23:45
Török Gábor a blogján megjelenő “minielemzéseiben” a lehető legritkábban szokott egyértelműen állást foglalni. Épp ezért akadt meg a szemünk pár nappal ezelőtti írásán: “Most mégis valami olyasmiről szeretnék beszélni, ami ebbe a körbe tartozik: valamiről, ami…..
progressive attack 2013.07.16 12:25:15
@smartdrive: 2010 áprilisában ott tartottunk a 260as eurónkkal, hogy gyerekjáték lett volna kijönni a válságból. Erre jött a felazsiai és szétbaszott mindent.

Más korábbi hsz-ek alapján látom, h olyanok nyilatkoznak szent meggyőződéssel a jelenlegi gazdaságról, akik nem értenek hozzá.

Jah és még vmi: egyik kedvenc fidesz berencunk azt mondta az előbb, h a fidesz mekkora osztogatasba fog kezdeni és ezért fog nyerni.
Ezzel a bérenc úr elismerte, hogy nem azért fog nyerni, mert jól kormányoz, hanem mert szórja a pénzt. Gratulálok mindenkinek, aki ezt helyesnek látja..
Nagy gondok vannak ebben az országban. Kívánom, hogy orban nyerjen még egy ciklust és az összes tőke húzzon el innen. Aztán jöhet albánia... az való itt annak a 2/3-nak, amelyik ezt megszavazta.
progressive attack 2013.07.16 13:12:43
@profilo: a dolgok állását elnézve csodálkozom, hogy ez a nép képes volt a vadászatról tovább fejlődni...

Néha elkövetem azt a hibát, hogy beleolvasok a kommentekbe és mindig felbasz a sötétség, ami itt uralkodik.

Ez az ország tipikusan az a hely, ahol csak meghatározott iq felett adnék szavazati jogot...
Június 27-én az OTP Bank javára döntött másodfokon a Debreceni Ítélőtábla. Az ítélet jogerős, az adósnak a perköltséget is meg kell fizetnie. Ezzel a lépéssel rettegni kezdhetnek a pénzügy hiénái (élükön Lehmann György mesterügyvéd kuruzslóval), akiknek sikerült az…..
progressive attack 2013.07.03 14:50:04
@AXERMIX Pertársaság: attól valóban nem, de az egyetem már lehet hogy adott egy kis tudást.
A költség költség. Mindegy minek hívod.
Ha benne lenne a szerződésben konkrétan a cds felár, semmit nem érne, mert az önerő nélkül jenhitelt fekvevo barmok akik a nemfizetest generálják, annyi eszük sincs mint két körtének. Kurvára érdekelte volna 2006ban, hogy mi az a cds felár...

A cikkíró által hivatkozott per tökéletes mintája annak, hogy a fajtátok hogyan akarja okoskodással kicsikarni a bajba jutott emberek utolsó fillérjeit is. Hányok ettől...
progressive attack 2013.07.03 15:05:29
@AXERMIX Pertársaság: igen, ingyen mert, ha találtok olyan bírót aki kedvezően dönt, akkor beindul a biznisz és leszakad a nagy lé. Addigis nincs kockázat, mert ha buktok, az ügyfél fizet rá...

Arfolyamres- azt ugye tudod, h a szerződésben benne van, h adós milyen árfolyamon kapja a pénzt, és h deviza eladasin fizet? Az arfolyamres benne van a szerződésben.. tehát tökmindegy h költség nevén fut e vagy sem.
ProgBlog Ki lesz az ellenzék? 2013.07.01 16:20:36
„Senki sem szolgálhat két úrnak. Mert vagy az egyiket gyűlöli és a másikat szereti; vagy az egyikhez ragaszkodik és a másikat megveti.” A Máté írása szerint való Szent Evangéliom, 6. fejezet 24., Károli Gáspár fordítása - 1586     1. Ellenzéki tévedések Itt…..
progressive attack 2013.07.02 08:57:27
@holinthewol: 101%-ban egyetértek veled... ezek 50 év múlva is marni fogják egymást... széthúzás, áskálódás, a masikra mutogatás... ennyit tud a magyarok 90%-a.
Plusz ehhez jön a kultúra maximális hiánya. A németek a de spiegelt olvassák, a magyarok a borsot meg a blikket. Erre aztán lehet építeni...
Ma nyitnak a Nemzeti Trafikok. Ünnepeljük ezt a jeles napot egy levéllel és egy képpel. De előtte egy kis hírösszefoglaló az elmúlt néhány napból: 1, Kocsmát nem lehet nyitni iskola 200 méteres körzetében, de dohányboltot igenErről a tiltásról véletlenül elfeledkezett a…..
progressive attack 2013.07.01 19:22:42
@komissarlajos: ez a baj, h a birka nép csak tűr... nem tudom, hogy lehetne aktivizálni a zembereket, hogy mozduljanak meg... semmire nem viszi ez az ország, ha újra és újra hagyjuk h nettó barmok dirigáljanak és ártsanak közvetlenül...

Ötletem nincs... birka egy nép ez... értelmes ember kiáll azért h neki jobb legyen..
progressive attack 2013.07.01 19:34:46
@Vombatus Ursinus: ezek a libazason kívül semmire nem képesek, ne várj tőle értelmes választ... csak a kormany.hut ismeri, nameg a narancs címlapján ünnepli h simicska a vezér szurkoló... gigalol...
progressive attack 2013.07.01 19:48:46
@Libatolvaj takarodj: nekem nem okoz gondot az olvasás, így a neved is el tudom olvasni. Már elmondtam párszor, hogy nem érdekel sem a baloldal, sem a jobboldal. Csak a gazdaság érdekel, és az ország hosszú távú jövője. És jelenleg egy időzített bomba az ország.

Aki a lopást támogatja, az maga is tolvaj. És ez a poszt a lopásról szól, te pedig támogatod a tolvajokat. Márpedig aki tolvaj, annak kuss van. Szóval kuss van...
Roppant érdekes, hogy mire képes egy politikus a hatalom megszerzéséért. Itt van mindjárt Bajnai Gordon, aki képes lenne pereskedni is azért, hogy végre lerázza magáról a Hajdú-Bét-ügy maradványait, de közben van képe Nokia-dobozokat emlegetni a legutóbbi szocialista…..
progressive attack 2013.06.28 19:55:51
@Fejesrob: már többször kifejtettem, hogy az IMF hitelnek nem az a lényege, hogy eltapsold. persze megértem hogy így gondolkozol, hiszen errefelé ez megy. azt is el kell költeni ami még meg sincs.
a védőháló lényege röviden: megkötöd a szerződést, fizetsz rendtart jutalékot, de nem hívod le a keretet, viszont ott van egy tetemes összeg készenlétben az ország felett, ami pánik esetben lehívható.
ez egy dolgot ad BIZTONSÁGOT!

biztonság=AKK csökkenés
AKK csökkenés = olcsóbb finanszírozás (piacról), erősebb forint
olcsóbb finanszírozás piacról, erősebb forint = csökkenő államadósság, javuló növekedési kilátások

ENNYI. ez cska nekem ilyen bonyolult? nehogymár annak higyjél aki két számot nem talált még el 3 év alatt.
kis gugli és meglátod.
az imf védhitelt nem kell elkölteni! nem tartoztunk azok közé az országok közé, akik csak segélyt kaphattak. nem-nem! simán élhettünk volna a védőháló adta lehetőségekkel.
és a védőháló rendtart jutaléka nagyságrendekkel kevesebb, mint azoknak a hozadékoknak az összessége, amit eredményezett volna (tőkekiáramlás megszűnése, fokozódó beruházások, alacsonyabb kamatok, befektetői bizalom helyreállítása, növekedés beindulása)... mindezt az IMF által elvárt RACIONÁLIS gazdaságpolitika mellett.

és NEM, NEM azért nem akartátok az IMFet, mert a piacról finanszírozni olyan kibebaszott olcsó. hanem azért, mert cserébe az IMF annyit várt volna el, hogy beleszóljon a gazpolba. azmeg nektek kurvára nem fekszik, mert úgy nem lehet ám lopni...

ENNYI. azért tolvajozok, mert azok vagytok. és minenki az, aki kiáll a lopás mellett.
persze biztos jobb, hogy a templeton teszi zsebre a 6-10%-ot. no comment.
progressive attack 2013.06.28 20:02:00
@Fejesrob: sokkal jobb büszkén többet fizetni és egy olyan gazdpolt csinálni, ami hulladékkezelőt csinál az országból. hát nem tudom.
nekem nem mondtak semmit. veled ellentétben nem a pártmagazinból és a gugliból tájékozódom.
progressive attack 2013.06.28 20:08:52
@Fejesrob: a pártsajtót nem olvasom, szóval tájékozottságom nem teljeskörű. érdekes hogy a korábbi felsorolásom pontjai közül egyik sem került cáfolásra/indoklásra. csak a fikázás megy.
ez nekem elég.
Itt is Közgép, ott is Közgép, de még amott is! A csapból is a Közgép folyik, miközben a gazdasági zseninek kikiáltott Simicskát legalább annyira lehetetlen elszakítani az állami megrendelésektől, mint szopó kisbabát az édesanyja mellétől. Sokak számára talán…..
progressive attack 2013.06.27 23:22:15
@Péklapát: az a legnagyobb baj, hogy most az a helyzet, hogy ha nem tetszik ahogy szíjjellop a fidesz meg nem tetszik ahogy csilliárdokat vágnak sebre a retek semmirekellő simics csikáék, akkor már ballib szoci bérenc vagy. pedig kurvára nem. mert a jelenlegi helyzet épeszű embernek nem tetszhet... én távol tartom magam a jobbtól és baltól is, de még hiszek benne, hogy létezik épeszű középosztály magyarországon! pártfüggeteln, pénzügyileg felvilágosult, tenni akaró, realista középosztály, akinek nem a saját zsebe a legfontosabb. nah az ilyen emberek nem tudnak kire szavazni.

jó éjt mindenkinek, van aki holnap dolgozni fog 8 órában, teljesen bejelentett munkabér után adózva.
progressive attack 2013.06.28 07:18:52
@Kim Jong Un: grat... ismét sikerült kiragadni a mondandóm lényegét. gondolom te sem tudod mi a pénz. eltartott-e vagy? tán én tartalak el az adómból?

áruld már el nekem, hogy ha fél oldalon keresztül levezetem hogy nem érdekel a baloldal és a jobboldal és jelenleg nincs kire szavazni, akkor hogy fut nálad a képlet eredménye a libára? eléggé epic failt írtál és sikeresen leírtad magad... javaslom, hogy töröld le a narancsos szemüveged és nézz körül mi megy az országban.
progressive attack 2013.06.28 11:51:38
@Kim Jong Un: én nem mondtam ilyet. Kozgéprol es lopásról volt szó! De ha már a személyeskedés célravezetőbb : orbanék netto gazdasági analfabéták. Ezt már kismilliószor bizonyították... ktsgvetés módosítások, villámadók, szinte végzetes nemzetközi és hazai gazdasági sajtó megnyilvánulások...
Kiszámíthatatlan gazdpol, ami elűzi a tőkét... 300ftos euró.. soroljam még?

Nem állok egyik oldalon sem, gazdasági egyensúlyt és kiszámítható gazdaság politikát akarok, ahol lehet fejlődni, tervezni, jövőt látni.
Tudom, hogy ezt nehéz egy agymosás után felfogni, de nem erdekel a politika. Sem a narancs hordalék, sem a szánalmas mszp. Leszarom ezeket a senkiket, adófizető vagyok.
Avagy minden idők egyik leghülyébb nevű módosítója, aminek a háttere sem piskóta. 2013. április 22.: Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára az mfor.hu kérdésére elmondta, "a pénzügyi tranzakciós illeték alapja jelentős szezonalitást mutat…..
progressive attack 2013.06.27 10:17:19
@Enrico72: apám, te aztán nem semmi szintjén vagy a retardáltságnak. Te tényleg azt hiszed, hogy a megnövelt TRILL nem lesz atharitva? Ezt nem a bank fizeti meg, hanem MI!!! Ez a lényeg. A fidesz a MI zsebünkből veszi ki a pénzt és úgy állítja be, mintha a bankoktól vennék el. Ne legyél már ennyire sötét...

Mellesleg az ilyen intézkedések a tőkekivonásokon és az országkockázaton keresztül közvetetten adnak okot a jogszabály szerinti kamatemelesre a bankok részére, amit MI fogunk megfizetni.

Egyesek még mindig olyan retardált nullák pénzügyileg, hogy nem véletlenül vagyunk európa segge... ez így is marad, amig az ilyen sötét "honfitársaink" szavazati joggal bírnak.
Tisztelet a kivételnek, de lássátok már kettőig, ne csak félig...
A baloldali gazdaságpolitika alfája és ómegája nem a többkulcsos személyi jövedelemadó rendszer. Híve vagyok a progresszív szja-nak. 2010-ben, amikor még menőbbnek számított az egykulcsos - nem volt olyan nagy politikai erő, amely komolyan bírálta volna, a Bajnai-kormány egy…..
progressive attack 2013.06.26 10:37:53
@De gustibusaut bene, aut nihil: hát ez bizony az elmult 22 év dicső eredménye... ezzel kell leszámolni 2014ben, de tartok tőle hogy a retkek nem fogják hagyni...
progressive attack 2013.06.26 11:01:23
@De gustibusaut bene, aut nihil: egyetértek az aggállyal... ellenben azt mérlegelni kell, h a "talán szar"-t vagy a "biztos fos"-t választja az ember... én nem akarok több fost :-D
Csináljunk egy közgazdaságtanra épülő pártot, amiből minden korábbi politikai elem kizárásra kerül. Hiteles program, megvalósítási garancia, transzparencia. Ennyi. Még nem késő :-D
progressive attack 2013.06.26 14:22:44
@Balt: látom, sikeresen kiragadtad a mondandóm lényegét. Gőzöd nincs az imf védőháló lényegéről. Csak annyit látsz, hogy HITEL. Az a baj, hogy amíg az ilyeneknek szavazati joguk van, addig azerbajdzsán a jövő...

Ne köcsögözz. Azt mondtam, buta vagy és nem szitkozódásból. Hanem mert az is vagy.

Azt már meg sem merem kérdezni, hogy ha 2008-ban nem szaladtunk volna az imf hez, akkor mi lett volna szerinted... gondolom az imf eu ellenes kulacsos ősturul bandába tartozol te is, aki szerint mi vagyunk a világ fasza. Szánalmas ez az ország, de csak az ilyenek miatt, mint te... tisztánlátás nulla, számolni nem tudtok, csak ontitek magatokból a baromságot, amiért mi fizetünk... ébresztő... (jah és megjegyeznem nem vagyok baloldali, de jobb sem... ellenben tudok számolni...)
A bizalomhiány veti vissza a keresletet Az ingatlanpiac már hatodik éve lejtmenetben van, az építkezések gyakorlatilag leálltak, és a használt lakások piacán is folytatódik a visszaesés. A kereslet növekedését az olcsó banki kölcsönök hozhatnák magukkal, azonban a hitelezés…..
progressive attack 2013.05.15 20:13:37
A helyzetet tovább bővíti az a jelenség is, hogy aki kicsit is képben van a hitelezés terén, az jól tudja, hogy a jelenlegi alacsony referencia kamathoz kötött hitelek felvétele majdnem akkora bizonytalanságot (kockázatot) hordoz, mint anno a devizahitelek. Csak most nem kamat+áfolyam kockázat van, hanem csak kamatkockázat. De az óriási. Gondoljuk el, natívan számolva az alábbit: van egy lakáshitelünk igen kedvező feltételekkel, melyet ma felveszünk mondjuk 8% kamatra. Ebből legyen 4,5% a BUBOR. Ha a BUBOR a 2009 elején tapasztalt 9-10% körüli értékre ugrana, ez azt jelenti, hogy a 8%-os hitelünk kamata 12,5%-ra emelkedik. Ami pontosan egyezik azzal a kamatszinttel, ami helyett anno a devizahitelt választották a hitelfelvevők.

NEM lehet kijelenteni, hogy alacsony kamatkörnyezetben referencia alapú hitelt felvenni biztonságosabb mint devizahitelt. Az előző példán keresztül majd 60%-al emelkedett meg a kamatterhünk. És valóban, a tőke ugyan nem emelkedik, de a havonta fizetendő hiteldíj igen.
Szóval pénzügyileg helyes magatartás az, ha nem vesznek fel a fogyasztók hitelt rekord alacsony BUBOR mellett.
Plusz azt azért még hozzátenném, hogy pont akkor függesztette fel a jogszabyál adevizahitelek nyújtását, amikor a hitelfelvevők nettó jól járhattak volna vele. Gondoljuk csak el, CHF hitelt felvenni 250-270-es sávban... no de mindegy. ez már egy másik mese.

csak óvatosan...
progressive attack 2013.05.15 20:22:14
@Unagig: a ballib kifejezésed hogy jön a hitelfelvételhez és gazdasághoz? remélem tudod hogy a gazdaság lefolyásába csak koncentrált poltikai erők esetén lehet beleszólása a politikának és te pont ezt bizonyítod a hsz-eddel...

EGYÉBKÉNT: 5 kölcsönszerződésem van, egyikben sincs képlet. világosan le van írva, hogy fizetni kell és ennyi. ja hogy nem a kölcsönszerződésre gondoltál hanem az üzletszabályzatra? potnosan kellene fogalmazni.

senki nem mondta, hogy a hitelfelvétel egyszerű témakör. pénzzel bánni komoly, ne várd senkitől, hogy egy annuitást magyarázzon el egy pénzügyekben kevésbé jártas embernek. nem lehetetlen, de nem is egyszerű.

ha a deivzahiteles időszakra gondolsz, hibázott az akkori kormány, hibáztak a bankok, és hibázott a fogyasztó is, aki nyaralni ment a családi házára felvett jenhitelből. szánalmas.
a bankok nem voltak előrelátók, az állam és az mnb nem tett semmit azért hogy kordában tartsa a hitelezést (a pénzügyi stabilitást veszélyeztette konkrétan az MNB azzal, hogy nem lépett közbe), az emberek meg szánalmasak. mondom ezt úgy, hogy több devizahitelem van, mindegyiket fizetem és mindegyik hibátlan. de nem nyaralni voltam, és lapostévét sem abból vettem.

egyszóval tartsuk távol a politikát a gazdaságtól. azért vagyunk itt ahol vagyunk, mert engedjük hogy a politika beleszóljon a gazdaságba.