Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szabojanos002

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Werther Effect Szombat estére 2015.01.17 23:17:49
- Enthusiastisch, egyszerűen nem tudom leírni, mindig görögül jut eszembe - Nem tudtam, hogy az is görög szó -Pedig az...Enthousiasmos Majd következik a napi etimológiai tudásbővítés. Mindig tanulok tőle valamit. Nem okoskodik, élvezettel magyaráz, miközben több éves rutinnal…..
Tavaly májusban tudtuk meg, hogy Bayer Zsolt az NKA miniszteri keretből nyújtott 35 milliós támogatásával újraforgatja a régi nagysikerű Másfélmillió lépés Magyarországon című sorozatot. Bayer az Indexnek úgy nyilatkozott, a Magyarországon készülő, 14 részes és a…..
szabojanos002 2012.11.20 13:36:15
10-15 perc alapján azt mondani egy 14 részes sorozatra, hogy szar, olyan, mint 15 sor alapján azt mondani egy kommenteizőre, hogy hülye, szar ember. Ami szerintem kicsit felületes.

Aki hibát akar találni a sorozatban, az fog is. Ha Bayer Zsolt feltámasztott volna 30 darab 120 éves bácsit, hogy pontosan ugyanazokat az embereket szólaltassa meg, akkor az lenne a kritika, hogy semmi új nincs benne, fantáziátlan, lemásolta a Rockenbauer-féle sorozatot.

Azonban ennek a sorozatnak szerintem sokkal mélyebb üzenete van a városi, a vidéket csak tv-ből ismerő emberek felé, minthogy fennakadjunk azon, hogy kinek tetszik a vágás, meg kinek nem tetszik a zene vagy épp a narrátor orgánuma, személye vagy a hangsúly a mondatok végén.

Az eredeti sorozat célja kétség kívül az volt, hogy bemutassa a magyar vidéket annak értékeivel és gondjaival együtt, ugyanis ha valaki tényleg megnézi felnőtt szemmel a Rockenbauer sorozatot, akkor nem kerülheti el a figyelmét, hogy bizony már ők is számos kritikával illették az akkori körülményeket. Viszont, volt még mit bemutatni, voltak emberek, voltak mesterségek.

A Bayer-féle sorozat szerény személyes meglátásom szerint egy üzenet vidékről, amit én, mint vidékről nemrég városba költözött fiatal, teljesen átérzek. Ez a sorozat arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy a vidék fogy. Azért kevés embert látni a falvakban, mert tényleg egyre kevesebb ember van a falvakban. És ezt szemléltetni kell valahogy, mert különben nem tűnik fel. Amellett, hogy kevés a magyar, egyre több a kisebbségi, ami igenis valós probléma. Lehet, hogy valaki nem találkozik ezzel mert olyan kiváltságos környéken vagy városban lakik és van alkalma, hogy a sorozat zenéjét vagy szövegét kritizálja. Ha azonban a kertjéből lopnák a zöldséget és a gyereke olyan iskolába járna a faluban, ahol a 16-ből 14 osztálytársa kisebbségi, akik megverik a tanárt, elveszik a gyerektől az írószereit és cserébe néha tetvet, akkor egyet tudna érteni azzal a néhány, még így is nagyon burkolt és cizellált megfogalmazással ami próbálja felhívni a figyelmet a vidék problémájára. És akkor nembeszélve arról, hogy külföldiek veszik meg a földeket, telkeket, így tényleg kihalóban van a vidék. Ezek a dolgok igazi, valós problémák, ami talán a legjellemzőbb manapság a vidékre, nemúgy, mint 32 évvel ezelőtt. Tudnék mutatni olyan falvat a kedves kommentezőknek, ahol nem mernének végigsétálni, még nappal sem!

Nem csoda, hogy depresszív a sorozat. Menjen le valaki vidékre tetszőleges megye 600 fős falujának a végére lakni és ő is depresszív lesz. Aki csak sétálni jár vidékre aztán meg ugrik vissza a Sziget-fesztiválra, annak erről fogalma sincs.

Ugyanakkor a remek operatőri munkának köszönhetően, a lehangoló üzenetetn túl, azt is bemutatja a sorozat, hogy sokat fejlődött a vidék, épülnek a várak, néhány vidéki erős egyéniség, többnyire polgármesterek próbálnak kultúrát lecsempészni a fővárosból, stb.

Végezetül az utolsó kommentre reagálva kicsit, nem tudom, ki az a Waberer Úr, nem is nagyon érdekel, hogy mekkora vállalkozó, de abban biztos vagyok, hogy ha nem lenne körülkerítve az az erdő, szépen lassan elkezdene fogyni... épp úgy, mint a kastélyt/szállót körülvevő mozdítható tárgyak...