Regisztráció Blogot indítok
Adatok
grungi

37 bejegyzést írt és 207 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Üdv, Napokban futottam bele ebbe az ígéretes kiadványba. Ugye nemrég írtam a Star Wars D6-os kiadásáról, ami meghatározó volt a korai rpg-s életemben. Nos a Star System: Every Star A Destination kampánykönyv pontosan ezt az életérzést próbálja visszaadni. Kértem sajtópéldányt, de nem bírtam…..
Sziasztok,   Vallomással tartozom, én nem szeretem azokat a szerepjátékokat, ahol vég nélküli legózással és végtelen szabályjogászkodás mellett kell bonyolult harci helyzeteket megoldani. Nálam a csata legyen néhány körös, gyors és egyszerű matekos. Ezért a dnd 3. és 4. kiadástól tartózkodtam. Az…..
grungi 2020.09.19 19:54:26
@Lukáts Tiborc: Valóban bizonyos szemszögből lehet drágának tartani. Én gyűjtői és egyéb okokból vettem meg.
Ugyanakkor aki nem akar ennyi pénzt kiadni annak van (közel)ingyenes megoldás is. (Feltéve ha mégis vállalod az angolt.)

Kockák valóban drágák, de mondjuk láttam 1000 ft alatt is szettet, egyébként meg számos kockadobó létezik neten, applikációkban. (Aki meg már aktív játékos, de még nem dnd-zett, annak valószínűleg van már kockája.)
Aztán ott van karakterlapok kérdése. Ezeket ingyenesen le lehet tölteni a Wizards oldaláról.
media.wizards.com/downloads/dnd/StarterSet_Characters.pdf

A kaland már problémás, legális forrásból nem beszerezhető, hiszen pont ez a fő selling point a Kezdőkészletben, de tudtommal a magyar dnd csoportban megosztotta valaki a fordítását. (Nem biztos, hogy a teljes.)
Ugyanakkor számos alternatíva létezik, akár angolul a dmsguild, de magyarul is sok kalandot írtak 5E alá.

Szabályok: www.5esrd.com/ vagy a magyar facebook-os dnd csoport megosztásai között van egy magyar verzió.

Üres karakterlap meg szintén számos akad az interneten.
Lényeg, hogy aki 0 forintot hajlandó áldozni a kipróbálásra, annak is megvan a lehetősége.
grungi 2020.09.21 15:09:45
Jut eszembe, az előző kommentben említett dnd csoportos szabálykönyv fordításnak ez az eredetije: media.wizards.com/2018/dnd/downloads/DnD_BasicRules_2018.pdf

Ez több, mint a Kezdőkészletes, mert pl. karakteralkotás is van benne, igaz csak az alaposztályok alapverziói. Vagyis mindegyik osztályhoz csak egy alosztály van.
grungi 2020.09.22 15:07:15
@FélszipókásŐsmoly: Köszönjük a kiegészítést!
Az egész valahol a főiskolán kezdődött. Egy elsős hallgató előállt az ötlettel, hogy csináljunk szerepjáték klubbot. Akkor, bevallom, el sem tudtam képzelni, hogy mire gondol. Termetes szabálykönyvekkel és karakterlapokkal egy októberi délutánon bevettük magunkat az egyik tanulószobába és elkezdtük…..
Sziasztok,   Csapatommal kipróbáltuk a tavaly megjelent Dungeons and Dragons 5E Essential Kit Roll20 verzióját. Ez a kiegészítő a kezdőknek szól. Lássuk, hogy milyen volt spoilermentesen...
Kedves Mindenki! Eddig se volt kérdés, de most talán már mások is elhiszik nekünk: az egész világ- és nemzetgazdaság egy hatalmas lufi, ahol Münchhausenként a saját hajánál fogva próbálja magát mindenki kiemelni a mocsárból (és felszínen tartani), eközben felesleges mesterségek pénzelését öncélú,…..
grungi 2020.03.16 22:25:31
@Santer: Nos igen semmilyen túlkompenzáló egyezményecske meg hisztérizáló szervezet nem véd meg a valós problémáktól.
  Üdv,   Volt egy posztom a szerepjátékos vlogokól csatornákról: https://grungirpg.blog.hu/2018/08/19/szerepjatekos_stream_per_vlog_ajanlo Ennek kapcsán jutott eszembe, hogy írjak egy cikket azokról, akik valamilyen formában bevételt szereznek a szerepjátékos témában készült anyagok…..
Nem értem, miért voltak kételkedő hangok még ma is Facebookon, hát világosan megmondtuk, hogy 2019 a Golden Axe éve, szóval íme, itt a Golden Axe-adás. Tényleg. Nem átverés. Az első évad óta emlegetjük, hogy valamikor majd beszélünk róla, azóta ez a legnagyobb vaporware-ekkel felérő ígéret lett, a…..
grungi 2020.01.02 20:04:03
@Bobby Newmark: A karaktercserét mi is megcsináltuk. Igaz csak a kinézetét módosítja a modellt nem, ill. vegyesen, mert ha husira cseréled, akkor az nem tud harcolni.
grungi 2020.01.03 12:45:51
@Reactor: A Death Addert mi is legyaktuk egy csapással, de asszem elég jól kell pozicionálni, meg ha elsőre nem sikerül, akkor buktad a csítet.
Helló, Ha már fellobbant a Star Wars láz én is elővettem pár hete a West End Games D6-os SW alapkönyvét, ami a Valhalla gondozásában jelent meg 1994-ben magyarul. Íme: Az egyik kedvenc sci-fi szerepjátékom. Még a megjelenéskor vettem meg és játszottunk párat, de aztán a többiek nem igazán…..
Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor…..
Történt, hogy Empe - akivel épp idén volt adásunk a Retro Esport Competition örvén - meghívott minket a REC gálára, hogy tartsunk élő felvételt. Belementünk, de az idő rövidsége meg szervezési összenemillések miatt végül vendég nélkül vettük fel az adást, és ha már így alakult, kísérleteztünk is…..
Nagyon-nagyon régi adósságot törlesztek most. Évekkel ezelőtt, még bőven a pre-podcast érában kaptam egy lelkes levelet egy olvasótól, aki jelezte, hogy ő eléggé képben van a repülőgép-szimulátorokat illetően, és erről van egy elég terjedelmes anyaga, amit akár az IDDQD-ra is kitehetek. Örömmel…..
!!!Reklám következik!!!..
Amikor év elején felvettünk egy adást Buttinger Gergellyel, homályos ígéretként elhangzott, hogy egyszer majd a legendás Boros-Szikszai művészpárossal is készítünk egy felvételt. Ennek az ígéretnek a felét most betartjuk, új adásunk vendége ugyanis Szikszai Gábor, akivel elég szokatlan helyzetben…..
grungi 2019.10.07 11:12:20
@Bergyilkos Bohoc: Nekem pont emiatt tetszik, amit csinálnak.
IDDQD Checkpoint 5x14: CD Projekt 2019.09.05 23:36:06
Mivel múltkor a tizenötödik adást előrevettük a téma aktualitása miatt, most érjük be magunkat a számozással, és jön a tizennegyedik adás, mégpedig egy régi ismerőssel, a Gamer365-ös Klárival, aki már Remedy- és Prince of Persia-ügyben is helytállt nálunk. Most egy újabb szerelméről, a…..
grungi 2019.09.12 13:46:41
@molnibalage: Az a jó, amikor részenként emelik kicsit az erőszintet, mint az EOB-ban. Az első részben full noob volt a csapat a második részben 6-7 szinteken kezdtél. Az elsőben nagyjából meg lehetett közelíteni az EOB2 szintjét, addig a kettőben meg a 10 körül végeztél talán.
Igaz manapság amikor heti 100 szint alatt már unalmasnak tartják a játékokat kivitelezhetetlen lenne.
grungi 2019.09.12 13:50:47
@grungi: Jó, manual szerint 13 volt az elméleti vége: www.lemonamiga.com/games/docs.php?id=590
Helló Olvasók! R.Talsorian Games-től megérkezett a legújabb CP játékuk a RED Jumpstart Kit-je a DriveThru-n keresztül.. Thx J Gray! Lássuk mit tartalmaz.    A tervek szerint jövőre érkezik a Cyberpunk 2077 videójáték 3 platfromon és ehhez készítettek egy kezdőszettet, alapkönyvvel, segédlettel,…..
Gólözönt a mai foci-vb-döntőhöz, drága sporttársak. Előtte még pont meg tudjátok hallgatni a lenti adásunkat a focis videojátékokról - ha pedig utána hallgatjátok, hát kaptatok egy jó podcastet egy szar meccs után, trollolo. Mert hát úgyis a franciák nyernek, de szerencsére ezt a vébét is sokszor…..
grungi 2019.06.30 10:26:44
@Stöki: Hopp erre nem gondoltam, meg kell, hogy kövesselek.
IDDQD Checkpoint 5x11: E3 2019 2019.06.16 23:49:47
Igen, én is tudom, hogy 9 után nem 11 jön, a tizedik adás is meg van vágva (sőt, earlyben kint is), de ez a tizenegyedik aktuálisabb, ezért most ezt lövöm el, aztán pár nap múlva a tizediket is. Az 5x11 adás témája ugyanis az E3, ami - mivel pár perccel vasárnap éjfél előtt megy ki a poszt, még…..
grungi 2019.06.17 18:25:21
IDDQD Checkpoint Mini #102: Gods 2019.06.08 23:21:52
Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor…..
grungi 2019.06.13 07:51:23
@-Szűcs Gyula-: Jobban, mint a Checkpoint Creatures-es zenéje? :)
Alaposan felbolygatta a hazai képregénykedvelők vasárnap délutánját a Vitanum kiadó vezetője, amikor egy hónappal előre hozta az idei karácsonyt, és mindenkinél szélütést meg szívbillentyű-zavarokat okozva bejelentette a Facebookon: ismét lesz Rahan a Kockásban!..
grungi 2018.11.26 13:00:41
Sziasztok!   Ebben a cikkben egy elfeledett klasszikus különleges feldolgozását szeretném bemutatni. Ez pedig a Kard és Mágia szerepjáték alapjaira épült Azael által készült rendszer lenne. Nincs külön neve, mert egy MAGUS fejlesztőversenyre íródott, talán legrövidebben a KéM MAGUS lehetne a…..
Nagyon sok szerepjátékos ismerősömön azt látom (és hát mi tagadás, néha engem is elkap a gépszíj), hogy a kockái olyanok, akár másnál a tetoválás. Először csak egy szett, aztán még pár darab, mert amúgy is kell, most akciós, ilyen még nincs, és hát [illessz be ide kedves Olvasó egy véletlenszerű…..
Na heló röfik! Minden feliratkozómnak köszönöm az érdeklődést, sajnálom, hogy nem posztoltam az elmúlt időszakban, de most ezért írom ezt a posztot:Sajnos túl elfoglalt lettem az elmúlt időszakban, de július közepéig nem fogok ráérni, azután már vizsgamentes leszek, ami sajna nem jelenti…..
grungi 2018.09.15 15:30:59
Üdv Olvasók! R.Talsorian Games-nek köszönhetően beletekinthettem a Witcher szerepjátékba, egy sajtópéldányon keresztül, lássuk, hogy milyen értékeket rejteget ez a mű: A Witcher RPG a méltán híres Cyberpunk 2020 RPG rendszerét használja, ami szerintem nagyon logikus választás, mert a Witcher…..
grungi 2018.09.13 10:25:47
Alapvetően az üzleti modell miatt írtam ezt, ahogy írtam a cikk végén, de az egymást váltogató öszvérmegoldásokkal tarkított rendszerek is problémásak.

Jól mutatja, hogy pár éve egy srácnak sikerült 20 oldalban lefektetni egy olyan rendszert, ami 20 év nyűglődést spórolt volna meg és bemutatja, hogy ha értelmes alapokra helyezték volna a fejlesztést az eredeti készítők, akkor nincs annyi probléma vele:

lfg.hu/67887/rpg/rpg-fejlesztes/azael-kard-es-magia-setting/

A Witcher (És a 2020) ehhez képest konzisztens és a szerepjátékot támogató rendszerrel rendelkezik. Azt akartam bemutatni, hogy lehetne jól csinálni, nem hibamentesek a fenti termékek sem, de minden téren jobban hasítanak, mint ahogy a M* fog valaha. (A magyar szerepjátékos narancs.)
Elhiszem, hogy sokan szeretik, kötődnek hozzá, a nosztalgia, vagy egyéb okok miatt, de objektíve vannak nála jobb rendszerek.

Jó, hogy feltettétek a kérdéseiteket, mert ihletett kaptam, hogy írjak egy posztot a fenti M* verzióról, hogy lehet jól is csinálni.
Nem akarok senkit lebeszélni, vagy részletekbe menő vitát folytatni az egyes kiadások hibáiról, inkább bemutatni, hogy lehet még jobb a dolog. Nektek meg jó játékot!
Ez fincsinek tűnik...