Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mr. Bear

0 bejegyzést írt és 271 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A töltött halról, azaz jiddis nevén a gefilte fishről lesz szó, ez ugyanis az egyik legtradicionálisabb zsidó étel, talán sokan ismerik, de azt talán kevesebben, hogy ennek az ízletes ételnek létrejöttét két háláchikus (vallásjogi) dilemma késztette. Kezdjük az elején. A Talmud és a hozzá…..
Tavaly Novemberben beneveztem egy jópofa és egyedi futóversenyre, jobban mondva egy össznépi futóeseményre, ahol a résztevőket futás közben és után (egy nagy záróshow keretében) nyakon öntik festékporral hogy kiszínesítsék a futóélményt. Tényleg jó mulatság volt és még sportoltam is. A…..
A legtöbb szülő komoly célokat tűz ki gyermeke jövőjével kapcsolatosan, de amikor egy 5 éves gyerek iskolai felvételihez mellékelt 15 oldalas bemutatkozása valahogy kiszivárgott a neten, az még a kínai közösségi médiában is kiverte a biztosítékot. A megdöbbenést keltő dokumentum szerint, a…..
Bizánci pénzek nyomait találták a Torinói Leplen a padovai egyetem és amerikai kutatók közös munkája során. Munkájukat publikálta a Journal of Cultural Heritage és foglalkozott vele egy Kanadában tartott konferencia is. A kutatók elképzelhetőnek tartják, hogy még az 1000. év előtt hozzádörzsöltek…..
Mr. Bear 2019.09.19 23:18:25
@Veszéjben a lyogállamiság !: Az egyháznak nincs erről álláspontja, hiheted, hogy a lepel autentikus tanúja a feltámadásnak, de azt is, hogy sokkal későbbi tárgy. A kereszténység szempontjából ennek semmi jelentősége nincs. Aki hinni akar, annak nincs szüksége tárgyi bizonyítékra, aki nem akar hinni, annak bármit a szeme elé lehet tenni, nem fog hinni benne.
Lassan 3 éves tapasztalatom van a gyerekorvosokkal és védőnőkkel, és egyre többször gondolkozom el azon, hogy tulajdonképpen mekkora segítséget is jelent a jelenlegi rendszer. Eddig 3 védőnővel és 2 gyerekorvossal volt dolgunk, két külön településen, plusz a család többi kisgyerekes tagjával való…..
Mr. Bear 2019.09.07 22:14:16
@acycloren: az iskolában már rég nincs környezettanulmány és családlátogatás, miről beszélsz?
Gyakran előfordul, hogy a szülő a pedagógusra mutogat, a tanár pedig a szülőt hibáztatja a gyermek viselkedéséért. Kinek nagyobb a szerepe a gyereknevelésben? Szokásos az első reakció, hogy egyértelműen a család feladata a nevelés. Akkor az iskolában tényleg "csak" oktatás történik? Sok szülő…..
Mr. Bear 2019.09.01 06:04:36
@Leylandi: csatlakozom. Így van. De próbálkozunk, szülőként meg tanárként is.
  Az egyik női oldalon érdekes cikkre bukkantam a minap. Kicsit megszólítva is érzem magam, mert az olvasás szeretete mellett a kötelező olvasmányok közül némelyik nagy kedvencem, az indított el a könyvek szeretete felé, ráadásul legnagyobb csemetém másodikos lesz a jövő héttől. Az említett cikket…..
Mr. Bear 2019.08.25 14:22:23
@G.R.Reventlov: Teljesen egyetértek azzal a megszorítással, hogy ettől még szabad, sőt kell is néha frissíteni a kötelező olvasmányokat. Saját pédám: tavaly nyáron elhatároztam, hogy újraolvasom a Varázshegyet, húszas éveim egyik meghatározó regényét. Már előre csurgott a nyálam, mekkora élmény lesz. Nem volt az, feladtam, rosszkor, rossz időben került a kezembe, inkább becsuktam a könyvet, nehogy visszamenőleg csalódjak Thomas Mann zseniálisságában. Szóval sok ebben a paraméter: az olvasó életkora, élethelyzete, a társadalmi valóság körülötte, a hagyományok, az a törekvés, hogy egy egész nemzetnek legyenek közös olvasmányélményei (ilyen nálunk a János vitéz, Toldi, A Pál utcai fiúk, az Egri csillagok - az utóbbi most farol ki ebből) stb.
Mr. Bear 2019.08.25 14:23:24
Nagyon nagy reményekkel vettem kézbe Grecsó most megjelent Vera című regényét, ami a mottók tanúsága szerint A Pál utcai fiúk és az Abigél nyomdokain szeretne lépdelni. Nem mondom, hogy nem jó regény, de nem adnám 14-15 évesek kezébe, nem tetszene nekik a lassú történetmesélés, a főhős sok belső tépelődése (amiről a narrátor számol be), és talán jobb lett volna, ha nem a 80-as években játszódik, ami történelmi regénnyé is teszi egy kicsit. Úgyhogy csalódtam, mert ennek a korosztálynak nincs semmi, ami nem igénytelen, pusztán szórakoztató ponyva. nem baj, ha ilyeneket olvasnak (Szent Johanna gimi és hasolnló végtelen sorozatok), de nincs semmi nekik szóló, ami felérne A Pál utcai fiúkkal, amit mindenki szeret ötödikes korában. Én kísérleteztem az Abigéllel, kudarc volt.

Ami az elavult szavakat illeti, a helyzet sokkal drámaibb, mint amilyennek látszik. 12 éves gyerekek számára elavult, soha nem hallott szó a földönfutó, alamizsna, dorgál, kecsegtet, fösvény, nekigyürkőzik, abrak, zsámoly, tarkó (!), sikátor, restell, serény. Mind benne van a Toldiban, és a mai felnőttek igényesebb szókincsében is, de a Toldit olvasva meg kellett magyarázni őket. Ezekből a gyerekekből soha nem lesz olvasó ember, túl nagy erőfeszítés lenne nekik.

Amúgy én olvastatok Rejtőt is, és ő sem teljes siker mindenkinél, vannak, akik kifejezetten utálják, pedig ha valamiben konszenzus van az idősebb generációkban, akkor Rejtő megítélésében az van. Az egri csillagok meg néhány éve megnyerte a Nagy könyv szavazást, mint az ország legnépszerűbb regénye, a mai fiatalok meg hülyét kapnak tőle. Szvsz ennek az egyik oka épp az agyonhájpolt Harry Potter (félreértés ne essék, én is olvastam és szeretem), ami tiszta cselekmény, és az ezen szocializálódott olvasónak már a legkisebb leírás is kínkeserves. Ez persze nem új jelenség, ma élő ember nem élvezi az Iliász hosszadalmas hajókatalógusát, a klasszikafilológia professzorom szerint pedig az ókorban az volt a kedvenc része az olvasóknak (hallgatóknak).

Minden generáció mást olvas, mint az elődje, az én nagyapámnak még Jósika Gyulai Pál, Kemény Zsigmond jutott, ők mára teljesen kikoptak, és mivel szinte senki nem olvasta őket a bölcsészhallgatókon kívül, így senkinek nem veszteség. Mára Fekete István tűnt el teljesen, ez még sokaknak jó gyerekkori élmény, így sokaknak fáj. Talán nem is maga a mű kikopása, hanem annak a világnak az eltűnése, amit ábrázol: tisztesség, őszinteség, erőfeszítés, egymás tisztelete stb. ma valahogy kevésbé triviális jelenségek. Fekete István műveiben nyoma sincs a fogyasztói világ kultuszainak, a gyors meggazdagodás utáni vágynak stb., a mai fiataloknak meg ebben kell utat találniuk. Na, és ehhez nincs iránytű, Grecsó Verája sem az. Sajnos.
Mr. Bear 2019.08.25 18:33:57
@Mayerné Répási Adrienn: Nekem azért csalódás, mert az örökbefogadottság témája nincs benne rendesen kibontva. A gyereknek a végén csak beleverik az orrát az igazságba, de se arról nem tudunk meg semmit, hogy ő honnan jött és miért adták örökbe (a párhuzamos történet, az apa sorsa mögött ott a történelmi tragédia, mindent értünk), se arról nem ír Grecsó egyetlen hangot sem, hogy mit kezd ezzel a gyerek. Pedig az alapállás nagyon jó egy ifjúsági regényhez, hiszen szinte nincs olyan kamasz, akiben önmaga keresése közben legalább egyszer nem suhan át a gondolat, hogy vajon ő a szülei gyereke-e. Szerintem a fő hiba az, hogy 10 évesre kalibrálta a főszereplőt, 14 évesen hitelesebb lett volna. A körítés tényleg zseniális a késő Kádár-kor mindennapjaival, meg az egyszer felbukkanó Komócsin elvtárssal, de míg az apa, Sáriék, az iskolatársak portréja hibátlan, az anya itt is elmosódik. Annyit ki lehet következtetni, hogy az egyetemet a terhessége miatt hagyta abba, de miért nem folytatta a vetélés után? Ha pszichésen nem tudta feldolgozni a vetélést, és utána csak az örökbefogadott gyereknek élt (ez OK), akkor hirtelen miért megy el mégis pincérnek, és löki bele a gyereket a felnövésbe? Nincsenek jól megragadható motivációk. Azzal is gondom van, ahogy Vera tűpontosan kiszámítja a felnőttek reakcióit, és azonnal átlátja a váratlan helyzeteket, hiteltelen, ezt még a felnőttek sem tudják mindig.
A tanév kezdésével kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat bizonyára már megismerték a kedves szülők. Van, ahol a kollégák már a tanév végén egyértelmű információkat tudtak adni a következő tanévről, de az iskolák többsége augusztus 20-a után kezdi pontosítani a részleteket, Böngésszék bátran iskolájuk…..
Mr. Bear 2019.08.24 21:19:47
@Segna: valahol bájos a dühöd, ha jól értem

1) ahol a férjed tanít, ott lazán veszik az augusztusi munkaidőt, és nem volt komolyabb e-kréta képzés
2) a gyereked tanára szemét módon nem használja a magántelefonját arra, hogy tájékoztasson, de más csatornákon sem teszi ezt

s e kettő eredője az, hogy minden szar, és a tanárok nem hajlandók a tanításon kívül semmit csinálni.

Szerintem rosszkor vagy rossz helyen. Én annyi hibát írtam már le az e-krétának, hogy tele vele a postaláda. Általában megköszönik értékes meglátásaimet, aztán nem történik semmi. Kétszer sokalltam be. Egyszer egy ilyen levélváltás egy éves évfordulóján, amikor ismét beleütköztem a hibába, és ezt nem átallottam megírni nekik. Na, akkor kioktattak, hogy az nem úgy van, hogy ők csak úgy fejlesztenek a vakvilágba, csak azt csinálják meg, amit a Klik megrendel tőlük. Másodszor meg akkor rágtam be, amikor (még tavaly) közel egy hetem ment el a tanévváltásra nyáron, mert egyenként kellett létrehoznom 196 csoportot, és feltölteni őket a gyerekekkel. Na, akkor leírtam nekik szájbarágósan, hogy hogy lehet ezt egy egyszerű excel export-importtal megoldani. És megcsinálták! Ezt meg. Egész büszke voltam magamra, amíg fel nem fogtam, hogy ezért egy normális országban az ember kiállít egy számlát sok-sok nullával a végén, én hülye meg ingyen leírtam nekik. És tudod, nem mernék arra mérget venni, hogy valaki nem állította ki azt a bizonyos számlát. A e-kréta nem a tanárok fogalmatlansága miatt nem működik, hanem mert szar az egész. De ezt a szülők annyira nem láthatják.

AMi meg az adatvédelmet illeti, kösz a tippet, még ma írok a Hoffmann Rózsa 4.0-nak (már a nevüket se bírom megjegyezni azoknak, akik főállásban teszik tönkre az oktatást), és KÖVETELEM (így szoktad, csupa nagybetűvel, kiabálva?) tőle, hogy azonnal mondja meg, kik olvassák még a bejegyzéseimet. Életszerű, nem?
Mr. Bear 2019.08.24 21:27:12
@Segna: Nézd, én nem mondom, hogy nincs olyan, hogy egy gyereket tönkretesz egy iskola, és egy másikban meg ki tud teljesedni (még iskolán belül, egyik osztályból a másikba kerülve is van ilyen), de azért a nagy többség, aki azzal jön, hogy át szeretné iratni a gyerekét, mert a másik iskolában így meg úgy bántak vele, a végén azzal szembesül, hogy az új helyen ugyanolyan problémák vannak a gyerekével. Mert magukat sajnos mindenhová magukkal viszik.

A matektanár nem tehet arról, hogy elő van írva a tananyagban a kombinatorika, szerintem ő se tenné bele, ha őt kérdeznék, de nem kérdezik.
Mr. Bear 2019.08.24 21:37:02
@DeMarco: ezek értelmetlen szabályok, persze, egyertértünk. De azt a szabályt, hogy nem vágunk egymás szavába, nem zavarjuk sem a társainkat sem a tanárt az órán, megtanuljuk a megtanulandókat, és nem próbálunk meg csalással kibújni alóla stb, folytassam? Na ezeket a szabályokat nem lehet áthágni. Ilyen azt, amit a posztoló ír: ha gondod van, tarstsd be a szolgálati utat, ha arra kérnek, hogy ne menj be az iskola épületébe, akkor ne menj be. Oka van ennek is, sajnos, mert nem lehet azt a szabályt hozni, hogy a normális szülő bejöhet, a bunkó, részeg vagy bedrogozott pedig nem. (Mindhárom saját tapasztalat a múlt félévből, a drogosból rendőrségi ügy is lett, annyira agresszívan fenyegetőzött, vicces módon én voltam az egyik céltáblája, pedig nem is tanítom a gyerekét, de abban az állapotban nem tudta ezt sem felfogni.)
Akik az angol nyelvben egy kicsit járatosak, azok már hallottak a Spanglish angol kifejezésről, ha máshonnan nem, hát a hollywoodi filmekből. Ha jól emlékszem, még egy Adam Sandler film címe is ez volt jó pár évvel ezelőtt. A Spanglish kifejezésen elsősorban az Egyesült Államokban élő spanyol…..
Mr. Bear 2019.08.03 11:31:49
@fackyouman: A szöveg 1909-ben jelent meg Az Amerikai Magyar Népszava díszalbumában, szerzője Kemény György újságíró, úgyhogy valóban kitalált szöveg, és nekem is az az érzésem, hogy a mindennapokban nem beszéltek így a munkások. Ami abszút hitelesnek tűnik benne, az az a rész, amikor a "bósz" (boss) szövegét idézi vagy a saját válaszát mondja (Sunday drunk voltam; me not drunk, me little boy to much sick; that's all right = acórajt), de nyilván valóban kárférnak mondták carfare = viteldíj szót stb., de hogy az ugrálhat helyett dzsampolhat, az egyedülálló, szingli helyett cingelt mondtak volna úton-útfélen, azt nehezen tudom elképzelni. Idegen szavak akkor kerülnek be a beszédbe, ha olyan dolgot kell megnevezni, amire nincs megfelelő szó. Miért nevezték volna schooner = szkunernek a sört?

Kemény György sok más életkép közé ékeli a fenti párbeszédet, a többiben használ ugyan angol szavakat, de csak mértékkel (pl. burdos), én azt tippelem, hogy ez a szöveg egy szándékosan eltúlzott karikatúra, ami nem volt idegen Keménytől, aki vicclapot is szerkesztett Amerikában Dongó címmel.

A témában abszolút hitelesnek tűnik számomra Oravecz Imre regénytrilógiájának második része, Az amerikai fürj. Ennek Amerikába vándorolt szereplői pontosan úgy beszélgetnek egymással, mint Kemény művének többi részében.

Itt lehet elolvasni az egészet: archive.org/stream/ldpd_7395121_000/ldpd_7395121_000_djvu.txt
Az “Amerikából jöttem, mesterségem címere:..”, a hatvanas és hetvenes évek egyik legkedveltebb gyerekjátéka volt. Annak, aki nem emlékszik rá, vagy még nem élt akkor, itt található egy rövid leírás arról, hogy is játszották annak idején: A kiválasztott pár - közös megbeszélésük alapján- valamilyen…..
A gyereknek tízórait készíteni komoly kihívás, mert gyakran rutinszerűvé válik az a néhány étel, amit a gyerkőc egy idő után szintén rutinszerűen elkezd hazahozni, mert unja. Az ötletek egyre fogynak, a gyerekek elkezdenek válogatni és ha kérdezzük őket, hogy minek örülnének csak annyit válaszolnak,…..
„Miért tanítsunk kortárs irodalmat? Én csak azoktól szeretek olvasni, akik már meghaltak." – hangzott el egy leendő magyartanár szájából az előző két mondat, egy gólyáknak szóló irodalmi szemináriumon. Legelső magyar órám az egyetemen, nem baj, mi többiek, majd itt jól kiállunk a kortárs irodalom…..
Nemrégiben olvastam, hogy valami barom (mi másnak nevezném az ilyet?) panaszt tett a mentősökre, amiért életmentés közben zajongtak, villanyt gyújtottak, és ezzel őt zavarták. Rohadj meg, hülye állat - gondoltam, ahogyan azt vélhetőleg mindenki tette, olyanok is, akik nem gépelnék be a blogjukba a…..
A közbeszéd csak Új temetőnek nevezi a muskátlikkal, árvácskákkal,virágokkal díszített és súlyos tízmilliókból megújított Szent István teret. Fűre lépni tilos! Kutyát sétáltatni tilos! Gyerekeket bevinni tilos! Akkor vajon mit szabad? Nézegetni, ücsörögni azon a kevés padon, ami itt helyet kapott.…..
Mr. Bear 2018.06.23 06:19:12
Kolosi Péter a Sorozatwiki blognak azt nyilatkozta, hogy azért Puskás Peti és Kiss Ramóna vezeti majd a Celeb vagyok, ments ki innen! reality következő felvonását, mert a Rádió 1 nem engedte el Sebestyén Balázst és Vadon Janit. Az RTL programigazgatója elmondta, hogy a Class FM (Balázsék előző…..
Mr. Bear 2017.11.18 11:14:36
@zuhanorepulesss: Bocs, de tényleg nem nézek ilyen műsorokat. Hihetetlen? Nem érdekelnek, tudom, kihaló emberfajta vagyok. A celebhíreket kénytelen vagyok valamelyest követni, hogy lépést tudjak tartani az ebben élő tanítványaimmal (akiket amúgy sajnálok amiatt, hogy ez tölti ki a napjaikat ennél sokkal kreatívabb és az embert építő tevékenységek helyett), de nézni, na azt már nem.
Mr. Bear 2017.11.18 11:21:17
@,,: Szerintem meg éppen itt kell meghúzni a határt, hogy ne kelljen állandóan méricskélni azt, mi az, ami még belefér.

Amikor kirobbant ez az egész botrány, beszélgettem erről a tanítványimmmal, MINDEN 14 éves lánynak volt egy olyan története, hogy beszóltak nekik, buszon megpróbálták őket fogdosni, nyomultak rájuk. Sokkal nagyobb a baj, mint ami a felszínen látszik. Most, hogy a világ nagyobbik része észbe kapott, és felhorkan, ha ilyet hall, van esély a tisztulásra.

Tudom, hogy nem megy majd egyik napról a másikra, különösen azért, mert a gender meg a feminizmus szitokszó azoknak, akik ezzel prímán tudnak (politikailag) manipulálni tudatlanokat. De ahogy 30 éve még mindenki dohányzott, és én voltam a hisztis barom, aki nem bírta a dohányfüstöt, ma meg már egyáltalán nem pc a másokat zavaró bagózás, ez is el fog terjedni. Legalábbis nagyon remélem a saját lányaim és minden most felnövő kislány érdekében.
Mr. Bear 2017.11.18 13:02:05
@,,: Magyarország teljesen indifferens Abszurdisztán. Ahol rendőrt hívnak a halottak napi gyertyagyújtóra, mert migráncs, ott bármi lehet szitokszó, ami a világ más részén tabu (vö. a pápa gyalázásával). Nem is innen fog kiindulni, de előbb-utóbb begyűrűzik.

Az, hogy a nőket nem szabad zaklatni meg fogdosni, eddig is teljesen tiszta volt Amerikában, a bili most attól borult, hogy ennek ellenére mégis mennyi ilyen történik. És ezrével özönlenek a történetek, mint amikor átszakad a gát. Ezt a vizet már nem lehet visszaparancsolni.

A pc lényege az ágyúval verébre, és én ezt New Yorkban értettem meg, amikor át kellett szállnom az egyik metróról a másikra, és Harlemben én voltam az egyetlen fehér ember az állomáson. Ott lett világos, hogy ami az én kultúrámban egy kedves bók, az a másik ember kultúrájában ortomba zaklatás is lehet és fordítva. Csak az működik, ha nullára van gyalulva minden. És legyünk őszinték: mit vesztünk a nullára gyalulással? Semmit, sőt. A szexualitás visszakerül az intim szférába, oda, ahová tartozik, és kikerül a mindennapi társas érintkezésből.
Hat évvel ezelőtt kilenc bátor tizenéves megmutatta az erejét az akkor még 15 éves Sopienak, az angliai Louthban, aki ma szokatlan kijelentést tett...
Mr. Bear 2017.10.14 06:39:57
@Visceroid: Igazi keresztény hozzáállás. A kereszténység sajnos ilyen "liberális".
A nyelvtanulás az egyik legfontosabb teendő annak érdekében, hogy növeljük esélyünk a munkaerő piacon vagy elmerüljünk más kultúrákban. Ehhez azonban már nem kel feltétlenül külön tanárhoz járnunk, és vagyonokat elköltenünk, hanem választhatunk ingyenesen megoldásokat az interneten. Ezek a programok…..
Ebben a posztban a teljesség igénye nélkül, tíz olyan középkori muszlim tudósról lesz szó, akik híján aligha valósulhatott volna meg Európa felvirágzása. Szándékosan nem arab tudósoknak nevezzük őket (bár egy közösséghez tartoztak és az iszlám égisze alatt működtek), mivel etnikumukat tekintve sok…..
A szerdát vártam. Az ötödikesekkel több állomásos csapatmóka lesz. A kincsestérkép leküzdésre váró akadályokat tartogat majd nekik a forró sivatagban. A nyelvtanításban azt szeretem a legjobban, hogy számtalan kreatív módja lehet a tananyag elsajátításának, gyakorlásának. Persze nem mindenki…..
Mr. Bear 2017.08.30 23:33:59
@KovácsLajos19: Köszönöm, ez olyan jól esett, de komolyan.

Fizetés: az enyém idén konkrétan csökken, pedig több órám lesz. Tavaly kifizették a nemlétező kolléga helyettesítését (aka betöltetlen álláshely - magyarul: betölthetetlen álláshely, mert senki nem jelentkezik), idén meg nem. Így jártam.. A mi sulink még egész szerencsés, mert csak négy tanári állásra nem találtunk jelentkezőt, másutt sokkal rosszabb a helyzet.
Mr. Bear 2017.08.30 23:51:59
@MinekLettemTanár: Egyetértek, sokkal fontosabb a szociális kompetencia, mint bemagolni valamit ész nélkül. A történelemmel az a baj, hogy egy 10-11 éves gyereknek még nincs tér- és időszemlélete, jó esetben a szülei gyerekkorát tudja felfogni, mint múltat, én meg jövök neki a hatezer évvel ezelőtt történt dolgokkal. Alsóban az egyetlen térkép, amit látott, Magyarországé volt, felsőben töriből az első lecke első kérdése: vajon miért nincsenek Amerikában ősember leletek. Folytathatnám napestig, agyrém az egész, amit elvileg tudniuk kéne.
Első pillantásra nagyszerű lehetőség a Klebelsberg Képzési Ösztöndíj, de azért érdemes részletesen átböngésznie a pályázati kiírást annak, aki esetleg jelentkezne. Már nem is kell a sorok között olvasni, a szövegből nyíltan kiderül: anyagilag évekre elköteleződött, fizikai értelemben is röghöz…..
Ez a blog eddig egy történet mesélés volt. A történet folytatódni fog, azonban néha meg kell állni, körülnézni, aktuális dolgokon elmélkedni, vagy éppen véleményt mondani. Gyakran gondolkodok azon, hogy a jelenlegi körülmények között lehetséges-e minőségi munkát végezni. A saját elvárásaimnak sem…..
Mr. Bear 2017.09.03 16:17:07
@MinekLettemTanár: "És a vége: becsukod az ajtót, és megoldod aztán hurkapálca nélkül...szomorúan, unalmasabban.... "

Rosszabb: megveszed magad. Vagy megveteted a szülőkkel, akik előbb-utóbb besokallnak, mert közben ezerrel nyomják nekik a demagóg propagandát, miszerint az oktatás ingyenes.
Mr. Bear 2017.09.10 23:36:09
@Cernusco Ridge: Bocsánat, nem értem vagy félreértem. Talán az az oka, hogy 30 órám van egy héten, és a múlt héten szűken számolva is 60 órát dolgoztam. Időnként bemutatkozom a családomnak. Ők megértőek, évkezdés, effélék. Hozzá vannak szokva.

Node: komolyan azt gondolod, hogy a legyártott papírok mennyisége alapján lehet megítélni egy tanár munkáját? Hogy én írjak dokumentumokat a szülőkkel való kapcsolattartásról? Minek? Kinek? Én emlékszem rá, mit beszélgettem velük, másnak meg mi köze van hozzá? A többi pontod ugyanilyen.

Nyugtass meg, hogy viccnek szántad, csak valahol nem találom a humorérzékem.
Hazaértünk. Még mindig kedd. Hat óra van. A férjem már otthon van. Elrámolta a reggeli romokat. Ez kedves tőle. Hálásan megpuszilom. Kipakolom a füzeteket két stócba a konyhaasztalra; melléjük teszem a témazárókat is. Javított, nem javított. A férjem odalép, kezébe vesz egy füzetet, közben…..
Mr. Bear 2017.08.29 07:34:08
@közép dunántúli régió: Nem az SNI nem gyengeelméjű gyerekeket takar. Hanem pl. hallássárültet, nyilván nem kell magyaráznom a mindennapi nehézségeit. Olyan gyereket, aki KÉPTELEN megjegyezni, melyik a bal és melyik a jobb keze. Nem hülye, nem lusta, de nem megy neki. És ebből problémák tonnái származnak. Mire iskolába kerül, többnyire már szénné fejlesztették, különösen, ha odafigyelő a szülő, és mégsem megy neki. Meg olyat, aki másképp látja a betűket, kavarogva, hiányosan. Ő sem hülye, csak éppen ezerszer annyit kell beletennie a tanulásba, mint a társainak, csoda-e, ha kamaszkorában fellázad a sorsa ellen? Nekem van diszkalkúliás tanítványom, ha valaki szorgalmas, akkor ő az, azért kell vele pörölnöm, hogy a 10 mondatos házi feladat tíz MONDAT és nem tíz OLDAL. És ha sorrendiség, ok-okozati összefüggés van, akkor ő leblokkol.

Amivel a laikusok keverni szokták az SNI-t, az a BTMN, ami egyfelől ugyanaz, mint az SNI, csak enyhébb változatban, másfelől van egy olyan alcsoportja, ami előtt mindenki széttárja a kezét: a beilleszkedni képtelen gyerekek. És igen, ezek között vannak biztos olyanok is, akik azért képtelenek erre, mert otthon a kutya sem figyel rájuk. Én is írhatnék történeteket, akár a posztoló, egy Pistikéről, akinek az anyja az elmúlt három évben a hatodik élettársat fogyasztja, az apja meg látni se akarja, te milyen gyerek lennél az ő helyében? Te kin vezetnéd le a feszültséget? Mert ő a tanárokon, amit tiszta szívemből megértek, és próbálok segíteni rajta, de ugyanakkor felelős vagyok a többi gyerek előrehaladásáért, fejlődéséért is.

Megoldás: sok-sok tanár az iskolákba, hogy max. 15 órát kelljen tanítani, és maradjon idő minden Pistikére. Sok-sok ped. asszisztens, hogy ne nekem kelljen takarítani (ezt tettük tegnap, nincs takarítónő), ilyeneket csinálni - félreértés ne essék, nem esik le a gyűrű az ujjamról tőle, de ezért kár volt öt évet eltöltenem az egyetemen.

Megoldás II.: nem felülni annak a szűklátókörű politikai érdeknek, ami egymás ellen hergeli a tanárokat és a szülőket.
Mr. Bear 2017.08.29 07:40:41
@Pan Modry: Botond akkor nem lenne nyolc év után funkcionális analfabéta, ha első osztálytól kezdve évekig ott ült volna egy segítő mellett az órákon, aki minden pillanatban figyel rá. Egy 25-28 fős osztályban jó, ha a tanár minden tizedik fonálelvesztést észrevesz, nem lehet ennyi felé egyszerre figyelni. Botond meg nem fogja feltenni a kezét tízszer, hogy miért, azt poszt megmagyarázza.

Vannak tréningek meg workshopok, az én kolleganőm pl. a saját pénzén tanult a diszkalkúliáról, amikor lett egy ilyen gyereke az osztályában (matektanár). De az, hogy MEGÉRTJÜK a gyerek problémáját, még nem jelenti azt, hogy kezelni is tudjuk. Az egy másik szakma, másik öt év az egyetemen.
Mr. Bear 2017.08.29 17:38:19
@MEDVE1978: Nekem nemrég volt egy olyan tanítványom, aki olyan kuszán és olvashatatlanul írt, hogy az apja sem bírta kisilabizálni. Én igen, de ez mellékes. Fel is mentették írásból, SNI-s lett, és lehetősége lett volna gépen írni, csak persze milyen gépen, az iskolának nincs egy szál se, a szülő meg nem vett neki.

A füzetek javítása nagyon fontos, nem maradhat hiba a gyerek munkájában. Hidd el, nem a betűk formáját nézzük, hanem azt, hogy mindent leírt-e, amit le kellett írnia, én háklis vagyok az elrendezésre, ti. hogy szellős és jól áttekinthető legyen a vázlat, mert azt könnyebb megtanulni, effélék.