Regisztráció Blogot indítok
Adatok
d.homolya

61 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Svájc szavaz. Miről is? Egyszerűen hangzik, de bonyolultak lehetnek a következmények. A szavazás lényegi kérdése, hogy a bankok tartsák a fogadott betétek 100%-át a jegybank tartalékban. A bankok, és így betéteink is per definitionem biztonságosabbá válnának. De a fürdővízzel a gyerekek is…..
Valamiért sokan kérdezik tőlem (pedig semmilyen szinten nem vagyok szakértő), hogy mit gondolok az új miniszter állításáról, miszerint a Tízparancsolat megtartása megvéd a halálos betegségek 70-80 százalékától. Most leírom a véleményemet, és ha bárki kérdez, ezután már csak erre fogok…..
Szalai Ákos tegnapi posztjában kifejtette, hogy a politikai választásokon való részvétel nem elvárás.  Bár a megalapozott érvek alapján ez nem elvárás, én mégis részt fogok venni és megosztanám olvasóinkkal, hogy miért. Kicsit úgy érzem ezt az egész kérdést, mint az Anyaszentegyház öt parancsolata…..
Jópár éve úgy döntöttem, hogy többet fogok bibliai gondolatokkal foglalkozni. Mivel lusta ember vagyok (ahogy szerintem sokan mások), megpróbáltam az egyszerű megoldások felé fordulni. Egyik nagyszerű lehetőség a Zalalövői Horváth István atya általam gondozott Napi E-vangélium…..
Ma a Munka ünnepe, a Katolikus Egyházban Szt. József ünnepe. Az, hogy kinek milyen munkája lesz pár év múlva sokakban ugyanolyan félelmet kelthet, mint 100 éve, vagy 50 éve, mindez összefügg a gazdasági növekedéssel, átalakulással. Alábbiakban egy megjelenés előtt álló cikkemből emelem ki a munkára…..
Külföldön járva gyakran megszédülök egy-egy nagyobb könyvesboltban és veszek 1-1 könyvet. Hiszen a könyvespolcaink hiába vannak tele és időről „könyvvásárlási” moratóriumot fogadunk feleségemmel, egy-egy jónak ígérkező könyv megingat, mondván egyszerűbb megvenni, idehaza sok könyvet nem is lehet…..
  (Jelen írás teljes terjedelemben a Görögkatolikus Szemlélet 2016 decemberi számában jelent meg: http://hd.gorogkatolikus.hu/Megjelent-a-Gorogkatolikus-Szemlelet-karacsonyi-szama-2016-december-20) Sokszor halljuk, hogy aki mer, az nyer, vagy éppen kockázat nélkül nincs hozam. Mindeközben…..
Az ünnepek alkalmasak arra, hogy találkozzunk olyanokkal, akikkel ritkán találkozzunk, illetve olyanokkal, akikkel gyakran találkozunk azokkal most másként találkozzunk, megálljunk és találkozzunk magunkkal és a Teremtővel is. Ezek a találkozások lehetőséget biztosítanak arra, hogy értékeljük az…..
Egy év után újra elértünk Karácsony ünnepéhez. Mindig hoz valami újdonságot a felkészülés, és mindig kapunk új gondolatot, amire talán csak pár év múlva ébredünk rá, hogy miért is volt fontos. Karácsonykor a Világ tele van ajándékozással és karitatív tevékenységre való felhívással. Fontos, hogy ne…..
Ma indult az iskolai év. Számomra újdonság, hogy immáron nagyobb gyermekem is elkezdte az iskolát. Sok példa ilyenkor felmerül, próbáljuk felidézni, hogy sziklára kell, hogy építsük az életünket. Ennek a sziklának része a tárgyi tudás, de még inkább annak megtanulása, hogy a munkához megfelelően…..
Az elmúlt időszakban fellángolt a vita, hogy lehet-e Európában burkát, hidzsábot viselni. A burkini nevű "iszlám" kompatibilis fürdőruha betiltását is kezdeményezték egyes francia településeken. A teljes arcot fedő nikáb szerintem is túl megy a határokon. Egyrészt hiszen arcunk identitásunk egyik…..
Jelen bejegyzés a Görögkatolikus Szemlélet Magazin 2016. júliusi számában megjelent írás kivonata. A teljes cikk a nyomtatott számban olvasható. Napjainkban szinte mindenütt elhangzik a mágikus rövidítés, CSR, a Vállalatok Társadalmi Felelőssége. Alkalmazotti, menedzseri vagy éppen fogyasztói…..
A szabad kereskedelem előnyeiről, hátrányairól folyamatosan megy a vita. Most éppen két dolog miatt is: mit jelent majd a Brexit, illetve hogy is megy majd a nagy transzatlanti kereskedelmi megállapodás (TTIP néven futó akció). Persze lehet és szükséges is megkeresni a nagy makro-összefüggéseket,…..
Az elmúlt napokban Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépésének ügye került a figyelembe középpontjába. Amikor éppen a szétesést vizionálják érdemes felidézni, hogy az európai integráció a II. világháború utáni megbékülési folyamat eredménye, amelynek egyik fontos szereplője Robert Schuman, akit…..
Alábbiakban azt elemzem, hogy nem biztos, hogy az „öl”, amire elsőre gondolunk. Nekem az az érzésem, hogy sajnos a mostani diskurzusban, Ferenc pápa gazdasági tanításában, de elsősorban annak interpretálásában, a „fürdővízzel együtt a gyermeket is kiöntik”. II. János Pált idézve a „szabad…..
Ma reggel a Pió atyáról elnevezett kávézó helyett kénytelen voltunk a Sri Chimnoy, keleti vallási tanító gururól elnevezett kávéházban inni egy kávét egy kollégámmal. Párhuzamosan egy ismerőssel arról levelezem, hogy a budhizmus mennyivel jobban tudja a spirituális igényeit kielégíteni, mint a…..
Egy korábbi posztomban írtam Michael Novakot és A demokratikus kapitalizmus szelleme című könyvét idézve arról, hogy miért is fontos a Megtestesülés, mint erkölcshöz, gazdasági elvekhez hozzájáruló Történés. A Novak által kiemelt 6 tantétel közül az első a Szentháromság. A bizánci rítusú egyház…..
Tegnap volt egy rendezvény. Különböző hátterű, alapvetően társadalomtudományi és gazdasági területről érkező értelmiségiek voltak, voltunk jelen. Az elhangzottak 20 évvel, 50 évvel, de akár 100 évvel ezelőtt is elhangozhattak volna.  Sokszor felmerül, hogy nincs új a nap alatt. De az a fontos, hogy…..
A Húsvéti ünnepkörben többször elhangzott, végiggondolhattuk, hogy  keresztvitel és keresztre feszítés nélkül nem érthetjük meg feltámadás titkát, a feltámadás öröme csak Nagypéntek bánatán vezet. Hiszen  "úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el…..
A "nem kívánt következmények" szabálya abból indul ki, hogy minden cselekvésünknek lehet olyan következménye, ami a kívánttal ellentétes. A szabadpiaci mechanizmusokat támogatók egyrészt hangsúlyozzák, hogy a szabadpiaci tranzakciók nem elsőre adódó következménye a spontán…..
Éppen 8 éve, halt meg Chiara Lubich Templeton- és UNESCO-díjas olasz katolikus egyházi személyiség, az Olaszországból indult Fokoláre mozgalom alapítója és 1943-tól haláláig első elnöke, a Vallások a Békéért Világkonferencia tiszteletbeli elnöke. Az evangéliumi szeretetet és a egységet középpontba…..
  Megjelent a Görögkatolikus Szemlélet 2015. téli számában Azt hiszem minden laikus foglalkozást űző ember számára fontos kérdés, hogy hitét hogyan tudja összeegyeztetni a foglalkozásával, találóbban megfogalmazva civil foglalkozásunkkal hogyan tudjuk hitünket építeni, hitvallásunkhoz…..
Idén is eljött a Valentin nap előtti hét és a Házasság hete. Tavaly már posztoltam erről egyet. Nagyon sok újat nem tudnék magamtól hozzátenni a témához, legfeljebb az elmúlt egy év tapasztalatait, napi küzdelmeinket és hála a Gondviselésnek fejlődésünk örömét. Így nem is saját gondolatokat, hanem…..
Ökumenikus imahéten vagyunk túl. Ilyenkor több egyházközségbe, gyületekezetbe is ellátogathatunk. Mivel januárban többnyire hideg van (most is), ilyenkor a szertartásbeli különbségek mellett megtapasztalhatjuk azt is, hogy melyik közösség hogyan közelít, ahhoz, hogy télen kell-e fűteni a templomban,…..
Ma van Lord Acton születésnapja, hiszen 1834. január 10-én született szabadelvű katolikus történész. Ez a szabadelvűség nem szabadosságban, hanem éppenhogy abban mutatkozott meg, hogy a szabadság egyúttal felelősség is. "A szabadság nem arra hatalom, hogy megtegyük amit szeretnénk, hanem jog arra,…..