Regisztráció Blogot indítok
Adatok
csello70

0 bejegyzést írt és 58 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Határátkelő Sluníčko 2014.07.18 06:49:00
Őszintén szólva kissé tanácstalan vagyok, mit is írhatnék a mai poszt elé. Kriszti a blogon merőben szokatlan írással, tulajdonképpen egy novellával jelentkezett. Szerintem érdekes és jól fogja meg a határátkelés egy bizonyos hangulatát, úgyhogy most következzen ez a poszt,…..
csello70 2014.07.18 08:37:38
Előrebocsátom, a cím az én szüleményem, de úgy éreztem, Katell története olyan szép ívet fog át és sok tapasztalattal is szolgál, hogy ezt érdemes így érzékeltetni. A történet éppen 10 évvel ezelőtt kezdődik, amikor egy elszánt Párizs-rajongó francia szakos au-pairként…..
Mire a végére jutottam, rájöttem, hogy a mai poszt tulajdonképpen egy szerelmi vallomás Ausztráliához, méghozzá egy nagymamától, akinek az unokái a világ másik felén élnek. Biztos lesznek, akiknek ez vagy az nem tetszik majd benne, én szerettem Klári őszinte lelkesedését (és a…..
csello70 2014.03.05 12:08:58
@Herr Géza: @labirintus1:

Koszonom a kiegeszitest mindkettotoknek.
Nem en keszitettem, csak gondoltam erdekes, megosztom.
Az Erasmus-ösztöndíj egyike a legjobb dolgoknak Magyarország uniós európai csatlakozásában, hiszen kell-e annál nagyszerűbb lehetőség, mint hogy az ember ösztöndíjjal tapasztalhassa meg, milyen is az élet egy másik országban. Ehhez képest viszonylag kevés ilyen történet…..
Munka állandó lakhely nélkül, folyamatosan utazással, közben megismerve a világ különböző részeit – jól hangzik, ugye? Nos, az ilyen életmódot folytatók az internetnomádok. Közéjük tartozik mai szerzőnk, Rita is, aki az árnyoldalakról is beszámol. A jelenlegi irodánk…..
csello70 2014.02.12 10:28:03
OFF :
Szabad mozgás: a külföldre költöző uniós polgárok beilleszkedése

Az uniós polgárok leginkább a munkalehetőségek miatt költöznek másik tagállamba, és az új országban letelepedő polgárok fiatalabbak és gazdaságilag aktívabbak az átlagnál, erősítette meg az Unión belüli szabad mozgás jogának hatásait elemző, ma közzétett, független tanulmány. A tanulmány 6 olyan európai város – Barcelona, Dublin, Hamburg, Lille, Prága és Torino – esetét vizsgálta, ahol többnemzetiségű a lakosság (1–2. melléklet). A tanulmány szerint a fiatal, munkaképes korú uniós polgárok beáramlása mind a hat városban kedvező hatásokkal járt. Torinóban például egy helyi elemzés szerint a külföldi állampolgárok által befizetett adók összességében 1,5 milliárd euró nettó bevételt jelentettek az államháztartás számára (3. melléklet). A tanulmány arra is rávilágít, hogy az újonnan érkezők segítenek betölteni az üresen maradt álláshelyeket a helyi munkaerőpiacon, hozzájárulnak az új ágazatok növekedéséhez és az elöregedő népesség „megfiatalításához”. A mobil polgárok viszont gyakran túlképzettek, esetenként kevesebbet keresnek a helyieknél, és nem mindig férnek hozzá azonos feltételekkel a lakhatással és az oktatással kapcsolatos szolgáltatásokhoz.
Teljes cikk itt :

europa.eu/rapid/press-release_IP-14-137_hu.htm

ON :
A posztolonak hatalmas gratula, szerintem minden fiatal kezdhetne igy ! Micsoda nyitott, es konnyen alkalmazkodo ember valik beloluk ! Eloiteletmentes gondolkodas stb. Koszonom a cikket, tovabbi sok sikert kivanok !
Töprengtem egy kicsit azon, hogy a mai történet mennyire illik a blog profiljába, de aztán úgy döntöttem, hogy itt a helye. Nincsen benne szó külföldi beilleszkedésről, sem árakról, ám Pepe története (és tanácskérése) mégis fontos annyira, hogy megpróbáljunk segíteni…..
A 900. poszt felé közeledve már azt gondoltam, kevés dolog tud meglepni, ám szerencsére tévedtem. A mai poszt szerzője, Roland ugyanis több szempontból is meglepetést okozott: egyrészt azzal, hogy története arról szól, hogyan és miért került Bulgáriába és miért pont oda,…..
Határátkelő Új élet Angliában 2014.01.14 06:49:00
Érdekes, hogy némi csend után mostanában ismét megszaporodtak az angliai történetek, ami egyáltalán nem baj. A mai főszereplője egy házaspár, Emily és Thomas, akik lassan hat éve élnek a szigetországban, történetük azonban nem időhöz kötött. (A kép…..
Bevallom, szeretem azokat a posztokat, amelyek már némi idő és tapasztalat távlatából képesek felmérni egy adott város, ország, élet előnyeit és hátrányait. Ezek az írások legalább olyan izgalmasak nekem, mint azok, melyek szerzője frissen érkezett és az első tapasztalatait…..
A mai posztot olvasva már össze is pakoltam, hogy indulunk Ausztráliába, mert... mert csak. Na jó, azért, mert amikor Balázs az oktatásról ír, akkor konkrétan könny szökött a szemembe, hogy ilyen is van és nem csak H.R. Nem is beszélve a bürokráciáról, ha ezt egyáltalán annak…..
Gyakran hallani, hogy a gyerekek könnyen, szinte játszva megtanulnak egy idegen nyelvet, így nekik kisebb törés a külföldre költözés. Attila és gyermekei története az ellenkezőjét bizonyítja. Áldozat, törés nélkül a gyermekeknek (sem) megy egy idegen nyelv elsajátítása és a…..
Iránról a legtöbben csak a hírekben hallunk, és általában elég ijesztő (vagy ijesztőnek szánt) dolgokat. Pedig az egykori Perzsia olajban gazdag, változatos ország, rengeteg pozitívummal – derül ki Viktória mai írásából, aki persze a negatívumokat sem hallgatja el, mert…..
A mai poszt nem lesz hosszú, de nagyon érdekes, hiszen Botond erdélyi magyarként nősült Szlovákiába. Miután a feleségével angolul beszélnek, a gyermekeikkel pedig mindenki a saját nyelvén, a gyerekek öt nyelven kommunikálnak (az iskolai nyelvtanulást se felejtsük el!). Hogyan…..
csello70 2013.11.29 08:40:46
@Cascabel: Ha lenne gyerekem, mindenhova kuldenem iskolaba, csak az USA - ba nem. Ott a legnagyobb az esely arra, hogy egy orult amokfuto leloje:( Szerintem a legjobb megoldas a home schooling, az otthoni tanulas erettsegiig utana pedig levelezon a felsofoku kepesites megszezese.

USA-ban nem jartam, ahhoz nem tudok hozzaszolni, de latszik, hogy nincs gyereked, mert az otthon tanulasnal nincs rosszabb. Nem lesznek baratai, nem lesznek osztalytarsai, egy csomo elmenybol kimarad. Es azt hiszed a gyerek egesz nap magatol tanul ? A fenet ! Majd raszokik az internetes jatekokra...
csello70 2013.11.29 10:38:52
@Kövérmadár: Azt mondod, semmilyen internetes jatek nem erhet fel egy jo dugassal? ;)

Igen ! ;)
Megfogtad a lenyeget, latom. :)
Arra gondoltam, a tegnapi poszt után maradjunk az egészségügynél, csak Svájcból ugorjunk át Dániába, és nézzük meg, milyen egy nővér élete északon. A történet persze ennél bonyolultabb, hiszen Ennike régi álmát teljesítve Erdélyből költözött először Magyarországra, de…..
Ma folytatódnak Andor afrikai kalandjai, nem is akárhol, hanem a legendás Queen még legendásabb énekese, Freddie Mercury szülőhelyén, Zanzibárban, ahol a kóbor macskáknál már csak a papasik vannak többen. (A fényképekért köszönet a szerzőnek, az első részt pedig itt…..
Egy egészen érdekes történetet kaptam a minap, hiszen szerzője, Szabi tulajdonképpen nagyon érintőlegesen szereplője volt a legutóbbi angliai posztnak is. Úgy érezte, szívesen megosztaná történetét veletek, így született meg a mai poszt. „Az én történetem 2010…..
csello70 2013.11.12 11:23:05
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: De 10 éve leszoktam az óraviselésről, mert rájöttem: rossz szokás.

Hehe, en kb 5 eve tettem le.
Eloszor azert mert megallt es elemet kellett volna venni bele, eleinte naponta tobbszor megneztem az ures karom, kesobb rajottem nincs is nekem szuksegem orara.
Azota se hordok. A telefon mutatja az idot.

Mai napi korkerdes : ki milyen orat hord, ha hord ? :)
csello70 2013.11.12 11:24:32
@Don Kartasch: +1

Szep comment, 10:35:24
Ajanlom Szabi figyelmebe !
Az elmúlt hetekben két részben már megjelent Nóri ausztriai története. (Az első részt itt, a másodikat pedig itt olvashatjátok el.) Noha szegény kapott hideget-meleget, megírta a harmadik, befejező részt is, amiért őszintén szólva nagyon becsülöm. Neki nem jött be a kinti…..
Pár hete emailben hívta fel a figyelmet a blog egyik olvasója egy könyvre, melynek szerzője, Dr. Cathy Tsang-Feign régóta foglalkozik határátkelőkkel. Miután nagyon érdekesnek találtam a könyvet és a téma is profilba vág, megkerestem a szerzőt, aki szívesen adott interjút. Az…..
Ma folytatódik a nyelvhasználat és -tanulás kérdését körbejáró sorozatunk, mégpedig egy, az eddigiektől eltérő írással. A Kínában élő Veve ugyanis egyedül, gyerek nélkül költözött a Távol-Keletre és nem is szándékozik örökre ott maradni, ugyanakkor érdekes jeleket…..
Több olyan külföldet is megjárt ismerősöm is van, aki hosszabb-rövidebb ideig élt Magyarországon, esetleg most is ott él. Vannak köztük magyarok, akik több évtizedes külföldi élet után tértek haza, és vannak külföldiek, akik valamilyen oknál fogva letelepedtek Magyarországon.…..
csello70 2013.10.12 12:09:36
@Quercus58:
+1 :)
megalike :)
minden szavaddal egyetertek.
Ma olyan helyre megyünk, ahová elég ritkán jut el a blog: az úti cél Finnország, kalauzunk pedig Feri, aki családjával már három éve él. Sok minden kiderül ma, amellett, hogy mennyire veszíti el az ember Magyarországgal a kapcsolatot ennyi idő után, egészen addig, hogy mit reagál…..
Ma tovább boncolgatjuk a nyelv és határátkelés kérdéskörét (a sorozatot Max kezdte a minap, posztját itt olvashatjátok el), ezúttal Tilmir svájci tapasztalatait olvashatjátok. Ami nekem külön tetszett, hogy sok saját példát hozott, folytassuk tehát innen a…..
Egy hete indult útjára egy új kezdeményezés itt, Ildikónak hála naplószerűen követhetjük egy család beilleszkedését a svájci mindennapokba. Ma folytatódnak a kalandok, nem is akármilyen nehézségekkel, hiszen megtudhatjuk, hogyan sikerült a gyerekek első napja az óvodában és…..
csello70 2013.09.26 10:36:10
@PAnni:
Nekem is tetszett. Az elejen ki van emelve, hogy rokonoknak, baratoknak keszult. Legyunk megtisztelve, hogy mi is beleolvashattunk. Koszonjuk.

Mi is 3 gyerekkel jottunk ki, mi is bedobtuk oket a melyvizbe, termeszetesen minden tolunk telheto segitseget megadva.

Minnel kisebb a gyerek, annal konyebb ! Hat egy ovodassal joval egyszerubb, mint egy tinivel ! :)
csello70 2013.09.26 13:23:45
@Poppyka:
Mi tinikkel jottunk. Kisebbekkel, hidd el, sokkal konyebb !
A masodikos gyerkocnek vigyetek erdekes magyar nyelvu konyveket es rendszeresen olvasson magyarul, kulonben ha csak a kulfoldi sulira koncentral, nagyon rossz lesz a magyar helyesirasa.
En kikertem a bizonyitvanyt, es otthon magyar nyelvbol es toribol kellett kulonbozeti vizsgat tenniuk. 10 nappal a vizsga elott kezdtunk el ra tanulni, nem egesz nyaron !
Minden nyarat otthon toltottek Mo-on, csak suliidoben idekinn, mostmar mindenhol van egy csomo barat. :)