Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szkriptórium

13 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hárman lépnek a deszkákra: a színházigazgató, a drámaköltő és a komédiás. A 41. sor tanúsága szerint a nézők „Már ott ülnek magasra vont szemöldökkel”, és várják, hogy elkezdődjék a „világdráma”, mely a Faustból az alkotók szándéka szerint ki kell kerekedjék. „Ragyogjon a kis és a nagy égi Fény, / A…..
Az elején kezdjük.  Goethe a Faust témájának az 1770-es években állt neki, megírása pedig végigkísérte egész életét. A mű élén 32 soros, stanza formában írt Ajánlás áll, melynek címzettje (vagy címzettjei) nem világos(ak). Az értelmezések szerint lehetnek Goethe ismerősei, barátai, de a közönség…..
Faust Faust – beköszöntő 2017.07.16 19:53:26
Ez a blog Johann Wolfgang Goethe Faustjáról szól.  A világirodalom klasszikusát többen is átültették magyarra, legutóbb Márton László 2015-ben, a Kalligram Kiadó gondozásában. A fordítói munka valójában hosszú éveket ölelt föl, csakúgy, mint az eredeti mű megírása: Goethe szinte egész életében…..
Mondják, hogy a filológusi munka bogarászó. Az író magányos, az irodalmár szintúgy. Tapasztalatai a világból jönnek – "konkrét világnak" nevezi Alexander Gurd –, a világ azonban eredet és archetípus nélküli szövegekké omlik szét. Az idő olyan eszme, amelynek konkrét…..
A feladat adott: tárj föl olyan poétikai-retorikai dilemmákat az irodalomban két szerző alighanem nagyban különböző epikus világa mentén, amelyek valamiképp mégis egymáson keresztül teszik olvashatóvá egymást. Vegyük a konkrétumokat: Esterházy Péter prózája Bret Easton…..
Íme egy vagány gondolatmenet Douglas Coupland "A" generáció című regényéből. Serge, a tudós magyaráz Juliennek, akit épp az imént fogtak be, mert megcsípte egy méh. (A méheknek különösen fontos szerepük van a regény világában, tekintve, hogy többnyire kihaltak.) Julien a maga…..
Tegnap este befejeztem Színre vitt terror – 9/11 médiaarcheológiája munkacímű dolgozatomat, amely, ha jól alakul, a Forradalom – performativitás – struktúra című konferencia anyagából készülő tanulmánykötetben jelenhet meg. A könyvet Bónus Tibor, Lőrincz…..
A címbéli sor a Slayer zenekar 2001. szeptember 11-én napvilágot látott, nagy port kavart lemezén, a God Hates Us All nyitódalában szerepel (Disciple), s ebben a számban hangzanak el a következők is: "Pessimist terrorist targeting the next mark / Global chaos feeding on hysteria".…..
A spanyol futball-ligát nézem a televízióban, kedvenc csapatom, a Barcelona játszik a Levante otthonában. A Barcelona jelenleg 50 ponttal vezeti a listát, a Levante a 10. hellyel erős középcsapatnak számít. Azóta kedvelem a Barcát, amióta a katalán fővárosban jártam (2011…..
Március 7-8-án Egerben voltunk: a Fiatal Írók Szövetsége az Eszterházy Károly Főiskola Magyar Irodalomtudományi Tanszékének közreműködésével megrendezte éves irodalom- és kultúratudományi konferenciáját, amely ezúttal az emlékezés, a tér és a szöveg kapcsolatát járta…..
Az alábbiakban szeretnénk a tisztelt olvasó figyelmébe ajánlani az ELTE Általános Irodalomtudományi Kutatócsoportjának legfrissebb munkáját, az Esemény – trauma – nyilvánosság című többszerzős tanulmánykötetet, amely a Ráció Kiadó gondozásában látott napvilágot. Az…..
Megjelent a Prae irodalmi folyóirat új száma, melynek fókuszában Neil Gaiman író áll. A főblokkban tanulmányokat olvashatunk Gaiman műveiről – az Amerikai istenekről, a Coraline-ról vagy a Csillagporról, de alapos elemzés olvasható a klasszikus sci-fi-sorozat Dr. Who és…..
Richard Dawkins oxfordi evolúcióbiológus hosszú ideje a tudománynépszerűsítő írás talán legismertebb és legelismertebb figurája. Professzori évei során és azt követően is számos elméleti biológiai, neodarwinista munkát adott közre, kiemelkedő teljesítményéhez és…..