Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Aakos72

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A külföldi élet kipróbálásának egyik legegyszerűbb és legelterjedtebb módja, ha valaki au-pairként vállal munkát. A rengeteg buktató (például elég nagy lutri, milyen családhoz kerül az ember, még akkor is, ha előtte tájékozódik) mellett viszonylag biztos egzisztencia…..
Aakos72 2012.11.15 17:21:52
Magyar család vagyunk, Németországi tartományi székhelyen, Apa, Anya magyar, gyerekek kint születtek. Tapasztalat egy orosz (tatár) és 4 magyar au-pairrel (négy év alatt):

Ne dolgozz magyarnak, vagy félig magyarnak. Ezt én is tanácsolom, mi vagyunk az üdítö kivételek. :)

Kétkeresös család vagyunk, idönk kevés, a gyerekeket pedig el kell hozni az oviból és ca. még napi 3-4 órát velük kell lenni.

Au-pairjeink feladata: reggeli készülödéshez besegítés, délutáni foglalkozás a gyerekekkel H-P, heti egyszeri nagyobb takarítás, egyszer csak porszívózás,/100m2/ vasalás, heti egyszer közös nagybevásárlás ca. 25-30 óra per hét, hétvégék szabadok.

Ezért írt szerzödés alapján: Német standard 260 euro zsebpénz per hó bankszámlára utalva. Évi 28 nap fizetett szabi, velünk egyeztetve. Saját szoba, saját fürdöszoba,Wi-Fi, mühold-
tv, napi 15 percnyi telefon Mo-ra, évi 4-szeri hazaút (mi fizetjük), 38 euro au-pair egészségbiztosítás per hó, 63 euro havi bérlet, teljes ellátás, évente négy intenzív, heti 16 óra nyelvtanfolyam (darabonként 153 euro). Szülinapra, karácsonyra némi plussz. Minden családi kiránduláson részvételi lehetöség, mi költségünkön.

Ez nekünk havi szinten ca. 700 euro a netto fizetésünkböl. A végén ajánlólevél. Reptérre én viszem ki és megyek érte.
Ez van nálunk, ennek kellene lenni az alapnak.

Tölünk 10km nyugatabbra, még mindig Németország. Anyuka magyar, apuka angol. Szerzödés nincs. Heti hat nap, napi 8 óra házimunka, gyerekfelügyelet. Biztosítás, tanfolyam, bérlet nincs. Londonba egyszer kocsival elvitték.

Ugyanott, két évvel korábban. Gazdag német család. Szerzödés ügynökséggel. Ez utóbbi nem csinált semmit. 260 euro, más semmi. Heti 40 óra munka, semmi gyerekfelügyelet. Amikor 10 hónap megalázás és kihasználás után hozzánk menekült pár napra, három lány (az épp hazamenö, az újonnan jött, és a menekülö) figyelt pár napig a két pötömre.

Szóval van ez is, van az is. Tudnék mesélni sikersztorit is, meg horrort is. Általánosítani butaság, nem nemzetiségfüggöen mennek itt sem a dolgok. Tudnék írni nagyon rossz, tolvaj au-pairröl (nem nálunk volt) és tündériröl (most nálunk van) is.

Amúgy nem rossz a post, körültekintést, többszöri üzenetváltást, lehetöleg Skype (kamera), fotók küldése, referencia korábbi au-pairtöl, referencia korábbi családtól már elég jó biztosítékok. Nekünk új au-pairt találni minimum 2-3 hét. Talán ezért nem nyúlunk mellé. Pár nap alatt ismeretlennel megállapodni, az elég veszélyes. Mindazonáltal szerintem az au-pairkedés jó dolog és egy jó indulási lehetöség.

Végezetül: az a 260 euro, amit teljesen meg lehet spórólni, az az összeg, ami a legtöbb kezdö német óvónönek az adók, járulékok, kiadások után bizony nincs meg a hónap végén és ök nem 30, hanem 38 órát dolgoznak egy héten, nem 2-3, hanem 5-6 gyerekkel.
Aakos72 2012.11.15 19:47:52
@Pángalaktikus-gégepukkasztó:
Köszi, de jövö júniusig nekünk nem aktuális.