Regisztráció Blogot indítok
Adatok
&nagyszilvi

79 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ez a ritmusrend a magyar irodalomban már a XVI. századtól megvan. A lényege: hangsúlyos verselés kötött szótagszámú ütemekkel és sorokkal. Az ütemhangsúlyos vers gyakran rímel, de a ritmusszerkezetet a rímszerkezettől először mindig elkülönítve kell vizsgálni. Az ütemhangsúlyos versben a másik…..
Az időmértékes verselés alapegysége a versláb, melynek alapegysége a mora. Egy rövid szótag 1 mora, egy hosszú szótag 2 mora értékű. Ennek megfelelően megkülönböztethetünk 2, 3, 4, 5, 6 morás verslábakat. Az időmérték alapja a szótagok időtartama. Az időmértékes ritmus alapeleme a szótag, egységei…..
Kezdetben volt Khaosz, a tátongó “Üresség”, majd őt követte Gaia, a széles mellű Föld, és Erósz – a “Szerelem” –, az elsô működő erő a világban. Gaia önmagából hozta létre Uranoszt, az eget. Az Ég és a Föld első gyermekei voltak a legelső istenek. Először a hét titánt és leánytestvéreiket, a nyolc…..
A szöveg megszerkesztésének lépései: Témaválasztás Címadás — itt nem feltétlenül szükséges, de lehetséges; ha adunk címet, egyszerű legyen, témamegjelölő. Szövegtípus kiválasztása (műfaj) Elővázlat készítése Anyaggyűjtés Az anyag elrendezése — a fontosabb gondolatok kiválasztása,…..
A magyar-kínai kapcsolatok a történelem korábbi időszakaiban a nagy és nehezen áthidalható távolságok miatt csekélyek és esetlegesek voltak. A 20-21. század vívmányai tették lehetővé, hogy a két távoli nép egyre intenzívebb kapcsolatba kerüljön egymással. A kínai bevándorlás okai,…..
&nagyszilvi 2022.04.27 12:14:09
@gigabursch: de nem a hazai bevándorlók, hanem a multik ténykedésének köszönhetően.
Nádasdy Ádám (1947-) nyelvész, egyetemi tanár, költő, műfordító, esszéista. Az ELTE BTK-n szerzett diplomát angol-olasz szakon, gimnáziumban és egyetemen tanított, tanszékvezető, professor emeritus. Szakterülete az angol és a magyar hangtan, valamint a nyelvtörténet. Az angol és az olasz mellett…..
Shakespeare az angol irodalom és talán egész Európa legnagyobb reneszánsz kori drámaírója. Az ő ideje alatt vált a dráma az angol irodalom vezető műnemévé. A reneszánsz újat hozott Európa kultúrájába azzal, hogy a gondolkodás középpontjába a túlvilág helyett ezt a világot állította, az életet…..
A Nyugat harmadik nemzedékéhez tartozó alkotó. Költő, műfordító, prózaíró. Költészetére kezdetben – a generációhoz tartozó más költőkhöz hasonlóan - az avantgárd irányzatok hatottak. Korai költészetében jellemző még a lázadás, a hagyományos műfaji és formai keretekkel való szembeszegülés. Az…..
I.) A tömegkommunikáció 1.) Definíciója: a kommunikációnak az a fajtája, amely széles befogadó rétegnek közvetett és egyirányú módon információkat közvetít nyelvi és nem nyelvi jelek segítségével           2.) Jellemzői: - a feladó a befogadók halmazához küldi az üzeneteket - a feladó nem mindig…..
Zrínyi Miklós a magyar barokk legjelentősebb alkotója. Költő és hadvezér. Elsődleges céljának a török kiűzését tekintette, s költői munkáját is e célnak rendelte alá. Főművével a magyar nemességet kívánta mozgósítani. Az eposz a barokk irodalom kedvelt műfaja volt, monumentalitása és a hősi erények…..
Feltételezések Petri György 2021.03.10 13:54:55
Hogyan idézi meg Petri György József Attilát Vagyok, mit érdekelne és A Dunánál c. verseiben?    Petri György a posztmodern magyar líra egyik legjelentősebb alakja. Költészete nem csupán líratörténeti szempontból, de alighanem társadalmi-politikai felforgató erejét tekintve is az egyik…..
Az élet különböző területein az emberek véleménye gyakran eltérő. Ilyenkor néha az is elegendő, ha mindenki kifejti a gondolatait, megmagyarázza az álláspontját - nincs szükség megegyezésre. Van, amikor érvekkel kell meggyőznie egyik félnek a másikat, közös nevezőre kell jutniuk (pl. ha egy…..
Beszédünk és gondolkodásunk is pontosabb, a kommunikációs igényeknek megfelelőbb, ha a kellő szó a kellő helyen áll rendelkezésünkre. Bármely tudományterületen, szakmai írásműben vagy beszédben, de akár a köznyelv pontosabb használatában segíthet, ha a számunkra fontos vagy homályos szavakat a…..
A morféma a nyelv legkisebb, jelentéssel rendelkező egysége. Ezekből épülnek fel a szavak (lexémák). A morféma típusai: A) kötött morféma B) szabad morféma C) félszabad morféma A szabad morféma (szótő) önállóan is használható, saját jelentése van. A kötött morféma (toldalék) csak…..
Örkény István 1912-ben született Budapesten. Jómódú polgárcsaládból származott. 1930-ban a Műegyetem vegyészmérnöki karára iratkozott be, később gyógyszerészhallgatóként folytatta egyetemi tanulmányit. 1942-ben munkaszolgálatosként a doni frontra, később hadifogságba került, 1946-ban térhetett haza.…..
József Attila életműve sokszorosan rendhagyó. Élete is, költészete is: kísérletek sorozata. A megtapasztalás és próbatétel szinte kényszeres szomja hajtotta a legkülönbözőbb haladó politikai mozgalmak felé. József Attilának személyes élménye volt a „világhiány” megélése: apátlan-anyátlan árvaként…..
A 20. század eleji magyar irodalmi-kulturális élet meghatározó terei a kávéházak voltak. Isztambulban nyíltak az első kávéházak az 1550-es években, és számuk gyorsan nőtt. A kávéházakba elsősorban azért jártak a férfiak, hogy a kávéivás ürügyén kiszabaduljanak zárt világukból, társaságra leljenek,…..
Kosztolányi a Nyugat első nemzedékének jelentős alakja, költő, prózaíró, műfordító, esszéista. Életművét átszövi a játékosság, a gyermeki látásmód, a mulandósággal való elégikus szembenézés. Költészetére jellemző az impressszionizmus, mely filozófiai tartalommal párosul. Ady küldetéstudata és Babits…..
Thomas Mann a 20. század legjelentősebb német írója. Életműve egy korszak összegző megnyilatkozásának tekinthető. Alapkérdése, hogy fejlődéselvű-e az európai kultúra, illetve összefoglalhatók-e hagyományai. A klasszikus értékek letéteményesének számított, ezzel hozható összefüggésbe az is, hogy…..
Kafka azzal lett korunk irodalmának egyik legfontosabb alakjává, hogy mindenkinél nagyobb átéléssel szólaltatta az elidegenedés, a magányérzet, a bizonytalanság érzését. Kafka élményeit és tapasztalatait az Osztrák-Magyar Monarchia világában szerezte. Prágában született, németül beszélő, zsidó…..
Feltételezések A Biblia 2019.11.18 13:09:45
Jelentősége Az európai kultúra két alappillére a görög-római és a zsidó-keresztény kultúra. Utóbbi foglalata a Biblia. Ez a mű alapvetően meghatározza az európai és európai gyökerű gondolkodásmódot, művelődést, művészetet. A bibliai utalások, szimbólumok átszövik az európai…..
Mikszáth Kálmán egyike a legeredetibb magyar íróknak. Prózaíró (regény, novella), publicista volt. Legerősebben Jókai Mór hatott rá, pályája elején ő volt az eszményképe. Jókaival szemben Mikszáth fantáziája közelebb szállt az élethez, látása biztosabb volt, kevesebb színt használt és meglehetősen…..
A Szózat (Kölcsey Himnusza mellett) a magyar nemzet szimbolikus szövege, Egressy Béni zenéjével énekeljük. A Himnuszhoz hasonlóan a magyar romantika fénykorában született (1836), s e kor alapvető, máig érvényes kérdéseit dolgozza fel. A cím műfajmegjelölő (beszédet jelent), de a szöveg műfaja…..
Élete, egyénisége: Petőfi Sándor 1823. január 1-jén született Kiskőrösön. Szülőföldje több versének témája, az alföldi táj egyúttal a szabadság jelképévé is vált számára. Helyzetdalaival (melyekben egy-egy paraszti személy bőrébe bújva, a népköltészet hangját imitálva szól hétköznapi témákról) nagy…..
A sikertelen kezdés után alkotói pályájának indulását nagyban segítette Ady fellépése. Az Új versek ugar-motívuma felszabadítja Móriczban kortársaihoz képest hatalmas és egyedi életanyagát, melyet javarészt a szülőföldjéről szerzett. Az 1908-ban, a Nyugatban megjelenő, klasszikus felépítésű…..