Regisztráció Blogot indítok
Adatok
svin

0 bejegyzést írt és 44 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Elképesztő, és nehezen túlbecsülhető horderejű adatot mondott a minap Matolcsy: félmillió magyar dolgozik külföldön. A keddi Véleményvezér már foglalkozott ezzel az adattal, okaival és következményeivel. Véleményünk szerint a mégoly drámai képet festő poszt még mindig…..
svin 2013.01.29 20:55:36
Lehet Matolcsy olvassa a szánalmast? Mert pár napja ott volt egy infogarfika erről ( peoplemov.in/#f_HU ) ahol Magyarország mellett a 462.418-as érték szerepelt. Az 2010-es The World Bank és egyéb adatbázisok adatain alapuló érték, így mostanra a fél millió simán lehetséges; viszont közben vele szemben a bevándoroltak oldalon állt egy 368.076-os érték.
Sherlock Holmes karaktere az egyik legtöbbet megfilmesített regényhős, 1900 óta nem volt olyan korszaka a filmművészetnek, amiben ne készült volna legalább egy Holmes-film, de erről bővebben Hamlet kolléga cikkében mesélünk az Indexen - itt inkább a tévés adaptációkkal…..
 Nem tudom mennyire jó hely Csömör, de az mindenképp szimpatikus, hogy igen nagy a civil aktivitása! Legalábbis itt az Urbanistán igen sokat szerepel a település, és szinte mindig valamilyen olvasói levél kapcsán. Ezúttal egy neve elhallgatását kérő olvasónk írt…..
Bocs a bulvártempóért, de hogy Amazonék  gurítani akarnak valamit idén őszre, az bizonyos. Hogy ez a holnap kiderül-e, az még kérdés. A mai tudással egy hétcolos, olcsó, amazonosított Androidra épülő, egy raklap felhő alapú (és csak az USÁból elérhető)…..
svin 2011.09.29 07:44:03
@Dworkyll: ha lenne FBReader azt nagyon komálnám :) Főleg ha a colorDict is menne alatta.
Szerintem amúgy a kindlegen elég gyatrán teljesít epub esetén. Sokszor az idéző- és kötőjelekkel sem tud megbírkózni.
Sherlock 1887-ben tűnt fel először a Skarlát Tanulmányban, hogy aztán vitán felül minden idők leghíresebb detektívjévé váljon (kissé talán erőltetett, de még ma is érkeznek segélykérő levelek a Baker Street-re). Kutatták már a szexuális beállítottságától a…..
svin 2011.08.30 19:15:13
  Nyaralni indulsz? Vagy ebben a randa novemberi időben csak bekuckóznál otthonra és olvasnál valami jó kis csajosat, avagy egy nehezebb világirodalmi remeket? Régóta köztudott, hogy ez a fajta kikapcsolódás jót tesz az idegeknek, sőt, esetenként a ráncokat is kisimítja.…..
svin 2011.07.27 09:03:57
@Terézágyú:
Miért is zavar téged ha a megjelenik egy könyv, akkor a "megveszem és elolvasom most" és a "kikölcsönzöm majd X idő múlva ha lesz lehetőségem és elolvasom akkor" opciók mellett van egy harmadik, a "fizetek X töredék összeget és elolvasom most"?
Miért ne akarhatnék elolvasni egy könyvet minél előbb? Most jelent meg, most van benn a köztudatban, közbeszédben, most van a "hype". Esetleg éveket vártam a magyar megjelenésre; vagy ez éppen egy izgalmas sorozat sokadik kötete, és minél előbb szeretném kézbe venni.
Nem véletlenül Siker / Könyvsiker a neve a vállalkozásnak. Nem a Bűn és bűnhődés az amit innen kölcsönözni akarnék (valószínűlegszeg nem is lehet).
svin 2011.07.27 09:43:24
@Terézágyú:
Látom te előírnád személy szerint mindenkinek, hogy mit és mikor olvasson, és hogy honnan szerezze be.

Megnyugtatlak, nem járok már ilyen helyekre jó ideje. Anno másfél évetizedig közel heti rendszerességgel látogattam több könyvtárat is (köztük hagyományost is), akkor még volt időm arra, hogy sokat olvassak.
Ma már lényegesen kevesebb időm van. Valamint megengedhetem magamnak, hogy megvegyem azt a könyvet, amit el akarok olvasni. Ennek többsége meglepő módon friss megjelenés, ugyanis Jókaitól, Dickenstől vagy épp Christietől, már elolvastam nagyrészt amit akartam; ők pedig újabban már nemigen publikálnak...

De gondolom neked az sem fog tetszeni, hogy neten vásárolok ebookot, vagy kiszállíttatom magamnak ha hagyományos könyv. Mert ezzel is időt takarítok meg. Ez van.
A nagykörúton UV villamosok járnak, a tér még a 80-as évekbeli átépítése előtti képét mutatja. A Skála még sehol, de az aluljáró és a felüljáró sem épült még meg. A tér utolsó nagy rekonstrukciója 1978-ban a 3-as metró építésével összefüggésben kezdődött. 1980-ra…..
svin 2011.05.07 19:45:32
@no mail, no problem:

Szegeden mai napig vannak körforgalmat keresztező villamos vonalak ( pl.: szegedma.hu/images/rokusi_korforgalom/korforgalom01_gs.jpg ), így a legújabb kresz könyvekben is találkozhatni ilyen ábrákkal.
A korhatárkarika az alant olvasható levél néhány trágár kiszólásának köszönhető, a történet nem horroros vagy szexes, hanem nagyszámos. Viszont parádés. Levélírónk egy középvállalat egykori vezetője, aki regnálása alatt 50 millió forintért eladott egy ingatlant. Most…..
E-könyv olvasók T-time 2010.07.18 23:05:00
Kémeim jelentették, hogy a T-csoport újabb tendert készül kiírni, ezúttal távközlési adatkapcsolatot (és Adobe DRM-et) használó ekönyvolvasókat venne, nagyobb tételben. Ez a tény, innentől jön a spekuláció.Az őszi kiírás idején még a teljes platformot keresték, majd…..
svin 2010.07.20 13:25:34
@Karma17: A V3 nálam is fagy. Mondjuk nem vészesen gyakran. Hetente 1x max 2x kb. Ez általában sima újraindulás. Bár már volt olyan is, hogy csak aksi ki + aksi be segített rajta.
Amúgy legújabb firmware-rel fut.
Plusz van egy sérült file, amit nem tudok letörölni sehogy sem a belső memóriáról.
Tényleg jó hogy a V3 kapcsán van lehetőség frissíteni, de megjegyezném, hogy elég nehéz max 1 GB-os SD kártyát találni manapság... - márpedig az kell hozzá.
svin 2010.07.21 09:08:01
@Dworkyll: Tárolásra jó a nagyméretű kártya - én 4 GB-ost használok.
De firmware-t nem tudtam frissíteni. Aztán a neten azt találtam, hogy FAT16-re formázott, max 1 GB-s kártya kell. Nagy nehezen felhajtottam egy kisebb kártyát, és azzal sikerült frissíteni.
Felpezsdült az élet az ebook-olvasók piacán, ezen a blogon is bemutattunk már többet. Lassan nem marad gyártó, mely ne dobna a piacra egy olvasót még az idén. Természeresen az Apple sem maradhat ki a legújabb hype-ból és jól meg is kavarja a piacot. Mint már olvashattátok, az iPad…..
E rendhagyó postban az E-könyv olvasók blog szerzői foglalják össze gondolataikat az Amazon új, a könyvpiacot várhatóan alapjaiban megrengető kezdeményezéséről. Pro és kontra, szeret/nem szeret, jó/rossz.A lényeg dióhéjban: az Amazon két nagy bejelentést tett. Egyrészt azt,…..
svin 2010.01.23 11:11:01
@Professzore: ez így kicsit azt sugallja, hogy a 2-es esetben négyszer annyi példány eladására van kényszerítve a kiadó. Pedig az 1-es esetben el kell adnia az összes papírt szinte. Illetve úgy látom a fentebb vázolt 1-es esetben a jogdíj, fordítás, korrekt, stb... költsége a papír példányokra terhelődik teljes egészében.

Az 1-es esetben benne van az is, hogy kiadnak pluszban X ezer papír példányt is. Mivel a nyomda költséget is állja a kiadó (ami elég tetemes összeg), ezért az 1-es esetben sokkal több pénzt kell beinvesztálnia és több példányt kell eladnia (papírt és elektronikust együtt, papírból nagyjából mindet), hogy a pénzénél legyen. A papír példányoknál ráadásul nincs az, hogy egy adott példányszám után már minden példány csak nyereség, mivel a nyomda költség erősen terheli mindegyiket.
Arról nem is beszélve, hogy a vásárlók zsebébeől átlagosan sokkal nagyobb összeget vesz ki az 1-es eset.

Szóval mondjuk 3000 papír + elektronikus kiadás esetén a kiadónak be kell invesztálnia kb 2.7 milliót (nyomda kültséggel), és el kell adnia nagyjából minden papírt, plusz mondjuk 2000 elektronikus példányt (ezt én azért sokallom). Szerintem, egyébként így kicsivel olcsóbb lesz a papír is, mivel jogdíj, fordítás stb... kevésbé terheli.
Csak elektronikus kiadás esetén be kell fektetni 1.2 milliót, és el kell adni minimum 2000 példányt, utána minden darab nyereség.
Amióta csak kézzelfogható lehetőséggé vált, hogy egy civil elektronikus könyvet olvasson, amióta vannak digitalizált szövegek ÉS azok megjelenítésére alkalmas mobil eszközök, azóta lángolnak föl időről időre viták, hogy jó-e ez az egész e-könyvesdi vagy sem. Ami…..
svin 2010.01.07 08:22:14
@Dworkyll: én nem vagyok ijedős, és műanyag tok nélkül is bátran olvasok a kádban :) Életemben nem ejtettem még bele sem papír könyvet, sem az olvasót.

Amúgy szerintem az csak egyelőre trend, hogy az elektronikus kalóz verziók ellenére a papír eladások nem csökkennek. Ennek oka az, hogy az olvasó eszközök még nincsenek kellő mértékben elterjedve. Ha az emberek többségének lenne olvasója, gyanítom egyből más lenne a helyzet.
Holnapra várom a Sony PRS-600-amat, amire a Bookeen Cybook e-könyv olvasómat cseréltem. Mielőtt a részletes tesztet elkezdeném, pár szó arról, hogy miért cserélem le az olvasómat, és mit várok a Sonytól. Amennyire tudom, az itt felvetett előnyök nagy része a többi itthon kapható…..
E-könyv olvasók A "puha" DRM 2009.12.07 22:00:00
Egyszer már nekiszaladtam a témának, hogy ostorozzam kicsit a jeleneg piacon lévő, vagy oda igyekvő "kemény" DRM-sémákat. Röviden összefoglalva az alábbi problémákat látom velük:korlátozzák a jogtiszta felhasználást (pl. eszközhöz kötik a használhatóságot,…..
svin 2009.12.08 11:43:42
lemez: Én nem bízok abban, hogy hamarosan olyan változás következne be a fejekben, hogy tömegesen látják be az emberek, hogy a kalózkodással a szerzőket károsítják meg - mint ahogy ez látszólag nem is történik meg most sem.
Könyvek esetén azért is más a helyzet, mert zeneművek, vagy filmek esetén egy viszonylag gyors felfutási szakasza vana sikeres műveknek, így elfogadható lenne egy erős DRM, ha a mű felfutása után 1-2 évvel erősen leesne az ára, vagy egyszerűen ingyenesen hozzáférhetővé válna. Könyvek esetén ez nem ilyen egyszerű, sokkal hosszab kifutási idővel lenne csak elképzelhető.

Szerintem egyébként hosszú távon az egész harc oda fog vezetni, hogy csak online tartalom lesz. Errefelé mutat a Google netbook is. Nincs harddrive, csak egy netezésre alkalmas keret. Ha az ekönyv olvasókra majd nem lehet egyetlen könyvet sem felmásolni, akkor majd a jelenelg ismert DRM okafogyottá válik. 10 év, és az ekönyv olvasókban sem lesz harddrive csak 3G, vagy wifi, és online, a netről fogjuk olvasni a könyvet stream jelleggel. A megvásárolt könyvek a szolgáltatónál lévő virtuális könyvespolcunkra kerülnek. Az ilyen tartalom szolgáltatásba pedig komoly, de kvázi láthatatlan védelmet lehet építeni, és a kontroll is nagyobb rajta. A stream sebessége befolyásolható - tehát nem tudom 1 sec alatt lehúzni az egész könyvet, és nem feltétlenül szövegként érkezik meg az aktuális tartalom blokk, hanem pl képként, stb... A keresés és egyéb szolgáltatások pedig szintén nem a kliensen történnek, hanem fent a központi szerveren.

A papír könyv pedig szerintem úgy fog átalakulni - bár hosszabb távon, de már van ilyen szolgáltatás most is - hogy az online kiadók/szolgáltatók nem, vagy csak minimális mennyiségben hozzák ki a könyveket, és akinek szüksége van papír alapú verzióra, az rendel egyet, és kérésre legyártják neki. Mivel a nyomdatechnika is fejlődik, és kis példányszámról van szó a nyomdák fenntartása, üzemeltetése is lényegesen egyszerűbb és olcsóbb lesz, így a példányok nyomtatása is.
svin 2009.12.08 15:39:03
@ehran: Én pedig azt hiszem el fog jönni ez a kor. Így nézünk TV-t, így hallgatunk rádiót, így nézünk youtube videókat, így olvasunk indexet. Zene és film esetén nem úgy képzelem, hogy konkrét műveket fogunk megvenni, hanem elő fogunk fizetni X szolgáltatónál - mint ahogy előfizetünk TV-re, netre - és cserébe az előfizetés idejére a nála lévő zene/film adatbázist böngészheted és korlátlanul lejátszhatod. Ha ez megvalósul - szerintem meg fog, már most vannak ilyen irányú szolgáltatások - akkor már csak egy lépés a könyv.

Aki birtokolni akarja a tartalmat vegye meg offline hordozón.
Ez a fajta offline birtoklás vágy ki fog halni szerintem. Én sem töltöm le a youtube videókat a gépemre. Elhiszem, hogy ott lesz hetek múlva is. Nem veszem fel a rádió adást, sem a TV adást. Az index cikkeket sem mentem le. Online hírportáloknál is tervezik már, hogy fizetőssé válik a tartalom, vagy fizetőssé válik az archívumok használata, és minden cikket archiválnak pár nap után. Vannak olyan google docs dokumentumaim, amelyeket csak online használok. Sokan úgy használnak gmail-t, hogy az emailjeiket sem archiválják.
A MEK-et sem próbálom mirrorozni. Ha kell egy könyv letöltöm, és elhiszem, hogy szükség esetén ott lesz (vagy máshol) a többi ha kell.

Most még félő, hogy egy-egy szolgáltatás behal. Pedig olyan ritka már, hogy ha megtörténik egy ilyen egyből hír lesz (lásd T-Mobile a napokban). De ez még ritkább lesz, mert olyan monstre szolgáltatók jönnek létre, akik több kontinens, több tucat telephelyén üzemeltetnek szerver parkokat párhuzamosan.
svin 2009.12.08 19:51:21
@Dworkyll: A puha DRM-mel védett egyes konkrét tartalmak rippelésének lehet, hogy nincs "presztízs" értéke, de a védelmet törő szoftver előállításának akkor is lehet. Ha pedig adott a szoftver...
Amúgy az audio CD-k sem másolás védettek, mégis egyből megjelennek MP3 formátumban a neten. Mondhatjuk, hogy a kalózkodásnak, megosztásnak is ugyanúgy van "presztízs" értéke. Ez nyílván részben a kiadók/terjesztők, részben a techonológiai kihívás ellen irányul.

A DRM-mel az is a baj, hogy erőlteti azt az irányvonalat, hogy a fogyasztó tulajdonosként jelenik meg, a tartalom pedig példányként. Ez pedig birtoklást feltételez.
Ugyanazt a filmet ritkán nézem meg kétszer, főleg rövid időn belül. Ugyanígy viszonylag kevés zene van, amit rendszeresen hallgatok, és nagyon kevés könyv van amit kétszer elolvasok.
Míg papír könyvet, DVD-t, CD-t el lehet adni antikváriumban, vaterán, stb... addig digitális tartalmat nem. Így ha tulajdonossá válok, akkor pl nincs lehetőség a vásárlástól való elállásra, és a tulajdonjog tovább értékesítésére sem. Pedig itt még amortizáció sincs.
Én, pár kivételtől eltekintve, nem akarok tulajdonosként "virtuális" tartalmat vásárolni, de mint fogyasztó igényelném, hogy az hozzáférhető legyen. Ez csak úgy lehetséges, ha a tartalmat szolgáltatásként és nem termékként adják el.

Szóval nem puhítani kellene a DRM-en, hanem túl kellene lépni rajta.
Ehhez nyílván megfelelő fajsúlyú piaci szereplő kell (pl. Apple, vagy Amazon). Illetve kell némi kiadói nyitottság: először lehet próbálkozni olyan jogdíj hatálya alá eső tartalmakkal, ahol a jogdíj hamarosan lejár, vagy éppen abszolút nem piacképes már - nyílván most is rengeteg ilyen van, illetve ezek száma egyre növekszik. Az egyes tartalmak fogyasztása szolgáltatói oldalon mérhető, és a befolyt előfizetések alapján honorálható. Az átmenet biztos nem egyik pillanatról a másikra történne. De ha ez a kör elér egy kiritikus tömeget akkor nyílván a piac ebbe az irányba fordul majd.
Miként azt éles szemű olvtársak jelentették, a Westendben található Sony Centerben valóban fölbukkant néhány új sorozatú, 300-as és 600-as olvasó. Odamentem és beszélgettem az illetékesekkel, hogy miről is van szó.A rossz hír, hogy az akció mögött nem a Sony Hungária áll,…..
B-oldal Legrosszabb klipek EVÖR 2009.11.21 07:56:00
Arra vállalkoztam, hogy összegyűjtöm a legrosszabb 10 videó klipet, mulassunk / szörnyülködjünk egy jót. Persze itt csak a profik játszanak, az amatőr zenekarok kis költségvetésű próbálkozásait nem lenne helyénvaló a nagyokkal versenyeztetni. A zsűrizésnél befolyásolt az is,…..
Régóta pletykálnak róla, ma végre hivatalosan is bemutatják Amerika egyik legnagyobb könyváruáháznak az ebook-olvasóját. Az androidos Nook, ahogy az olvasót nevezik kétkijelzős, természetesen e-ink technológiát alkalmaztak, van benne wifi, 3G, 2GB tárhely. Mérete 7,7x4,9x0,5…..