Regisztráció Blogot indítok
Adatok
historiavolgy

5 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szendrőládon évszázadok óta élnek cigányok. Mária Terézia rendeletei a magyarországi tartományban a vándorlásnak a 18. században véget vetettek, letelepedésre kényszerítették az addig szabadon mozgó cigányokat. Az 1893-as összeíráskor már csak kb. 10%-uk vándorolt.  A…..
Damak határában a szőlő - és gyümölcstermesztés több évszázados múltra tekint vissza. A térségben azon kevés helyek egyike, ahol az 1890-es években tomboló filoxéra-vész után is újratelepítették a szőlőket. A damaki, valamint a közeli balajti, hangácsi, szendrőládi,…..
Borsodszirákon a barokk kor nem hatalmas kastélyban vagy túldíszített templomban hagyta meg lenyomatát. A történelmében az egri, majd a kassai püspökséggel mintegy 700 éven át összeforrott településen a katolikus templom mellett a valahai kasznár-ház, a falu népi lakóházai és…..
Boldván a 12. századi bencés apátságból máig megmaradtak a mai Magyarország egyik legjelentősebb román kori műemlékét jelentő templom és a kolostor alaprajzát kirajzoló romok. A kutatások eredményei szerint a kolostor falai között keletkezett első magyar nyelvű nyelvemlék…..
A História-völgy Magyarország északkeleti részének és Szlovákia déli részének ( a hajdani Felvidék) domb- és hegyvidékét átszelve fűzi össze a múlt ránk maradt emlékeit. Ezen a vidéken, melyet elkerültek vagy alig érintettek az utóbbi 150 év mindent átváltoztató…..