Regisztráció Blogot indítok
Adatok
abaya-oman

0 bejegyzést írt és 273 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Noha még nem telt el annyi idő azóta, hogy a magyar határátkelők nagy számban nekiindultak a külföldi munkavállalásnak és életnek, hogy komoly generációs feszültségek lehetnének, azért Amerikában élő ismerősök beszámolói alapján például az 1956 utáni hullámmal és az utóbbi években érkezettek között…..
abaya-oman 2017.10.20 15:36:32
@gabors: En azt hiszem Amerika kicsit masabb lehetett. Uj-Zelandon jopar olyan 56-sal talalkoztam/hallottam 2000-ben, aki soha nem jart otthon 56 utan. Persze sok olyan is volt, aki rendszeresen hazajart.

Volt olyan is, aki hitte is nem is, hogy az elet otthon is valtozott. Meg olyan is, aki azt hitte a nyomor elol menekulok, azert megyek hozza egy uj-zelandihoz.

De en valojaban nem erre ertettem, hogy nem mehettek haza, hanem arra, hogy mindent hatrahagytak, es evek teltek el, mielott kovetkezmenyek nelkul hazamehettek. A rendszervaltas utan a fiatalok kimentek, ha tetszett maradtak, ha nem hazamentek vagy mashova mentek. Tobbseguk mogott nem volt a hid felegetve.
abaya-oman 2017.10.20 15:48:46
@gabors: Erdekes, ezt egyszer mi is megkaptuk egy erdelyi lanytol, hogy mi semmilyen magyarok sem voltunk, bezzeg ok, akik a bortont kockaztattak azzal, hogy "Istvan a Kiraly"-ra buliztak. Es olyanokat is mondott, hogy nem egyszer ehezett, mert a magyar allam kesett az osztondijaval. Kozben azzal dicsekedett, hogy a szulei olyan jol meno fogorvosok voltak, hogy neki a legsotetebb idokben is mindene megvolt Romaniaban. Hat jott at onnan egy-ket fura ember.
Katar a legkevésbé sem vicces és irigyelt hely azóta, hogy június vége felé Szaúd-Arábia, Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein gyakorlatilag teljesen elszigetelték, kereskedelmi és diplomáciai blokád alá vették, és egy 13 követelésből álló listát adtak át neki.…..
Alighanem a legtöbb határátkelő átélte már azt, amit az eheti blogajánló egyik szerzője, aki a magyarországi látogatáskor minden alkalommal szembesült a sajnálkozással, hogy neki külföldön „kell” élnie. Ez lesz tehát az egyik téma, emellett egy más típusú…..
Jánosék tavaly költöztek ki Nagy-Britanniába, immár másodszor. Meglehetősen érdekes hónapokat töltöttek a szigetországban, ahol egy hotelben dolgozott takarítóként. Ebből az időszakból ragadott ki egy-egy életképet. (Azóta megint Magyarországon vannak, legalábbis átmenetileg.) A képeket is ő küldte,…..
Határátkelő Pozitívan? 2017.06.07 06:30:00
Nemzeti sport lett Magyarországon, hogy elmondják, milyen rossz a külföldön élő magyaroknak. Milyen érdekes, hogy amíg OTTHON éltünk, a kutya sem foglalkozott az életünkkel – írja Digger posztjában, ami egyfelől kis visszatekintés is az elmúlt évtizedekre, másfelől magyarázat a pozitív hozzáállásra...
abaya-oman 2017.06.07 10:22:04
@tanato: en egy egész iskolában 2-3 tanárra emlékszem, aki nagyon oda volt az ajandekokert. Megjegyzem, annak ellenére, hogy en vágott virágon kívül soha mást nem adtam megis jók voltak a jegyeim.

Nem kell bemocskolni egy egész csoportot azert, mert egy kis százaléka elvárt dolgokat. Azt is hozzátenném, hogy nem a azok a tanárok vártak el az ajándékokat, akiknek az óráira mai napig emlékszem, mert olyan fantasztikusak voltak.
abaya-oman 2017.06.07 14:29:20
@tanato: de meg is dolgoztak érte. Nem kellene összehasonlítani a tanitasert kapott pénzt a lopott benzin árával.
Határátkelő Elégtétel 2016.05.31 06:46:00
Mostanában egyre többet lehet olvasni, hallani arról, hogy mekkora szakemberhiány van Magyarországon, olyannyira, hogy az építőipar, sőt, a balatoni turizmus szereplői is katasztrófahelyzetet emlegetnek. A mai poszt szerzője, Digger egy külföldön élő magyar szemszögéből írta meg…..
A „londoni tömegszállás” olyan meghatározó toposz a határátkeléssel kapcsolatban, mint a mosogató bölcsész vagy az ausztriai ingázó szobalány. Tour_guider mai posztja félig komolyan, félig viccesen a kényszerű együttlakást veszi nagyító alá, méghozzá 25 pontban...
Kazahsztánról a legtöbb ember körülbelül annyit tud, hogy (nagyon) messze van, sajátosan értelmezi a demokráciát (mint nem egy volt szovjet tagköztársaság), viszont meglehetősen gazdag nyersanyagokban és elég sok magyar járt oda a rendszerváltás előtt dolgozni. Hogy most mennyi…..
abaya-oman 2016.02.26 22:36:25
@BircaHang Média:
Mikor mi ott voltunk a demokrácia meg hagyott kívánni valokat maga utan. Például olyan törvény is volt, hogy az állam vezetője nem cserélhető le, mert a nép ezt így akarja. De minek a törvény, ha a nép így akarja? Igaz mar 8 éve eljöttünk onnan, de úgy hallottam ezen a terén nem sok minden valtozott.
Határátkelő Az alma városa 2015.09.14 06:42:00
Eléggé hihetetlen, de volt már poszt Kazahsztánból a Határátkelőn, igaz, jó régen, úgyhogy három és fél év után talán éppen ideje ismét ellátogatni oda. Kalauzunk Nomádmatyi lesz, aki India után még csak az első benyomásait küldte el Almatyról, jó sok képpel…..
Határátkelő Színek és fonákok 2015.06.25 06:50:00
Finnország, Ausztria és Új-Zéland adják a mai történet fő sarokpontjait, a szerző pedig Péter, aki érdekes nézőpontot és struktúrát választott, hiszen mindhárom (sőt, Magyarországgal együtt négy) ország esetében leírta a pozitívumokat és a negatívumokat is, még ha csak…..
abaya-oman 2015.06.26 17:02:09
@CuriousKiwiologist: Teszett annak az említése, hogy meg ér valamit a kimondott szó. Amikor az állampolgárságom intéztem, jópár papírt kellett kitölteni. Par kérdésre nem igazán volt meg a válasz, Kiwi férjem mondta, nem baj, küldjük el, majd kérik ami kell meg. Valamivel később felhívott valaki es a hivatalos ferfihang kérte, hogy meg ezt-azt küldjék be, es egyúttal, hogy mikor lesz az állampolgárra avatás ha rendben lesznek a papírok. Mondtam, hogy nekem az az időpont nem jo, akkorra várjuk a második babát. Kérdezi, hogy a baba az uj-zelandi férjétől van? Kicsit döbbenten mondtam, hogy kitől mástól lenne. Es a nagyobbik is? Mondom természetesen. Mire a hangja nagyon barátságosra valtott, azt mondja hagyjam a papírokat, mar most megmondja, hogy megkaptam az állampolgárságot es arra az avatásra ir fel, ami a baba 3 hónapos kora korul lesz. Igy is lett. Es mindez egy telefon beszélgetés alatt.
abaya-oman 2015.06.26 17:03:20
@abaya-oman: marmint az előzőt Uj-Zelandra értettem.
Laci történtét nem igazán szeretném előre kommentálni, engem megrázott. Az írás a Magyarország és én pályázatra érkezett. Olvassátok!  Szavazni ma is a poszt végén és a Facebookon lehet. „Előre is elnézést szeretnék kérni mindenkitől írástudatlanságom miatt, nem…..
abaya-oman 2015.06.22 21:45:31
@l.laszlo: "Itt nem erről szól kit miért tisztel az ember, kit jobban vagy kevésbé.
Nem szabad ilyen gondolkodásba belemenni, gondolkodni."

Jo gondolat. Azonos tettért azonos tisztelet jár. Ezzel fogadjuk el a másikat egyenlonek.
abaya-oman 2015.06.22 21:48:02
@diggerdriver: Nahát, megtisztelve érzem magam. Petsze csak azert méltatlak válaszra, mert en szóltam hozzad először :-)
abaya-oman 2015.06.22 22:04:51
@diggerdriver: Ha másnak is lefordítod ugyanezért a fejet akkor minden rendben. Azert ha ennyiért leorditod valaki fejet ...
Arról már hírt adtam korábban, hogy Diggerdriver blogjából színdarab lesz Budapesten, méghozzá hamarosan, május 9-ei bemutatóval. Bagossy László, a darab rendezője a készülő előadásról azt mondta, tulajdonképpen egy másfél órás monológról van szó, aminek a végén…..
abaya-oman 2015.04.28 13:38:12
@jewel79bp: Szerintem a kérdéseddel válaszoltál is.
"Csak számomra nagyon fura, hogy pont ez a - jól végződő, de átlagos - történet lesz az, amivel a határátkelőket azonosítják. Lehet, hogy idealista vagyok, de szerintem bőven vannak olyanok, akár a kommentelők közt is, akik Diggernél jóval meghökkentőbb pályafutást tudhatnak magukénak. Olvastam már itt is, és más oldalakon is sztorikat, amik valóban karrier történetek.
Vajon miért nem azokból lett színdarab?"
Egy meghökkentő karrier mitől mutatna jobban milyen az "átlagos" határátkelő? Vagy egy "sikertelen" határ átkelés miért reprezentálna jobban egy tobbnyire nem sikertelen csoportot.
Meg nem olvastam Digger blogját, de alig várom, hogy olvashassam.
Ja, es gratulálok Digger.
Egy egészen nagyszerű időutazásra invitállak ma titeket, kalauzunk ismét P. Elliott, aki többek unszolására állt neki, hogy leírja, milyen is volt az élet jó négy évtizeddel ezelőtt az olaszországi menekülttáborokban. Lesz itt minden, sikkasztó hentes, alkoholista tini, bolondos…..
Egy hete kezdtük az iskolaév kezdete alkalmából indított sorozatunkat. Akkor Németországban jártunk, ma viszont a világ teljesen más tájékára kalauzol minket Gábor, aki Indiában él, és két gyermeke is természetesen ott jár iskolába. Számomra nagyon érdekes volt az írása és…..
abaya-oman 2014.08.27 21:30:10
@Cascabel: szerintem az iskola által előírt (többnyire praktikus) egyenruháknal sokkal jobban segítik a "kasztosodast" a különböző drága ruha es cipő márkák. A szegény mexikói gyereket pedig tuti kevésbé csúfoljak a tehetősebbek ha naponta ugyanabban az egyenruhában megy mintha nem lenne egyenruha es ugy is mindennap ugyanabban az egy ruhában menne.
A mai poszt kilóg a határátkelős történetek sorából, rövid, és nincs is benne sok információ, talán leginkább rejtett segélykiáltásnak nevezhetném. Amiért mégis itt a helye szerintem, hogy sokan járhatnak ma a szerző Ágihoz (és Leventéhez) hasonló cipőben, így talán…..
Nem kell persze semmi rosszra gondolni, a hadüzenet gasztrofronton történt, és ha már ennyit elárultam, akkor a blogot rendszeresen olvasók alighanem sejtik, hogy ma ételekkel foglalkozunk, jelesül azzal, miként lehet magyar ételeket külföldön elkészíteni, illetve kinek mi a kedvence…..
abaya-oman 2014.04.12 11:22:22
@Pink Petsch: mi az a "csiripori"?
Nagyon kellemes meglepetés volt, hogy a TAP légi társaság gépein olyan videó megy, amin még az amúgy dögunalmas biztonsági instrukciók is érdekesnek tűnnek. Természetes hangvétel, aranyos ötletek, semmi szenzációs nem történik benne, nincsenek látványos special effectek sem,…..
Egy év, négy fordulópont, avagy hogyan élte meg egy egyetemista a külföldön töltött tanulmányévet. A 22 éves Esther aligha van egyedül mindezzel, így talán sokaknak tanulságos lehet, ha felidézzük történetét. Esther Mngola a kenti egyetem Politika és Nemzetközi Kapcsolatok,…..
abaya-oman 2014.03.22 17:00:49
@Mirjam2: Ezt a 'nők pucéron járnak'- ot en is megéltem az elso ománi év után, pedig itt közel sem annyira szigorú az öltözködés. Az en vékony de hosszú ujjú blúzomat meg igencsak megnéztek a 35 fokban a repülőtérről hazafele.
Mihez kezd egy budapesti aszfaltbetyár (nem én találtam ki, mai szerzőnk, NemZsolt határozta meg így önmagát) az Egyesült Arab Emírségekben? Természetesen egy rendezvényszervező cégnél dolgozik logisztikai menedzserként. Aminél csak az a jobb, hogy meg is írta nekünk a…..
A sok kedvesség, amivel a magyar kormány a Dél-Afrikában élő magyarokat elhalmozza, ha összességében nem is sok, de a helyiek szemében rengeteg – írja egy ottani határátkelő, aki beszámol arról is, hogyan zajlik állami segítséggel a közösségépítés. A magyar nagykövetség…..
abaya-oman 2014.02.27 13:13:02
@svájci sapka (ch): Ezt en sem ertem, miért szavazhat olyan aki nem el Magyarországon? Könnyű annak szavazni akinek nem kell vállalni a döntés következményét. Végülis kibicnek semmi se drága.

Nekem a külföldön élők szavazati jogáról az uj-zelandi törvények tetszenek legjobban. Akkor szavazhatsz kulfoldon elve, ha az előző választások idejen meg otthon szavaztál. Ha több mint egy választási időszakot töltöttel kulfoldon akkor elveszited a választási jogod mindaddig, míg ujra haza nem költőzol. Ez igy logikus.
abaya-oman 2014.02.27 13:19:11
@kovi1970: Teljesen igazad van. Szerintem aki tisztességes az nem is fog szavazni hamar egy ideje nem otthon el.
Az első időszak gyakran magával ragadja az embert, pláne, ha a munkaadója (esetünkben egy légitársaság) tejjel-mézzel folyó Kánaánt varázsol neki, és a gondolatait is kitalálja. Aztán kiderül, hogy nem csak kitalálja, de (kis túlzással) szabályozni is szeretné, avagy életbe…..
abaya-oman 2014.02.26 20:18:42
@Mirjam2: Biztos itt is van ilyen törvény de az is biztos, hogy nem veszik szigoruan. Vad házasságban elő kollégáim közös fedél alatt élnek es ezt mindenki tudja. Ha ez itt súlyos vétségének számítana, nem mernek megkockáztatni, hogy ugyanazon a címen vannak bejegyezve. Ománban például ha egy nőt megeroszanak (volt egy ilyen eset) akkor nem öt tartóztattak le házasságon kívüli szex miatt mint ahogy például ez Dubai-ban történt/történne.
abaya-oman 2014.02.26 20:32:00
@puhacica: Annyira nem lehet rossz a munkáltatód ha kárpótol az elveszített nyaralásert.
A tegnapi németországi au pairkedés után ma egy teljesen más világot látogatunk meg. Irány Katar, ahol fillérekbe kerül a benzin (ennek megfelelően a SUV számít családi autónak), és ahol kétszer annyi az indiai, mint a katari állampolgár. Lilla írása (és fényképei) egy…..
abaya-oman 2013.09.11 19:24:07
@Kovermadar: ez nem minden arab országban van igy. Omanban sok európai nő meztelen vállal sportban maszkal es a kutya se zargatja oket. 2 kolléganőm van, akik Omán elott Katarban dolgoztak, mind a kettő szerint jelentős különbség van a két ország között.
Amikor külföldre költözünk, nem csak országot, hanem nyelvet is váltunk. Elhagyjuk (legalábbis egy időre) az anyanyelv jelentette biztonságos területet és bizonyos mértékig újjászületünk egy új nyelvben és társadalomban. Szavazz a Határátkelőre a Goldenblogon - egy…..
abaya-oman 2013.08.19 13:15:37
@tableno: nem hangzik dicsekvesnek:-) Amúgy a nagylányom pici korától fordít olyan természetességgel, mintha mindenki ezt csinálna. Teljes nyelvi környezetben 6-8 hónap alatt tanul meg egy uj nyelvet, sajnos gyorsan el is felejti költözés után. Egyszer piacon szerencsétlen kedtem, nem bírtam magam megértetni. Ahogy elléptünk mondta; anya akarok, hogy fordítsak neked? Persze hittem is nem is, hogy 6 hónap helyi óvodába járás után erre képes lenne de rahagytam es tényleg onnan kezdve folyamatosan fordított nekünk. Akkor volt 4 éves.
abaya-oman 2013.08.19 15:55:34
@Barátusz: taking a piss = pisil
Taking the piss = bosszant valakit, szándékosan félreért valamit...
Napra pontosan két évvel ezelőtt indult útjára a Határátkelő. Azóta rengeteg minden történt (erről majd kicsit később) a bloggal és körülöttünk az országgal, Európával is. Születésnapi poszt, némi feltárulkozással. Szavazz a Határátkelőre a Goldenblogon - egy…..