Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Katekéta

0 bejegyzést írt és 179 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hat évvel ezelőtt hatásos belépővel érkezett meg Bobby Love a Mount Angel bencés apátságba. A begördülő motorról egy bőrdzsekis, piercinges, rasztahajú, tetovált fickó szállt le, mintha egyenesen a Kemény Motorosoktól érkezett volna. Bobby azonban pontosan oda érkezett, ahová…..
Katekéta 2014.12.23 13:38:16
@doggfather: A rendeket szigorú regula köti, melynek része az elöljárók iránti engedelmesség. A szerzetes nem azt teszi, amihez kedve szottyan, hanem a rend szabályzata és elöljárói parancsok alapján él.
Katekéta 2014.12.23 13:50:27
@doggfather: Természetesen.
Tegnap 14 órától a Gellért Szállóban tartotta meg előadását Donald J. Sanborn püspök, aki még a tradicionalista Szent X. Pius Papi Testvériséget is túlságosan modernnek tartotta. A Katolikus Egyháztól elszakadt katolikusok (?) előtt arról beszélt, hogy történelme legnagyobb…..
Katekéta 2014.09.09 09:55:44
@annamanna: rendkívül illetlen a mondat felét idézni csupán.
Elrabolt és megerőszakolt nők, lefejezett gyermekek, keresztre feszített keresztények – sokkoló hírek érkeznek a Közel-Kelet ultraradikális iszlámistái által alapított új de facto állam területéről. A dollármilliárdos vagyonon trónoló kalifátus, az Iszlám Állam vezetői…..
Katekéta 2014.08.14 08:59:03
@Ahasverus: A mártír görög szó jelentése tanú. Az a személy, akit hitéért, Krisztus melletti igenléséért ölnek meg, vértanú. Még akkor is, ha bizonyos Krasznai otthon a fotelből elevenné tőle a szentté válás eme vörös koronáját, csak mert emberként halálra rémült. Mind azt tennénk, a szent is sír. Az aprószentek és az őskeresztények példájára kijelentem a hitem: ezek az áldozatok inkább szentek, mint mi vagyunk.

Továbbá a kép miatt szemet fedőknek: ez történik ma, ez történt tegnap és holnap is ez fog. Nem a kép folytatását tettem föl, ahol a fejét elválasztják a torzótól. Ez nem öncélú hangulatkeltés, hanem a valóság. S az ő halála felkialtójel. Igazán nem érdekel, ha néhányaknak könnyebb elfordítani a tekontetüket, mert nem leszek rátok figyelemmel soha.
Katekéta 2014.08.14 09:37:21
@Ahasverus: Nem azt mondtam, hogy örülni kell a mártírhalálnak, hanem jelentettem, hogy ez az. Ennél nagyobb mártíromság jelenleg nincsen a világon, mert ma nem tested és véred ellen támadnak a kiművelt Nyugaton, ha kijelented, hogy Krisztus-hitű vagy.

A kereszténységben az első vértanúnak Krisztus látják, a keresztény ember célja Krisztust megjeleníteni, pongyolán utánozni az életben. A vörös korona (a mártíromság) általában a legkevésbé vágyott sors, kevés szentről tudunk, aki már jó előre választotta (pl. Szent Maximilian Kolbe gyermekként is igent mondott rá, de kevesen vannak így érthető módon).

A mártír nem boldog attól, hogy mártír, ez nem feltétele a mártíromságának, sőt bizonyos értelemben az kívül is áll az ő akaratán. Lehet úgy mártír, hogy nem akar az lenne. Vérét ontják azért, ami, s ez bőven elég ehhez. Csupán annyit fejezett ki a pápa, amennyit én is: hiszem, hogy ők a mennybe kerülnek a szörnyű szenvedésükért, melyre nem szolgáltak rá, s mely számunkra figyelmeztetés, számukra purgáló irgalom.

A ténykérdést én kijelenthetem fejen állva Szibériában vagy itthon a vécén is, az tény: ők vértanúk. Te pedig ezt nem veheted el tőlük.

Értelmetlen? Az öldöklés valóban az. Áldozat a mártír? Az. Ugyanazt állítjuk, csak te önkényesen melléírod, hogy de nem is mártír. Nem baj, álláspont ez is, ahogy álláspont a genderelmélet vagy az kalifátus ideológiája is. Szabadsága van az embernek hitet tennie.
Katekéta 2014.08.14 09:58:10
@Ahasverus: Nincs ellentét, ellenvélemény van, aminek helye van, természetes és mindkettőnk érdekét szolgálhatja. Én szilárdan állítok és nem engedek ebből azért, mert jelenleg mást nem tehetek, és dúl bennem a tehetetlenség is.

@I_Isti: A legtökéletesebb vértanú vagy a mártíromság példaképe jobb kifejezés lett volna tőlem.
Március 21-én Ferenc pápa Rómában a maffia áldozatainak családjait látogatta meg. Ezen látogatások eredménye a sajtó által is citált mondat, melyben a pápa kiátkozza a szervezett bűnözés tagjait. A történet másik érdekes jelensége viszont az egyébként is érdekes Luigi…..
Katekéta 2014.06.27 12:58:37
@ausländer Sipi: Ez lehetetlen. Jézus a szemtanúk szerint azt állította, hogy Ő és az Atya egyek, tehát Ő maga az Élő Isten. Nem lehet, hogy egyszerre bölcs és jó ember volt, és a világtörténelem legnagyobb hazugja. Mindenkinek oldalt kell választania: vagy Jézus igazat mondott, de akkor Ő Isten, vagy pedig Jézus egy hazug, egy csaló, nem pedig bölcs.
Katekéta 2014.06.27 13:14:02
@ausländer Sipi: Nem valószínű, a szöveghitelességi vizsgálatok mind a Bibliát támasztották alá, csak az Újszövetség kb. 9000 különféle, egymástól független formában maradt fönn, kiderült, hogy torzulásmentesen van jelen, míg mondjuk az Íliászból egyetlen kézirat van.
Katekéta 2014.06.27 13:24:19
@ausländer Sipi: Ez a kanonizációs folyamat, amely nélkül egymásnak ellentmondó, hiteltelen könyvek, kitalált sztorik és gnosztikus iratok lennének az evangéliumban.
Már-már közhelyessé züllik, hogy jelenleg a világon a keresztények a leginkább üldözöttek, pedig sajnos ötpercenként hal meg egy a hitéért. Amikor a zömében keresztények lakta szíriai Homsz fölötti uralmat átvették a lázadók, 66 ezren menekültek el. De voltak néhányan,…..
A katolikus kánonjog érdekes jogterület. Szabályozza az egyház belső életét, de minden katolikus számára is kötelezően követendő. Elképzeltünk néhány valószerűtlen, de elviekben lehetséges esetet, s megkérdeztünk egy érseki bírót, hogy ilyen esetekben mit mond az…..
Katekéta 2014.06.18 10:48:27
@Mikrobi: A főtisztelendő úrnak kijáró tisztelettel kérdezem, ha egy érsek bírónak jó volt a kérdés, mégis milyen alapon jön zavart kelteni? A hozzáállása és stílusa méltatlan a hivatásához, ami már nem az első alkalommal derül ki ezen a blogon.

Tájékozottságával is hiba van, atyám, tudniillik a lefebristák éppenséggel nem tartják úgy, hogy üres a pápai trón. Magam ultrakonzervatív vagyok, de ennek semmi köze ahhoz, hogy egy legitim kérdésre legitim kánonjogászi válasz és a blog jellegéhez illő magánvéleményt publikálok. A számonkérésre itt semmi jog sincsen.

Alkalmazott nyelvészi tanulmányaim alapján jelzem, hogy a szent ostyát külön kellene írnunk. Az egyházi helyesírás eltér a kérdésben, valóban a szentostya kifejezést használják, ami viszont szerintem pontatlan, mert sem ortográfiailag, sem presztízsében nem megfelelő. Ezért használom a helyesírásnak is megfelelő, presztízsnagybetűs alakot. Talán az atya nyelvész is?

A kérdés reverendára vonatkozik, az szerepel benne, de valóban rossz képet választottam hozzá. A kérdés előbb megvolt, a kép később került hozzám, így sajnos pontatlan lett a kérdés, a bíró a válaszban pontosít is, ezért nem javítottam.

Annál alaposabb utánanézés nem kell, hogy érseki bíró válaszolja meg a kánonjogi kérdéseket.
Katekéta 2014.06.18 10:50:08
@bahahaha: A budapesti bazilika egyetlen vasárnapi miséjére is többen járnak kétszáznál, pedig szombat estétől számítva nyilván több is van. A többi templomnak is megvan a maga közössége, de aki életében nem járt ilyen helyen, ezt nem tudja.

Ezen felül sehol sem szerepelt, hogy csak az katolikus, aki nem követ el misemulasztást. Mégis mi forog a fejében? Hogy aki nem tart be egy egyházfegyelmi szabályt, annak a karakterszentsége törlődik?
Militia Christi Szent e-Írás 2014.06.03 10:59:04
Kindle-re esküdött föl egy amerikai nagykövet, írja az Index. Apró meglepetés hangját érezni a cikkből, hiszen mégis milyen dolog már az avítt Szentírás helyett egy modern, gépi e-book alapú Bibliát használni? Előfordulhat-e, hogy a pap táblagépről misézzen? A kérdés már…..
Katekéta 2014.06.11 12:16:12
@borazslo: Nekem is csak az anyaggyűjtés során mesélték paptársai, hogy látták.
A szocializmusból két gyakori támadás maradt velünk: az egyik szerint Galileit az Egyház a kutatásai miatt megégette (a valóság ezzel szemben az, hogy eredményei miatt élete végéig pápai nyugdíjat kapott, és természetesen nem ítélték halálra), a másik pedig az, hogy az egyház…..
A hatályos kánonjog szerint hivatására alkalmas állapotban kell lennie annak, aki egyházi szentséget vesz föl, tehát például áldozópappá szentelik. Lehet-e pap például egy kerekesszékes férfi? Az egyházjog nem pontos ebben a kérdésben, de például kerekesszékesek bizonyosan…..
Katekéta 2014.05.06 09:34:14
@tippan67: XVI. Benedek megtiltotta a homoszexuálisok pappá kreálását, mivel a gyermekbántalmazási ügyekben meleg papok voltak érintettek.
Elképesztő hír járta át tegnap a világmédiát: a Szentszék szóvivője gyakorlatilag elhatárolódott egy pápai kijelentéstől. Egészen pontosan olyan esemény történt, amire a modern időkben nem volt példa: a szigorú egyházi protokollt megkerülve a pápa nem római püspökként,…..
Katekéta 2014.04.26 22:52:13
@zoli_: Ha már sola scriptula, kedves kistestvér: "Mert a ki méltatlanul eszik és iszik, ítéletet eszik és iszik magának, mivelhogy nem becsüli meg az Úrnak testét".
Katekéta 2014.04.27 08:44:55
@kávét!: köszönöm a kérdést, ezt személyesen is föltették, tehát nem volt egyértelmű. Ha nem is így történt, akkor is a Szentszék kommunikációs csődjéről van szó, ami zavart keltett. Arra akartam rámutatni, hogy bármennyire is szeretjük egy pápánkat, ő sem hibátlan, és nem mindenben kell egyetértenünk. Én azt kritizálom, hogy Ferenc egyszerre akár világi pap és Szentatya lenni, ami veszélyeket hordoz, és ezt látszólag nem veszik elég komolyan. Ha pedig igaz, akkor még nagyobb a zavar.
Katekéta 2014.05.06 09:04:16
@Epokit Drive: Az elmúlt években ilyen hatású hozzászólás sosem született még ezen az oldalon. Köszönöm, és Isten áldja!
Meglepő lépésre szánta el magát néhány napja a Google óriáscég: a fő bevételi forrásukat jelentő AdWords hirdetési rendszerben (mely a kereső találati oldalán megjelenő hirdetéseit is kezeli) megtiltották az úgynevezett pro-life hirdetéseket az abortusz kulcsszóval…..
Katekéta 2014.05.04 21:31:22
@vuvuzela importőr: a bioetika tudomány, nem egyházi hitelv, de nem várom el, hogy tudja, mit kritizál.
Katekéta 2014.05.05 00:09:23
@Kovacs Nocraft Jozsefne: mire alapozza e primitív materiális nézetet, hogy az anya a elmetszett köldökzsinórú újszülött pillanatától anya (jogi fogalom)?

@BoGyesz: nem ebből dolgoztam, a linkelt és kapcsolódó oldalakból kiderül, hogy a kereső védekezése álságos, mert nem csak erről van szó.
Katekéta 2014.05.05 07:56:34
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Bízom benne, hogy ez a mérhetetlen keserűség és düh békésen távozik majd az életéből, és nem kíséri rendesen élettragédia.
Vasárnap Ferenc pápa (és társaságában XVI. Benedek) szentté avatja két elődjét, II. János Pált és XXIII. Jánost (a képen). János Pált talán nem kell bemutatni senkinek, de ki volt XXIII. János? Miért avatják őket egyszerre szentté? Egyáltalán, miért avatnak még szenteket…..
A hit lényege nem a tiltás: a tökéletlen hitben élő azért nem tesz valamit, mert vallási előírások tiltják, a tökéletes hitben lévő viszont azért nem, mert fölismeri az isteni parancsban, hogy tettével megbántja a Teremtőjét. Amikor az Egyház erkölcsi szabályokat fogalmaz…..
Katekéta 2014.02.16 17:15:05
@Karachar Nevian: A katolikus bűnhiercarchiáról itt írtam: apologetika.blog.hu/2012/11/18/bunhierarchia_a_katolikusok_szerint

A mesterséges megtermékenyítés bioetikai okokból alapvetően tiltott (halálos bűn), de egyéni helyzetek a legtöbb bűnt korlátlanul enyhíthetik. Tudok olyan esetről, mikor komoly megkötésekkel, de gyóntatóatya is támogatta a mesterséges megtermékenyítést (úgy, hogy a megtermékenyített petéket nem semmisíthetik meg, kettő-hármat készítsenek, és ültessék is be). Ez kérdéses terület, kánonjogi viták vannak róla. Ha valódi az érdeklődés, érseki bíró publikálna ezen a blogon a témában.
Katekéta 2014.02.16 18:21:15
@Karachar Nevian: Ma lehet, hogy nem praktikus vagy szimpatikus, de meg kell érteni, hogy vannak a Bibliából levezetett, nem változtatható, tehát dogmatikus tanítások. Az Egyházon keresztül hitünk szerint a Szentlélek dolgozik a lelkek ügyén. Van, amivel magam is vitázom vagy amit nem látok tökéletesnek, de ezek nem dogmatikai kérdések. Nem azért, mert lesütött szemmel elfogadok mindent, hanem ami nem tetszik, annak igyekszem teológiai és etikai múltját föltárni. Az elmúlt kétezer évben milliók próbálták meg az Egyházat: érvekkel, szidalommal, jobb-rosszabb tanácsokkal. A válaszok készen állnak általában már évszázadok óta.

Amire még nincsen kész válasz, az mindig a modern tudomány által hozott etikai kérdések. Erre a bioetika tudománya tud nagy segítséggel szolgálni. Nem papok, hanem tudósok azok, akik válaszolni tudnak olyan kérdésekre, hogy vajon a mesterséges megtermékenyítésnél szükség van-e megtermékenyített petesejtek (bioetikai szempontból önálló életnek számító princípiumok) megsemmisítésére. A hitünk alapja teológiai és kinyilatkoztatás alapú dogmatikai: ölni bűn. De ezekben az esetekben a természettudomány emberei tudják fölrajzolni a határokat. Hagyományosan a papi hivatás tudós hivatás volt, de ma már ez nem feltétlenül van így. Csak a jezsuitáknál jellemző, hogy minimum két diplomát várnak el, az áldozópapok többsége csak teológiából végzett, így tudja, mit mond a vallás mondjuk az abortuszról, de nem feltétlenül nyilatkozhat meg például a mesterséges megtermékenyítés tudományos működéséről. Létező probléma: nem feltétlenül érti, hiszen az tudomány. Ilyenkor kell az egyházi tekintélyhez fordulnia, ahol szakmai grémium alakítja ki a hivatalos álláspontot.

Az olyan egyházfegyelmi kérdésekben, mint például a papi nőtlenség, igencsak sok a különvélemény, melyet nem tilt az egyház. Ma forgattam épp egy egykori papunk könyvét, aki megházasodott, és talán önfölmentés miatt is nagyon hibáztatta a cölebsz életmódot. Magam nagyon támogatom, de ismerek papot, aki szívesen megházasodna, ha engedné a pápa. Nincs azzal baj, ha vitázunk. Igyekszünk mi is a magunk habitusa szerint választ adni. Néhány kérdésben ez ma igen nehéz (szexuáletika, halálbüntetés, abortusz, homoszexualitás, egyházi fényűzés stb.).

Amikor valaki lenézéssel reagál, azzal nem nagyon lehet korrekt párbeszédet folytatni, pedig ahogyan fontosabb lenne a világi szót bevinni az egyházi mindennapokba, úgy igen jó figyelmet szentelni a más vallásúaknak vagy akár az ateistáknak, akik sokszor jogos kritikát fogalmaznak meg. De még szomorúbb, hogy sok katolikus is kritizál olyasmit, amit sokszor maga sem ért, hiszen nem érti a tanítást. Ez egy igen komoly probléma, nehezen tudjuk közérthetővé tenni, amit mondunk.

Ferencet sokan a felekezeten belül is bírálják, ami nem baj, ha ez szeretetből fakad. De egyet bizonyosan a számlájára írhatunk: úgy szólal meg, hogy azt sokan meghallják. Nem mondott újat a melegek elfogadásáról, sem az ateisták mennybemeneteléről, és mégis, őt megértik, hiába született a katekizmusunk II. János Pál alatt a későbbi XVI. Benedek vezetésével. Ferencnél érett be ez a munka úgy, hogy már kissé megcsillan a többség számára: nem csupán elvont ájtatos térdeplés az életünk, hanem vannak válaszaink. A keresztény vállalatvezetés vagy éppen a keresztény közgazdaság remekül működő képzések, utóbbi egyetemi szinten is működik. Természetesen a mi felelősségünk, ha ezekről a mindennapi, materiális életünkben is fontos vívmányokról vagy nézőpontokról a szélesebb közösség nem szerez tudomást.
Elképesztő dolog történt a napokban, de mintha ennek súlyát nem érzékelné a média vagy a keresztény közösség: az ENSZ felszólította a Szentszéket, hogy többek között bírálja fölül tanítását a fogamzásgátlás és a terhességmegszakítás témakörében. A legnagyobb…..
Az ukrán helyzetet lehet egyfelől zavargásnak, másfelől forradalomnak vagy akár polgárháborúnak is hívni. Egy azonban biztos: mindenki számára megrázó helyzet, melyben emberek vesztik az életüket. Ilyenkor a papság feladata még fontosabb: a lehetőségek szerint békés megoldás…..
Gyakori kritika a hívőkkel szemben, hogy jó, a Krisztus-sztori rendben van, Istenben is tudok hinni, de az egyházi szóban nem. Az efféle autodeista hozzáállás eredménye nemcsak egyházszakadás, mint azt láttuk a történelemben, hanem egyféle lelki szárazság is: mondom, hogy hiszem az…..
Katekéta 2014.01.12 09:48:11
@czaj: Sajnos kiderült, hiába mondja, hogy ismeri a katolikus egyházat, ez nem lehet teljességgel igaz. Épp a fenti leírásban mutattam rá, hogy az egyház nem a papok közössége. Ha ön találkozott rossz pappal, az sajnálatos, de ilyen mindenkivel előfordulhat. A temetés kapcsán nem értek egyet, a házasság kapcsán a kánonjogot kell figyelembe venni. A fentiek alapján ott sem értek egyet, de az egész ügyet kellene látni. Nyilván katolikusként, mivel kötelező, a kánonjogot is ismerni kellene.

Másrészről pedig tévedés, hogy nőként a Szűzanyát kell példaképnek választani. Elsődleges példaképünk mindenképpen Jézus, ez nemtől független, másrészről bérmaszentnek akár férfit is lehet választani, ha valaki lelkületéhez ez áll közelebb. Van olyan szerzetes is, aki például a Mária nevet is fölvette.

Szomorú látni, hogy ilyen világi, emberi dolgok alapján valaki a tanítástól távolodik. De nem meglepő, ha úgy váltogatja a hitét, ahogy épp neki tetszik, könnyen elfogadható. Kérem, olvassa el a bejegyzést, hogy megértse: az egyház nem a papok közössége, és a katekizmus változatlan attól, ha egy pap bal lábbal kel föl.
Augustus Tolton atya elsősorban Amerikában, ott is leginkább a katolikusok számára ismert, életútja azonban bárki számára példaértékű lehet. A pap, akit néhány éven belül talán szentté avatnak, a déli államok rabszolgaságában látta meg a napvilágot, mégis eljutott…..
Január elsején a Római Katolikus Egyház Szűz Mária istenanyaságának ünnepét tartja. A karácsony nyolcadnapján tartott ünnep a VII. századból származik. Nem csupán ezért nevezi a magyar népnyelv Boldogasszony havának januárt, hiszen e hó 23-án ünnepelték Boldogasszony…..
Katekéta 2014.01.01 21:34:28
@dioretek: Ez a könyv nekem is megvan, Ariel Toaff izraeli rabbi, az édesapja főrabbi volt. Ma is él, Izraelben tanít professzorként.
Katekéta 2014.01.02 08:36:17
@Urfang: Krisna nem ember, hanem avatarokként van jelen. Jézus tökéletesen ember is.
Katekéta 2014.01.02 10:17:50
A papom (teológus és kánonjogász) kommentje a fenti írásra:

"- 8. napon metélték körül a gyermekeket, így január 1-jén mindig is gondoltunk Jézus körülmetélkedésére. Nem tudok róla, hogy ezt nyilvánosan ünnepelték volna, de diszkréten meghúzódik a szövegekben és énekekben (pl. "E napon ontod az első csepp vért") és akinek van füle, az hallja. Ha van is ilyen tiltás, amit te kérdezel, az biztos nem jár kiközösítéssel. De én soha nem hallottam róla. Ami tény az tény: Jézust is körülmetélték 8 nappal a születése után. (A dátum ugye karácsony dátumával együtt bizonytalan.)

- Szűz Mária Isten Anyja ünnep 1931 óta van, jóllehet a gondolattartalom régi. Az Efezusi Zsinat 1500. évfordulóján rendelte el XI. Piusz pápa. Ezen a Zsianton mondta ki az Egyház dogmaként, hogy Mária Istenszülő (Theotokosz), azért mert Jézus valóságos Isten. Így ez a dogma is, mint minden Mária-dogma, Jézusról szól.
De azt állítani, hogy a körülmetélkedés ünnepe kiütötte volna Szűz Mária ünnepét tévedés.

Az európai középkor az ereklyék tekintetében sok furcsaságot kitermelt. Én nem gondolnám, hogy azoknak különös jelentőségük lenne ma. Ezért én nem is beszélnék erről. Hagynám a múlt homályába veszni. Most bocsánat, de Jézus előbőrének a sorsa nem nagyon érinti az örök üdvösségünk kérdését..."

Ebben egy javítás van, az atya szerint téves azt állítani, hogy az egyik ünnep kiütötte a másikat. Én mégis úgy látom, hogy egy ügyes csere történt, de nem kiütés, inkább csak kreatív problémamegoldás.
2012 júliusában a a coloradói Lakewood egyik cukrászdájába tért be a homoszexuális pár, Charlie Craig és David Mullins. Esküvői tortát kértek, de a Masterpiece Cakeshop tulajdonosa, a keresztény Jack Phillips azt mondta, szívesen készít nekik születésnapi tortát vagy…..
Katekéta 2013.12.12 12:55:50
@burakefendi: tévedés, katolikus orvos például abortuszban nem vehet részt, mert azonnal kiközösítésbe esik. Én a civil munkámban is elutasítok az elveimmel ellentétes megrendelőket, például pornóoldalakat. Ez természetesen következik az értékrendmből.
A börtönökbe jó esetben csak bűnelkövetők kerülnek. Őket a társadalom megfoszt egy nagyon fontos alapvető emberi joguktól: a szabadságuktól. Ezt egyrészt konszenzus alapján teszi, másrészt a közjó érdekében. Erkölcsileg nem helytelen, ha fogságba zárunk olyanokat, akik…..
Katekéta 2013.12.04 10:53:27
@HedvigT: Gondoltam elég egyszer leírni, de nem: a privilegium petrinum alapján a nem elhált házasságok érvénytelenek, az érseki bíróságok így ezekről ki is mondják, hogy bár megkötötték őket, sosem voltak érvényesek, tehát nem voltak szentségiek, így újra lehet templomi esküvő.
Katekéta 2013.12.04 11:22:22
@HedvigT: Csak egy megjegyzés, tiszteletben tartva az álláspontját: keveri a péteri kiváltságot a pálival. A vegyesházasságok esetén a privilegium paulinum alapján mondhatják ki a házasság érvénytelenségét, nem a petrinum alapján.
A Pater Noster, az Úr imádsága a keresztény imádság mintája, hiszen a Bibliában maga Jézus tanította meg követőinek. A francia katolikus püspökség most mégis apró változtatást tesz a szövegen. Mégis mi a gond az eredeti szöveggel és mikor változtatják meg a magyar…..
Katekéta 2013.11.28 15:09:59
@Kölnei Lívia: Bármikor bármit kérdés nélkül is, a forrásmegjelölés bőven elegendő.
Ma egy éve indítottam útjára a Militia Christit, melyet katolikus apologetikai, tehát hitvédelmi blognak szántam. Szerettem volna, ha a katolikus vélemény úgy jelenhetett volna meg nagyobb nyilvánosság előtt, ahogy korábban csak ritkán: nem elvont teológiai magyarázatok vagy nem…..