Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Meleg Sándor

153 bejegyzést írt és 1529 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az egészségügyi bulvár szereti vizuális minősítéseket, nem véletlenül ragadt rá a cukorra a ”fehér halál” kifejezés. A napokban viszont több oldalon lehetett találkozni a melaszról szóló írással, ami „fekete arany” címszó alatt ecsetelte annak fantasztikusan pozitív tulajdonságait. Máris van egy…..
Meleg Sándor 2019.06.15 07:00:10
@Karinthy-paradoxon:

A aktuális ajánlások esetében valóban arról van szó, hogy a napi energiabevitel 5% alatt maradjon lehetőleg a hozzáadott cukrok, illetve a magas cukortartalmú késztermékek fogyasztása. DE: ebbe nincs benne a gyümölcsök, zöldségek természetes cukortartalma, mert újabban nagy divat, hogy már a gyümölcsöt sem eszik, mert annyira rettegnek a cukortól - az ajánlásnak meg pont az a célja, hogy a zöldség és gyümölcsfogyasztás legyen a forrás, ne pedig pl. a cukrozott üdítők és nasik.

Biológiailag nyilván nincs különbség a hozzáadott és az élelmiszerekben található természetes cukortartalom hatása között, de az összbevitel egy bizonyos szint felett már nem kívánatos (elhízás és tsai) és ha a forrásokból válogatunk, akkor az egyéb tápértékbeli kérdések miatt a zöldségek és gyümölcsök legyenek előtérben.
Meleg Sándor 2019.06.23 09:10:47
@Munyi cica:

Húskészítmények. Ezen mindig jót szoktam nevetni - az olcsó húskészítményekben egy csomó bőrke (kötőszövet) van, amiben kollagén van. Na most az emberek nem szeretik a párizsit meg a virslit a bőrke miatt, ezzel együtt hajlandóak vagyonokat fizetni a kollagén tartalmú kapszulákért, krémekért (amúgy tök feleslegesen, de ez más kérdés).

Pont ezekbe a B kategóriás hústermékekbe teszik bele azokat a belsőségeket, amiket más húsáruba nem lehet (mert nem színhús), viszont pont a belsőségekben van egy csomó értékes tápanyag (agyvelőben omega-3 és hasonlók).
Meleg Sándor 2019.06.24 05:46:22
@Munyi cica:
A blog technikai beállításai e tekintetben nem nálam vannak, a kész platformba nem tudok belenyúlni. Remélem megjavul, általában azért viszonylag gyorsan dolgoznak a rendszerrel.
System error / rendszerhiba – ez a számítástechnikai kifejezés jutott először eszembe, amikor megnéztem az HBO csernobili balesetről szóló minisorozatát. A film fő üzenetei a véleményem szerint valójában nem is elsősorban a csernobili balesetről és nem is az atomenergiáról, hanem arról a hibás…..
Meleg Sándor 2019.06.24 05:41:11
@Sipi81:

A hivatalos adatok szerint összesen kb. 4000 áldozattal lehet számolni. Pontos adatokat nehéz mondani, mert a halálozási adatokban a Csernobil kiváltotta többletet kellene mérni, ami a korabeli SZU adataiból nehezen szedhető ki.
Kifejezetten a pajzsmirigy daganat az, amit szokás összefüggésbe hozni a balesettel (a jód miatt).
Alimento Almacukor 2017.12.11 06:28:00
Folyamatosan terjed a hír a magyar világsikerről, mely meghódítja a boltokat és a cukorbetegek számára is valami szuper egészséges élményt nyújt. Sajnos a 2017 őszén piacra dobott almacukor szirup termékről az ismétlődő tartalommal fellelhető marketing anyagokon túl semmilyen kézzel fogható szakmai…..
Meleg Sándor 2019.04.22 06:38:15
@Munyi cica:

Igen, a fruktóz bevitelének jelentős forrása a nádcukor/répacukor. A szervezet ezt szétkapja glükózra és fruktózra és innentől mindegiyk megy a mag útján. De van olyan is, hogy glükóz/fruktóz külön van egy élelmiszerben, ilyen pl. a méz egyes fajtái vagy élelmiszeriparban is használják adalékként.
A fruktózbevitelnél jóval kisebb a szervezet toleranciája, mert a kezeléséhez szükséges enzimek kapacitása korlátozott, ezért sokaknál diagnosztizálnak fruktóz-intoleranciát. Kb, ugyanúgy működik, mint a laktóznál, hogy egy bizonyos mennyiség felett emésztőszervi gondok jelentkeznek.
A szervezeten belül a fruktóz anyagcseréje jelentősen eltér a glükóztól, ezért pl. a vércukorszintet lassabban és elhúzódóbban emeli, ugyanakkor felveri a triglicerid-szintet, valamilyen módon belepiszkál a húgysav anyagcserébe (köszvényben nem jó a fruktóz) és kimutattak a nagy mennyiségű fogyasztásnál más problémákat is.
Azt azért szokták hangsúlyozni, hogy a napi rendszerességű zöldség és gyümölcsfogyasztás jelentette fruktóz bevitel nem okoz gondot (kivéve komoly fruktóz intolerancia) - ezt jó tudni, mert vannak már olyan diéta irányzatok, amik tűzzel vassal irtják az étrendből a fruktózt.
Meleg Sándor 2019.06.18 17:22:36
@János1950:
Köszönöm.
Egyik kedvenc szerzőm, Kris Gunnars örvendeztette meg olvasóit egy 11 grafikonra komponált népegészségügyi témájú cikkel, melynek alaptézise, hogy a modern táplálkozási szokások tehetők felelőssé azért, hogy a világon egyre több kövér, szívbeteg, cukorbeteg létezik és a…..
Meleg Sándor 2019.05.18 07:32:07
@kamugyar:

Szerintem az optimális O3/O6 arányt étrend-kiegészítő nélkül elérni gyakorlatilag nem lehet.

A "jó és rossz" zsírsavak képe kissé sarkított, mindkét csoportból több tucatnyi szabályozó anyagot csinál a szervezet, a hatások egymás nélkül értelmezhetetlenek. Ad abszurdum a jó zsírsavak gátolják a vérlemezkék összecsapódását, csökkentik a trombózisveszélyt, de ha túlsúlyba lendül valaki, akkor a véralvadási folyamat megzavarása miatt komoly kockázatnak lehet kitéve.

A növényi ALA bevitellel kapcsolatban tényleg felmerülnek kérdések, sokkal kisebb a hatásossága, mint a közvetlen EPA/DHA bevitelnek, de ha vegánokat kérdezel, biztos kikérik maguknak...

A cikknél azt azért vedd figyelembe, hogy étrend-kiegészítő bizniszről van szó, nyilván ennek megfelelően szelektálja a maga információit.
Meleg Sándor 2019.05.19 08:05:10
@Karinthy-paradoxon:
A szabályozás szükséges lenne, a probléma itt a piaci szabályozás versenyjogi részével van, amit pl. az EU támadhat (kivéve, ha ő szabályoz, mert akkor semmi gond).

A chipsadó típusú intézkedés önámagában szerintem totál hatástalan, egyszerűen nem lehet olyan mértékben a potenciálisan egészségtelenen termékeket adóztatni, hogy az az egészségesebb irányba terelje a fogyasztást, nagyobb eséllyel valami más, nem egészséges alternatíva felé mennek a dolgok. Pl. ha a cukros üdítőket szénné adóztatom, akkor valami más, édes termék felé megy el a fogyasztás, mivel az édesítőszerekkel stabil averziót sikerült a tömeghisztériával kiépíteni, afelé nehezen fog elmozdulni a kereslet.

Evolúció: nem is a táplálkozás és a biológiánk között van feszültség, hanem az ember táplálkozással összefüggő stratégiái, pszichés drive-jai mondanak csődöt a konstans tápanyagbőség idejére. A magas feldolgozottságú élelmiszerek mellett is lehetnénk egészségesek, csak a magatartásunk mintázatai miatt vagyunk kudarcra ítélve, egyszerűen a lakosság nagy része nem tudja kellő erővel, tudatosan kontrollálni ezt a tevékenységet (meg mást se, de az más téma).

A 250 ezer elhízott szerintem még kevés is, bár itt nem definiálták, mit értenek súlyosan kövér emberen. A BMI 25+ kategória biztos milliós tétel, a felnőtt lakosság 2/3-a nagyjából ez, a BMI 30+ kategória ezen belül a teljes felnőtt lakosság 25-30%-a. Ha itt a BMI 35+ részt nézzük, akkor valahol ez a 250 ezres tétel, de ez az a réteg, ahol a mindennapi életvitelben is komoly problémákat okoz a túlsúly.

Azt nem tudom megmondani, milyen arányban jutnak el ők dietetikushoz, gyanítom, hogy ez egy alacsony szám lenne. Velük már eleve csak team keretében lenne szabad dolgozni, orvos - dietetikus - gyógytornász és pszichológus minimum. Külön-külön egyik sem tud elég eredményes lenni Ilyen team meg az alap vagy szakellátásban ritka madár.
Meleg Sándor 2019.05.28 16:49:35
@Karinthy-paradoxon:

" A kutatás azt találta, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerekben gazdag étrendet követők esetében 10%-nál magasabb a rák és a mellrák kialakulásának kockázata. Ami jelentős szám. Azt jelenti, hogy minden tizedik alany, aki sok ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztott, az élete bizonyos szakában megküzdött a rákbetegséggel."

Teljesen fals következtetés.

Olyan nincs, hogy "a rák és a mellrák". Ez kb. olyan, mint ha azt mondnám, hogy a kutya és a puli. van a rákos megbetegedések összesített esetszámát nézzük vagy kiveszünk egy-egy típust. A kettő együtt nem megy.

A 10% nem azt jelenti, hogy minden 10. személy. Ha a mellrák incidenciáját nézem, akkor adott csoportban 100 ezer főre 30 helyett 33 megbetegedés jön ki - ez a +10%. Fontos lenne tudni a viszonyítási alapot is, hogy az átlag populációhoz viszonyítunk vagy csak azokhoz, akik nem esznek ultrafeldolgozott élelmiszert. Mert nem mindegy.
Nemrég jelent meg egy cikk, melyben az oltásellenes megnyilvánulások és a szólásszabadság (véleménynyilvánítás szabadsága) kapcsolatát boncolgatta a szerző. A cikk konklúziója az volt, hogy az oltásellenes megnyilvánulásokat nem szabad korlátozni. Én nem így gondolom...
Meleg Sándor 2019.04.17 18:46:22
@kamugyar:
Nem gondolom, hogy szorulásra bárki oltást ajánlana. átvitt értelemben se...

Oltást kifejleszteni nem olcsó, a gyógyszergyárak sem fektetnek bele, ha nincs értelme - értsd: nincs olyan látványos népegészségügyi hozadéka, ami meggyőzi a fogyasztóként fellépő magánembereket vagy államokat, hogy alkalmazzák.

Másrészt az oltás minden szempontból jobb, mint elkapni egy betegséget. A potenciális kockázatok pl. nagyságrendekkel kisebbek, mint egy "természetes" fertőzésnél.
Meleg Sándor 2019.05.20 14:28:20
@Fekete Mamba:

Az oktatás szerepe valóban megkerülhetetlen a kérdésben, de valahol az iskola után romlik el valami, mert értettségin valahogy átverekszi magát mindenki és az oltásellenesség épp az iskolázottabb társadalmi csoportokban dúl teljes erővel.
Meleg Sándor 2019.05.21 05:48:36
@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Sajnos az oltásellenesség részletes demográfiai kutatása hiányos terület. Kellene ilyen attitűd és háttérváltozó kutatásokat csinálni, de valahogy ezzel senkinek sincs kedve.

A kételkedés alapvetően ott sántít, hogy az oltáselleneseknél a kételkedés szelektív. Nem általában véve minden érvet kérdőjeleznek meg, hanem csak a "hivatalos" forrásból származókat. A védőoltások hatásosságát megkérdőjelezik, de azt, hogy emögött egy világméretű gyógyszergyári összeesküvés áll, nem. Nem a kétely a gond, hanem az az elméleti háttér, ami alapján kételkednek.

A haszon alapú megközelítés ott sántít, hogy alapvetően ezt sem mérik fel reálisan. Az oltási szövődmények súlyossága alacsony, a súlyos szövődmények pedig rendkívül ritkák. Ráadásul olyan szövődményektől rettegnek, amik nem is léteznek (autizmus).

Az adjuvásokat hisztéria nélkül is vizsgálták a gyártók. Mivel pl. a thiomerzálnak semmilyen negatív hatása nem volt, tök fölösleges volt arra kényszeríteni a gyártókat, hogy vonják ki, "mer' higany".

Szerintem az oltásellenesek tévedése igenis lényeges, főleg azért, mert az állításaikat cáfoló tények ellenére sem ismerik el. Pl. tök alapozottan mentek a thiomerzál ellen hadjáratra, de amikor kivonták a forgalomból, szó nélkül kezdték az aluminium témát behozni a rendszerbe 1 igazoló tényanyag nélkül. Az autizmussal kapcsolatos tévedésüket mai napig nem ismerték el, amik 2-3 évente hatalmas vizsgálatokkal cáfolták a dolgot, sőt, aktuálisan a rettegés az összes neurológiai fejlődési zavarra (pl. ADHD) kiterjesztve is hallom. Az egyéb butaságokról nem is beszélve.

Abban semmi konstruktív nincs, ha random bedobok a köztudatba hülyeségeket, hogy a gyártóknak legyen mit kutatni.
Találtam egy jó kis írást a Qubit oldalán, melyben azon megy az eszmék futtatása, hogy erkölcsi kötelességünk-e vegetáriánussá válni? A helyzet az, hogy pont ez az érv, amitől a leginkább falra tudok ugrani, szóval pár gondolatot én is megejtenék a témában - vállalva ezzel azt, amit majd kapok,…..
Meleg Sándor 2019.05.07 10:23:00
@Syl_Jr:

Ez most csak egy jelenség leírása volt, nem minősítés. Bizonyos szempontból jó, bizonyos szempontból meg nem. Lehet értékelni és dönteni.

De pont morális szempontból mondható el, hogy ez a magatartás nem megítélhető, mert a több szempontú megközelítés miatt van jó és rossz oldala.
Meleg Sándor 2019.05.14 08:24:22
@Im just here for the comments:

Ezt én már többször leírtam, őszintén szólva belefáradtam abba, hogy állandóan recirkuláljak a témában.
Alimento A 84 mikroelem legendája 2019.05.13 06:01:17
Sorozatosan visszatérő eposzi jelzőként lehet találkozni különböző termékeknél, hogy 84 (vagy akár 93) mikroelemet tartalmaz és emiatt rendelkezik mindent (is) gyógyító hatással. Általában a Himalája só az, aminél ez nagy gyakorisággal visszatér, de újabban a parajdi só is…..
Az eddig kapott visszajelzések alapján úgy tűnik, igény van általános, táplálkozással kapcsolatos ismeretterjesztő írásokra is. Ennek megfelelően  most egy új sorozat indul, melyben a táplálkozással kapcsolatos alapvető ismereteket szeretném feldolgozni. Ha minden jól megy,…..
Meleg Sándor 2014.05.13 21:11:35
@Ferenc Pályi:

Köszönöm!

Ha megnézzük a forgalomban lévő (hivatalos és alternatív) étrendi ajánlásokat, azért a legtöbbjükről már eldönthető, hogy igaz vagy hamis. Egyes állítások esetén még kellenek további vizsgálatok vagy pontosítani kell az állítást ahhoz, hogy elfogadható legyen.

A jelenlegi legnagyobb probléma, hogy az általános ajánlásokat testre kellene szabni - mivel nem azonos a genetikai hátterünk és az életmódban is nagy különbségek lehetnek, ezekhez hozzá kell illeszteni az étrendet is. Ez viszont sajnos rettenetesen hiányzik az egészségkultúránkból.:(
Meleg Sándor 2014.05.28 20:20:03
@Nűnű:

Azt gondolom, hogy ez így biztos nem igaz.Próbálok rájönni, hogy mire gondolhatnak. Nincs konkrét forrásod?
Meleg Sándor 2019.05.05 06:56:47
@thoomas26:

Adott termék konkrét ismerete nélkül nehéz mondani bármit is.
A rosttartalom függhet a liszttől, meg attól is, hogy utólag adnak-e még hozzá valamilyen rosttartalmú kiegészítőt (korpát, csírát, stb.).
A kenyér tömörsége nem csak a rosttól függ, abban több alapanyag, illetve gyártási folyamat is szerepet játszik (nem mindegy, hogy BL 55 vagy BL 80 liszt). A termék változékonysága megint gyártási kérdés, ha az előállításban több a manuális munka, akkor ez magyarázhatja, ahogy az is, hogy ugyanazt az alapanyagot nem csak egy forrásból szerzik be és emiatt vannak minőségi eltérések.
A cukortartalomra csak annyit, hogy az élesztő cukorral működik, így lehet, hogy a hozzáadás során több cukorból kevesebb marad a végére.
Alimento Vitaminellenes háború 2019.04.29 10:13:16
A könyvtár általában nyugodt egy hely, de néha érhetik az embert felzaklató élmények. Például, amikor a könyvajánlón szembe találkozik Lenkei Gábor alkotásaival. A kínálatból kiválasztottam a „Helyszíni tudósítás a vitaminellenes háborúból” címűt, rövid és tökéletesen megfelel elrettentő…..
Meleg Sándor 2019.04.30 18:16:23
@Le a spammerekkel:
Mi a cukorbetegség kiváltó oka szerinted? Amit lehetne gyógyszerrel esetleg kezelni. Akár véglegesen?
Meleg Sándor 2019.04.30 18:58:40
@midnight coder:

"A cukorbetegség (mind a két fajta) genetikai eredetű." - hát, hogy egy klasszikus Markos-Nádas művet idézzek: "ez így, ebben a formában nem teljesen igaz..."

Mindkét típusnál van genetikai hajlam, de az I. típusnál is van egy olyan hatás, ami genetikától függetlenül beindítja az inzulin-termelő sejtek pusztulását eredményező immun folyamatot. A II. típusnál meg sokkal meghatározóbb az életmód, jelentős hajlam mellett is lehet késleltetni a folyamatot.

Egyébként a II. típusnál nem rulett, a családi kórtörténet feltérképezése elég erősen tud segíteni az esélyek felmérésében, ami esetleg korai prevencióra is fordítható.

Inzulin rezisztencia: ez egyébként egy tök jó befolyásolható dolog, csak ez egy elég dinamikus jelenség. A testsúly rendbehozása pl emiatt segít (akár hosszú távon) a cukorbetegségen. A II. típusú cukorbetegség ott szokott eldurvulni, amikor a rezisztenciával nem tud már lépést tartani az inzulin-termelés.

Az megint egy más kérdés, hogy pl. van szekunder inzulinrezisztencia, ami valamilyen más kórképhez kapcsolódik (pl. hypotireózis, PCOS és hasonlók).

Igen, biztos az a baj, hogy a mesterséges hasnyálmirigy olcsóbb lenne, mint az inzulinpumpa... meg hát a transzplantáció is veszélytelen rutinműtét, ugye? Abba ne gondolj bele, hogy a magas inzulinszinttel nyomot vércukor egészségügyileg problémás, tök mindegy, hogy mesterséges hasnyálmirigy vagy inzulinpumpa tolja az inzulint az emberbe.

Az a baj, hogy van egy erősen redukált világképed a témában.
Meleg Sándor 2019.05.01 07:37:16
@Gyalogrépa:

Sok dologban igazságod vagyon. kellene a diagnózisban egyfajta komplex szemlélet, ami a szakirányú specializáció miatt most háttérbe szorul. A diagnosztikai protokollok is elég specializáltak, de elvileg van lehetőség némi innovatív gondolkodásra - ezt rendszerszinten kellene valahogy összehozni.

Elméletileg a praxisközösség szintű működés, amivel most kísérleteznek, lehetőséget nyitva egy ilyen működésre - bár a realitásokat nézve ennek gyakorlatilag nem látom esélyét annak ellenére, hogy a szükséges elméleti tudás összekapcsolásra kerül. Ugyanazok az orvosok, akik eddig egy rendszerben működtek, nem fognak szemléletváltással új megközelítést alkalmazni...
Vlagyimir Putyin orosz elnök 2018-as bejelentése óta már bizonyítást nyert az új orosz nukleáris arzenál felszerelése, a fegyverrendszereket pedig úgy tervezik, hogy a világ bármely részén, akár Amerikában is csapást lehessen mérni velük. Atomcsapást. A hivatalos forrásokban megjelent információk…..
Meleg Sándor 2019.04.29 06:09:18
Szendi Gábor oldalát mindig érdemes felkeresni, ha furcsaságokat szeretnénk olvasni. Lauren Geertsen: 10 ok, amiért sosem leszek vegán írásában azért érdemes elmélyedni, mert látszólag egy jól megszerkesztett, tételes érvelésre épülő kis írásról van szó. A felszín mögé nézve azonban egészen mást…..
Meleg Sándor 2016.12.07 08:07:42
@fordulo_bogyo:

Alapvetően a karotinbevitel bőségesen fedezi a szervezet igényeit - na persze ha az ember nem eszik karotintartamú zöldségeket, akkor esélytelen az ügy. A karotinnak megvan az a jó tulajdonsága, hogy pont a korlátozott átalakulás miatt nincs toxikus túladagolása - ha túlzásba viszik (van erre több esetleírás), akkor szépen sárga lesz az illető és ennyi, ha nem eszik többet, akkor visszaáll a régi rend.

Ettől függetlenül érdemes enni állati forrásokat is, nem feltétlen az A-vitamin miatt, hanem egyéb összetevők miatt. Alapvetően speciális körülmények kellene ahhoz, hogy az A-vitamin toxikus szintet érjen el.
Meleg Sándor 2016.12.07 15:04:16
@fordulo_bogyo:

Tegyük hozzá, hogy a táplálkozási ajánlások, egészséges, átlagos testalkatú és testméretű, átlagos életmódot folytató felnőtteknek készülnek úgy, hogy egy bizonyos statisztikai tartományon belül fedezzék a szükségleteket.

Ma már általában néhány fő csoportra külön ajánlásokat csinálnak (gyerekek, várandós nők, stb.) az egészségügyi problémákrból fakadó szükséglet-eltéréseket viszont már szakember kompetenciájába kell utalni.
Meleg Sándor 2019.04.28 09:10:22
@fordulo_bogyo:

A legjobb A-vitamin forrás a máj. Ebből egészen kevés is elég a szükségletek fedezéséhez.
Az atomerőművek meglehetősen ritkán robbannak fel - nyugtat meg minket az atomenergetikai szakember. Néha azért mégis megtörténik - vágjuk rá mi. Megtörtént Cseljabinszkban, Csernobilban, Fukusimában, és van még tucatnyi hely a világon, ahol bármikor történhet atomkatasztrófa. A…..
Meleg Sándor 2019.04.23 07:03:59
@Pipas: Így pontos.
Bár elméletileg a leolvadt reaktoranyag képes elérni a kritikus tömeget, erre nem került sor egy esetben sem.
Meleg Sándor 2019.04.23 07:09:43
@midnight coder:
A zöld-ség nem lesz automatikusan zöldség. A környezetvédelmi mozgalmakban látok fantáziát, más kérdés, hogy irgalmatlan eszetlenül állnak hozzá dolgokhoz.
Legújabb kedvencem a sok napelemfarm, ami kedvééért a maradék erdőt is kiírtják több hektáron. E lehet képzelni, milyen mikroklimát fog ez csinálni majd nyáron, 40 fokban. Ugyanilyen sületlenség bezárni az atomerőműveket, csak azért hogy széntüzelésűeket működtessenek.
Az autózással egyébként tényleg kell kezdeni valamit, de nem lehet belőle fő ellenséget csinálni. De az is igaz, hogy ahhoz, hogy alternatívája legyen az autónak, nagyon sok mindent kellene tenni. A dugódíj, meg az üzemanyag áremelése nem ér semmit, intenzív tömegközlekedési fejlesztés kell, amit olcsón kell biztosítani. Meg hát nézni kell, miért is autóznak az emberek és arra kínálni valami megoldást.
A kerékpár csak akkor alternatíva (rövid távon), ha van megfelelő hálózat hozzá, utak, tárolók, stb.
Meleg Sándor 2019.04.23 18:23:56
@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Katonai reaktoroknál (tengók meg ilyenek) nagyobb a dúsítás, most így fejből az RMBK esetén nem tudom, mennyivel dolgoztak. Lehet, hogy így sem jön létre, de annyival jobb.
A koreai krémekben sokszor bukkanhatunk állati eredetű, első hallásra szokatlan összetevőkre. Ezek tudományos hatékonysága sokszor nem teljesen bizonyított, de az évszázadok alatt tapasztalt, bőrre gyakorolt pozitív hatásuk miatt a mai napig helyük van a koreai bőrápolási termékekben. Bár az állati…..
Alimento Porcsin 2017.08.21 06:13:15
A napokban egy országos hírportálon bukkant fel a „járdaszegélyek gyomnövénye”, a porcsin. Természetesen bebizonyosodott, hogy modern korunk méltatlanul elhanyagol egy újabb, csodálatos tulajdonságokkal rendelkező növényt. Szóval kalandra fel, kis tányérral a kézben irány gyomlálni! Vagy mégsem?..
Meleg Sándor 2017.08.21 16:50:57
@Zb74: Adtál egy jó ötletet, csinálok majd egy ilyen összehasonlítást :)
Meleg Sándor 2019.04.13 07:30:16
@Zb74: Jól hangzik. :)
Alimento A Csodaképlet 2018.09.10 08:29:48
A BMI egy sokat szidott, de nehezen megkerülhető és pótolható kalkuláció a tápláltsági állapot megítélése területén. Minden hibája ellenére a gyakorlatban jól bevált, közelítőleg elfogadható eredményt ad és egyszerűen nem tudtunk jobbat. Egészen eddig...
Meleg Sándor 2019.03.29 05:56:37
@kamugyar:

Fehér könyvben te hol láttál ilyet?
Meleg Sándor 2019.03.29 06:00:23
@daemonhunter:

Az elhízás mögött nem csak a szénhidrát áll, alapvetően a magyar lakosság még mindig túl sok zsírt is eszik. A kettő között nyilván nem vagylagos a viszony.
Sőt, korosztályonként is változik, mert a cukorbevitel okozta többlet energia főleg a fiataloknál probléma, az idősebb korosztálynál meg még a zsír dominál.
Szóval ez egy bonyolultabb kérdés, mint azt elsőre gondolná az ember...
Meleg Sándor 2019.03.29 16:35:17
@kamugyar:

A szélsőséges azért lett kizárva, mert irreális. Ha valakinél kijön, hogy 300 kcal/nap vagy 30.000 kcal/nap, az nyilván nem valós és feleslegesen torzítja a mintát.
Alimento Vitaminok 2 2018.07.03 07:01:19
Folytatjuk a vitaminok világába tett utazásunkat, körbejárva az ajánlások megállapítását és eljutunk a megadózisú vitaminok szükségességéhez. Cikkünket ezúttal is a Humanoid Reptiliánok Bolygóközi Szövetsége támogatta...
Meleg Sándor 2019.03.09 15:11:25
Meleg Sándor 2019.03.12 14:52:58
@Zb74: @kamugyar:

Az OÉTInek volt régen tiltólistája, szerintem ezt az OGYÉI átvette. Aktuálisan itt kell kotorászni: www.ogyei.gov.hu/ETREND_LISTA

Amit érdemes nézni: Európa Parlament és a Tanács 1924/2006/EK számú, az élelmiszerekkel kapcsolatos, tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokról szóló rendelete, illetve a 1925/2006/EK rendeletet a vitaminok, ásványi anyagok és bizonyos egyéb anyagok élelmiszerekhez történő hozzáadásáról.
Ahogy a mondás tartja, egy hazugság a fél világot körbeutazza, mialatt az igazság még mindig csak a cipőjét húzza fel (Mark Twain). Különösen igaz ez internet világára. A világháló a lehetőségek végtelen tárháza, ha információk terjesztéséről van szó, és ezzel láthatóan sokan élnek – még többen…..
Meleg Sándor 2016.11.24 20:17:08
@Érvsebész: Szakmai tekintéllyel visszaélés.
Meleg Sándor 2017.03.22 15:39:27
@szuks:

Próbaképpen ránéztem az "aspartame" címszóra, ott gyakorlatilag felhozta az összes olyan rémhírt a szócikkben, amivel a népet riogatni szokták: metanollá bomlik, ami toxikus, rákot okoz és egyebek. Mindent a pontos források megadása nélkül - pedig azért tesz olyan állításokat, amiknek szívesen utánanéznék (pl. hogy az aszpartamos üdítők depresszió kockázatot fokozó hatásúak).

Ez alapján én óvatos lennék az oldalon olvasottakkal...
Ismét egy tartalmas írással futottam össze, ami a "régen minden jobb volt" mottó és egyéb hiedelmek egyvelegeként írható le. S mint általában az egészségügyi témájú halandzsa-cikkeket, ezt is jó sokan megosztják, szóval érdemes ismételni néhány dolgot...
Meleg Sándor 2018.11.08 05:30:55
@csakférfi:

Valószínűleg tévedsz, ez egyszerűen véralvadási zavar, kialakulhat gyógyszerektől, de a lassan gyógyló sebek lehetnek kezeletlen cukorbetegség következményei is. Érdemes lenne kivizsgáltatni sámánkodás helyett...
Meleg Sándor 2018.12.13 06:23:39
@kamugyar:

A kémiai anyagok között különböző interakciók alakulhatnak ki már magában az ételben, az ételkészítés során, az emésztőrendszerben a felszívódásnál és magában a szervezeten belül is. Ezt a témát elég alaposan kutatják, de nyilván több száz anyag együttes kölcsönhatása elég nehezen vizsgálható objektíven, és ez nem csak az adalékokra igaz, hanem tetszőlegesen minden anyagra, ami élelmiszerekben előfordul, keletkezik.

Az élelmiszerekben alkalmazott adalékanyagok döntő többsége az élelmiszerekben természetesen előforduló anyagok, viszonylag kis kör az, ami teljesen új és a számok olyan irdatlan mennyiségben nem nő (esetleg az alkalmazási körük). A hatás tekintetében ez azért lehetőséget ad arra, hogy jól felbecsülhetők legyenek akkor is, ha épp nincs pontos mérési adat.

Egy élelmiszer minősége nem feltétlen attól függ, használnak-e adalékanyagot a készítése során. Pl. a tartósítószer nélkül adott élelmiszer gyorsabban romlik, tehát mondhatom, hogy rosszabb minőségű vagy az emulgeálószer nékül szétváló zsír-víz fázis meg gusztustalan a fogyasztónak, stb. Minőségi szempontból akkor már rosszabb a hozzáadott cukor, ami viszont nem adalékanyag.
Alimento Ajánlások - Zsírok 2019.01.15 09:39:33
Bár a zsírokról sokszor és több megközelítésben volt már szó, az ajánlásokról szóló sorozatban is érdemes megemlékezni róluk, hogy kerek legyen ez a történet...
Meleg Sándor 2019.01.17 09:58:34
@wmiki:
Konkrétan rántott húst nem kellene sütni. vannak zsírszegény sütési eljárások, amiket érdemes használni, ez működik krumplival is. ha valaki tudja élvezni, hogy valami nem tocsog a zsírban, akkor igen finom dolgokat lehet viszonylag kevés zsírral elérni.
Meleg Sándor 2019.01.17 11:29:27
@wmiki:

A rántott húst szerintem nem tudod másképp csinálni, de hasonló élvezeti értékű vagy akár jobb dolgokat igen. A krumplinak kifejezetten jót tesz, ah egy kis fűszeres sóval megcsapod és úgy sütöd ki zsírszegényen.

Vannak olyan ételek, amik definitíve bő zsírban sülnek, ezeket nem tilos és ha már csináljuk, csináljuk rendesen. De akkor ezek nem a mindennapi menüben lesznek.
Meleg Sándor 2019.02.25 06:31:34
@daemonhunter:

A telített zsírok nem gyulladáscsökkentőek, azt a PUFA zsírsavak tudják, mert azokból készít ilyen vegyületeket a szervezet. A telített zsírsavaknál rövid szénlánc esetén van tényleges antibakteriális hatása, de glicerid formában ez nem érvényesül - egyébként meg elég agresszív vegyületek, nem csak a baktériumokat képesek hazavágni. Iletve a nagyon hosszú szénlánc (C20-22 környékén) esetén van ilyen hatás, de ezek döntően csak külsőleges felhasználást tesznek lehetővé, mert a szervezet ezeket is lebontja, nem nagyon tud in vivo érvényesülni a hatás - éppen ezért jellemzően kozmetikumokban alkalmazzák (pl. shea vaj)
Alimento Planetary Health Diet 2019.01.28 06:18:43
A napokban futottam össze egy érdekes étrend-ötlettel, ami az egészséges élet mellett a világ megmentését is célul tűzte ki, ez a Planetary Health Diet (PHD)...
Meleg Sándor 2019.01.29 14:37:02
@dr Brcskzf Gröőő:

A férfiak oktatása legalább ilyen fontos ha nem még jobban. A legtöbb kultúrában azért a férfiaknak több befolyása van a gyermekvállalásra, mint a nőknek.
Meleg Sándor 2019.01.29 14:39:11
@Sir Galahad:

Az európap populáció kisebb létszámmal is több erőforrást használt, mint a fejlődő országokban azonos méretű népesség. A népesedés ott kezdett probléma lenni, hogy a lemaradó országokban is feljött az ötlet, hogy akár olyan szinten is lehetne élni, mint Európában vagy az USAban. Csak hát egy nagyságrenddel nagyobb lakosságnál ez már látványosan nem működik.
Meleg Sándor 2019.01.29 18:41:46
@Sir Galahad:
Alapvetően ez hülyeség, mert miért is vagyunk mi annyival különbek, hogy mi jól éljünk, ők meg ne? Főként mert a mi jólétünk az ő erőforrásaikra és munkájukra épül. Az EU és USA sehol nem lenne, ha a saját készletből kellene nagy legénynek lenni.
Alimento Évzáró 2018 2018.12.22 16:54:18
Szokásos évzáró cikk következik, a 2018-as év eseményit, eredményeit összefoglalva. Hát, ez az év sem volt éppen eseménytelen.....
Meleg Sándor 2018.12.27 11:32:51
@csfcs:

Az esszenciális zsírsavaknál nem mindegy, hogy melyik típusról beszélünk és a bevitt mennyiségben ezek hogyan aránylanak egymáshoz. összességében az omega-6 csoport nem mutatkozik annyira rossznak, mint azt sokan mondják és az omega-3 csoport sem annyira jó, mint amilyen kultuszt vontak köréjük.
Meleg Sándor 2018.12.28 08:52:38
@csfcs:
Kis pontosítás: telített-telítetlen fogalom a zsírsavakra vonatkozik. Az olaj olyan zsiradék, ami folyékony szobahőmérsékleten, a folyékonyság jellemzően a telítetlen zsírsavak arányától és a zsírsavak hosszától függ.
Meleg Sándor 2019.01.11 05:50:39
@Asidotus:
Ködpiszkáló szokott ilyet csinálni, idén nem láttam nála sem. De majd megnézem, mit dob fel a rendszer. :)
Alimento VITAMINOK I 2018.06.06 20:01:59
Nem olyan régen egy kommentben hangzott el, hogy a természeténél fogva gonosz élelmiszer- és gyógyszer lobbi támadja és lejáratja a vitaminokat. Ám legyen, most jól megtámadom és lejáratom a vitaminokat. Több részben, mert ha egyszer témánál vagyunk, legyünk alaposak...
Meleg Sándor 2018.06.15 06:17:26
@kamugyar:
A történetek nagyon szépek, de módszertanilag nem sok mindent lehet velük kezdeni.

"az orvosok jelentös része képtelen az efféle gondolkodásra. nem h gyakorlatban is változtasson" - általában az emberi gondolkodásnak van egy statikussáka a megszerzett ismeretek tekintetében. De tegyük hozzá azt is, hogy ahhoz, hogy mondjuk több ezer orvos és dietetikus álláspontot változtasson egy kérdésben, illene azt kellő súllyal alátámasztani, az pedig túlmutat az anekdotikus történeteken.

A másik gond, hogy ha a jelenlegi álláspontokat megvizsgáljuk, bármely irányban is változzon a tudományos álláspont, valaki mindig lesz, aki "megmondta előre".

Szintén igen vicces, hogy rövid időn belül azért is kap az egészségügy, ha nem változtat az álláspontján (mert merev, hülye és rugalmatlan, nem tud újítani), meg azért is ha változtat (na ugye, hogy tévedett, ergo most is téved). Na ilyenkor mi lenne a helyes megoldás?
Meleg Sándor 2018.12.29 07:45:47
@kamugyar: @fordulo_bogyo:

Étlapokkal kár vesződni, itt van a közétkeztetési rendelet, ebben 10 napra meg vannak az alapanyag mennyiségek, ez alapján számolhatók a tápanyagmennyiségek. Egyébként az étlaptervező szoftverek (pl. Nutricomp) ezt meg is teszik, ezeknél ha van forrás, a tápanyag-adatbázisokat is frissítik rendszeresen, de erre (ha jól tudom) a felhasználónak is joga van. Én már jó régen dolgoztam ilyen szoftverrel, de az étlap mellé simán számolta a napi tápanyag-bevitelt és összevetette az RDA értékkel.

net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1400037.EMM

Nyilván minden konyhára érkező élelmiszert nem fognak bemérni, mert nagyobb labor kellene mint konyha. És azzal sem lehet mit kezdeni, ha a gyerek/felnőtt nem az egész adagot eszi meg és azt sem tudjuk bemérni, adott személynél van-e valamilyen felszívódást gátló tényező...
Meleg Sándor 2019.01.10 08:45:40
@kamugyar:

Tényleg vannak a kutatásoknál olyan összefonódások, amik kihathatnak az eredményekre. van ahol tudatosan hamisítanak is.
A gond az, hogy az ellenérdekelt oldal is pontosan így működik vagy még rosszabb a helyzet. Pl. Lenkei nagy vitaminos szakmai véleménye mögött egy hazai viszonyok között komoly árbevétellel működő vállalkozás áll (+ a sci egyház). Akkor ő mégis mitől hitelesebb, mint a nemzetközi ajánlás, ami nem tartja indokoltnak, hogy egy bizonyos szint felett vigyünk be vitaminokat?