Regisztráció Blogot indítok
Adatok
rafflesia

0 bejegyzést írt és 39 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A címben megfogalmazott gondolat nem tőlem származik, hanem maguktól a hollandoktól, és folytatása is van, ami így hangzik: „a hollandok pedig Hollandiát”. Ma tehát ide látogatunk, és megpróbáljuk körbejárni, mire is érdemes figyelni, milyen meglepetésekre készüljön fel az,…..
A mai poszt egy fiatal lány első külföldi tapasztalatáról szól. Niki öt hónapja él és dolgozik Hollandiában au-pairként, írása inkább benyomásokat rögzít, és elsősorban talán a fiatalabbnak szól. Fogadjátok ennek megfelelően! :) (A képekért köszönet neki.) „Az én…..
rafflesia 2014.07.08 17:37:08
@Muscari: Szia! Igen itt vagyunk Eindhoven mellett. Ne is mond, állandóan fázom még most "nyáron" is, már ha ezt lehet nyárnak nevezni :) És jókat mosolygok a hollandokon, amikor 10 fokban már rövid naciban és flip-flopp papucsban szaladgálnak :) Biztos hozzá lehet ehhez is szokni, csak idő kérdése.
Nagyon vegyesek az érzéseim Hollandiával kapcsolatban egyelőre, de még az elején vagyunk. Vannak jó dolgok, és van amiben csalódtam. Talán a legfájóbb az iskola, a maláj suli sokkal sokkal jobb volt, emberileg, tanulmányilag egyaránt. Viszont a gyerekeknek sokkal több szabadságot adhatok. Hosszú távon ez is éppoly fontos a személyiségük fejlődéséhez.
Egyelőre főállásban hollandot tanulok, nyár után pedig nekilátok a munkakeresésnek... Hát izgalmas egy dolog lesz így 4 év után.
Ma Marokkóba, egészen pontosan Casablancába látogatunk Ala segítségével, aki 2011 februárja él abban az országban, ami találó jellemzése szerint olyan, mint egy Európa és Afrika között tétovázó kamasz. A képekért külön köszönet (az ételekről készülteken kívül mind az…..
Lassan félidejéhez érkezik a brazíliai labdarúgó-világbajnokság, lassan azokat is beszippantja az esemény hangulata, akiket egyébként nem érdekel a foci. A minap azt kértem itt és a Facebookon is, hogy küldjetek be képeket, rövid posztokat arról, hogyan szurkolnak a…..
rafflesia 2014.06.23 20:00:53
Időről időre előfordul, hogy olyanoktól is kapok levelet, akik itthon maradtak, és mindig nagyon érdekes, és sokszor megrázó az ő szempontjukból olvasni a határátkelésről. Nincs ez másként a mai poszt kapcsán sem, melyet egy olyan édesanya, Ildikó írt, akinek a 16 éves lánya…..
rafflesia 2013.12.04 17:08:43
@Ildikó Dreska: Ha nem olvasod el, honnan tudod, hogy provokativ, vagy sem????
rafflesia 2013.12.04 17:13:18
@mojoking77: nem csesztetem elmegyek aludni. Egy idősávban vagyok ugyanis a lányával...
rafflesia 2013.12.07 16:14:13
@zöldeketbeszélek: @Chang Yai: :) meg pár fotót is, amit ellátsz 'Chang Yai Photography' felirattal, pls
A mai poszt szerzője, Evain immár öt éve él Hollandiában, holland férjjel, mégis azt írja, a nyitottság és a sok vegyes házasság ellenére is mindig kicsit kirekesztettek lesznek az átlag holland családhoz képest, azaz sem ide, sem oda nem fognak tartozni. Ezzel együtt kell élni,…..
Augusztus közepén lesz két éves a Határátkelő, nemrégiben volt egy éve, hogy itt vagyunk az Indexen, és e két dolog egyenként is számvetésre késztetett a blog jelenével és jövőjével kapcsolatban. A számvetés eredménye egyfelől az, hogy örvendetesen nagy a közösség, sok a…..
rafflesia 2013.09.05 15:24:51
Vége a nyaralásoknak, lassan mindenki visszatér a normál kerékvágásba, de ilyenkor még egyszer végiggondoljuk, milyen élmények is értek minket a nyár folyamán. Így tett Bence is, aki Walesből látogatott haza és bár élményei inkább pozitívak voltak, a végkövetkeztetés mégis…..
rafflesia 2013.09.02 13:26:58
mi évente megyünk haza egyszer. Annyi nekem is elég, bőven. Egyrészt mert ugyanaz a helyzet a családdal, amit Brioche is vázolt, plusz mindig van egy csomó intézni való, így gyakorlatilag nekem az a hat hét otthon egy versenyfutam az idővel. Másrészt mert augusztus közepétől menetrendszerűen jön a szénanáthám, és akkor általában örülök, ha végre felülhetek a repülőre...

Idén egészen döbbenetes élményem volt. Amikor ugyanis a fagyizó előtt 10 méteres sor áll a vidéki kisváros főutcáján, akkor megfordul a fejemben, hogy miért is az a sok sírás, és vajon hol van az igazság... És akárhányszor arra jártam, mindig az utcán állt a sor, így aztán sokat gondolkoztam ezen. Kérdezgettem fodrászt, boltost azt-azt hogy van, válság, vendégkör stb, és azt mondták köszönik jól. Az üzlet megy. Jó-jó tenni kell érte, van már honlap, FB miegymás, sok fórumon jelen vannak, de vendég az mindig van elég. Hát ez az egyik impulzus.

A másik az, hogy míg 3 éve Malajziában a barilla pesto kétszer annyiba került, mint otthon, most az a helyzet, hogy inkább Malajziából kéne a bőröndben haza csempésznem, mert az ára otthon kicsit hmmm elszállt... Idekinn pont annyiba kerül, mint 3 évvel ezelőtt. Ez persze egy termék, de a trendet kiválóan mutatja.

A harmadik impulzusom, hogy a vállalkozók így 3 év elteltével fenemód becsületesek lettek. Számla nélkül fel sem merül a munkavégzés, míg régen megkérdezték, hogy kell-e számla, most szó sem lehet erről a verzióról, tiltakoznak. Fehéredne a gazdaság???
Aki londoni posztra számított, annak súlyos csalódást kell okoznom :), ugyanis mai úti célunk a brit fővárosnál némileg egzotikusabb Botswana, azon belül is a főváros Gaborone. Bár azon már egyetlen rutinos Határátkelő-olvasó sem csodálkozik, hogy a világon mindenhol élnek…..
Határátkelő Darth Vader tánca 2013.06.07 06:54:00
Akadt már poszt Kínából, de nehéz lenne azt állítani, hogy a külföldön letelepedő magyarok egyik kedvenc célországa lenne. Nem csak ezért érdekes persze Szabina posztja, hanem azért is, mert kiderül, miért nem okoz örömet ott a shoppingolás, mitől ínyenckaja a csirkeláb és…..
rafflesia 2013.06.07 11:41:39
@think different: bizony meg lehet szokni, csak megfelelő célokat kell találni láblógatás helyett
rafflesia 2013.06.07 15:51:05
@Tökfőzelék123: na látod én meg mielőtt amellett döntöttem, hogy 'kitartott' legyek egy efféle road show-ra készülő vállalat konszolidált beszámolóját készítgettem.
Borzasztóan sértő dolgokat írsz itt le egy pár más kommentelővel együtt, nem győzök azon csodálkozni, vajon mitől lettél te ilyen sértett es frusztrált? Ennyire zárt, ennyire képtelen másokat elfogadni? Ennyire biztos abban, hogy minimális info alapján meg és elitélhetsz másokat?! Én oszintén sajnállak teged.
És csak megerősited, hogy jól döntöttem, mikor kijöttem, mert bár már nem készitek többé fontos beszámolókat, valamivel mégis gazdagodtam: mások elfogadásában, nyitottságban több lettem...
rafflesia 2013.06.07 15:55:17
@Chang Yai: big like :)
Igazi egzotikus élményben lesz ma részünk, hiszen Malajziára mehetünk, ott is egy paradicsomi szigetre. Hogy miként kerül egy magyar család Penangra és milyen is ott az élet, valamint hogy miként kerül mókus a szárítógépbe – nos, mindez kiderül Sisi írásából. (A képekért…..
rafflesia 2013.06.01 07:56:12
Sziasztok. tegnap költözéssel voltunk elfoglalva (most a 15.-ről jelentkezem), s teljes meglepetéssel vettük észre, hogy a régi albérlő internete még él, így ma el tudom olvasni a komenteket, s igyekszem reagálni is.

www.aonang.hu : mi is voltunk "nálad", imádtuk a helyet.

Tanato: talán még egy évig maradunk.

én már a fény gyermeke vagyok: neked csak annyit szeretnék mondani, hogy otthon én is egy átlagos dolgozó nő voltam, aki lehúzta az irodában reggel 7-től délután 4-ig, aztán igyekeztem a fél 5-ig nyitva tartó oviba összeszedni a gyermekeimet. Nagymamák 150 illetve 300 km-re, zéró segítség. Mindemellett imádtam a munkámat, azt a sikerélményt és megbecsülést amit kaptam. Nem volt könnyű munka nélkül, különösen az első időben. Én sokszor érzem azt, feladtam valamit magamból a férjem karrierje és a két gyerek miatt, akik itt nemzetközi iskolába járhatnak. Persze az érem ezen oldalát nehéz onnan látni..., akik ismernek azok azonban azt szokták kérdezni, hogy bírom még munka nélkül...
rafflesia 2013.06.01 09:06:49
házelőtthinta: a férjem olvasva komentedet azt mondta ír majd ő is egy posztot.

A vízkérdés egy nagyon érdekes kérdés. Szerinted az a fejlettség fokmérője, hogy ivóvíz minőségű vizet pazarolsz wc öblítésre vagy mosásra???
A víz egyébként nem fertőz, inkább túlkezelt, ezért nem isszuk. Itt nincsenek nagy vízkészletek a föld alatt, a hegyekben az esővizet gyűjtik össze, ez a víz jön tisztítás után a háztartásokba.

NIKI LAURA :sok-sok ember van, aki leperkálja azt a 300.000 RM-et. Sok az angol nyugdíjas például, nekik ez egy paradicsom. Angolul mindenhol beszélnek, olcsó a kaja, és kiváló az egészségügyi ellátása privát kórházakban. Van egy kedvenc utcai kifőzdénk, egy aranyos kínai házaspár, na ott minden délben afféle angol nyugdíjasklub van. De meg fogsz lepődni, volt itt egy magyar család is, akik ezzel az MM2H programmal jöttek...

skylla : családi szűrő nálunk azt jelentette, hogy szétnéztünk a neten egészségügyi ellátás, és iskolák ügyében. Mert ha nincs nemzetközi suli, vagy van, de hely nincs a gyerekeknek, akkor nem megyünk. Az orvosi ellátásról elég gyorsan kiderült, hogy jobb, mint otthon... Engem elsősorban ez a két téma érdekelt, és érdekel változatlanul, ha a jövőbeli lépéseinket tervezzük.

Elképesztő dolog, hogy már azt is látjátok, hogy el fogunk válni, tudnátok pontos infot adni arról férjem mikor fogja elveszteni a munkáját??? - csak hogy beszerezzek egy ügyvédet időben;)
rafflesia 2013.06.01 09:56:08
@DieNanny: lehet használni, de én nem szeretem.
Köszönöm:), s nem, nem vettem fel a beszólásokat :)
A tegnapi poszt az au pair-lét sötétebbik oldalát mutatta be, az egyensúly kedvéért ma egy sokkal szerencsésebb történet következik. Főszereplője, Nika megjárta Franciaországot és Szlovákiát, mielőtt visszatért volna Finnországba, ahol szíve szerint most már hosszabb távon…..
Mai szerzőnk, Csuvi észrevétele, hogy a posztok többsége (nagyobb) városból érkezik. Nos, ő alaposan belepakol a mérleg másik serpenyőjébe, hiszen ausztráliai lakhelye a legközelebbi településtől 42 km-re van, és Lake Grace-t is nehéz lenne nagyvárosnak nevezni a maga 530…..
A minap arról írtam, hogy immáron a fővárosi ún. elit gimnáziumokban érettségizők egyharmada tervezi, hogy külföldön jár majd egyetemre. A posztra reakcióként született meg Diák325 írása, aki azt mutatja be, miként is néz ki a rendszer belülről. Sokkal nem lettem…..
rafflesia 2013.03.27 08:35:14
@tanato: a férjem itt dolgozik, én pedig, ööö, támagatom a gyerekeket és élvezem az életet ;)
rafflesia 2013.03.27 10:51:21
@Taxomükke: én is ettől tartok :)
Néha az az érzésem, mintha kicsit háttérbe szorulna a határátkelésnek az a lelki folyamata, ami független pénztől, áraktól és bérektől, egyszóval az anyagiaktól, mert az új élet kezdetének nehézségeiről is szól. Miként Zsolt mai írása. FOGADÓ A HATÁRON!!! Ma…..
Ha Franciaország, akkor Párizs, esetleg Marseille, vagy a Riviéra, pedig van egy város, amelyet kultúrájával, a rengeteg fiatal egyetemistával, csodás óvárosával együtt kár lenne kihagyni. Ez Lyon, ahol Sophie kalauzol el minket. „Kerek egy éve költöztünk Franciaországba,…..
rafflesia 2013.03.11 07:47:29
Mi hiányozna mostani életedből, ha visszaköltöznél Magyarországra? Ezt a kérdést tettem fel az országfelelősöknek, és érkeznek is a válaszok. Ma például B-től Franciaországból, aki ír kulturális sokkról és beilleszkedésről is, mi több, az is kiderül, mi nem hiányozna. (A…..
A mai poszt valójában egy kísérlet, hiszen igencsak elüt a blogban megszokottaktól. Mégis kiteszem, vállalva a bukás kockázatát is, mert nagyon érdekesnek tartom és nagyon kíváncsi vagyok a kommentekre. A történet röviden annyi, hogy a levél írója, Rebecca több mint három…..
rafflesia 2013.02.24 11:08:13
@NIKI LAURA:
Jó az orvosi ellátás Magyarországon??? akkor én biztos egy másik Magyarországon éltem...
Tapasztalataim szerint az állami ellátás borzasztó. A szabály otthon az: hétvégén ne legyél beteg. Az ügyelet csak azért van, hogy az orvost felvehesse érte a pénzt. Oda nem menj éjszaka 40 fokos lázas gyerekkel, mert az eredmény csak annyi hogy feldühíted a dokit, mert fel merted ébreszteni, s a gyerek fenekén, ahová dühében szurit belevágta 1 hétig kék-zöld folt van... vannak még tapasztalataim, de inkább nem sorolom, felesleges
Szóval én nem is gondolnék állami orvosi ellátásra, csak magánra, s ez költséges dolog. Persze minden viszonyítás kérdése, vagyis attól függ honnan jöttök, s ott mennyibe kerül az orvosi ellátás.

Általánosítani nem lehet, nem lehet kijelenteni, hogy Ázsiában rossz az orvosi ellátás. Én itt élek, speciel ebben az országban szerintem kategóriákkal a magyar ellátás felett van, minden tekintetben.

A kedves érdeklődőnek én is azt mondanám: vennék ingatlant, de előtte a puding próbája az evés alapon én is elmennék, szétnéznék, pár hónap után döntenék véglegesen... Homeos orvosokat lehet találni, homeos bogyót lehet kapni, akkupunktúrás dokit is lehet találni. Biokaja is van, csak drágább, mint a többi. Biztonsági rendszerre én is költenék :) Szerintem biztos nyugdíjjal, megélhetési lehetőséggel király hely Magyarország.
Van egy ismerős házaspár, ők tavaly költöztek haza, Budapestre. Fél év után annyit mondtak: szuper Budapesten élni :)
rafflesia 2013.02.24 11:50:00
@hot-spot: ebben tévedsz.