Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ági.

24 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ugyan a napokban megtörni látszik az olaj féléve tartó lejtmenete, de hogy ez a korrekció tartós lesz-e, azt majd meglátjuk. Viszont az biztos, hogy az olajár lefeleződésének vannak nagy nyertesei és vesztesei is. Az utóbbiak közé tartozik Nigéria, ahol az állam tavaly még a…..
A minap az egyik afrikai elemzésben megakadt a szemem az alábbi ábrán, amely a dél-afrikai részvénypiac szektorainak teljesítményét mutatja az elmúlt 10 évben. Látszik, hogy a leggyengébben a bánya társaságok teljesítettek, nagyságrendekkel elmaradva a többi szektortól, holott…..
Év elején írtunk utoljára itt a blogon Egyiptomról, amikor is még az alkotmányról való népszavazás küszöbén állt az ország. Azóta eltelt jó néhány hónap és nyár elején lezajlott az újabb elnökválasztás is, amit a várakozásoknak megfelelően Al Sisi tábornok nyert meg…..
Váratlan események mindig történnek. Az életben éppúgy, mint a részvénypiacokon. És ameddig ezek pozitívak, addig ez jól is van így. Viszont sajnos kellemetlen hírekkel is találkozunk, amiket sokszor hirtelen, de minél nagyobb körültekintéssel kell lereagálnunk. Ilyesmi történt…..
Korábban már írtam itt a blogon a vasércről, mint nyersanyagról és a vasércbánya elemzés sajátosságairól. Talán már akkor is említettem, hogy a vasércárfolyam az elmúlt években egyre inkább a kínai gazdasági folyamatok fokmérőjévé vált. Ebből adódóan az év elején…..
Fundman Hajsza a fekete aranyért 2014.05.28 15:19:16
A napokban az egyik olajcég értékeltségét nézegetve feltűnt, hogy a nigériai mezőiken egy hordó olajra vetítve messze többet keresnek, mint a más országokban lévőkön, ami számos tényezőnek köszönhető. Például mivel Nigériában található a világ egyik leggazdagabb…..
Elsőre talán meglepő, de nem Dél-Afrikáról, hanem Nigériáról van szó. Legalább is április 6. óta. Aznap ugyanis új alapokra helyezték a GDP számítást Nigériában, melynek köszönhetően közel megduplázódott az ország bruttó hazai összterméke, maga mögé utasítva ezzel az…..
Pont egy éve írtam itt a blogon az egyik kedvenc afrikai befektetési sztorinkról, az MTN nevű telekom cégről. Ez a papír indulás óta oszlopos tagja az Afrika Alapunknak, ugyanis kevés olyan cég van, amely ennyire jó kitettséget nyújtana az afrikai kontinens fejlődéséből való…..
Mivel az alapjainkban (főleg az Afrikában) jó néhány nyersanyagkapcsolt papír van, így a cégek elemzéséhez hozzátartozik, hogy az adott nyersanyag piacát is figyelemmel kísérjük. Pont emiatt itt a blogon sem ez lesz az első nyersanyagos téma. Ezúttal a réz lesz terítéken, és…..
Fundman Merre tovább Egyiptom? 2014.01.24 09:19:55
Már 3 év telt el azóta, hogy kirobbant az Arab Tavasz Egyiptomban és megbuktatták Hoszni Mubarak elnök uralmát. Akkor mindenki azt várta, hogy Egyiptom végre elindul a demokratizálódás felé vezető úton, azonban az eltelt 3 év nagyon nehéznek bizonyult, politikai és gazdasági…..
Fundman OTP Afrika Részvény Alap 2013.12.19 11:00:00
    Az Afrika Alap az egyik legkockázatosabb alapunk, ahol a nagy kockázatért cserébe hosszú távon magasabb hozamot várhat el a befektető. Afrika még elég egzotikus befektetési célpontnak számít itthon, amelyet egyéni befektetőként a magas kereskedési költségek miatt csak…..
Az egyik kedvenc műsorom a Gyáróriások című sorozat, amelyben egy-egy nagyobb cég működését mutatják be. Egy kicsit ennek a szellemében is született az eheti poszt, amely ezúttal a vasércről és annak gazdasági oldaláról szól. A tőzsdén kereskedett nyersanyagok univerzumát…..
A Magyar Telekom árfolyama már jó ideje nyomás alatt van, így egyre gyakrabban felmerül a kérdés, hogy vajon közeleg-e már a jó beszálló ideje. Erre persze egyből jöhet a jól bevált válasz, hogy „attól függ”. Na de lássuk, hogy mitől is pontosan… A cég a szeptember…..
Van egy ország, ahol az állam mindent megtesz azért, hogy teljesen ellehetetlenítse a multik helyzetét, olyanannyira, hogy már egyáltalán ne is érje meg nekik az országban operációt működtetni. Nem, nem Magyarországról van szó, hanem Zimbabwéról, ahol július végén lezajlott az…..
Fundman Made in Turkey 2013.08.22 14:02:10
Törökországot az elmúlt évek gazdasági sikertörténeteként szokták emlegetni. Ennek szemmel látható bizonyítéka a török részvénypiac grafikonja, amely (a nyár elején kitört zavargások miatti korrekciót leszámítva) meredeken ívelt felfelé. Azonban a török csoda legfőbb…..
Fundman Miners sztrájk back 2013.07.24 10:07:27
A dél-afrikai sajtó újra a bányászsztrájkoktól és a folyamatban lévő bértárgyalásoktól hangos. A júniusban kezdődött egyeztetések a közel 1,5 éve kirobbant sztrájkhullám egy újabb fejezetét nyitották meg, amely meghatározhatja a dél-afrikai bányász szektor jövőjét.…..
Fundman Találkozás Afrikával 2013.07.04 09:57:14
Múlt héten pár napot Londonban töltöttem, ezért ez a poszt most nem egy konkrét cégről vagy befektetési sztoriról fog szólni, hanem inkább a londoni „élményekről”. Egy Afrikára fókuszáló részvénypiaci konferencián vettem részt, ahol a magyar alapkezelők közül csak mi…..
Fundman A szavannák Zara-ja 2013.06.11 15:18:22
Mostanában azt tapasztalom, hogy az afrikai tőzsdéket sokan a nyersanyagkapcsolt részvényekkel azonosítják. Ez persze nem is meglepő, mert a kontinens valóban a nyersanyagkészleteiről híres, így kézenfekvő azt feltételezni, hogy főleg a különböző bánya és olajpapírok…..
Az elmúlt 2 hétben rengeteg írás jelent meg a nyersanyagokról, arra keresve a választ, hogy vajon mi állhat a drasztikus árfolyamesések hátterében, és hogy meddig tarthat a lefelé irányuló trend. Éppen emiatt ebben a cikkben most nem a már sok helyen felsorolt érveket szeretnénk…..
Fundman Halló, itt Afrika 2013.04.03 10:05:41
Múlt heti cikkünkben - mely az osztalékdilemmát járta körül - említettük, hogy kedveljük az olyan cégeket, amelyek növekedéssel és osztalékfizetéssel egyaránt meg tudják örvendeztetni a befektetőiket. Tipikus osztalékpapírokra a telekom szektorban általában elég sok példát…..
A reptereken járatos utazóknak ismerősen csenghet a Celebi neve, amely Budapesten is épp úgy feltűnik a repülőgépeket kiszolgáló járművek oldalán, mint az utasokkal foglalkozó személyzet egyenruháján. Tőkepiaci fejjel gondolkodva mindig érdekes kérdés, hogy vajon mennyire is…..
A legutóbbi Egyiptomról szóló írásunk óta történt egy s más Egyiptomban, és hogy ne maradjunk nagyon le az események nyomon követésében, jöjjön egy rövid összefoglaló az aktuális helyzetről. Jelenleg az új alkotmányról zajlik a népszavazás Egyiptomban, melyet sorozatos…..
Nigériára gondolva legtöbbeknek nem éppen a sörszektor ugrik be először, ami nem is csoda, hiszen egész Fekete Afrika a világ sörfogyasztásának alig 5%-át teszi ki, és mindehhez Nigéria pedig csak 15%-kal járul hozzá. Ám az idei egyik legnagyobb aktív pozíciónk az Afrika Alapban…..
A Hosni Mubarak 2011. februári lemondását követelő egyiptomi lázadások igencsak törékennyé tették a külföldi befektetői bizalmat az ország iránt. Azonban Morsi elnök júniusi hatalomra kerülése új hitet és célokat adott Egyiptomnak, és így a részvénypiaca egyre vonzóbb…..