Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Leao

50 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Quart.blog Braguinha, 1907-2006 2007.01.02 11:34:00
Letűnt generációk utolsó hírnökeként, három hónappal századik születésnapja előtt meghalt a brazil karneválok zenéjének egyik klasszikusa, élethossziglani carioca. Teljesebb művészneve João de Barro volt, de már az sem az eredeti.Az a legmegdöbbentőbb, hogy volt még…..
Quart.blog Rhythms del mundo 2006.12.30 16:08:00
Hip-O Records/Universal, 2006BZavarbaejtő lemez, amely cseppet sem kiemelkedő színvonalú vagy maradandó, mégsem hagyható figyelmen kívül.Mi sem felel meg jobban a korszellemnek, mint a, a kultúrák keveredéseb, a bizarrnak is tekinthető feldolgozásokc, a jótékony cél. A Rhythms…..
Népszabadság Könyvek, 2006BIlyen monografikus igényű szakmunkából annyira kevés van, hogy kötelességszerűen örülni kell neki, hogy megjelent. Viszont épp azért nagy a tétje, mert kevés van belőle, a verseny kicsi, javítani nem nagyon van mód.A nyolcvanas évektől napjainkig…..
EMI, 2006CA Madredeus énekesnőjének jutalomjátéka, gyűjteményes duettlemez. Nem önálló anyag, hanem az évek során ezzel-azzal elénekelt kettősök összefoglalása. A Madredeus engem néhány momentumuk kivételével közelről nem érintett meg, de mindeképpen jelentős,…..
Kraftworld - a Brazilian Tribute to KraftwerkLuanda Records, 2006DA Kraftwerk - szereti valaki vagy nem - nem játék. Ha már az ember hozzányúl ennyi év után a Kraftwerk-életműhöz, elvárható, hogy azt valami céllal és értelemmel tegye. Különösen, ha tematikus újraértelmezést…..
Quart.blog Alkotnak a mamutok 2006.11.10 21:39:00
A tematikát követve itt vannak a Tropicalia nehézsúlyú szereplőinek legújabb lemezei. A már beharangozott Veloso/Buarque párviadal mellett Tom Zé is jelentkezett, élete talán legjobb lemezével. Caetano Veloso: CêUniversal, 2006A Bár termékeny évek vannak Veloso mögött,…..
Továbbra is Ali Farka Touré utolsó albuma az élen. Az új megjelenők között spanyolországi dominanciát hozott az október. A Savane vezeti a slágerlistát továbbra is. Második helyre került a baszk Kepa Junkera lemeze, a Hiri (jelentése: városok; minden szám címe egy-egy…..
Soul Jazz, 2006A Rogerio Duprat halála jó alkalom újra elővenni a Tropicalia-legendát. Ez a retrospektív válogatás a tavaszi londoni Tropicalia-ünneplő fesztivál mellékprojektjeként jelent meg. Kevés olyan hangerejű generációs startpisztoly-dördülés van a populáris zene…..
Meghalt Rogerio Duprat, a meghatározó jelentőségű brazil zenei mozgalom, a Tropicalia apafigurája és hangszerelési zsenije. Közkeletű szólásmondás szerint az volt ő a Tropicaliának, mint George Martin a Beatles-nek. A képen látható borítóhoz tartozó lemez forgatta fel és…..
Avex/Cutting Edge, 2006B- Tomoyuki Tanakát 1998-ban, a Fantastic Plastic People című lemeze alkalmával hagytam magára, amikor még feljövőben volt a lounge. A Dimitri-Pizzicato Five-Stereo Total-nagycsalád népszerű sarjának új lemeze olyan, mint a brokkoli ételnek: éppen meg lehet…..
A Színes Bulvár című újság vasárnap címlapon hozta, hogy Cseh Tamás (63) "súlyos betegséggel" küzd. Nem egyértelmű, hogy hitelt lehet-e adni a dolognak, a cikkben sem szerepel sokkal több információ, mint a címben. A teljes cikk itt...
Enja/Justin Time, 2006B+ Tudom, hogy kicsit későn szólok, de egy óra múlva Rabih Abou-Khalil a Művészetek Palotájában lép fel. Jegy még van, szedje a lábát akinek módja van. Azért ajánlom nagyon ezt a koncertet, mert a szimpatikus libanoni jazzelőadó legújabb albuma…..
Quart.blog Sergent Garcia: Mascaras 2006.10.03 00:34:00
EMI, 2006A Bruno Garcia zenekara három év után jelentkezett új lemezzel. A saját magára kitalált salsamuffin irányzat legjobb képviselője nem okozott meglepetést semmilyen értelemben. A Párizsban élő latinók által alakított zenekar hatodik lemeze ez és az 1997-es Viva el…..
Óriási meglepetésre az aktuális világzenei slágerlistán tizennegyedik helyen van a Csókolom zenekar. Aztán kiderült, hogy nem a népszerű fővárosi alternatív zenekarról van szó, annál meglepőbb, hogy van a világon még egy zenekar, amelyet Csókolomnak hívnak. Hollandiában…..
A brazil mellett a japán és az orosz/Kelet-európai piacról volt áttekintő program a rendezvényen. A japánt kihagytam. Az orosz piacot bár általában egy programban tárgyalják a Kelet-európaival, teljesen külön régiónak tekintik, annyira különbözik a hazánkat is…..
Quart.blog Popkomm: koncertek 2006.09.23 15:04:00
A Popkomm három napra megszállja a berlini éjszakát, összesen vagy harminc helyen vannak koncertek. A Kulturbrauerei nevű helyen (Berlin egyik legjobb helye a volt sörgyárból átalakított 8-10 klubot magában foglaló komplexum) összesen volt úgy 50 koncert egy este, úgyhogy ezt…..
Az egyértelmű, hogy egy zeneipari konferencia nagyon más, mint az egyéb hasonló rendezvények: nem kell aggódni a dress-code miatt, bárhol lehet dohányozni (inkluzíve a konferenciatermek) és mindenkit érdekel az, amivel foglalkozik. Van Berlinben ez a Popkomm nevű fesztivál, a nagy…..
Mellrákot fedeztek fel nála, lemondták az egész turnét, így elmarad a decemberi koncert a Művészetek Palotájában. Tavaly a Szigetet mondta le. Állítólag nem nagy a baj, kezdeti stádium, jó eséllyel gyógyítható...
Quart.blog Prince: 3121 2006.09.14 23:17:00
Universal, 2006B Véget ért Prince tízéves önismereti tréningje. Mélyre ásott, de a végén ott állnak ketten, ő meg a funk. 1990 után Rákospalotán még sokáig indult a mindenféle választásokon Csaba Elemér, az MSZMP jelöltje. Amikor már nem hatott rám az újdonság erejével a…..
Nyíregyháza, Vidor Fesztivál, szeptember 8.A+ Sokáig nem hittem el, hogy az a Salif Keita-koncert olyan jó lehetett, ahogy azt tmnk harcostársunk megénekelte. A végén viszont már tudtam, hogy pontosan olyan jó kellett, hogy legyen. Nem értem teljesen az események dinamikáját, ezért…..
Salsa DuraUniversal, 2005A Miközben a salsa válságban van, egy Franciaországban élő kolumbiai előadó tartja magasra a lángot és hoz valami frissességet az éppen megújulni nem tudó színtérre. Buenaventura kompromisszumentes nagyzenekari salsát játszik, telivérebb, klasszikusabb…..
Blue Note/EMI, 2006 (mindkettő)A (mindkettő) Marisa Monte hat éve nem adott ki lemezt, most pedig egyszerre kettőt. Nem dupla lemezt, hanem két teljesen különböző, külön megvásárolhatót. És mindkettő nagyon jó. Ez a hat év persze nem teljesen igaz: évek óta dolgozik együtt a…..
Grupo Corpo, 2005A Előre kell bocsátanom: nekem már az Aplusz, ha Caetano Veloso megköszörüli a torkát. Hogy ez nem az, annak is csak az az oka, hogy nem kimondottan cd-fogyasztásra készült zenéről van szó, hanem egy balettről. Nem is olyan, mint egy Veloso-lemez. A Grupo Corpo…..
Quart.blog Szabolcsi worldbeat 2006.08.22 13:58:00
Elég meglepő módon szeptember első hetében színvonalasnak ígérkező világzenei fesztivált rendeznek Nyíregyházán. Ez már az ötödik (nem szívesen mondom a nevét: Vidor Fesztivál) és megnézve az archívumukat elég meredeken fejlődik a cucc. Tavaly már érdemes lett volna…..