Regisztráció Blogot indítok
Adatok
g.d

0 bejegyzést írt és 247 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tim O’Brien emlékezik  Tim O’Brien amerikai oldalról az egyik legnevesebb, legismertebb veterán író, aki első kötetét nem sokkal hazaérkezése után máris írni kezdte. Legfontosabb könyveit pár évvel ezelőtt már bemutattam, de egy rövid és velős visszaemlékezést is találtam tőle Christian Appy sokat…..
1920-as évek. Szövetségi ügynökök egy lefoglalt földalatti illegális szeszfőzdével Detroitban, a szesztilalom időszakában..
1920-as évek. Ügyesség-fitogtatás cowboy módra. Egyesült Államok..
1980-as évek. Az egykori RUC (északír brit rendőrség) tagja egy darts-nyíllal a nyakában egy zavargás során..
g.d 2023.08.06 21:53:21
@gintonic.azigazi:
a PPS mint "gázvisszavezetéses"? Ezek után kissé nehezen hihető hogy neked van olyanod (vagy akár láttál már egyet is szétszedve)...
g.d 2023.08.08 22:15:09
@gintonic.azigazi:
"a csovet elhagyo lovedek energiaja tolti be a kovetkezo lovedeket. Hivhatjuk barhogy."

Jó, akkor téged ezentúl hívjunk mondjuk vodkanarancsnak.
Egy helikopterpilóta visszaemlékezése Bár a helikopterháborús cikkekben többször is előkerültek a pilóták rövidebb megszólalásai, egy teljesebb visszaemlékezést is szerettem volna szerepeltetni a sorozatban, ehhez pedig Larry Brown zászlósét választottam, aki először 1967–68-ban az 1.…..
g.d 2023.08.04 20:20:07
Hét tenger A Radetzky-osztály 10. 2023.04.28 11:04:35
A Monarchia 3.300 mérföldes tengerpartjának nagyobb részét a Velencétől 1797-ben megszerzett dalmát területek tették ki, kisebb részét pedig a régi horvát tengerpart, illetve a már évszázadok óta osztrák kézen levő Trieszt, és környéke. A mögötte fekvő magas karszthegységek által elzárt, nehezen…..
A mostanában oly népszerű „3 napos, MOLLE-kompatibilis taktikai zsákok” közül már mi is bemutattuk a Viper cég két gyártmányát. Mivel a minőségi különbségek sokszor legalább annyira jelentősek, mint az árbéli eltérések, érdemes más gyártók hasonló termékeit…..
g.d 2023.04.01 20:03:52
@Monty H.:
igazából nem ez a modell kéne, de sajnos más típusokat sem találok a gyártótól EU-n belüli forrásból:(
Minden hadseregre és minden háborúra jellemző, hogy sajátos szavakat, kifejezéseket termel ki magából. Ezek egy része vagy megmarad hosszú távon is, vagy idővel kivész, de a vietnámi háború esetében a játékfilmek és a visszaemlékezések egész sokat életben tartottak ezek közül, így a mai napig…..
Karnyújtásnyira a békétől 1972 júliusában az észak-vietnámi küldöttség kénytelen volt visszatérni Párizsba, hogy folytassa a félbeszakadt béketárgyalásokat. A tavasszal megkezdett Nguyen Hué offenzívájuk csak részsikereket hozott, Dél-Vietnámot egyelőre nem sikerült legyűrni, az utánpótlásuk pedig…..
g.d 2022.12.18 21:59:25
Csak a bajtárs és a cél számít A Linebacker II hadművelet évfordulójának apropóján eljött az idő, hogy írjak egy több mint harmincéves klasszikusról, amely sok más kortárs filmtől eltérően azt is megmutatta, hogy milyen érzés lehetett berepülni Észak-Vietnám fölé… 1972 vége. Az amerikai…..
Monty blogja FILM: A sas leszállt 2022.06.20 09:20:36
A célpont: Churchill A második világháború titkos vagy épp fiktív akcióiról sok, mondhatnám, túl sok film készült már, és ezt a vonalat a mai napig erőltetik, főleg a kis költségvetésű szörnyűségek terén. Ezek ellenpontozásaként hozhatnám fel gyerekkorom egyik legmeghatározóbb játékfilmjét, egy…..
A téma végéhez közeledve tekintsük át a szakirodalmat is. A SEAL-ekről ma már nem nehéz forrásokat találni, és az átfogó kötetek mellett igen sok visszaemlékezés is elérhető. Én túlnyomórészt ez utóbbiakra támaszkodtam, és most elsősorban, de nem kizárólagosan ezeket fogom bemutatni. ..
SEAL-ek Vietnámban: Fegyverzet és felszerelés A Vietnámban bevetett SEAL-alakulatok egyenruhája és felszerelése igen változatos volt. A támaszpontokon sokszor civil öltözéket vagy standard olajzöld gyakorlót viseltek, de bevetésen a különböző terepszínű ruhadarabok voltak a leggyakoribbak (főleg a…..
Charles Lindbergh 1941. 09. 11-én elmondott szókimondó beszédével máig tartó vitákat gerjesztett. Roosevelt elnök nácinak és németbarátnak nevezte őt e beszéde miatt.  De vajon igaza volt-e? Lindbergh attól lett világhírű, hogy ő repülte először át az Atlanti-óceánt. A repülés fenegyereke nem csak…..
Dragon 1:16 Ha már SEAL-ek, egy témába vágó makett is kellett… Így szereztem be egy régóta halogatott készletet, amely a kilencvenes évek közepén látott napvilágot a Dragon jóvoltából. Ez a cég 1:35-ben akkoriban egészen bőkezűen bánt a vietnámi témával, és amikor megkezdték az 1:16-os Warrior…..
Richard Marcinko élete A SEAL-ek kapcsán már bemutattam Roy Boehm nem mindennapi élettörténetét, de ha már itt tartunk, sort kerítek egy másik, hasonlóan híres-hírhedt tengerészkommandósra is, akinek nevét regényeinek köszönhetően hazánkban is ismerik… Marcinko az 1990-es években..
g.d 2022.01.06 09:38:47
@krumplimackó:
miért, hadat üzent valaha Észak-Vietnam az USA-nak vagy akár a déli szomszédjának?
A fenti idézet nem érvényes Thomasra, az MV Agusta Magyarország első emberére. Mert Thomas nem fél az álmait megvalósítani, egy feltétel van: olasz álomkép legyen. Ő forgalmazza Magyarországon a legexkluzívabb olasz motort, az MV Agustát, de hozzá köthető a Modenai elektromos motor, az Energica, és…..
SEAL-ek Vietnámban A Vietnámban megfordult amerikai különleges alakulatok közül minden bizonnyal a haditengerészet SEAL-csoportjai számítottak a leghatékonyabbnak. Az 1962-ben megalapított egység egyes tagjai már abban az esztendőben megjelentek Délkelet-Ázsiában, és szakaszaik további tíz éven át…..
MAI KEDVENC KÉP: Érdekessége miatt tartom kiemelkedőnek a mai kedvencem, de legalább öt másik fotót is ide tudnék képzelni a mai összeállításból. 1977. Kubai katona Angolában két bennszülött foglyával. Az angolai kubai intervenció a maga nemében egy érdekesség a hadtörténetben.  Az angolai…..
g.d 2021.06.21 09:23:02
@molnibalage:
azért nincs rajta szemüveg, amiért sisak, védőmellény meg málha sem: mert épp öltözött, amikor a tálibok megtámadták őket.
www.reuters.com/article/us-afghan-marine-idUSL2132232120080622
Épp a piacot abnormálisan torzító reklámköltések mutatják meg, hogy noha a fideszes elit kínai jellegű félszocialista államkapitalizmusban szeret is élni, értik, hogy működik a piac. Illusztráció: Kate Trysh, Unsplash Az egészségügy ne legyen üzlet – hangzott el a pandémia alatt sokszor és a…..
g.d 2021.06.02 15:50:27
@konrada:
"mert nem tartja fenn az állam az utakat"

Miért, fenntartja?
Kedvelt sorozatunkat igyekeztem kissé megújítani e héttől. A Napi érdekes első fotója mostantól a sorozatban talált személyes kedvencem lesz, a képaláírásokban pedig mindig lesz egy kérdés azoknak, akik szeretnek a fotók hatására turkálni kicsit a neten. Remélem örültök :) Akkor hát tessék az e heti…..
Figyelem! Közérdekű Közlemény! A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is…..
Amit a címben írtam, olyasmit általában autoriter személyiségek szeretnek írni, és egyáltalán nem tartom magam ilyennek, mégis kikívánkozik belőlem a felszólítás. A Covidnak haláleset kapcsán vagyok érintettje, ami mint egy közlekedési baleset vitte el kedves, idősebb rokonomat. Még nem volt…..
A "megerősített konvoj" a gyakorlatban Most, hogy az előzményekkel és a típusokkal tisztában vagyunk, vizsgáljuk meg, hogyan működtek a menetoszlopok a korai időszak tapasztalatainak feldolgozása után, nagyjából 1968 elejétől. Az ekkor indított Tet-offenzíva, amely a Nemzeti Felszabadítási Front és…..
g.d 2021.04.21 11:06:54
@Mikrobi:
"A lesállás rejtett, álcázott pozícióból tűzzel és egyéb romboló eszközökkel végrehajtott meglepetésszerű támadás a
mozgó vagy ideiglenes álló ellenség ellen az élő erő, felszerelés megsemmisítése vagy megszerzése céljából."
"A rajtaütés egy ellenséges területen lévő vagy ellenség által elfoglalt objektum, illetve tűzeszköz ellen végrehajtott
meglepetésszerű támadás, melynek célja lehet az ellenséges épület vagy haditechnikai eszköz elpusztítása, az ellenség
megzavarása vagy információszerzés."