Regisztráció Blogot indítok
Adatok
KaMon

0 bejegyzést írt és 88 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Például megpróbálja eldönteni, hogy merre tovább. Elfogadjon egy nagyszerűen hangzó álláslehetőséget a világ túlsó végén? Maradjon inkább Magyarországon a család és a barátok közelében? Ki a fontos? Kinek kell megfelelni (ha meg kell): a családnak, magunknak? Ezek a…..
KaMon 2019.06.27 18:32:21
@Nagy kámpics:
"Az első hozzászólásodban nem írtál ökológiai lábnyomról"
Éppenséggel utalt rá:
"És azzal, hogy nem vágyok ilyen helyekre, időt és pénzt spórolok, meg a klímát is védem. :)"
Az evős példa vicces volt, a pornós nem igazán.
Kicsit eljátszottam a gondolattal, hogy a „mindent Svájcról” címet adom a mai posztnak, aztán persze nem akartam kitenni a mai szerzőt, Andyt annak, hogy emiatt kritika érje, ám már a gondolat is jelzi: igencsak alapos, amolyan „klasszikus határátkelős” posztot olvashattok ma az…..
KaMon 2015.08.25 10:44:11
@Ghostika86: Hát itt Svájcban még nyugdíj kérdésben se általánosíts! :) Férjemtől megkérdezte a cégének nyugdíjbiztosítója (példákkal alátámasztva) hogy akar-e "éveket venni".
A mai történet ismét azt bizonyítja, amiről már itt is számtalanszor szó esett: nem mindenkinek jön be a külföldi élet, még akkor sem, ha kívülről nézve ki ne szeretne jó…..
KaMon 2015.08.13 14:49:04
@P.Elliot: Attól, hogy valaki biogazdálkodó lesz vagy bio életmódot folytat, még nem fogja szükségszerűen ridegtartásban nevelni a gyerekeit.

Nekem 4 gyermekem van, 15 éve bio életmódot folytatunk (ami nem ekvivalens a vegán táplálkozással és még kevésbé a napfényevéssel). Nem a gyerekeim járnak át máshoz enni (pedig mehetnek nyugodtan) hanem a barátaik jönnek hozzánk rendszeresen :) Oltást mindegyik gyermekem kapott, de kevesebbet, mint ami Magyarországon kötelező. Szerencsére Svájcban tartanak annyira "felnőttnek", hogy megfelelő tájékoztatás után eldönthessem melyik oltást tartom szükségesnek (pl. diftéria, tetanusz) és melyiket feleslegesnek (pl. rubeola, mumpsz, bcg)

Sarkítva:) :Olyan jó lenne, ha nem csak a két véglet lenne elképzelhető... napfényevés kontra gyógyszerészeti és élelmiszeripari tesztalanyok
KaMon 2015.08.13 15:31:10
@P.Elliot: Valóban nem mondtad, hogy nem lehet bio módra élni :), csak a példád volt kissé végletes és sajnos sokszor ezzel kötik össze a bio dolgokat.

A védőoltásoknál meg én nem írtam megtagadást. :) Szerencsére itt korrekt tájékoztatást kapsz és dönthetsz, nem kell semmit megtagadnod és ahogy írtam, mindegyik gyermekem kapott oltást. Az én problémám az, hogy Magyarországon egyre több a kötelező oltás, amik így a kicsik szervezetét eléggé megterhelik. Az első gyermekemmel (aki most 16 éves) voltam éppen terhes, amikor kötelezővé tették Mo.-on a HIB (humán influenza b) oltást. Hát nem egészen értettem, hogy minek... Azóta pedig további 2 új oltás (hepatitis b ill. pneumococcus) is kötelező lett. Emellett bevezették az mmr újraoltását is (korábban csak a kanyarót oltották újta), mert az elsőgenerációs oltottak fiatal felnőtt korban már nem voltak védettek a rubeola és a mumpsz ellen. Márpedig ez utóbbi 2 betegség egyáltalán nem vészes kiskorban, veszélyes lehet viszont az egyik a terhes nőkre a másik pedig a férfiakra felnőtt korban. Ha viszont gyermekkorban átesik valaki ezeken a betegségeken, akkor életreszóló védettsége lesz. Miért nem lehet akkor Magyarországon fiatal felnőtt korban kérni a nőknek a rubeola a férfiaknak meg a mumpsz oltást, ha gyermekként nem estek át rajta, de védettséget szeretnének? Talán azért, mert állambácsi mindent jobban tud (meg a gyógyszeripar is) és nem érdeke, hogy gondolkodó felnőtt embereket neveljünk?

Hozzáteszem (ismét :)) egyetlen olyan oltást sem kérdőjeleztem meg ami miatt "feluti a fejet valami mar regen elfelejtett fertozo betegseg vagy a gyerek karosodik emiatt"
KaMon 2015.08.14 08:19:37
@M. Péter: @pappito: Tisztában vagyok azzal, milyen következménye van, ha a lányom terhesen fertőződik rubeolával vagy a fiam felnőttként mumpsszal. Éppen ezért írtam is, hogy ha gyerekkorban nem esnek át ezen, akkor fiatal felnőttkorban kéne ezt kérni.

Egyébként a fiam volt már mumpszos és még a legnagyobb lányom is elkapta tőle, akit pedig kicsiként Magyarországon még kötelezően beoltottak ellene. Ennyit az oltás hosszútávú védőhatásáról.
Laci történtét nem igazán szeretném előre kommentálni, engem megrázott. Az írás a Magyarország és én pályázatra érkezett. Olvassátok!  Szavazni ma is a poszt végén és a Facebookon lehet. „Előre is elnézést szeretnék kérni mindenkitől írástudatlanságom miatt, nem…..
KaMon 2015.06.19 09:17:45
@Határátkelő: "Komolyan mondom, mi lenne, ha el is olvasnátok azt, amihez hozzászóltok?"

Csoda :)
Határátkelő Itt a vakáció! 2015.06.16 06:48:00
Mától visszavonhatatlanul megkezdődött a nyári szünet Magyarországon, bár vannak még, akiknek kell egy-egy villámlátogatást tenniük az iskolában a bizonyítványukért. Ezzel együtt megkezdődött a vesszőfutás is a szülők számára, hogy hogyan töltsék ki a következő 11…..
KaMon 2015.06.16 08:30:19
@svájci sapka (ch): Nálunk (Kanton Bern) csak 5 hét a nyári szünet. Jól jönne az a +1 hét szünet, hogy elérjük a "legrövidebb, alig 6 hetes" nyári szünetet.
Ha már tegnap Rózamami posztja kapcsán jórészt a (bedőlt) devizahitelekről zajlott a beszélgetés, arra gondoltam, ma maradjunk egy kicsit gazdasági területen. Iván küldött egy posztot a migráció gazdasági hatásairól. A magam részéről nem vagyok gazdasági szakember, úgyhogy…..
KaMon 2015.06.02 14:26:29
@diggerdriver: Mindenki magából indul ki.
KaMon 2015.06.02 14:55:47
@diggerdriver: A matematikának van köze a közgazdaságtanhoz, szemben az általad leírtakkal ("karter belever a hüfletyübe és a dűzni elkoptatta a sublert"). Ha pusztán az megduplázná a globális GDP-t, hogy egyes országok feloldják a migrációs korlátozást, akkor milyen szorzóval vegyük figyelembe pl. a technikai fejlődés hatását? Ha a növekedést serkentő tényezőket kizárólag önmagukban nézed, egyéb hatásokról illetve korlátokról megfeledkezve, akkor az eredmény elszáll és semmi köze nem lesz a valódi folyamatokhoz. Ez hasonlítható ahhoz, hogy egy sakktábla minden mezőjére sem tudsz duplaannyi búzaszemet tenni, mit az előzőre, akkor sem, ha az első mezőre csak 1 szemet tettél.
A cím alapján bármelyik gyerek rohanna egy svájci iskolába, természetesen a helyzet ennél bonyolultabb, ám a rendszer úgy működik, hogy ha a gyerek talált olyan munkaadót, akinél a középiskola alatt a gyakorlatot végezheti, akkor egészen kellemes fizetést is kap az iskolai évek…..
KaMon 2014.09.08 14:25:15
@Dragonlady (now in Thailand): Svájc az európai országok között 531 ponttal a 2. helyen végzett a PISA felmérésen 2012-ben. Csak Liechtenstein előzte meg 4 ponttal.

@geegee: Európa közepén ebben a kicsi országban direkt demokrácia van, így a politikusok keze meg van kötve, mert a nép bármit (költségvetést is!) leszavazhat vagy saját kezdeményezésből megszavazhat.
KaMon 2014.09.08 15:40:54
@Dragonlady (now in Thailand): Bocsánat nem voltam teljesen pontos. Az eredmény, amit írtam a Pisa (2012) matematika felmérése volt. Ebben lett Svájc 2. Európában (Liechtenstein után). Szövegértésből és természettudományból egyaránt a 8. helyen végzett. Mindkettőben Finnország volt Európában a legjobb, míg Magyarország a 18. illetve a 20. helyen végzett. (Matematikából pedig még hátrébb.)
KaMon 2014.09.08 15:58:32
@pilezi: Herzlich willkommen! Jó helyre jöttetek. Mi 2 évet terveztünk itt Svájcban tölteni, de itt ragadtunk :)

A lányom egyik kedvenc könyve lett a Tiptopf.
Őszintén szólva én csodálom azokat az embereket, akik a jól bevált munkából képesek valami teljesen másra váltani és kockáztatva új életet kezdeni. Így tett mai szerzőnk, Franky is, aki szállodai irodai munkát cserélt a vasútra (mondhatnánk, hogy megcsapta a mozdony füstje,…..
KaMon 2014.09.02 11:29:05
@geegee: @bpetya75: Nekem is Németország jött ki. Úgy tűnik a németek az Eurovízió helyett inkább Andrea Bocellit hallgatnak.
KaMon 2014.09.02 11:33:24
@Herr Géza: Ha úgyis csomagolsz, akkor mi meg hozzátok költöznénk, mert "ki lettünk rúgva" Svájcból. :)))
Ma erősen közszolgálati jellegű posztot zúdítok rátok a szokásos heti ajánlóban, megnézzük, hogyan juthatunk svájci állampolgársághoz (legálisan persze); mi kell ahhoz, hogy osztrák jogosítványunk legyen; és végül, de nem utolsósorban alámerülünk a sydney-i lakásbérlés…..
KaMon 2014.08.03 14:25:09
@svájci sapka (ch): A törvény most változik. 12 helyett 10 évet kell ezután Svájcban élni illetve a 8 és 18 éves életkor közötti tartózkodási időt duplázzák. A C tartózkodási engedély megléte és B2-es nyelvtudás követelmény még.
Volt egyszer egy fiatal pár, akik a középiskolában jöttek össze, a szerelem aztán annak ellenére folytatódott, hogy más-más egyetemre jártak. A kapcsolatból házasság lett, majd jött egy váratlan finnországi állásajánlat. KaMon története meseszerű, de messze nem…..
KaMon 2014.05.19 11:46:15
@Babette_: Igen, nem fejeztem be, mert a történet hosszú, én pedig nem könyvet írtam és van önkritikám is. Előre pedig nem tudhatod, hogy van-e igény a folytatásra. Igaz most már nekem nincs igényem az írás folytatására így, hogy más címmel, képek nélkül és félbehagyva került ki elsőre.
KaMon 2014.05.19 11:55:56
@charlieharper: 2 évet éltünk Finnországban, majd visszamentünk Magyarországra. Rövidebb céges kiküldetést leszámítva Svájc a "második külföld", de innen nem megyünk/mentünk el 2 év után.
KaMon 2014.05.19 13:52:55
@bpetya75: Igen, pedagógiát, pszichológiát és még elemi matematikát is. Bár ez utóbbiról 2 óra alatt "kirugattam" magam. (Megunta a tanár, hogy minden poénját, trükkjét lelövöm, így csak az érdekelte, honnan tudok mindenre azonnal válaszolni, majd közölte, hogy legközelebb a félév végén az indexemmel akar látni.) A tanulmányi osztályon viszont régóta előírják, hogy ezt is kell különbözetként egy matematikusnak tanulnia, mert az egyetemen nem tanulta. (Azt elfelejtik, hogy ha nem tudtam volna jól a középiskolás matematikát, akkor nem végeztem volna el a matematikus szakot sem.) A pszichológiát egyébként nagyon élveztem, a pedagógia változó volt. Az egész 1,5 év volt pluszban (tanítás mellett).
Tegnap volt tíz éve annak, hogy Magyarország – egyebek mellett Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, a balti államok, valamint Málta és Ciprus mellett – csatlakozott az Európai Unióhoz. Tíz év alatt sok minden történt, például korábban elképzelhetetlen módon…..
KaMon 2014.05.02 09:08:23
@Kövérmadár [swe]: Kihagytad Finnországot és Svájcot és Ausztriát és Lengyelországot és Csehországot és Szlovákiát és Szlovéniát és Görögországot és Horvátországot ... (és még be sem fejeztem mi maradt ki Európából) Mi lesz velünk szomorú kisebbséggel (vagy többséggel) akiket nem üdvözöltél? :)
Egészen újszerű sorozat első részét olvashatjátok ma. Voltaképpen egy svájci határátkelés naplójáról van szó, Ildikó és családja történetéről. A formátumnak köszönhetően a sztori és a tudnivalók a szokásosnál lassabban bontakoznak majd ki, ugyanakkor sokkal több…..
KaMon 2013.09.19 10:07:02
@Din Serpahis: Legegyszerűbben és leggyorsabban informatikus vagy egészségügyi végzettséggel és persze jó német nyelvtudással (előbbinél angol is elég lehet) juthatsz ki Svájcba. Persze más szakmákkal is lehet, csak többnyire macerásabb és lassabb.
KaMon 2013.09.19 10:18:04
@*matahari*: Ha maradnak, akkor sokára lesz ennek a svájci történetnek vége. :)
KaMon 2013.09.19 10:51:54
@Din Serpahis: Ha csak nem a Google a célpont, akkor ne közvetlenül a cége(ke)t célozd meg, hanem egy jó fejvadászt, mert valamilyen okból többnyire rajtuk keresztül szeretik itt megtalálni az új alkalmazottat.
Vége a nyaralásoknak, lassan mindenki visszatér a normál kerékvágásba, de ilyenkor még egyszer végiggondoljuk, milyen élmények is értek minket a nyár folyamán. Így tett Bence is, aki Walesből látogatott haza és bár élményei inkább pozitívak voltak, a végkövetkeztetés mégis…..
KaMon 2013.09.02 10:17:41
@Brioche: Mi kb. 3 havonta megyünk haza. A nagyszülők "lecsapnak" az unokákra, a tágabb családdal viszont csak ritkábban találkozunk . Ellenben a barátokkal mindig szervezünk közös programot.
Augusztus közepén lesz két éves a Határátkelő, nemrégiben volt egy éve, hogy itt vagyunk az Indexen, és e két dolog egyenként is számvetésre késztetett a blog jelenével és jövőjével kapcsolatban. A számvetés eredménye egyfelől az, hogy örvendetesen nagy a közösség, sok a…..
Sajnos nem az enyém, hanem Nikáé, aki Finnország északi részén, Rovaniemiben él, ott, ahol Joulupukki, a finnországi Mikulás is. Mindemellett persze fény (méghozzá a hónapokig tartó nyári...) derül egyebek között arra is, miért nagy kihívás egy külföldinek az…..
KaMon 2013.05.29 12:48:24
@London2009: Szerintem meg semelyik csoportot sem kéne amiatt selejtnek nyilvánítani, hogy hány évesen ment férjhez és mikor szült gyereket.
Én pl. 22 évesen egyetemistaként mentem férjhez, korán szültem gyerekeket, mégis szereztem 2 diplomát, nem híztam el, voltam otthon a gyerekekkel és dolgoztam is, sőt terveim és egy szerető férjem is van (még mindig :)). Sokan vannak, akik össze tudják egyeztetni a gyerekvállalást a tanulással és a munkával (természetesen nem a napi 10-12 órás munkákra gondolok).
KaMon 2013.05.29 16:40:17
@Bartush: Én is találkoztam velük. :) Sok finn tényleg nagyon tud örülni a magyaroknak és rokon népnek tekintenek minket.
Svájc és Magyarország sok szempontból összehasonlíthatatlan, mégis érdekes kérdés, vajon mi hiányozna annak, aki ott él, ha vissza kellene költöznie. A kérdést feltettem az összes országfelelősnek, lássuk, milyen válaszokat ad rá a Svájcban élő Tilmir! "Mi hiányozna…..
KaMon 2013.03.13 14:17:33
@tableno: Mindenkinek lehet beleszólása abba, hogy mennyire szabályozott vagy spontán az élete. Benne lehet a házirendben, hogy nem teregethetsz az erkélyen illetve nem tehetsz ki semmit a lépcsőházba, de ha az együtt lakók úgy döntenek, hogy jó időben kinn teregetni hatásosabb és koszos cipőben nem akarnak bemenni az otthonukba, akkor változtathatnak a szabályokon. Így pedig megnyílik a lehetőség a gyerekeim előtt, hogy hirtelen ötlettől vezérelve apró ajándékokat tegyenek a kirakott cipőkbe Mikulást játszva decemberben :)))
KaMon 2013.03.13 14:37:28
@tableno: A spontaneitás leginkább az amikor hirtelen ötlettől vezérelve valami nem szokványosat teszel és ebben példát lehetne venni a gyerekektől. A szabályok nem ismeretében nincs semmi spontán. A szabályokat pedig te és a szűkebb-tágabb környezeted is alakíthatjátok. Egy közvetlen demokráciában pedig még a törvényekbe is van beleszólási joga az állampolgároknak. (lásd negyedévente a népszavazást itt Svájcban)
KaMon 2013.03.13 15:16:08
@madscientist: Még szerencse, hogy itt sem mindenki kockafejű, még a végén azt hinném, hogy mindenki tükröt tart elém :)))

@tableno: Meggyőzni én sem akartalak semmiről. Nem ez az első ország, ahol Magyarországon kívül élek és nem tudnám megmondani, hogy melyik mentalitás áll közelebb hozzám, ráadásul nem csak a világ színes, mi is változunk.

@tucano: Egészségükre a csúcsmenedzsereknek, én nem szeretnék 50 évesen szívinfarktusban meghalni, sem egy rakás pénzzel a bankszámlámon állandóan dolgozni, ahelyett, hogy ÉLNÉK.
Az unortodoxia korát éljük (...), mármint itt a blogon, természetesen. Ennek jegyében ma is egy új típusú poszt jön. A szerzője Stacey, aki ugyan éppen határátkelés előtt áll, ám egy amerikai barátja felkérésére megpróbálja összeszedni, mi az, ami szerethető, ajánlható…..
Ma visszatérünk Finnországba, talán emlékeztek még Zsizsi előző posztjára (nem volt olyan régen...). Ma kicsit bepillantunk a mindennapokba, a közlekedésbe, a papírok beszerzésébe és kiderül, hogy északon mindenki sokkal egyenlőbb (vagy annak akar látszani), mint…..
KaMon 2012.12.14 14:36:44
@tsík: Nagyon jó a reklám és teljesen igazad van, hogy aki itt lakik azt nem a tehenek, hanem az éjszakai harangozás zavarja :)

@hogyne,persze,igazad van!: Az "A post" Svájcban a gyorspostát jelenti, ami tényleg 24 órán belül megérkezik itt Svájcban, de sokszor még az EU-ban is, viszont cserébe elég drága.
Sok szerencsét a munkához és az itteni élethez. Ha pedig 3 év múlva unod már a tájat, az itt megspórolt pénzeddel sokfelé eljuthatsz és kereshetsz máshol állást vagy ki tudja, talán cukrászdát is nyithatsz :)
KaMon 2012.12.14 14:44:57
@hagyma: Máshol már el sem tudod képzelni? :) Persze én sem Svájcra gondoltam.
KaMon 2012.12.14 15:04:36
@hagyma: Akkor 3 év múlva Bécsben "hogyne, persze, igazad van!"-nal együtt megtervezhetitek és megnyithatjátok az áhított cukrászdát :) Csak írjátok meg ide is és elmegyünk a megnyitójára :)
Akadt már egy pár viharos au pair történet itt a blogon, ezért is örültem meg Klaudia írásának, aki személyes tapasztalatból kiindulva próbálta meg (szerintem sikerrel) felvázolni ennek a nagyon különleges és sok potenciális feszültségforrást magában foglaló munkának a…..
KaMon 2012.12.11 16:17:23
@hogyne,persze,igazad van!: Kb. 12% adót (Quellensteuer) vonnak a havi 6000 CHF fizetésből itt Bern kantonban, ha egyedülálló vagy. A 13. és 14. haviból viszont többet. Betegbiztosítást 200-250 CHF-ért tudsz kötni, ha nincsenek extra igényeid és magasabb önrészt vállalsz. A nyugdíj és egyéb járulék levonások összesen kb.7 %.
KaMon 2012.12.11 16:29:09
@hogyne,persze,igazad van!: Én is Bern kantonban lakom és az a környék valóban csodálatosan szép és az emberekről is alapvetően jó véleményem, benyomásaim vannak.
KaMon 2012.12.11 16:37:20
@hogyne,persze,igazad van!: A te esetedben nem is lenne annyira drága az élet a felajánlott szállás és étkezési lehetőségekkel. Ha mindent (adókat, szállást, étkezést) levonsz is marad kb. 4000 CHF-ed. Ebből tényleg élhetsz nyugodtan és utazgathatsz sokfelé és a kölcsön pénzt is hamar vissza tudod majd fizetni. Csak bátran, sok szépet fogsz látni errefelé. :) Persze kerítést kolbászból nem :) és a munkádnak is pontosnak kell lennie, mert az itt elvárás.
Mire a végére értem, rájöttem, hogy Gábor mai posztja voltaképp egy szerelmi vallomás Párizs (még csak nem is Franciaország) felé. A baguette-ről, a fennhéjázó nőkről, a gasztronómiáról és még sok minden másról. Jó olvasást nektek is! „Kicsit rendhagyó poszt lesz.…..
KaMon 2012.12.09 14:33:59
@GrandMasterB: Igen, itt Svájcban is 5 hét az alapszabadság, csak mellé heti 42 óra hivatalosan a munkaidő. Így a heti 7 órás munkaidő különbségből 2 hét extra szabi összejön Franciaországban. (Természetesen munkahely szerint mindkét országban lehet ettől eltérő munkaidő illetve szabadság előírva.)
Teljesen kizárt, hogy december 6-án ne Finnországba vezessen az utunk (ezúton is üdvözlöm Joulupukkit, remélem, mindenkinek hozott valamit – nekem virgácsot hozott, amiért annyira elmaradtam a levelek megválaszolásával, de megfogadtam, hogy mihamarabb utolérem magam), úgyhogy ma…..
KaMon 2012.12.06 15:24:11
@bpetya75: Mondanám/írnám, hogy sosem késő párodnak tanári diplomát szerezni... Én is 3 gyerek és a tanítás mellett végeztem el 1,5 év alatt a kiegészítő matematika tanár szakot az ELTE-n 2007-2008-ban (igen, amikor elkezdtem tanítani még nekem sem volt tanári diplomám), de úgy tudom ez a lehetőség már megszűnt sajnos :(
KaMon 2012.12.06 16:38:15
@Gilda66: Igen, van egy tanmenet otthon, amiben nem hagynak időt neked a matematika szépségeire, pedig így a gyerekekkel meg lehet szerettetni ezt a "tantárgyat" (nem pedig mumus lesz) és nem mellesleg fejleszti a logikus gondolkodásukat is. Sőt ez az elején elvesztegetettnek tűnő idő később sokszorosan megtérül, mert a gyerekeknek nem elvontak lesznek a matematikai fogalmak és a számolás, hanem gyakorlati tapasztalataik által stabil alapjuk lesz, amire lehet építkezni. Az életben is, nem csak az iskolában.
KaMon 2012.12.07 13:55:33
@Gilda66: Én viszont - lehet túl naiv vagyok - 36 évesen is úgy gondolom, hogy csak így van értelme tanítani. Nekem matematikus diplomával csak egy rövid módszertani szakdolgozatot kellett írnom. (Ha esetleg érdekel: www.cs.elte.hu/blobs/diplomamunkak/mattan/2009/ujvary_menyhart_monika.pdf )
Talán majd itt Svájcban egyszer folytatom is a tanítást :)
Valamelyik nap egy kommentben azt írta valaki, hogy a blogon állandóan csak mérnökök és irodai munkát végzők írnak. Bár ez szerintem eddig sem volt igaz, a mai posztot akkor kifejezetten azoknak ajánlom, akik szívesen elhelyezkednének a németországi vendéglátóiparban. Mai…..
KaMon 2012.11.27 16:24:31
@bpetya75: Gimi elsőben a nyári szünet előtt egy fiú miután kezet fogott már több fiúval odajött hozzám is elköszönni. Nyújtottam a kezem és kezet fogtunk. Ő meg ettől akadt ki ;-)
KaMon 2012.11.27 16:27:01