Regisztráció Blogot indítok
Adatok
_loki_

27 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Fundman Alapok és a CHF 2015.01.16 11:30:21
A Fundman team által kezelt alapok (OTP Új Európa Alap, OTP Fundman Alap, OTP Paletta Alap, OTP Török Alap, OTP Orosz Alap, OTP Afrika Alap) nem rendelkeztek CHF eladási pozíciókkal, ezért a január 15-i robbanásszerű CHF erősödés hatása csak áttételesen érintette azokat. Az Alapok…..
Fundman Hagyma, csípős mehet? 2015.01.09 14:43:52
Akik folyamatosan követik a napi híreket és tőzsdei árfolyamokat, azoknak nem újdonság, hogy néha néhány óra vagy nap alatt akár teljesen feje tetejére áll a világ. Ami ennél meglepőbb tud lenni, hogy ugyanennyi idő alatt vissza is rendeződhet minden normál üzletmenetre és pár…..
Miközben pörögnek a román választások, a két forduló között itt az alkalom, hogy megnézzük mi is történt azzal a román papírral, amit utoljára majdnem egy éve emlegettünk, itt. A Fondul elmúlt éve nem telt eseménytelenül és a kezelésével megbízott Templetonos srácok úgy…..
Tavaly karácsonyra a legnagyobb török ingatlanfejlesztő, az Emlak vezetője igazán emlékezetes ajándékot kapott, a korrupciós ügyek körül kirobbanó botrány miatt beidézte őt is az ügyészség. A háttérben persze valójában más húzódott – noha nincsenek olyan illuzióink,…..
Nem először írunk arról a blogon, hogy a közép-európai ingatlanpiac tartogathat jó befektetési lehetőségeket, persze itt is érdemes szelektívnek lenni. Jó néhány régiós ingatlanfejlesztő van kint a tőzsdén, főleg osztrák és lengyel nevek közül válogathatunk. Az Immofinanz…..
Nyaralások és fesztiválok ide vagy oda, egyelőre nem mondhatni, hogy a tetőzött volna a nyári uborkaszezon. Zajlik a VB, ahol most úgy tűnik Európa foci-fölénye meginog, Lengyelországban az elmúlt húsz év legnagyobb politikai botránya kavarja fel az állóvizet és néha a…..
Aki járt már az isztambuli Atatürk reptéren, az jól tudja, hogy a reptér – főleg csúcsidőben – egy valódi rémálom. A gépek néha 20-30 percig köröznek a reptér felett, hogy végre megkapják a leszállási engedélyt, a kijutásnál pedig hosszú sorok kígyóznak az ellenőrző…..
Fundman The winner takes it all? 2014.04.01 11:40:48
Lementek a várva-várt önkormányzati választások, amiről a korábbi összefoglalót itt olvashatjátok. Az eredmény nem okozott túl nagy meglepetést, Erdogant nem küldték el a választók a sunyiba, a nyilvánosságra került korrupciós/kamutámadós felvételek nem rombolták le a…..
Miközben Oroszországban és Törökországban is áll a bál, nem feledkeztünk el a harmadik, leginkább fejlődő piacunkról sem, Afrikáról sem. Az Afrika Alap összetétele elég vegyes, sok benne a nyersanyagkapcsolt cég, legutóbb épp a réz kapcsán szóltunk, hogy óvatosan, mert megy…..
Bilal és a 30 millió euró A törökök ezen a héten sem tudtak nyugton maradni. A mostani botrány egy kazetta kapcsán robbant ki, amin Erdogan, a miniszterelnök és a fia azt tárgyalják, hogy és hova is mentse a srác a rokonok házból azt a jópár tíz millió dollárt és eurót,…..
Fundman OTP Török Részvény Alap 2013.12.19 11:10:00
    A Török Alap az egyik legkockázatosabb alapunk, ahol a nagy kockázatért cserébe hosszú távon magasabb hozamot várhat el a befektető. Az Alapnak nem célja, hogy minden időtávon pozitív hozamot teljesítsen, a célkitűzés, hogy kitettséget nyújtson a török…..
  Az elmúlt egy hónapban újabb közgyűlés hívta fel újra a Fondul-sztorira a figyelmet. A Fondul Proprietatea, azaz a román kárpótlási alap a kommunista rezsim áldozatainak kárpótlására jött létre 2005-ben. Három éve kezdte el a többek között a magyar államot is…..
Mindenhol vannak olyan gazdasági csomópontok, cégek vagy cégcsoportok, amelyek egy ország gazdaságának komoly részét kontroll alatt tartják. Kérdés csak kettő van és azok is összefüggnek: Mennyire fonódnak ezek össze a politikával és mennyire transzparensek. Nyilvánvaló, hogy a…..
Fundman Amikor ingyen van az ebéd 2013.10.11 15:37:01
Nem először mondjuk el, hosszú távú befektetők vagyunk. Az ok prózai, ahhoz hogy egy alulértékelt céget a piac megtaláljon és a régóta dédelgetett gyümölcs beérjen, idő kell. Ez piactól, hangulattól és persze az adott cégtől függően lehet több vagy kevesebb, de teljesen…..
Fundman Robbannak a piacok 2013.09.19 11:26:22
..
A „Pinar” név már első isztambuli utunkon szembejött, de arra hogy a céggel is találkozzunk egy tavaly szeptemberi konferenciára kellett várni. Az árazása, az elemző lelkes szavai és a menedzsment annyira meggyőzőnek bizonyult, hogy legyőzve kezdeti idegenkedésünket jobban…..
_loki_ 2013.09.13 14:41:29
Kedves Nardis!

Sajnáljuk, hogy nem ért el pozitív hozamot a török alappal. Az alapkezelő oldalán megtalál minden hasznos információt a török alapról. Ezek közül néhányat emelnék csak ki:

Fontos tudni, hogy a török alap egy benchmarkolt alap. Ez azt jelenti, hogy van egy török index (Dow Jones Turkey Titan 20 – ami a legnagyobb 20 török cégből áll össze, közkézhányaddal korrigálva), ez alkotja a benchmark 95%-át, a maradék 5% pedig gyakorlatilag készpénz, amire a likviditás miatt van szükség). Ettől kisebb-nagyobb mértékben eltérhet az alap, vehetünk bele más kisebb részvényeket, mint például a cikkben említett Pinar Et és alul is súlyozhatunk, de azért drasztikusan nem térhetünk el ettől). Nem is akarunk eltérni, hiszen feltételezzük, hogy aki OTP Török alapot vásárol, az török kitettséget szeretne, tehát mi ehhez nyújtunk neki segítséget. Ha a török tőzsde forintban számolva lefele megy, az alap egy jegyre jutó nettó eszközértéke is lefele megy, ha emelkedik, akkor felfelé, sajnos az adott tőzsde teljesítménye pedig nem mindig tükrözi rövid távon az adott gazdaság teljesítményét.
A pontos összetételt nem áll módunkban közölni, de ha rákeres erre az indexre és megnézi az összetételét, akkor az egy jó bepillantást adhat arra, hogy milyen török részvényeket tartunk.

Fontos azt is tudni, hogy az ilyen típusú részvényalapok a legmagasabb kockázatú kategóriába esnek, a javasolt befektetési időtáv nem véletlenül 5-7 év, mert ez az időtartam, amin jó eséllyel kiegyenlítődik a rövidtávú volatilitás. Ennek a volatilitásnak nyilván vannak nyertesei is, azok akik például két éve fektettek török alapba, azok még mindig szép pluszban vannak a befektetésükkel.

A kockázat csökkentésére jó eszköz a diverzifikáció, ha Önt a fejlődő piacok érdeklik, akkor érdemes többféle országba/régióba fektetni és a portfoliója akkora hányadát fektetni ilyen eszközökbe, hogy a nagyobb hullámzások ne viseljék meg. Amennyiben szeretné elkerülni, hogy a befektetési idő alatt nagyobb veszteségek érjék, úgy érdemes abszolút hozamú alapokban gondolkodnia, ilyen például az OTP Új Európa.
_loki_ 2013.09.17 10:43:58
Igen, ha az ISE100-at követi az is egy jó indikáció arra, hogy mi történik a török tőzsdén, ha át is váltja forintra az értékeket akkor azt látja, hogy az alap indulásának időpontjától képest forintban kb. 5% mínuszban van az ISE100. (török lírában egyébként körülbelül 20%-os pluszban, ennyire sokat számít az, hogy induláskor még kb.140 forintot ért egy líra). Mivel az alapban török eszközök (részvények) vannak, ezért a líra-forint árfolyam is sokat számít abban, hogy alakul az eszközérték.

Az, hogy a befektető hogyan allokálja a pénzét, tehát éppen a kötvényeket, részvényeket, ingatlant vagy a török piacot gondolja alulértékeltnek, az az ő döntése, nekünk nincs jogunk felülbírálni és egy török alapban például japán autógyártót (vagy túlságosan nagy készpénzállományt) tartani,mert akkor a befektető joggal mondhatná, hogy valami teljesen mást kap, mint amit akart.(nyilván van némi mozgásterünk, de az hogy totálisan mást tartsunk az nem igazán lenne prudens).

Egyébként az említett példára kitérve a tüntetések kitörésekor májusban a török alapban alulsúlyoztunk, és így az alap kevesebbet esett, mint a benchmark, nyilván egy ilyen nagy esésnél kevésbé vigasztalja a befektetőt az az 1-2%, ugyanakkor ahogy már többször írtam, nem az a feladatunk, hogy felülbíráljuk a befektetőt, hanem hogy egy eszközt adjunk a kezébe, ha török kitettséget akar.

Vannak egyébként olyan alapok,amelyeket már említettem, ahol a stratégia abszolút hozamú és emiatt nincsenek ilyen kötöttségek. Emellett vannak olyan alapok is, amelyeknél az alapkezelő elvégzi a befektető helyett az eszközallokációt is, ilyenek a Prémium Válogatás alapok, ahol a Származtatottban például főként abszolút hozamú alapokat talál, vagy a Növekedési, ahol részvényalapokat.

Még egy-két pontosítás: az alapokat nem brókerek, hanem portfoliókezelők kezelik, az alap nem T+5-ös ha ma 16:59-kor visszaváltja, akkor másnapi zárón ki tud szállni, három nappal később lesz fizikailag a számlán a pénz – ahogy például az egyedi részvényeknél is - (egyébként minden ügyfél ugyanúgy tud be és kiszállni, nincs olyan hogy vannak ’kiválasztottak’ akiknek hamarabb teljesül le mint a többieknek).
Jelenleg az OTP-nél minden más rövidebb megoldásnál le lehetne arbitrálni az alapot, és egy-két élelmesebb befektető a többiek kárára nyerészkedne. A B-sorozat egyébként az intézményi sorozat. És sajnos valóban, attól, hogy a gazdaság jól megy, rövidtávon még nem kell jól mennie automatikusan a tőzsdének is, ez az eltérés (mindkét irányba) sokszor előfordul, hosszútávon értelemszerűen sokkal ritkábban.
Az elmúlt hetekben a FED és a szíriai hírek mozgatták fel és le a piacokat, és a török tőzsde is felült a hullámvasútra. Egyrészt ez könnyen érthető, hiszen az sosem jó hír, ha egy szomszédos országban háború dúl, hát még ha az a határokon túl is átterjed. Másrészt…..
Szeretjük a török bankokat. A nagy török kereskedelmi bankok jól menedzselt cégek, megfelelően tőkésítettek, hatékonyak, az eszközállományuk jó minőségű és törekednek a transzparens működésre.  Az elmúlt évtized sikersztorija ez a szektor, a 2000-es évek gazdasági…..
Részvényelemzőként kétféle módon próbáljuk megtalálni a tutit, egyrészt folyamatosan kutatunk új nevek után, elemzésekben, szűrésekkel, új kibocsátások kapcsán, másrészt pedig időről-időre végigfutunk a már jól ismert papírokon, hogy változott-e valamit az ár, vagy a…..
Már biztos megszoktátok, hogy időről-időre afrikai befektetési sztorikkal szórakoztatunk Titeket. De legalább korrekten előre szólunk, így még nem késő most lelépni, ha Nigériáról ennél több nem érdekel! Tény ugyanis, hogy innen nézve ez egy távoli piac. Tény, hogy…..
A mai poszt témája a nigériai bankok lettek volna. De ahogy elkezdtem gondolkodni azon, mikkel kéne még kiegészíteni a témát, ha már egyszer belekezdek, egyre csak gyűltek a bankszektorral kapcsolatos megjegyzések a fejemben. Míg végül ez a sok potenciális kiegészítés és…..
Fundman A várva várt Kenya update 2013.04.05 15:40:50
Biztos feltűnt már másnak is, hogy ha sokat foglalkozol valamivel, akkor hirtelen mindenhol azt kezded el látni. Az agy okos kis szerkezet, és azért dolgozik, hogy a folytonos információdömpingből kihalássza azt, ami számodra fontos lehet. Ez a mindennapokban nagy előny, a tőzsdei…..
Biztos már feltűnt Nektek, hogy mennyire sokszor említjük meg, ha egy cég magas osztalékot fizet, vagy ha sok év után először kezd el osztalékot fizetni. De ez miért is olyan jó hír, azonkivül persze h rögtön pénz áll a házhoz? Miért gondoljuk, hogy ez az orosz cégek…..
Biztos észrevettétek már, hogy a blogon időről-időre megjelennek olyan bejegyzések, amikben egy-egy afrikai ország történelmi pillanatait próbáljuk közelebb hozni. A mai poszt végén arra is válaszolunk, miért érezzük ezt ilyen fontosnak. A közelgő tavasz komoly viharokat hozhat…..
Fundman Afrika visszavág :-) 2012.11.23 16:35:56
..