Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pnimrod

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Soha nem sietnek sehová. Kizárt dolognak tartják, hogy napi 7 óránál többet dolgozzanak és azt sem a mi kelet-európai / amerikai feszített tempós hajtásban teszik. Nincs ölelkezés, puszilkodás. De ez nem azért van, mert nem fogadnak be, egyszerűen ilyenek. Ma Norvégiába utazunk,…..
pnimrod 2012.10.06 17:16:29
Amikor kikerultem Norvegiaba gyogyszereszkent (valoban szinte nulla norvegtudassal, ahogy namiamano irta), sok izgalmas dolog tortent velem, aminek felsorolasatol megkimellek titeket :-), de mind kozul a legizgalmasabb az volt, ahogy a norvegok fogadtak. "Kapsz egy eselyt!" - mondtak. Osztonosen joindulattal alltak hozzam. Belejuk van kodolva, mint Asimov robotjaiba a robotika torvenyei. Ettol annyira elerzekenyultem, hogy honapokig ugy lattam mindent, mint a Foldre szallt mennyorszagot. Kisse arnyaltabb lett a kep ket ev utan, tegyuk hozza. Egy ket dologban masok a tapasztalataim, mint a post irojanak, ami asszem tok normalis, mert mas korokben mozgott, mint en.

Ridegtartas az iskolaban: hat nem t'om. Nyolc es tiz eves gyerekunk jar itt oskolaba harmadik eve. A nagyobbik az elsot Mo-on csinalta meg, igy van egy keves osszehasonlitasi alapunk. A lanyom panaszkodott, hogy egyedul erzi magat az osztalyban, kikozositik a lanyok. Beszeltunk az osztalyfonokkel, aki megkoszonte az infot es megigerte, hogy odafigyel a gyerekre, minket pedig hetente fel fog hivni, hogy konzultalunk. Azota hetente felhiv. A kiscsaj helyzete pedig jobb lett.

Hitetlen/vallastalan orszag: het kollegam kozul 3 jar rendszeresen vmi kereszteny kozossegbe (velem egyutt 4). Negyezer fos kisvarosban elunk, ahol 7 aktiv felekezet nyomja az ipart. A helybeliek elmondasa szerint a kereszteny aktivitas eszak fele haladva meg kifejezettebb.

Sebesseghatar alatt: ...leginkabb csak en kozlekedek a kornyeken, mert irto magas a buntetesi tarifa. Az norveg ifjak meglatasom szerint erosen hajlanak a szaguldozasra...

Tok igazad van, segitokeszseg tekinteteben toronymagasan a magyarok felett allnak. Eszembe jut a sokat emlegetett "magyar vendegszeretet", ami (tisztelet a kivetelnek) elmarad a norveg vendegszeretettol.

Ugyintezes egy nap alatt: ember, teged tenyeren hordott a sors. :-) Sogoromnak 3 honapig tartott ugy, hogy volt munkaszerzodese. Februartol megvaltoztak a szabalyok, a tartozkodasi engedely feltetele 80 szazalekos munka (irasbeli ajanlat vagy szerzodes) minimum 6 honapra.
Ugy latom, Norvegia az iden elkezdte becsukni a szelesre tart kapukat, nem olyan jaj-de-konnyu munkat talalni. Oslo mar inkabb pakisztani, mint norveg, a szoc.rendszeren ezerszam lognak a potyautasok, na meg persze a bevandorlokkal egyutt megerkezett (felerosodott) az ugyeskedo mentalitas. A norvegok baromi tolerans nepseg, de nem bolondok. ...