Regisztráció Blogot indítok
Adatok
lajafix1

0 bejegyzést írt és 405 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A "legjobb filmek" vagy különböző műfajú filmes alkotások listái többnyire tízes felsorolások szoktak lenni, ám a mi blogunk ars poetikája az ötös számkörbe tartozik, ahogy erről bemutatkozásunkban írtunk, így jelentős rövidítéssel élve mi ezúttal a legjobb ötre fókuszáltunk! Persze ezzel saját…..
Arra lettem figyelmes, hogy az utóbbi időben a vécét lehúzva akár rögtön zuhanyozhatnék is. A tartály aljából ugyanis öblítéskor a víz a csövön kívüli világba is utat tört magának. Mindezt egyre nagyobb lelkesedéssel csinálta, így elérkezettnek láttam az időt, hogy a rendeltetésének megfelelő…..
Cikksorozatomban a közeljövő jellemző lakóházait próbálom bemutatni – már amilyennek ezeknek lenniük érdemes, ha jót akarunk magunknak azzal, hogy nem terheljük tovább a bolygót a feltétlenül szükségesnél. Erre persze az egyre szigorúbb előírások is rákényszerítenek minket, mondhatjuk, hogy…..
        Matolcsy György ma egy tizenkét pontból álló jövőképet vázolt fel a növekedés.hu oldalon.       ******************************************************************************************        "   A történelmi tanulságok alapján 2030-ra szükségünk van: Teljes demográfiai fordulatra,…..
Vannak persze ellenérvek, vannak akik szerint fizessen a katás, a 40% jogos, van pénze, minek sumákol? Fizessenek a gazdagok, ahogy az már lenni szokott. Nos, volt amikor a KATA értékhatára 6 millió volt, akkor az év elején befizettem vagy másfél millió plusszt az előző évre, ha az emlékezetem nem…..
lajafix1 2020.06.28 16:37:40
@Bambano: "miért törvénytelen büntetőadóval helyettesítik az adóhatósági ellenőrzési munkát? "

Ez ugye nem komoly kérdés? Trivi hogy több százezer embert sokkal könnyebb levenni 40%ra, mint minden egyes esetet kivizsgálni, határozat, fellebbezés, etc...

Az egész kikerülős adózást mint Kata, Éva, meg a többi női név meg kellene szüntetni, az nem megy hogy az állam felé tartja mindenki a markát, adózni 50%ot meg nem akar senki, nem adja ki a matek.
lajafix1 2020.06.28 23:43:36
nemecsekerno: dehogy adózzion 50%ot, nekem mindegy hogy jön ki a matek.

@Bambano: terrmészetesen a kiadási oldalt is rende lehetne tenni, na az még nagyobb munka, mint egyesével a katásokat végignézni. De addig is ki kell hozni a matekot s hát bezony itt az van hogy az unorthodox forradalom megeszi gyerekeit.

"tehát lehet úgy nézni, hogy a kata a 100%-osan adózó formákhoz képest olcsóbb, de nem érdemes. úgy is lehet nézni, hogy a nullát adózó feketézőkhöz képest 50 rugó per hó. ez utóbbi a javasolt."
Elhiszem hogy katázók e szép, csillámpónis álláspont mögé bújnak, node pont azért szigorítanak, mert az 50% terhű alkalmazotti viszonyt cserélik már folyamatosan a degresszív adózást jelentő KATAra. Az állam nem hülye ennyire, és tudja hogy először a mateknak kell kijönni, aztán megnyerni a választásokat. A többire nincs választói igény, akinek nem teccik a munkaerőú szabad áramlása biztosított az egész EUban...

Jut eszembe van valami normális KATA statisztika, hányan , jövedelmi tizedek, etc...
lajafix1 2020.06.28 23:46:25
@Bambano: "ez azt jelenti, hogy hatszor annyi pénzt költöttek fakezű és falábú sportolókra meg sportpénz mosásra, mint amennyit most be akarnak hajtani a katásokon. hát nektek bizony a jó büdös ősi foglalkozást űző nőági felmenőtök."

na ez a másik ezt is le kellene zárni, sokba kerül kb semmi erdményért.
node ettől nyugodtan seggbe rugható a KATAs réteg, legalább újra felötlik hogy "teccetek volna forradalmat..."
A Lényeg A nagy GDP átverés 2020.02.18 12:41:22
Zúgjanak a harsonák és peregjenek a dobok, hiszen megérkezett az ADAT! Magyarország GDP-je 2019-ben 4,9%-kal nőtt.  Érkeznek a szalagcímek sorjában, miszerint várakozás felett alakult a növekedés, és az EU-ban ezzel az értékkel az élmezőnyben vagyunk, vagy akár a legelsők is lehetünk. Eddig 19…..
lajafix1 2020.02.19 07:46:38
@HaD: " a rendszerváltásnak nevezett hazaárulás után előre megfontolt szándékkal tették tönkre a magyar gazdaságot,rendelték alá a ruszkik után a a"nyertes" nyugati gazdaságnak. Azóta is arra játszva hogy egy vas és acél országa helyett egy másfajta de semmiképpen a magyar adottságok szempontjából fenntartható gazdaságot alakítsanak ki."

tehát szerinted mi lenne a reális alternatív pálya az országnak, erősen figyelembe véve a tudásszintet, morált, akaratot és a többi szoftnak tűnő, de legkeményebben meghatárózó skillt?
lajafix1 2020.02.19 07:51:15
@nu pagagyí: a példad jó arra hogy miért nem látszik mire megy el a sok pénz.
A gdp növekedési számításon sokat nem oszt szoroz merthogy a nominál gdp forintban 45 ezer milliárd volt tavaly kb.

Más: Sommás véleményem a mostanában divat miértagdpvanhasználva kritikákról az, hogy ha rövid és vékony a farkunk a vonalzó szerint, az nem a vonalzó hibája...
Gyors ütemben fejlődnek az elektromos autók, egyre messzebbre jutnak egy töltéssel, egyre nagyobb akkumulátort tudnak elvinni magukkal. Viszont a villanyautó-tulajdonosokat ezen kívül két másik dolog is foglalkoztatja: ki tudom-e várni az otthoni töltést, illetve alhatok-e nyugodtan vagy leég közben…..
lajafix1 2020.02.07 19:20:53
@gyedmaróz: ehhez valami forradalmi találmány kellene, ami 100 KWh energia tárolását egy gázpalacknyi méretben és 11 kilogrammban lehetővé tesz...
lajafix1 2020.02.07 19:26:40
@molnibalage: jó ez a tdk dolgozat, persze csak az összegzést olvastam el:
"Láttuk a szimulációk során, hogyha minden ötödik budapesti háztartásban villamos autóval
rendelkeznének, akkor se jelentene túlterhelődést vagy túl nagy feszültségesést azoknak a jelenléte"
lajafix1 2020.02.07 20:01:27
@gyedmaróz: technikailag értettem, nem fogsz tudni a jelenlegi technológia mellett kb fél tonnás akupakkot gyorsan cserélgetni, márha a gyártók megcsinálják a csereszabatosságot, az akkukat fejlesztik még egy darabig, ami a versenyelőny fő része. ()

fifibá: létezik olyan hogy sávos árazás, pl évi 1300 KWh fogyiig 40 forint/kwh felette meg 130 forint /kwh és örül az állam.
335 fölött az euro. Nem, nem a térségi valutákkal együtt gyengül a forint, hanem jobban. Miért? Mert valakinek -- a "kisembernek" -- meg kell fizetni az alacsony hatékonyságú kormányzás árát előre és utólag. Alább a lengyel és a cseh fizetőeszközzel szembeni árfolyam 30 napra, 270 napra és 2 évre…..
Már nem sok mindenen lepődök meg amit Amerikában látok, de akkor nagyon lesápadtam, amikor egy itteni barátunk egy grill partira egy üveg Balatonboglári félédes (Semi Sweet) Merlot-val lepett meg. Mindez még nem lett volna olyan döbbenetes elvégre elvétve ugyan, de hozzá lehet jutni magyar borokhoz…..
Na, ez most rendhagyó lesz. Az Indexen ma megjelent epizódkritikámat toszom be klasszikus hogyvolt helyett, de kicsit felturbózva, hogy legyen valami extra kontent is. Ha a fogadtatás pozitív, lehet róla szó, hogy bizonyos sorozatoknál a hogyvoltokat kritikával ötvöző hibridposztokká…..
lajafix1 2019.05.14 19:49:15
@FlybyWire: az uralkodó iránt fejezte ki lojalitásat, de amikor személyesre akarta Danny venni, akkor csak állt, nem viszonozta a csókot. Danynak ekkor durrant el az agya végleg : társalgónője halott, végighajtotta a világot a visszatérésére, kb leszarja a nép, varys ki akarta nyírni, Jon a menő és még le se tepri. Gondolta, tuggyatok mikor játszom tovább az irgalmas jó kislányt!!!
Mondtam, hogy lesz csúszás, sajnálom. Cserébe a Drót egyik legfaszább jelenetének alapmotívumát ellopva összefoglalom az eseményeket azoknak, akik nem akarnak olvasni. A rendes hogyvót utána. Petting Bravúros tracking shottal nyitunk, Samu kálváriájának ezredik stációja az első…..
lajafix1 2019.05.04 20:59:22
@warr: tudok jobbat: lerakni 10.000 darab gereblyét, végére sárkányüveg, amikor rohamoznak a hullák rálépnek és kinyírják magukat a felcsapódó gereblye végén levő feléjük fordított sárkányüveggel.. A sötétben nem látunk semmit, csak Mellissandre szól, hogy oké vége, mehettek Cerseire, ő meg elporladhat. Frankó! :)
Miután 2012-ben megválasztották a belgiumi Gent alpolgármesterének, és ő lett a város közlekedésének és közterületeinek felelőse, Filip Watteeuw gyökeres átalakításokról döntött. A nehézségekről és a bámulatra méltó eredményekről az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség éves…..
"Hogy szoktuk mondani itt, az Exatlonban? A vége valaminek akkor van, ha vége van" - ezzel az örökbecsű mondattal gazdagította életművét Palik László a maratoni hosszúságú sportvetélkedő, az Exatlon utolsó adásában, én meg megnyugodtam, hogy ezek szerint csak jó döntés volt nem nézni a műsort, ami…..
Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor…..
A milliárdos örökség ügyét megúszó fideszes politikus berobbant a médiába és megmondta. De még hogy!..
A "nincs diploma, ha nincs nyelvvizsga" rendelkezés indokolatlan és igazságtalan, sőt ma már kifejezetten butaságnak tűnik. A szabályozás célja érthető, de lenne más, emberbarátibb megoldás...
Miért gyengült sosem látott mélységbe a magyar fizetőeszköz értéke? Hát mer spekulálnak ellene! Mi másért? És ki a legismertebb spekuláns? Hát persze, hogy Soros. A kör bezárulni látszik, ám a háttérben Matolcsy tolja a spekulánsok szekerét...
Mit tehetne az állam és mit nem azért, hogy több gyerek szülessen. Két lista. Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban azt monda: „Átfogó megállapodást akarok kötni a magyar nőkkel. Mondják el, mi pedig értsük meg, mit akarnak. A gyerekvállalás a legszemélyesebb, de a…..
Nemrég írtam a rendszerváltás óta készült legjobb magyar filmekről, most még nagyobb fába vágom a kiskésem, minden idők legjobb magyar alkotásait gyűjtöm össze. Mielőtt beleugranánk a listába, szükséges tennem néhány disclaimer-t, elkerülendő az elkerülhetetlent, ha egy mód van rá, legalább…..
lajafix1 2018.04.12 23:33:44
@takatsa: csak nézted, de nem láttad A Tanút.
Arról már írtam, hogy másfél évig dolgoztam a Közigazgatási- és Igazságügyi Minisztériumban 2011 végéig, és ebből a másfélből volt egy nagyjából fél éves időszak, amikor rendesen be is voltam jelentve (méghozzá oda, ahol ténylegesen dolgoztam - ezekről a könyvemben részletesen írtam, most nem térnék…..
Kidurrantottunk 24 palack pezsgőt, mert kíváncsiak voltunk, hogy az elmúlt egy évben a magyar piacra került pezsgők változtattak-e a színvonalon. Vaktesztünkön 5 ország termékeit kóstoltuk, meglepő eredményekkel...
lajafix1 2017.12.22 07:33:05
Jól gondoljátok, ez megint egy energiatakarékosságról szóló cikk lesz. Hiába, manapság ez a trendi és korszerű. A neten egy sereg írás foglalkozik azzal, mikor érdemes cserélni az izzókat otthon és mire. Lehet számolgatni, saccolni, mérni. Én most inkább csak egy konkrét próba…..
lajafix1 2017.12.14 15:38:20
nos én 2010 óta próbálkozgattam LEDdel de 2013 végéig csak gagyit találtam a megfizethető kategóriában másfél év alatt elmászott mind Nirvánába. Utána kezdtem el IKEAból venni, azok menenk mind még ma is, minimum 15 darab és még 10 éveig menjenek minimum!

Most vettem 700 forintért vagy 4 GU10es 110 fokban vilűgító LEDet egy új lámpatestbe, eddig jók kb 3 hónapja mnnek még csak... Egy ilyen GU10est aplikáltam a szagelszívó világításába mert 36 centis fénycső keresésésétől már kivoltam, kiszereltem qaz egész fénycső elektronikát, be egy GU10 foglalatot, abba az izzót, vissza a műanyag fedlapot és olyan fénye van hogy este hangulatvilágításként megy.

Már vannak a váltóáramú 12 Voltos G4es izzók helyére váltóáramot bíró kis biszbasz 2Wos 200 Lumenes LEDek, de ezeket csak 1 hónapja toltam be.

A társasházban is meguntam a hagyományos izzók félévente végig a 2 emeleten cserélni a felét, vettem egy-másfél éve 500 forintos E27es IKEA LEDeket, megy mind a 12 azóta is. Lassan már kitermelte az árát remélem.

Már csak egy csillárom van Philips fénycsővel 7 éve mennek azok, de még bírják, de LED lesz bele, valszeg mixelem a meleg 2700Ks és a természetes 4700Ks LEDeket.

Egy hátrányát találtam eddig csak, ha háromév után szedem le a búrát hogy kitisztítsam, akkor 3x vastagabb a kitisztítandó koszréteg is... :) valamint vagy hozzá szokott a szemem vagy tényleg érzékelek némi fényerő csökkenést.
  Puskás Ferenc a magyar futball legjelentősebb alakja. A Budapest Honvéd és a Real Madrid is joggal nevezheti legendának, hiszen mindkét csapatban maradandót alkotott. Öcsi bácsi 11 éve ezen a napon hunyt el, tiszteletére pedig összegyűjtöttem öt olyan rekordot, amit elképzelhető, hogy soha senki…..
lajafix1 2017.11.19 17:31:17
@Aztapaszta: téged ki ismer?

Vagy 20 éve egy kurzuson 15 holland holland mondta nekem egyszerre, hogy hungary- Puskás mikor a bemutatkozaskor mondtam honnan jövök.

2006 elején egy svájci kolléga örvendezett, hogy Svájc kijutott a vébére , utána kérdezte hogy úgy tudja Puskás az aranycsapatbol itthon van, mit is csinál mostanában?

Az egyetlen külföldön magyarként ismert hazánkfia Puskás.